Economist: Η Ελλάδα ψάχνει βοήθεια σε Κίνα και Ρωσία αποξενώνοντας τους ευρωπαίους εταίρους της

19:15 1/4/2015 - Πηγή: Antinews

Ο Αλέξης Τσίπρας και το ριζοσπαστικό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρχίσει να αισθάνονται την ένταση. Στους δύο μήνες διακυβέρνησης, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να παράγει τα αποτελέσματα που ήθελε. Αυτά περιλαμβάνουν μια νέα ένεση

ρευστότητας από τα 172 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος διάσωσης της χώρας, καθώς και μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα επιτρέψει στην Αθήνα, και όχι στους πιστωτές της, να αποφασίσει σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξακολουθούν να περιμένουν από την Αθήνα να καταλήξει στις λεπτομέρειες που υποσχέθηκε πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με την υποβάθμιση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παύσει τη μισητή «τρόικα» ελέγχου της διάσωσης στην Αθήνα. Για να προστατεύσει αυτή την πολιτική ρητορική, μια ομάδα αξιωματούχων μεσαίας κλίμακας από τα τρία θεσμικά όργανα κάθεται προστατευμένη σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από την ανταλλαγή e-mails με τους ομολόγους τους στα υπουργεία Οικονομικών. Το ίδιο το υπουργείο είναι απολύτως εκτός ορίων. «Αυτό το σύστημα λειτουργεί αρκετά καλά» ισχυρίζεται ο Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Προϋπολογισμού. Οι επισκέπτες διαφωνούν, διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τις ανακριβείς απαντήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους πρόσωπο με πρόσωπο.

Εν τω μεταξύ, μια τριμελής ελληνική ομάδα ανώτερων οικονομολόγων στις Βρυξέλλες κάνει την πραγματική διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν τις ελληνικές προβλέψεις εσόδων, για παράδειγμα, ως υπεραισιόδοξες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι όλα είναι καλά και ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για μια χρηματική παροχή περίπου 2 δις στο τέλος του μήνα.

Η Ελλάδα ξεμένει απεγνωσμένα από ρευστότητα. Ήδη πιέστηκε τον περασμένο μήνα για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την εξόφληση του 1,4 δις ευρώ στη δόση του ΔΝΤ. Ακόμα 450 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Στους ξένους επενδυτές θα πρέπει να επιστραφούν περίπου 700 εκατ. ευρώ, όταν ένα έντοκο γραμμάτιο 1,4 εκατ. ευρώ λήξει στις 14 Απριλίου. Αν γίνουν και οι δύο πληρωμές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της κυβέρνησης για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις τον Απρίλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους στην κεντρική τράπεζα.

Ο Τσίπρας αναζητά νέες πιθανές πηγές οικονομικής στήριξης. Η μία είναι η Κίνα, η οποία επένδυσε περίπου 100 εκατ. ευρώ σε δύο πρόσφατα T-bills ως ένδειξη καλής θέλησης. Αυτή η χειρονομία ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναβιώσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο η κινεζική Shipping Group Cosco θέλει να αγοράσει. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, επέστρεψε από την επίσκεψη στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα με μια υπόσχεση για περισσότερες αγορές ελληνικών εντόκων γραμματίων από τα κινεζικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μια άλλη επιλογή είναι η Ρωσία. Ο Τσίπρας μετέφερε για την επόμενη εβδομάδα την επίσκεψή του στη Μόσχα, που είχε οριστεί για τον Μάιο. Σε μια συνέντευξη στο Tass, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, είπε ότι η Ελλάδα αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η οποία έπληξε άσχημα τους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ρωσίας για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, που τον επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο ότι ένα ελληνικό αίτημα για δάνειο, θα πρέπει να «θεωρηθεί».

Ωστόσο, αν ο Τσίπρας επιτύχει μια συμφωνία στη Μόσχα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές στην Ελλάδα θα πιέσουν ακόμα σκληρότερα για να προστατεύσουν την επιρροή τους. Θα είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τα κεφάλαια διάσωσης μακριά του. Η Ελλάδα μπορεί να θεωρεί την Ρωσία μια επιλογή, αλλά είναι μια επιλογή στην οποία δεν μπορεί να στραφεί χωρίς να αποξενώσει τις χώρες που πρέπει τελικά να εξευμενίσει: τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

www.economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα