Economist: Ο άθεος ΣΥΡΙΖΑ και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

«Ακόμα και υπό μια αριστερή κυβέρνηση, τα λείψανα των αγίων καταφθάνουν με τιμές στην Αθήνα…», γράφει ο Economist, σχολιάζοντας την υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην χώρα μας.

«Τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους διεθνείς πιστωτές της, πολλοί Έλληνες, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι η χώρα τους χρειάζεται όλη τη βοήθεια, τη φιλία και την αλληλεγγύη που μπορεί να πάρει» γράφει. Πρόκειται

για ένα «φαντασμαγορικό σόου», όπως το χαρακτηρίζει, «ακόμα και για ένα έθνος που έχει συνηθίσει να αναμειγνύει το θρησκευτικό συναίσθημα με την πατριωτική υπερηφάνεια». Το «δάνειο» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σηματοδοτεί μια ασυνήθιστα ευτυχισμένη στιγμή στις σχέσεις της με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας που από το 1204 είναι τεταμένες λόγω της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από δυτικούς στρατιώτες. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζει το άρθρο, έχει εγκάρδιες σχέσεις με τους καθολικούς ομολόγους του, μόνο που κι αυτός αντιμετωπίζει συχνά κριτική από την Ελλάδα για τις επαφές του με τη Ρώμη. Τα λείψανα θα παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους για 15 ημέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν με ένα ελληνικό πλοίο στη Βενετία, εκεί όπου φυλάσσονται από το 1003.

«Η τελετή υποδοχής των λειψάνων επιβεβαίωσε ότι η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ο δηλωμένος άθεος Αλέξης Τσίπρας, δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα στον εκπεφρασμένο στόχο του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Βεβαίως, ο υπουργός της κυβέρνησης [Πάνος Καμμένος] που ήταν παρών στον ερχομό των λειψάνων δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανήκει στη μικρή εθνικιστική ομάδα των ΑΝΕΛ που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφει ο Economist.

Το άρθρο τονίζει πάντως πως δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το κράτος «δανείζει την αξιοπρέπειά του σε ένα εκκλησιαστικό γεγονός». Ο Νίκος Φίλης, έχει αντιρρήσεις για την πρόθεση να μεταφερθούν τα λείψανα σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, για να τα προσκυνήσουν οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν, κάνοντας λόγο για λάθος μήνυμα «ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επιστήμη». Η δήλωσή του, ως γνωστόν, προκάλεσε αντιδράσεις από εκπροσώπους της εκκλησίας και πολλούς θρησκευόμενους Έλληνες.

«Αναμφίβολα, υπάρχουν κι άλλα μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που μοιράζονται τις ίδιες επιφυλάξεις του κ. Φίλη. Αλλά σε μια εποχή που η Ελλάδα μάχεται για την οικονομική ζωή της, θα ήταν μια επικίνδυνη τακτική, από την μεριά του Τσίπρα, να μπει στη μάχη με τους πνευματικούς καθοδηγητές της χώρας – είτε στη γη ή στον ουρανό» καταλήγει το άρθρο.

economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα