Βloomberg: Οι Έλληνες κρύβουν τα λεφτά τους κάτω από τα πλακάκια του μπάνιου

19:26 4/2/2015 - Πηγή: Antinews

Ενδεικτικό της …εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Έλληνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Οι Έλληνες, τρομαγμένοι από τις διαμάχες για το χρέος, κρύβουν τα λεφτά τους κάτω από τα πλακάκια του μπάνιου». Το άρθρο αναφέρει τις μαρτυρίες ενός ταξιτζή στην Αθήνα, του

Γιώργου Καραβέλα, ο οποίος είναι ταξιτζής και ακούει τις αφηγήσεις των απλών Ελλήνων σχετικά με το τι κάνουν τα χρήματά τους. Μια ημέρα άκουσε έναν πελάτη του να λέει στο κινητό πως απέσυρε 25.000 ευρώ από την τράπεζα και τα φύλαξε κάτω από τα χαλασμένα πλακάκια στο μπάνιο του. Ένας άλλος πήρε τα χρήματά του, πήγε στο χωριό του και τα έθαψε στο χώμα, ενώ ένας τρίτος διαμόρφωσε ένα μικρό χρηματοκιβώτιο μέσα στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού του που βρίσκεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του.

«Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω», λέει ο Καραβέλας, «είναι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά και έχουν οικογένεια. Δεν είναι ολιγάρχες». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες έφτασαν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ λίγο πριν διεξαχθούν οι εκλογές, ενώ η ίδια στάση συνεχίζεται λόγω της έντασης με στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Oι συνομιλίες με τους πιστωτές θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πίεση στις καταθέσεις. Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα ακόμη, που κάνει τους καταθέτες και πάλι νευρικούς» σχολιάζει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence με έδρα το Λονδίνο. Το δεσμευτικό χρονικό πλαίσιο της 28ης Φεβρουαρίου, η πίεση που ασκεί η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και η πρόθεση της Γερμανίας να καθυστερήσει τη συμφωνία μέχρι τον Μάιο και το σημείο που η Ελλάδα δεν θα έχει άλλα χρήματα, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Η αβεβαιότητα αυτή έχει αντίκτυπο στις τράπεζες της χώρας. Η εκροή καταθέσεων σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στα κεφάλαια της ΕΚΤ ή του ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή οι εκροές καταθέσεων προσεγγίζουν το υψηλό σημείο που είχαν φτάσει και το 2012.

Ο Ανδρέας Κούτρας της In Touch Capιtal Markets Ltd με έδρα το Λονδίνο σημειώνει: «Η ιστορία των ελληνικών καταθέσεων δεν είναι ένα bank run, αλλά ένας μαραθώνιος. Το έξυπνο χρήμα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και υπάρχουν ελάχιστοι λογαριασμοί με πάνω από 100.000 ευρώ. Το αληθινό βαρόμετρο του φόβου είναι το χρήμα που αποσύρεται και όχι αυτό που μεταφέρεται εκτός Ελλάδας. Αυτό έχει ανέβει τους τελευταίους δύο μήνες».

Οι καταθέσεις των Ελλήνων, από τα 237,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, έφτασαν το 2014 τα 160,3 δισεκατομμύρια ευρώ., ενώ το 2012 που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά έπεσαν στα 150 δισ. ευρώ. Το τελευταίο διάστημα περίπου 15 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες. Πλέον δεν υπάρχει ούτε και η Κύπρος που κάποτε θεωρούνταν «τραπεζικός παράδεισος».

Τον Φεβρουάριο του 2012 που σημειώθηκε σημαντική εκροή καταθέσεων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε ΥΠΟΙΚ, είχε πει πως μόλις 16 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν φύγει για το εξωτερικό. Τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε χρηματοκιβώτια, ή τα έβαλαν κάτω από στρώματα ή αγόρασαν χρυσό και κοσμήματα. Στις 30 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες μετά την εκλογή του Τσίπρα, οι τράπεζες είχαν πάλι φόρτο εργασίας. Ήταν η ημέρα των πληρωμών των συντάξεων. Άνθρωπος της Εθνικής Τράπεζας σημείωνε πως την προηγούμενη εβδομάδα, εάν κάποιος ήθελε να αποσύρει 20.000 ευρώ χωρίς προειδοποίηση, η τράπεζα δεν μπορούσε να τον εξυπηρετήσει. Ο ταξιτζής που μιλά στο πρακτορείο πάντως δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα: «Δεν έχω καταθέσεις. Μόνο 1000 με 2000 ευρώ και αυτά είναι για τα παιδιά μου» λέει.

www.bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα