Financial Times: Τι θα πει ο Σόιμπλε στον Βαρουφάκη

12:39 5/2/2015 - Πηγή: Antinews

Το αποκορύφωμα στον «αγώνα δρόμου» του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη θα είναι, σύμφωνα με τους Financial Times, η συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «είναι αποφασισμένος να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της». Όπως γράφει η εφημερίδα:

«Ο κ. Σόιμπλε όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο, ενώ ο Μάρτιν Γιάγκερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, συμπληρώνει: ‘Η ελληνική στήριξη από την γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος’».

Επιπλέον, σημειώνει το άρθρο, είναι μια κακή συγκυρία για την Ελλάδα και για έναν ακόμα λόγο: η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών επικροτεί τη σκληρή στάση της καγκελαρίας, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με αυτή, το 68% των Γερμανών τάχθηκαν ενάντια σε οποιαδήποτε διαγραφή ελληνικού χρέους. Η Bild, η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Γερμανία, χωρίς αμφιβολία έχει συμβάλλει στο κλίμα, με εκτεταμένα ρεπορτάζ αυτή την εβδομάδα, στα οποία παρουσιάζονται στοιχεία για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι εύποροι Έλληνες πλοιοκτήτες. Εκτενές φωτο-ρεπορτάζ που δείχνει δισεκατομμυριούχους να απολαμβάνουν την καλή ζωή, φέρει τον τίτλο: «Γιατί εσείς οι ζάμπλουτοι Έλληνες δεν πληρώνετε φόρους;»

Αυτό που αναμένεται να συναντήσει ο Βαρουφάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι μια σύμπλευση του Βερολίνου με τη Φρανκφούρτη, δηλαδή τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ. Πριν μεταβεί στο Βερολίνο, ο Βαρουφάκης επικοινώνησε με τον διοικητή της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Ο στόχος του ήταν να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει την ρευστότητα προς τις καταπονημένες ελληνικές τράπεζες, και επιπλέον να επιτρέψει την δημιουργία χρηματοδοτικής «γέφυρας» 10 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του μήνα. Η συνάντηση συνέπεσε με την απογοητευτική πώληση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, που κατέδειξε τις ανησυχίες των επενδυτών. Η Ελλάδα κατάφερε να διαθέσει μόνο 625 εκατ. ευρώ με μέσο yield 2,75% σε σύγκριση με 2,3% στην δημοπρασία του περασμένου μήνα. Το ποσό ήταν λιγότερο από το μισό σε σχέση με τις προσφορές της προηγούμενης δημοπρασίας.

«Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις γερμανικές θέσεις» σημειώνει η εφημερίδα, «το Βερολίνο είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη: δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει στα τέλη του μήνα και θα προτιμούσαν μια ‘τεχνική’ παράταση τουλάχιστον, που θα δώσει και στις δύο πλευρές περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διάσωσης. Ενώ στο Παρίσι και τη Ρώμη μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις, ο κ. Σόιμπλε ζητεί μια ελληνική δέσμευση στην ισχύουσα διαδικασία, πριν ξεκινήσουν ουσιώδεις συνομιλίες».

Ο Σόιμπλε ο ισχυρότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, είναι κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής κρίσης από το 2010 που η χώρα δέχτηκε την πρώτη έκτακτη διάσωση, τονίζει το άρθρο. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά με τις μεταρρυθμίσεις της, είπε πρόσφατα, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «απείρως μεγάλη» πρόκληση μπροστά. Την περασμένη εβδομάδα, εξαπέλυσε μια παγερή προειδοποίηση προς την Αθήνα, ότι η Γερμανία δεν θα «εκβιαστεί» να αναχρηματοδοτήσει την Ελλάδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ από τη μεριά της, ενώ εκφράζει την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υποστηρίζει την προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών. Ο Βόλκερ Κάουντερ, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, πρόσφατα καταδίκασε τους Έλληνες για την «αναίδειά τους» όπως δήλωσε σε συναδέλφους του. Άλλοι βουλευτές του κόμματος, έχουν προειδοποιήσει τους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους, πριν ζητήσουν από τους Γερμανούς φορολογούμενους κι άλλο ρευστό.

Αλλά η σκληρή προσέγγιση έχει εγείρει αμφιβολίες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το «στρίμωγμα» της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει άλλα ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απειλήσει ότι θα απαιτήσει τεράστιες αποζημιώσεις για την ναζιστική κατοχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνεται.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα