Demonic

Οι ταινίες τρόμου είναι δημοφιλές είδος στην Αμερική. Συνήθως έχουν χαμηλό budget, άγνωστους ηθοποιούς και κλισέ, ωστόσο διατηρούν μια ένταση ως το φινάλε. Το Demonic διαθέτει μόνο τα τρία πρώτα στοιχεία.

Η ιστορία είναι για μια ομάδα νεαρών που πηγαίνει να καλέσει τα πνεύματα των νεκρών σε ένα απομονωμένο σπίτι όπου παλιά είχαν γίνει αποτρόπαιοι φόνοι. Παίρνουν λοιπόν μαζί τους μερικές κάμερες και ξεκινάνε. Μπορώ ίσως να καταλάβω γιατί κάποιος θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο αν δεν πιστεύει στα φαντάσματα. Θα ήταν ένας πρωτότυπος

τρόπος να περάσεις το Σαββατόβραδο, ίσως και για να σκαρώσεις μια καλή φάρσα. Αν όμως πιστεύεις στα φαντάσματα και θες να εμφανιστούν ενώ είσαι ανυπεράσπιστος τότε μάλλον έχεις πρόβλημα. Βέβαια, στο Demonic ακόμη κι όταν κάτι αόρατο βουτάει από το μαλλί μία κοπέλα και τη σέρνει στο πάτωμα για μερικά μέτρα κανείς δε θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να φύγουν. Η συνέχεια είναι αναμενόμενη. Όποιος ψάχνει μπελάδες βρίσκει.

Το πρόβλημα δεν είναι οι αφύσικες αντιδράσεις των χαρακτήρων, σύνηθες φαινόμενο στα έργα τρόμου, αλλά ότι δεν έχει ένταση, ατμόσφαιρα ή ρυθμό. Στη μισή ταινία γυρνάμε στο παρελθόν και βλέπουμε τους νεαρούς να περιφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσα στο σπίτι, ενώ γνωρίζουμε ότι τρεις θα πεθάνουν και χωρίς καμιά ανάπτυξη χαρακτήρων, οπότε δε με ένοιαξε καθόλου η τύχη τους. Στην άλλη μισή παρακολουθούμε έναν από αυτούς, που επέζησε, να κάθεται σε μια καρέκλα κλαψουρίζοντας ‘σώστε τη Μισέλ’, μια ψυχίατρο που του μιλάει και έναν αστυνομικό που δεν κάνει τίποτα. Στο διάλειμμα ήλπιζα ότι το φινάλε τουλάχιστον θα είναι καλύτερο αλλά συνέβη το αντίθετο: η «έκπληξη» στο τέλος αναιρεί όποιο νόημα υπήρχε ως τότε και η ιστορία ουσιαστικά δεν κλείνει.

Το καστ είναι αδύναμο, με μόνα «ονόματα» τη Maria Bello, που είχε παίξει κάποτε με τον Βίγκο Μόρτενσεν στο δυνατό A history of violence, και τον Frank Grillo, που υποδυόταν ένα δευτερεύοντα κακό στο φανταστικό Captain America 2.

Η σκηνοθεσία είναι της πλάκας, με πολλά γυρίσματα σε ένα αχούρι. Μην ξεγελαστείτε από την παρουσία του James Wan, που έχει δουλέψει στα Fast and Furious 7, Insidious και The Conjuring (το Demonic αντιγράφει όχι μόνο την κεντρική ιδέα αλλά και την αφίσα του τελευταίου)· είναι παραγωγός εδώ, όχι σκηνοθέτης, και προφανώς δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη.

Από όλες τις ταινίες του είδους το Demonic είναι η χειρότερη που έχω δει. Καλύτερα να δοκιμάσετε να καλέσετε φαντάσματα σε κάποιο ερημωμένο σπίτι.

Captain America

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα