G7: Ανησυχούν για την ανάπτυξη και το Brexit

Η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών δυνάμεων δεσμεύτηκε να επιδιώξει ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, καλύπτοντας τις νομισματικές διαφορές σε νομίσματα και τις πολιτικές τόνωσης και εκφράζοντας την ανησυχία της για τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και τις θαλάσσιες διαφορές που αφορούν την Κίνα. Οι ηγέτες της G7 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία

και Ηνωμένες Πολιτείες) πραγματοποίησαν μια σύνοδο κορυφής στην κεντρική Ιαπωνία και δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν "όλα τα πολιτικά εργαλεία" για να τονωθεί η ζήτηση και να αντιμετωπιστούν οι περιορισμοί της προσφοράς.

"Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει μέτρια και κάτω από το δυνητικό, ενώ οι κίνδυνοι της ασθενούς ανάπτυξης επιμένουν" αναφέρουν σε σχετική δήλωση. "Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι επιτακτική προτεραιότητα μας". Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μιλώντας για αυτό που αποκαλεί παραλληλισμούς με την παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε την πτώχευση της Lehman Brothers του 2008, δήλωσε ότι η G7 "μοιράζεται μια ισχυρή αίσθηση κρίσης" για τις παγκόσμιες προοπτικές. "Ο πιο ανησυχητικός κίνδυνος είναι μια συστολή της παγκόσμιας οικονομίας", οδηγούμενη από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, δήλωσε ο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την προεδρία της διήμερης συνόδου. "Υπάρχει ο κίνδυνος η παγκόσμια οικονομία να πέσει σε κρίση, αν δεν υπάρξουν κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις".

Ευρύτερα, στη δήλωση των 32 σελίδων, η G7 δεσμεύτηκε για συναλλαγματικές ισοτιμίες που βασίζονται στην αγορά ώστε να αποφευχθεί η "ανταγωνιστική υποτίμηση" των νομισμάτων τους, ενώ προειδοποιεί ενάντια στις άγριες κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων της Ιαπωνίας, η οποία έχει απειλήσει να παρέμβει για να εμποδίσει απότομες αυξήσεις του γιεν, και των ΗΠΑ, οι οποίες αντιτίθενται γενικά στην παρέμβαση στις αγορές.

Η G7 δεσμεύτηκε για ένα "πιο ισχυρό και ισορροπημένο μείγμα πολιτικής" ώστε να "επιτευχθεί μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη", λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάθε χώρας, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε μια βιώσιμη πορεία. Ο Αμπε τόνισε την ανάγκη για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική που θα στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν σκεπτική σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης. Η G7 χαρακτήρισε την παγκόσμια βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγή του χάλυβα, "μια πιεστική διαρθρωτική πρόκληση με παγκόσμιες επιπτώσεις".

Ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα και το Brexit

Η G7 απαίτησε η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές, τις εκτοξεύσεις πυραύλων και άλλες "προκλητικές ενέργειες". Η ομάδα καταδίκασε την "παράνομη προσάρτηση" της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία. Η δήλωση απειλεί "με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα" για να αυξηθεί το κόστος για τη Μόσχα, αλλά είπε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν αν η Ρωσία εφαρμόσει τις προηγούμενες συμφωνίες και σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η G7 εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την Νότια θάλασσα της Κίνας, όπου η Κίνα έχει ήδη λάβει πιο αποφασιστική δράση εν μέσω εδαφικών διαφορών με την Ιαπωνία και αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Χωρίς να αναφέρει το Πεκίνο, η G7 επανέλαβε τη δέσμευσή της για την ειρηνική διευθέτηση των θαλάσσιων διαφορών και τον σεβασμό στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων. Η ομάδα κάλεσε τις χώρες να απέχουν από "μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις" και "να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα".

Δυσαρεστημένη η Κίνα από τη στάση της G7

"Αυτή η σύνοδος κορυφής της G7 που διοργανώθηκε από τον ενθουσιασμό της Ιαπωνίας για το θέμα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας και η υπερβολή των εντάσεων δεν είναι επωφελής για τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και συμφωνεί με τη θέση της G7, ως μια πλατφόρμα για τη διαχείριση των οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνο, Χουα Τσουνινγκ. "Η Κίνα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με αυτό που έκαναν η Ιαπωνία και η G7."

Η G7 χαρακτήρισε επίσης τη μεγάλης κλίμακας μετανάστευση μια μεγάλη πρόκληση και δεσμεύθηκε να αυξήσει την παγκόσμια βοήθεια για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων. Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα της Βρετανίας για το αν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η G7 είπε ότι η έξοδος "θα ήταν ένας σοβαρός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη".

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά χάλυβα, αν και η δήλωσή τους δεν απέκλεισε την Κίνα, η οποία παράγει το ήμισυ του παγκόσμιου χάλυβα και κατηγορείται από πολλές χώρες ότι πλημμυρίζει τις αγορές με φθηνό χάλυβα.

Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, η G7 είπε ότι έχει στόχο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, στην οποία σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν ένα σαρωτικό σχέδιο για τον τερματισμό της παγκόσμιας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα