Ο Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα είναι επικεφαλής ενός «υπουργικού συμβουλίου ταλέντων», καθώς διόρισε Συντηρητικούς από όλες τις πτέρυγες του κόμματος στην πρώτη κυβέρνηση Συντηρητικών μόνο εδώ και 18 χρόνια. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έτυχε μιας εκστατικής υποδοχής από τους βουλευτές των Τόρις όταν τους συνάντησε στο Westminster, κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να παρευρίσκεται στις πολιτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, στο τελευταίο έτος του ως δήμαρχος του Λονδίνου. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Τζόνσον

θα έχει ένα πλήρες κυβερνητικό αξίωμα, όταν η θητεία του στο Δημαρχείο τελειώσει το επόμενο έτος.

Το BBC έλαβε προειδοποίηση ότι θα αντιμετωπίσει μια σκληρή μάχη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των τελών αδείας και του βασιλικού καταστατικού της, όταν ο θατσεριστής βετεράνος βουλευτής Τζον Γουίτινγκντεϊλ διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού. Ο Γουίτινγκντεϊλ, ένας πρώην πολιτικός γραμματέας της Μάργκαρετ Θάτσερ και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Βουλής από το 2005, έχει χαρακτηρίσει την καταβολή τελών αδείας των 145,50 λιρών ως «χειρότερη από κεφαλικό φόρο» και μη βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο διορισμός του δείχνει επίσης ότι ο Κάμερον θέλει να δεσμεύσει τη θατσερική δεξιά στις μεταρρυθμιστικές του βλέψεις για την ΕΕ. Αντικαθιστά τον Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος αναλαμβάνει Υπουργός Επιχειρήσεων, μία από τις πέντε θέσεις του υπουργικού συμβουλίου που κρατούσαν Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στον προηγούμενο συνασπισμό.

Ο Κάμερον έκανε ένα διάλειμμα από τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του, για να παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών στο Westminster. Εκεί έγινε δεκτός με πολλές επευφημίες. «Θα έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο όλων των ταλέντων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κάμερον, ο οποίος κατείχε ένα αντίγραφο του μανιφέστο των Συντηρητικών στη συνάντηση, δήλωσε στους νεοεκλεγέντες βουλευτές ότι είχε τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, είπε ότι ήθελε οι Συντηρητικοί να θεωρηθούν ως το πραγματικό κόμμα των εργαζομένων, κάτι που τόνισε διορίζοντας τον Ρόμπερτ Χάλφον ως νέο αντιπρόεδρο. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι Συντηρητικοί θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι το κόμμα της συμπόνιας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις για την ευημερία και την εκπαίδευση. Τέλος, είπε ότι οι Συντηρητικοί πρέπει να ενώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος πήρε και τον πρόσθετο τίτλο του πρώτου γραμματέα του κράτους, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Υπήρχε ένα πολύ σοβαρό μήνυμα. Υπάρχει μια ευκαιρία το Συντηρητικό κόμμα να παραδώσει τώρα το μανιφέστο που υποστήριξε». Ο Όσμπορν χαιρέτισε το «σημαντικό θέαμα», να βλέπει τον ευρωσκεπτικιστική ταραξία Μπιλ Κας να «δεσμεύεται» κατά τη συνεδρίαση.

Ο Κάμερον ελπίζει να αναδείξει τον στόχο του, όντας επικεφαλής ενός κόμματος με φιλοδοξίες και συμπόνια. Η Άμπερ Ραντ, η εκσυγχρονίστρια και φιλο-ευρωπαία υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή, προωθήθηκε στη θέση της υπουργού Εσωτερικών. Η Πρίτι Πάτελ, Υπουργός Οικονομικών, θα αντικαταστήσει την Εσθήρ ΜακΒέι ως υπουργός Απασχόλησης στο Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων.

Ο ανασχηματισμός σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Κάμερον ήταν εντελώς ελεύθερος να διορίσει υπουργούς, μετά την αναχώρηση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που άφησαν πέντε έδρες του υπουργικού συμβουλίου και 19 έδρες εκτός υπουργικού συμβουλίου.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα