CNN: Η Αμφίπολη, ανάσα στην οικονομία της Ελλάδας

Τα εκπληκτικά ευρήματα στην Αμφίπολη έχουν κάνει την παγκόσμια κοινή γνώμη να παραμιλά και να παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε ένα εκτενές άρθρο, το CNN εστιάζει στον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι αποκαλύψεις για την Ελλάδα.

«Όσο οι ειδικοί προσπαθούν να δουν την καρδιά αυτής της περίπλοκης και λεπτής δομής, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα τεράστιο ψηφιδωτό δάπεδο, μήκους 4,5 και πλάτους 3 μέτρων,

γεμάτο μικροσκοπικά μάρμαρα, λευκά, μπλε, κόκκινα, μαύρα και κίτρινα» γράφει το άρθρο. «Άλλα ευρήματα στον τύμβο περιλαμβάνουν τις δύο επιβλητικές Καρυάτιδες, ίδιες με αυτές της Ακρόπολης. Η καθεμία από αυτές έχει προτεταμένο το ένα της χέρι, σαν να αποτρέπει τους εισβολείς από το να μπουν στον κύριο θάλαμο. Με κάθε εύρημα που αποκαλύπτει τον πλούτο του τύμβου, ο ενθουσιασμός αυξάνεται για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος εκεί. Το μνημείο χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ προφανείς συνδέσεις οδηγούν στο περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποιοι λένε ότι εκεί μπορεί να έχει ταφεί η σύζυγός του, Ρωξάνη, ή η μητέρα του, Ολυμπιάδα. Και ενώ ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί αλλού, το γεγονός ότι ο τάφος του δεν έχει βρεθεί ποτέ ενισχύει περαιτέρω τις θεωρίες».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αμφίπολη απ’ όταν οι ανασκαφές ξεκίνησαν να αποκαλύπτουν τα εντυπωσιακά ευρήματα. «Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ανασκαφή τον Αύγουστο, εκατοντάδες τουρίστες από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες εκδρομείς, συρρέουν στην Αμφίπολη με την ελπίδα να ρίξουν έστω μία κλεφτή ματιά στον τύμβο, ενώ τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα με μακροσκελείς αναφορές για την πρόοδο των εργασιών των αρχαιολόγων. Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τον "ένοικο" του τάφου». Και συνεχίζει: «Μία επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον περιέγραψε ως κάτι πολύ σημαντικό, έχει αυξήσει τη βεβαιότητα στη χώρα για τη σημασία του μνημείου. Ασχέτως με το τι λένε οι ιστορικοί, υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι σε έναν τέτοιο τάφο θα μπορούσε να έχει ταφεί μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος».

Το CNN αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της «Καθημερινής», σχετικά με το «Σύνδρομο της Αμφίπολης» -αν δηλαδή όλη αυτή η φασαρία είναι ένα προϊόν της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει η Ελλάδα ή μία προσπάθεια ανοικοδόμησης της τσαλακωμένης εικόνας της χώρας και ενίσχυσης της εθνικής υπερηφάνειας και του ηθικού. «Υπάρχει πολιτιστικός πλούτος στην Ελλάδα και δεν αρνείται κανείς ότι οι αρχαιότητες είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας και με τον τουρισμό να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά τη ναυτιλία. Και θα το προωθήσει περισσότερο», σημειώνει το CNN.

Το άρθρο καταλήγει με την πρόσφατη αναβίωση της προσπάθειας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Λίγες ημέρες πριν, σε παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε από τους ειδικούς ότι τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Βεργίνας είναι του βασιλιά Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όσο η Ελλάδα κοιτά στο παρελθόν της για να κάνει βήματα μπροστά σε έναν καιρό κρίσης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολιτιστικό μπρα ντε φερ: την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αφαιρέθηκαν παράνομα και ζητά τον επαναπατρισμό τους». Κάνει αναφορά μάλιστα και στους «τρεις επιφανείς δικηγόρους» που έφτασαν στην Ελλάδα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί η νομική οδός για την επιστροφή των Γλυπτών. «Είναι λίγοι εκείνοι που θα τραβήξουν περισσότερο την προσοχή από την 36χρονη Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία προσφάτως έγινε σύζυγος του διάσημου αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ», προσθέτει το άρθρο.

edition.cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα