Εκτός ελέγχου… η τρόικα

Φωτο: e-typos

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με την τρόικα και οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα κρέμονται σε μια κλωστή. Οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών συνεχίζονται με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η διαδικασία για την καταβολή της δόσης του 1 δις ευρώ αλλά και γενικότερα οι σχέσεις Ελλάδας – τρόικας.

Δε

φτάνει που ο Τόμσεν και η παρέα του αρνούνται κάθε κουβέντα για βελτιώσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, έχουν φτάσει πλέον στα όρια του παραλογισμού. Μετά το μπλόκο που βάζουν στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος κατατέθηκε πιο βελτιωμένος ώστε να πληρώσουν ελάχιστα οι κάτοχοι αγροτεμαχίων, τώρα, το νέο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει είναι οι απολύσεις συμβασιούχων.

Η κυβέρνηση είχε προτείνει να φύγουν από το δημόσιο 2.000 συμβασιούχοι οι οποίοι, μέσω δικαστικών αποφάσεων, θα απομακρυνθούν το επόμενο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά η τρόικα θεωρεί ότι οι απομακρύνσεις συμβασιούχων δεν είναι απολύσεις και ζητά επιπλέον 2.000 ως το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τις 12.500 νέες διαθεσιμότητες. Το πρόβλημα που έχει προκύψει απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση διότι είναι αδύνατο να βρεθούν 2.000 άνθρωποι που θα χάσουν ξαφνικά τη δουλειά τους. Πέρα από την κοινωνική βόμβα που θα μπει είναι και πρακτικό το θέμα. Εδώ δεν μπορούν να βρεθούν διαθέσιμοι να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία και θα βρεθούν υποψήφιοι άνεργοι; Είναι βασικός λόγος να γίνει ο χαμός που όλοι περιμένουν και να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Για το θέμα των 2.000 συμβασιούχων, όπως και για τις 12.500 νέες διαθεσιμότητες συνεδριάζει σήμερα στο Μαξίμου η ειδική επιτροπή, ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα πρέπει να δει τι θα κάνει με τους παραλογισμούς της τρόικας.

Κι εδώ «κολλάει» το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Η τρόικα ζητά με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Δηλαδή να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Το ξαφνικό λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και το γεγονός ότι θα μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, είναι κάτι που θα ικανοποιούσε τους τροικανούς οι οποίοι, μάλιστα, το συνδέουν με την παράταση ή όχι της διαθεσιμότητας μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση δε συζητά ξαφνικό θάνατο για τις αμυντικές βιομηχανίες καθώς κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε όλο τον κόσμο και η χώρα θα ήταν έρμαιο των ξένων εταιρειών όπλων. Να θυμίσουμε ότι μια από τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας είχε εκφραστεί και με ένα e-mail το οποίο ζητούσε απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία χωρίς καν να αποζημιωθούν οι άνθρωποι.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα πάντα κινούνται σε τεντωμένο σκοινί. Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα και πως θα εξελιχθούν τα παζάρια, την ώρα που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να πάρει άλλα οριζόντια μέτρα.

Η περίπτωση των αμυντικών βιομηχανιών σε συνδυασμό με τις απολύσεις είναι και το βασικό κρας τεστ για τις επόμενες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το Δεκέμβριο σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό της χώρας. Και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι μονόδρομος, όπως έχουμε γράψει. Εκτός κι αν θέλουν να κάνουν από τώρα τελετή παραλαβής – παράδοσης με τον κ. Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα