Γιατί ο Ολάντ επέλεξε τον Ζαν-Μαρκ Ερό για νέο υπουργό Εξωτερικών

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διόρισε τον Ζαν-Μαρκ Ερό ως νέο υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, σε έναν ανασχηματισμό που επαναφέρει τους Πράσινους στο υπουργικό συμβούλιο, έναν χρόνο περίπου αφού διαφώνησαν με τους Σοσιαλιστές. Ο Ερό, ο οποίος αντικαθιστά τον Λοράν Φαμπιούς, είναι επί χρόνια σύμμαχος του Ολάντ και επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο δύο χρόνια αφού παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία εν μέσω κριτικής, ότι δεν είχε τον έλεγχο των μελών της κυβέρνησής

του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του την περίοδο 2012-2014 ως πρωθυπουργός, ο 66χρονος Ερό είχε περιορισμένες επαφές σε εξωτερικά θέματα. Οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν ευρωπαϊστή με δεσμούς στη Γερμανία. Επιλέγοντας τον Ερό ως διάδοχο του Φαμπιούς, ο Ολάντ αντικαθιστά έναν "πιστό" Σοσιαλιστή και κάποτε ανταγωνιστή του με έναν φίλο του, ο οποίος απέδειξε την αμέριστη πίστη του ως πρωθυπουργός. Ο Φαμπιούς θα αναλάβει το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, το οποία εξασφαλίζει ότι οι λογαριασμοί του κράτους συμμορφώνονται με το σύνταγμα. Για την ώρα, θα διατηρήσει ένα γραφείο στο υπουργείο Εξωτερικών και θα επιβλέπει την εφαρμογή της κλιματικής συμφωνίας Cop21.

Αλλά ο ανασχηματισμός έχει επίσης και πολιτική σημασία, καθώς φέρνει μέλη των Πρασίνων ξανά στο υπουργικό συμβούλιο, για πρώτη φορά από τότε που το εγκατέλειψαν μετά από διαφωνίες, τον Απρίλιο του 2014. Ο Ολάντ, ο οποίος παραμένει βαθύτατα αντιδημοφιλής, εν όψει των προεδρικών εκλογών σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχει στόχο να φέρει στην κυβέρνησή του στοιχεία που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους -αριστερούς και Πράσινους.

Το κόμμα των Πρασίνων επισήμως αντιτίθεται στη συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές. Αλλά δύο υπουργοί πλέον περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της αρχηγού του κόμματος Εμανουέλ Κος, η οποία διορίστηκε υπουργός Στέγασης. Η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος του Ολάντ για την οποία υπήρξαν φήμες ότι μπορεί να διαδεχθεί τον Φαμπιούς, θα παραμείνει στη θέση της. Ο Ολάντ βρήκε επίσης την ευκαιρία να απολύσει την υπουργό πολιτισμού Φλερ Πελερίν, η οποία ήταν σε αυτή τη θέση περίπου δύο χρόνια. Την Πελερίν θα διαδεχθεί η σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Ολάντ, η 44χρονη Οντρέ Αζουλέ.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα