Bandidos: Μια από τις πιο «θανάσιμες» συμμορίες μοτοσικλετιστών

Η συμμορία μοτοσικλετιστών Bandidos έχει ένα ρητό: «Αν κόψεις έναν, αιμορραγούμε όλοι». Δεν είναι σαφές ποιος ξεκίνησε την σφαγή, αλλά υπήρχε άφθονη αιματοχυσία την Κυριακή, όταν οι Bandidos συγκρούστηκαν βάναυσα με μέλη από άλλες συμμορίες μοτοσικλετιστών σε ένα εστιατόριο στο Γουέικο του Τέξας. Μια άγρια ανταλλαγή πυροβολισμών μέρα μεσημέρι άφησε εννέα μοτοσικλετιστές νεκρούς, 18 τραυματίες και τουλάχιστον 165 υπό κράτηση.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε περίπου το μεσημέρι στο εστιατόριο Twin Peaks σε ένα εμπορικό κέντρο και γρήγορα κλιμακώθηκε.

Σε κάποια φάση, περίπου 30 μέλη της συμμορίας αντάλλασσαν πυροβολισμούς στο πάρκινγκ του εστιατορίου. Η αστυνομία βρήκε περισσότερα από 100 όπλα.

Το περιστατικό ήταν το τελευταίο και ίσως το πιο αιματηρό κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της βίας που αφορά συμμορίες μοτοσικλετιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Bandidos, όπως και οι πιο γνωστοί ‘πρόγονοί’ τους, οι Hells Angels, πρωταγωνιστούν συχνά σε αυτό το αιματοβαμμένο βιβλίο. Η ομάδα θεωρείται γενικά η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο συμμορία μοτοσικλετιστών, μετά τους Angels, με περίπου 2500 μέλη σε 13 χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ιστορία των Bandidos δείχνει την μετατροπή των συμμοριών μοτοσικλετιστών από υποκουλτούρες σε τρομακτικές οργανώσεις του οργανωμένου εγκλήματος και βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η τραγωδία έπληξε την Κυριακή μια πόλη που συνδέεται ήδη με εκπληκτική βία. Σήμερα, οι Αμερικανοί γνωρίζουν για τις συμμορίες μοτοσικλετιστών χάρη στον Hunter S. Thompson ή στην τηλεοπτική εκπομπή «Sons of Anarchy». Αλλά πολύ πριν από το βιβλίο του Thompson του 1966 «Άγγελοι της Κόλασης», οι συμμορίες αυτές αναπτύσσονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Οι αμερικανικές συμμορίες μοτοσικλετιστών ρίζωσαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χιλιάδες νέοι, δυσαρεστημένοι, έχοντας συχνά τραύματα πολέμου, επέστρεψαν σε μια χώρα που δεν αναγνώριζαν. Πολλοί την απέρριψαν. «Στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου νεαροί άνδρες επέστρεφαν από τη μάχη κατά κύματα», έγραψε το 2005 ο William L. Dulaney στην International Journal of Motorcycle Studies. «Πολλοί βρήκαν την μετάβαση σε μια ειρηνική πολιτική ζωή μια μονότονη αγγαρεία που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν. Μερικοί βετεράνοι είχαν εκπαιδευτεί σε μοτοσικλέτες, ειδικά Harleys και Indians, ενώ υπηρετούσαν στο εξωτερικό».

«Οι βετεράνοι που επέστρεφαν χρησιμοποιούσαν την αποζημίωσή τους για να αγοράσουν μοτοσικλέτες και να κάνουν πάρτι» γράφει ο James F. Quinn, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας ο οποίος έχει μελετήσει τις συμμορίες μοτοσικλετιστών. «Οι συγκινήσεις προσέλκυαν τους βετεράνους που επέστρεφαν, ώστε να επιλέξουν έναν τρόπο ζωής που επικεντρώνονταν στις μοτοσικλέτες. Οι θετικές απόψεις των στρατιωτικών εμπειριών τους και η έντονη συντροφικότητα που ανέπτυσσαν, έκαναν επίσης ένα τέτοιο τρόπο ζωής ελκυστικό».

Υπήρχαν σημάδια του προβλήματος, ακόμη και πριν υπάρξουν επίσημες συμμορίες. Το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου του 1947, περίπου 4.000 μοτοσικλετιστές πλημμύρισαν τη μικρή πόλη Χόλιστερ της Καλιφόρνια, προκαλώντας τον όλεθρο. Οι Hells Angels ιδρύθηκαν περίπου ένα χρόνο αργότερα. Το προφίλ των Angels από τον Thompson το 1966 έγινε ενώ επεκτείνονταν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας δραματικές αντιδράσεις.

«Οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται Άγγελοι της Κόλασης», έγραφε ένα άρθρο του 1965 αναφερόμενο στον Thompson. «Καβαλάνε τις μηχανές, βιάζουν και κάνουν ληστρικές επιδρομές σαν ληστές του ιππικού- και καυχώνται ότι καμία αστυνομική δύναμη δεν μπορεί να διαλύσει την εγκληματική αδελφότητα με τις μοτοσικλέτες τους». «Είμαστε το ένα τοις εκατό, αυτοί που δεν ταιριάζουν πουθενά και δεν τους νοιάζει», είπε ένας Angel στον Thompson. «Γι 'αυτό μην μου μιλάς για τους λογαριασμούς του γιατρού σου και τα πρόστιμα -παίρνεις τη γυναίκα και τη μοτοσικλέτα και το μπάντζο και παίρνει τους δρόμους. Τα καταφέρνουμε μέσα από μάχες, μένουμε ζωντανοί με τις μπότες μας και τις γροθιές μας. Είμαστε προνομιούχοι μεταξύ των ανυπότακτων μοτοσικλετιστών, μωρό μου».

Οι Hells Angels ίσως ήταν οι πρώτοι, αλλά σίγουρα δεν ήταν οι μόνοι. Συμμορίες μοτοσικλετιστών ξεφύτρωσαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές, αν όχι όλες, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το αμερικανικό αρχέτυπο του παράνομου, όπως αντανακλάται και στα επαναστατικά ονόματά τους: Outlaws (Παράνομοι), Pagans (Βάρβαροι), Warlocks (Μάγοι), Mongols (Μογγόλοι) και Bandidos (Ληστές).

Οι Bandidos ξεκίνησαν σχεδόν 20 χρόνια μετά την Hells Angels, αλλά οι δύο συμμορίες σύντομα έγιναν μεγάλοι αντίπαλοι. Σύμφωνα με το μύθο της ομάδας, ο ιδρυτής Donald Chambers είχε βαρεθεί τις άλλες ομάδες μοτοσικλετιστών. «Ο Chambers ξεκίνησε την Bandidos τον Μάρτιο του 1966, όταν ήταν 36 ετών και εργαζόταν στις αποβάθρες του Χιούστον», έγραψε ο Skip Hollandsworth το 2007. «Είπε στους φίλους του ότι θα ονομάσει την ομάδα Bandidos, προς τιμήν των μεξικανών ληστών οι οποίοι αρνήθηκαν να ζήσουν με κανόνες και άρχισε να στρατολογεί τα πρώτα μέλη του, όχι μόνο έξω από το Χιούστον, αλλά και έξω από τα μπαρ μοτοσικλετιστών στο Κόρπους Κρίστι, το Γκάλβεστον και το Σαν Αντόνιο. Ο Don δεν έψαχνε για ανθρώπους ‘ευγενείς’» είπε ένα από τα πρώτα μέλη της ομάδας στον Hollandsworth. «Ήθελε καθάρματα που δεν νοιάζονταν παρά μόνο να οδηγούν συνεχώς τις Harley-Davidsons που είχαν. Ήθελε μοτοσικλετιστές που ζούσαν μόνο για τον ανοιχτό δρόμο. Ούτε κανόνες, ούτε τίποτα. Μόνο ο ανοιχτός δρόμος».

Αλλά ενώ οι Hells Angels και οι Bandidos επεκτείνονταν, μετατράπηκαν σε αδίστακτα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς που μελετούν τις ομάδες και τους εισαγγελείς στα δικαστήρια. Ο κώδικας σιωπής δεν μπορούσε πλέον να καλύπτει τα εγκλήματά τους και ο νόμος άρχισε επιτέλους να τους παίρνει στα σοβαρά.

Στα τέλη του ’70, η αστυνομία άρχισε να αποκαλύπτει πολλά εγκλήματά τους σχετικά με σωματεμπορία, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και πορνεία. Ο Chambers συνελήφθη το 1972, μαζί με δύο άλλους Bandidos επειδή σκότωσαν δύο εμπόρους ναρκωτικών στο Ελ Πάσο. Η αστυνομία λέει ότι πριν τους σκοτώσουν τους έβαλαν να σκάψουν τους τάφους τους. Ακολούθησε μια δεύτερη γενιά αρχηγών, που προσπαθούσαν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από παρανομίες.

Αλλά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες γίνονταν σποραδικές μάχες, συχνά στο εξωτερικό. Μέχρι το 1980, οι Bandidos και οι Hells Angels είχαν γίνει διεθνείς οργανώσεις. Το 1984, σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των Bandidos και των Comancheros στην Αυστραλία σκοτώθηκαν επτά και τραυματίστηκαν 28. Το περιστατικό έγινε γνωστό ως «η σφαγή της Milperra». Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ένας «Μεγάλος σκανδιναβικός πόλεμος μοτοσικλετιστών» μεταξύ των Bandidos και των Hells Angels συγκλόνισε τη Σκανδιναβία. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν κατά τις τρίχρονες αψιμαχίες.

Οι δύο συμμορίες ήρθαν αντιμέτωπες πάλι στον Καναδά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και του 2000. Αυτή τη φορά, η σύγκρουση - που ονομάστηκε «Ο πόλεμος μοτοσικλετιστών του Κεμπέκ»- κόστισε 150 ζωές. Οι συγκρούσεις έληξαν σε μεγάλο βαθμό τον Απρίλιο του 2006, όταν οι αρχές βρήκαν οκτώ μέλη των Bandidos νεκρούς. Το 2009, ένας πρώην αστυνομικός που δικάστηκε για τις δολοφονίες κατηγόρησε τον πρόεδρο της Bandidos Jeff Pike ότι διέταξε τις δολοφονίες. Ο πρώην αστυνομικός και πέντε άλλοι είχαν καταδικαστεί για το έγκλημα. Ο Pike αρνήθηκε την κατηγορία και δεν κατηγορήθηκε ποτέ.

«Είμαι απλά ένας καθαρός Αμερικανός που αγαπά τη μοτοσικλέτα του» είπε ο Pike στον Hollandsworth. «Θα εκπλαγείτε. Είμαι σχεδόν πάντα στο κρεβάτι μου από τις 22:00». Αλλά ο Steve Cook, ένας αστυνομικός από το Κάνσας που έχει εργαστεί μυστικά σε συμμορίες που συνδέονται με τους Bandidos, θεωρεί γελοίους τους ισχυρισμούς. «Είναι οργανωμένο έγκλημα και εγχώριοι τρομοκράτες», δήλωσε στην Washington Post. «Αυτοί οι τύποι παίρνουν μεθαμφεταμίνη, κοκαΐνη, μαριχουάνα και κλέβουν μοτοσικλέτες. Αυτές είναι οι βασικές δουλειές τους. Θέλουν όμως να έχουν αυτή την εμφάνιση και να λένε ‘είμαστε απλά λάτρεις της μοτοσικλέτας και το μόνο που θέλουμε είναι να οδηγούμε μοτοσικλέτες. Τα αποδεικτικά στοιχεία όμως δείχνουν το αντίθετο». Ο Cook υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών αστυνομικών, δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτές τις συμμορίες επειδή «οι άνθρωποι θέλουν να είναι πολύ ρομαντικοί» έχοντας την ιδέα των μοτοσικλετιστών ως ληστές της σύγχρονης εποχής. Τα όπλα που βρέθηκαν όμως στη σκηνή της τελευταίας στιγμής αποδεικνύουν ότι ήταν προετοιμασμένοι.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα