Deutsche Bank: Εξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο με μειώσεις επιτοκίων και νέες πιστωτικές γραμμές

Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την τρόικα αλλά με σημαντικές παραχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών, αναλύει η Deutsche Bank την Τρίτη. Οπως αναφέρεται σε έκθεση «η Ελλάδα θα μπορούσε να τερματίσει από τα τέλη του έτους το σύνολο της οικονομικής βοήθειας που

λαμβάνει αρκεί να διασφαλίσει νέες σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές της».

Η έκθεση έχει τίλο «Focus Europe- Investment gap» και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μειώσεις επιτοκίων και νέες πιστωτικές γραμμές».

Οπως σημειώνει η τράπεζα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω των νέων προγραμμάτων του θα συνδυαστεί με το νέο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας. "Αυτό το δήλωσε πολύ σωστά, καθώς οι αγορές των τίτλων των χαρτοφυλακίων των τραπεζών (ΑBS) αναμένεται να επηρεάσουν τις τράπεζες σε σχέση με συγχωνεύσεις και προσαρμογές των ισολογισμών", σημειώνει η έκθεση.

Μάλιστα θεωρεί ότι αυτή τη φορά η προϋπόθεση διατήρησης της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής (conditionality) θα παίξει μικρότερο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι Ευρωπαίοι.

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση της τάξης του -0,2% το 2014, ανάπτυξη 2,1% το 2015, ενώ θα σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη 2,7% το 2016.

Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης αποπληθωρισμό -1,0% για το 2014, άνοδο του πληθωρισμού στο 0,4% το 2015 και 0,9% το 2016.

Παράλληλα προσδιορίζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 1% για το 2014, 1,5% για το 2015 και 1,5% για το 2016.

Επίσης, όσον αφορά το ισοζύγιο προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο -1,8% του ΑΕΠ το 2014, στο -0,6% το 2015 και 0,1% το 2016.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα