Eurogroup: Περισσότερη δουλειά για να κλείσει η αξιολόγηση

Για επίτευξη προόδου σε σημαντικά θέματα που αφορούν την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ανάγκη για περισσότερη δουλειά, μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος έκανε λόγω κα καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο σε βασικούς

τομείς, όπως το ασφαλιστικό και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς στο τραπέζι τέθηκε μεταξύ άλλων, η κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο προϋπολογισμός τηςΠορτογαλίας, αλλά και θέματα διαφάνειας.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, ο κ. Dijsselbloem ανέφερε πως η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, που όμως προέρχονται από το εξωτερικό. Ηευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, είπε, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Οι χώρες - μέλη της ένωσης θα πρέπει να συνεχίσουν την μεταρρυθμιστική τους προσπάθεια προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη στην περιοχή, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αναφορικά με την Πορτογαλία, ο κ. Dijsselbloem ανέφερε πως παραμένουν οικίνδυνοι μη συμμόρφωσης της χώρας με το Σύμφωνο Σταθερότητας και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της χώρας. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως η εικόνα της πορτογαλικής οικονομίας έχει βελτιωθεί, με την ανεργία να διαμορφώνεται κοντά σε προ κρίσης επίπεδα.

Moscovici: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Πάσχα

Για πρόοδο μεν αλλά και "δύσκολα σημεία" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ PierreMoscovici αμέσως μετά τη λήξη της σημερινή συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο P. Moscovici σε αισιόδοξο τόνο επεσήμανε ότι "παραμένει εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα", ενώ αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας εξήγησε ότι "χρειαζόμαστε στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί".

Ειδικότερα, ο P. Moscovici τόνισε ότι "σημειώθηκε πρόοδος σε σειρά θεμάτων στις διαπραγματεύσεις με Αθήνα", ωστόσο συμπλήρωσε ότι "οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο" και θα πρέπει να προωθηθούν.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, ο Γάλλος επίτροπος διαβεβαίωσε ότι "παρακολουθούμε στενά τη μεταβλητότητα στιςδιεθνείς αγορές και εργαζόμαστε για μειώσουμε τις δημοσιονομικές ανισσοροπίες".

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι "ο τραπεζικός κλάδος της ευρωζώνης είναι σε καλύτερη θέση από ότι στο παρελθόν", παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται το τελευταίο διάστημα σοβαρές πιέσεις.

Ο Pierre Moscovici σχολίασε και το ζήτημα της Πορτογαλίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι πορτογαλικές αρχές καλούνται να ετοιμάσουν περαιτέρω μέτρα που μπορεί να χρειαστούν".

Regling: Ορατά κάποια θετικά αποτελέσματα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων

Θετικά σημάδια "βλέπει" ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ωστόσο προειδοποίησε ότι παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας.

Ειδικότερα μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο K. Regling είπε χαρακτηριστικά ότι "βλέπουμε ήδη κάποια από τα θετικά αποτελέσματα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, όπως και η αναβαθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's Ratings Services σε B-, από CCC+". Βέβαια έσπευσε να συμπληρώσει ότι παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας, "αλλιώς η χώρα δεν θα ήταν σε πρόγραμμα" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφορικά με την κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Klaus Regling εκτίμησε ότι "η μεταβλητότητα δεν μπορεί να συσχετιστεί μόνο με το bail-in, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν και εκτός ευρωζώνης".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Eurogroup για την Πορτογαλία

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας που κατατέθηκε στις 22 Ιανουαρίου, επί τη βάση της γνώμης της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Λαμβάνουμε υπόψη, πως σύμφωνα με την γνώμη της Κομισιόν, το προσχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας αρχικά προέβλεπε μια σημαντική απόκλιση από το απαιτούμενο μονοπάτι προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την σειρά πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από τις πορτογαλικές αρχές στις 5 Φεβορυαρίου του 2016 μετά τις εποικοδομητικές επαφές με την Κομισιόν.

Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με την γνώμη της Κομισιόν, η σχεδιαζόμενη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας το 2016, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κυμαίνεται μεταξύ 0,1% και 0,2% του ΑΕΠ της, γεγονός που υποδεικνύει μια διαφορά χαμηλότερη του 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ που απαιτείται για την πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής στις 14 Ιουλίου του 2015. Αναγνωρίζουμε πως ως εκ τούτου, το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Πορτογαλία δεν εμφανίζει σοβαρή απόκλιση με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για αυτό δεν ζητήθηκε κατάθεση νέου σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα το Eurogroup συμφωνεί με την εκτίμηση της Κομισιόν, ότι ακόμη κι αν ληφθούν υπόψιν αυτά τα πρόσθετα μέτρα, ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να κινδυνεύει να μην συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σημειώνουμε ότι το μακροοικονομικό σενάριο για το 2016 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι πιο αισιόδοξο από τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των πορτογαλικών αρχών να προετοιμάσουν από τώρα πρόσθετα μέτρα για να εφαρμοστούν εφόσν χρειαστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το Eurogroup προτίθεται να επιστρέψει στην εφαρμογή των σημερινών δεσμεύσεων της Πορτογαλίας επί τη βάση των επικυρωμένων στοιχείων της Eurostat για τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2015, το επικείμενο πρόγραμμα σταθερότητας της Πορτογαλίας και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν το 2016.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα