G7 εναντίον Ρωσίας

16:01 9/6/2015 - Πηγή: Antinews

Οι ηγέτες της G7 απείλησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με νέες οικονομικές κυρώσεις εάν η Μόσχα κλιμακώσει τη στρατιωτική υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Καθώς η βία εντείνεται στην ανατολική Ουκρανία, οι ηγέτες της G7 εξέδωσαν μια πολύ πιο σκληρή προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο απ’ ό,τι αναμενόταν, με την Ιαπωνία να σκληραίνει σημαντικά τη γραμμή της και να υποστηρίζει μια κοινή προσέγγιση με τους εταίρους της, τις ΗΠΑ, τον

Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ανησυχούμε για την πρόσφατη αύξηση των μαχών κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε σχετική δήλωση της G7 στο τέλος της συνόδου κορυφής, στο βαυαρικό θέρετρο Ελμάου. Οι υφιστάμενες οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να «υποχωρήσουν», όταν η Ρωσία υλοποιήσει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ που υπεγράφη τον Φεβρουάριο. «Ωστόσο, είμαστε επίσης έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αυξηθεί το κόστος για τη Ρωσία, εφόσον αυτό απαιτείται από τις δράσεις της» πρόσθεσαν οι ηγέτες.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι συζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων «που η G7 μπορεί να χρειαστεί να λάβει, εάν η Ρωσία, που εργάζεται μέσω των αυτονομιστών, αυξήσει την επιθετικότητα στο εσωτερικό της Ουκρανίας». Η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται ότι οι δυνάμεις της εμπλέκονται άμεσα στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Με λόγια που αναμφισβήτητα θα ικανοποιήσουν τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον, που θέλουν πολύ να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Πούτιν «για την λανθασμένη του επιθυμία να αναδημιουργήσει τη δόξα της σοβιετικής αυτοκρατορίας».

Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν το ενδεχόμενο παροχής όπλων στο Κίεβο, αντηχώντας τη συζήτηση το περασμένου καλοκαιριού, όταν αμερικανικά «γεράκια» ανεπιτυχώς πίεσαν τον Ομπάμα να εγκρίνει την αποστολή όπλων. Αξιωματούχοι είπαν ότι η συζήτηση ήταν υποθετική, χωρίς κανένας ηγέτης να προτείνει τέτοια μέτρα στην πολιτική ατζέντα. Η

Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε χαρακτηριστικά τη σκληρή ρητορική, αλλά είπε: «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις κυρώσεις εάν η κατάσταση το κρίνει αναγκαίο».

Η δήλωση της G7 δεν αλλάζει τη δυτική πολιτική, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν τις κυρώσεις σε περίπτωση μιας μεγάλης νέας στρατιωτικής ώθησης από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Όμως, με την Ιαπωνία να προστίθεται σε αυτή την πολιτική γραμμή, η διεθνής πίεση στη Ρωσία έχει αυξηθεί, λίγες μόλις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξουν την επέκταση των κυρώσεων μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Ο Σίνζο Άμπε, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είπε στη σύνοδο ότι το Τόκυο ανησυχούσε για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και αντιτίθεται στην αλλαγή των συνόρων με τη βία, σύμφωνα με Ιάπωνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η στάση του αυτή φαίνεται να καθοδηγείται, τουλάχιστον εν μέρει, από την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου τα αιτήματά της για τα αμφισβητούμενα νησιά την έχουν φέρει αντιμέτωπη και με άλλα κράτη της περιοχής. «Μας ανησυχούν οι τρέχουσες συγκρούσεις που δείχνουν την διάβρωση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας ασφάλειας», δήλωσε η G7, σε μια σαφή αναφορά σε εντάσεις πολύ πέρα από την Ουκρανία, όπως στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την Ανατολική Ασία.

Οι εταίροι της G7 προέτρεψαν επίσης το Κίεβο να εκπληρώσει από την πλευρά του τη συμφωνία του Μινσκ, η οποία περιλαμβάνει την ανάθεση εξουσιών στις αποσχισθείσες περιοχές, σε μια κίνηση που το Κίεβο είναι απρόθυμο να εφαρμόσει από το φόβο της περαιτέρω διακύβευσης της ακεραιότητάς του. Υποστήριξαν επίσης τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκαν μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Η Ιαπωνία, η οποία φιλοξενεί το επόμενο έτος τη σύνοδο κορυφής της G7, είχε ήδη βάλει την «αλληλεγγύη στην Ουκρανία» στην ατζέντα, με βάση το ότι η Ρωσία, η οποία συμμετείχε στις συνόδους κορυφής μέχρι που «εκδιώχθηκε» εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία, θα εξακολουθεί να είναι persona non grata.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα