Aδελφοί Κοχ: οι ακροδεξιοί εκατομμυριούχοι πίσω από την διακοπή της αμερικανικής κυβέρνησης

«Μην αφήσετε αυτή την κυβέρνηση να κάνει το γιατρό». Με αυτό το μήνυμα που κατήγγειλε τον νόμο Ομπάμα για την υγεία έκλεινε ένα σποτάκι-σοκ που ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον του Προέδρου στην Αμερική και παραλίγο να οδηγήσει την οικονομία σε κατάρρευση. Ένας Θείος Σαμ απειλητικός, που θύμιζε την διείσδυση του Κράτους, ξεπηδούσε ξαφνικά ανάμεσα από τις γάμπες μιας γυναίκας που έκανε γυναικολογική εξέταση. Την ίδια ώρα ένα απειλητικό tweet, «Ο νόμος Obamacare είναι καταστροφή», διακινήθηκε στα social media,

ενώ υποψήφιοι βουλευτές λάμβαναν μηνύματα με νόημα στις εκλογικές τους περιφέρειες για το τι να ψηφίσουν.

Οι εταιρείες «Freedom partners», «Generation opportunity», «Heritage», μέσω των οποίων διακινήθηκαν αυτά τα μηνύματα έχουν κάτι κοινό: ανήκουν στους αδελφούς Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, 77 και 73 ετών, οι οποίοι έχουν επενδύσει όλη την περιουσία τους (26,4 εκατ. ευρώ) σε έναν και μοναδικό σκοπό: να αποσταθεροποιήσουν τον «σοσιαλιστή» Μπαράκ Ομπάμα. Εδώ και μήνες, ένας ολόκληρος γαλαξίας από ιδρύματα, κέντρα εκδηλώσεων, κλπ, με ακροδεξιές απόψεις, συνέλαβαν και εκτέλεσαν το σχέδιο της κρίσης προϋπολογισμού που παραλίγο να παγώσει την Αμερική.

Αυτό το σχέδιο ευτυχώς δεν πέτυχε και την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου η στρατηγική κατέρρευσε μετά τον συμβιβασμό Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών. Είναι καταπληκτικό ότι τα δύο αδέλφια είχαν ήδη φροντίσει να πάρουν αποστάσεις μόλις αντελήφθησαν ότι το σχέδιο δεν έβγαινε. Σε μια ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στη Γερουσία την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, δήλωναν ότι δεν συμφωνούν με τη στάση πληρωμών. Τα δύο βαθύπλουτα αδέλφια, από το 1980 κάνουν προπαγάνδα με όποιο τρόπο μπορούν πάνω σε ένα φιλελεύθερο, υποτίθεται, ιδεολογικό καμβά: κατάργηση της CIA και του FBI, κατάργηση του φόρου εισοδήματος και συντάξεων, νομιμοποίηση της πορνείας και των ναρκωτικών.

Αυτές τις ιδέες της πήραν από τον πατέρα τους Φρεντ Κοχ, έναν Ολλανδό μετανάστη που εξορίστηκε κάποια χρόνια στην πρώην Σοβιετική Ένωση και έγινε άγριος αντικομμουνιστής. Στη δεκαετία του ’50 ο πατέρας πίστευε ότι οι κοινωνικές δαπάνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσει η Αμερική όλους τους Μαύρους του πλανήτη. Με την εκλογή του Ομπάμα το 2008, οι αδελφοί Koch έκαναν λόγο για τη «μεγαλύτερη απώλεια ελευθερίας και ανάπτυξης από το 1930». Τα δύο αδέλφια είναι μηχανικοί, απόφοιτοι του ΜΙΤ της Βοστόνης, και κατέχουν εταιρεία πετρελαίου στην Γουιτσίτα του Κάνσας, την Koch Industries, η οποία έγινε γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα αδέλφια κατέχουν 6.000 χιλιόμετρα δικτύου και μια δυνατότητα ραφιναρίσματος πετρελαίου που αντιστοιχεί στο 5% της καθημερινής αμερικανικής κατανάλωσης. Η επιχείρησή τους έχει 60.000 εργαζομένους και περιλαμβάνει πολλές ακόμα δραστηριότητες, όπως την Lycra, τζάμια αυτοκινήτων, θέατρα, μουσεία, κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου και του περιβάλλοντος κλπ. Το Ίδρυμα Americans for Prosperity, είναι το νευραλγικό κέντρο του Kochtopus (χταπόδι Koch) όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί και αυτό ανέδειξε το Tea party, κατασκευάζοντας ψεύτικα κινήματα πολιτών, πλημμυρίζοντας τα ΜΜΕ με επιθετικά σποτ, μελέτες και κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις. Η αποτυχία του Μιτ Ρόμνι να εκλεγεί το 2012, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που ξόδεψαν για χάρη του τα δύο αδέλφια, απέδειξε ότι ο αντίκτυπός τους είναι τελικά περιορισμένος στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, η πρόσφατη επίθεσή τους εναντίον του Obamacare που παραλίγο να οδηγήσει την Αμερική στο χάος δείχνει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται, με πολλά εκατομμύρια δολάρια εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα.
http://www.lemonde.fr/international/article/2013/10/17/les-freres-koch-milliardaires-libertariens-et-financiers-du-chantage-au-shutdown_3497183_3210.html

Keywords
Τυχαία Θέματα