100 χιλ. αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα σε μια ημέρα

Χαμός έγινε στην κυριολεξία στο TAXISNET καθώς σχεδόν 100.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν μέσα στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της εφαρμογής για το κοινωνικό μέρισμα.

Περίπου 32.000 αιτήσεις έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής, δήλωσε στο ΣΚΑΪ χθες ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Περίπου 12.000 έχουν γίνει δεκτές, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να περάσουν και από δεύτερο έλεγχο.

Στον αντίποδα, έχουν απορριφθεί 20.000 αιτήσεις.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 30 Απριλίου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί

έως και τις 10 Μαΐου. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουλίου.

Όπως προκύπτει από τα ερωτήματα των πολιτών, τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες εν δυνάμει δικαιούχων για τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις. Πρόκειται για τους «φιλοξενούμενους», για όσους μένουν σε «παραχωρημένη κατοικία» και για τους «μακροχρόνια ανέργους».Ειδικότερα:

Φιλοξενούμενοι

• δεν μπορούν να υποβάλουν μεμονωμένα αίτηση καθώς αποτελούν μέρος του νοικοκυριού

• προσμετρώνται στο ισοδύναμο εισόδημα του νοικοκυριού (+ 2.000 ευρώ για ενήλικους, + 1.000 ευρώ για ανήλικους)

• αυξάνουν το συνολικό επίδομα στο νοικοκυριό (+ 166,67 ευρώ για ενήλικους, + 83,33 ευρώ για ανήλικους)

• σε δεύτερη φάση θα γίνουν διασταυρώσεις με τα Ε1, για το εάν είναι δηλωμένοι ως “φιλοξενούμενοι”

Με παραχώρηση κατοικίας

• θα υποβάλουν μεμονωμένα αιτήσεις ως ξεχωριστό νοικοκυριό

• ως κριτήριο θα είναι το τεκμήριο εάν δεν υπάρχει άλλο εισόδημα

Μακροχρόνια άνεργοι

• θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως 1/3/2014

• θα ληφθεί υπόψιν το εισόδημα του 2012 (Ε1 του 2013) ΕΚΤΟΣ των μισθών/ ημερομισθίων

• θα επανεξεταστούν μετά από τις 30/6 οι αιτήσεις που θα απορριφθούν (κριτήριο θα είναι οι νέες φορολογικές δηλώσεις)

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, επίσης, είναι ότι τελικά το περιουσιακό κριτήριο για τους έγγαμους είναι μικρότερο απ’ ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ειδικότερα, ενώ ανέρχεται στις 125.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, για ζευγάρι περιορίστηκε στις 200.000 ευρώ, αντί 250.000 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται προσαύξηση για παιδιά ή φιλοξενούμενα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να λάβουν περίπου 600.000 νοικοκυριά ενώ το συνολικό ποσό που πρόκειται να διατεθεί ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υποβολή της αίτησης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στοιχείαόπως το αν είναι έγγαμοι, ο αριθμός της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για την καταβολή του ποσού.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα το 2012 έως 6.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 125.000 ευρώ.

Για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο είναι 8.000 ευρώ και το περιουσιακό 200.000 ευρώ. Για κάθε παιδί το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 500 ευρώ για τους άγαμος και κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Για μια οικογένεια με δυο παιδιά ανέρχεται σε 833 ευρώ. Το «μέρισμα» καταβάλλεται εφάπαξ.

Πάντως, το εντυπωσιακό στοιχείο, σύμφωνα με απαντήσεις που έδωσε ο κ. Θεοχάρης, είναι ότι αίτηση για το μέρισμα έχουν κάνει και κάποιοι που έχουν περιουσία… 2 εκατ. ευρώ.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Κάποιες απλές - ελπίζω - οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης.

1. Δεν χρειάζετε να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα. Έτσι εσείς θα ξέρετε σίγουρα και εγώ θα γλυτώσω τις ερωτήσεις! Εδώ κάνουν αίτηση με πάνω από 2 εκ. περιουσία, εσείς δεν θα κάνετε;

2. Η αίτηση ζητάει 3 πραγματάκια. Όχι περισσότερα, μόνο τρία. Πιο απλή δεν γίνεται.

· Πρώτον, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Με αυτό δηλώνετε το σπίτι στο οποίο μένετε. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι. Αν έχετε ποσοστό εσείς ή η μητέρα σας ή ο μυστηριώδης ευεργέτης του Great Expectations... Εξάλλου, αν νοικιάζετε, ιδιοκτήτης είναι ο σπιτονοικοκύρης! Τον αριθμό παροχής τον βρίσκετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σπίτι που μένω, τσεκ!

· Δεύτερον, ποιοι μένουν τώρα στο σπίτι. Τώρα. Όχι το 2012, όχι το 2013, τώρα. Όλοι. Όχι οι μισοί, όχι μόνο οι ενήλικες όχι μόνο οι ανήλικοι, όχι μόνο οι άνω των 1,80 Τώρα και όλοι. Τόσο απλό. Δεν έχει σημασία τι είχε δηλωθεί πέρσι, μόνο ποια είναι η αλήθεια τώρα.

Όσοι μένουν μαζί μου, τσεκ!

· Τρίτον, λογαριασμό τραπέζης, ώστε να καταθέσουμε τα χρήματα αν δικαιούστε το επίδομα.

Τράπεζα για επίδομα, τσεκ!

Με αυτά τα 3 πραγματάκια το σύστημα εξετάζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και τεκμηρίων και σας λέει αν το δικαιούστε.

Σας το λέει ενδεικτικά. Θα θέλαμε ακόμη να κάνουμε κάποιους ελέγχους, ώστε να σιγουρέψουμε πως δεν κάνουμε λάθος στις απαντήσεις μας, οπότε δεν δίνουμε οριστική απάντηση. Μόλις τελειώσουμε τους ελέγχους θα σας ειδοποιήσουμε για αυτήν. Δεν περιμένουμε όμως να διαφέρει από την προσωρινή. Αν όμως συμβεί, ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά που σας δώσαμε λάθος ένδειξη.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που απορρίφθηκαν θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία με τα περσινά εισοδήματα (όχι του 2012, αλλά του 2013), όμως θα περιμένουν μέχρι 30/6 με το πέρας υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Κάποιους θα τους παραπέμψουμε για έλεγχο. Αν φιλοξενείστε και τώρα πείτε πως δεν ισχύει πια, θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του 2014 για να δούμε αν θα δηλώσετε το ίδιο. Αν έχετε πολλούς φιλοξενούμενους στην δήλωση και τώρα δεν τους δηλώσετε είναι πιθανό να ελεγθείτε. Αν αλλάξετε την φιλοξενία σε δωρεάν παραχώρηση στην αίτηση θα το ελέγξουμε με την δήλωση του 2014. Αυτοί είναι κάποιοι από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουμε. Κάποιους δεν σας τους λέμε, τους κρατάμε κρυφούς. Πρέπει να έχουμε και λίγο μυστήριο.

Ελπίζω να κάνετε την αίτηση χωρίς προβλήματα και να έχετε επιτυχία.

Αυτός είναι ο σκοπός μας.

Ρωτάτε: Να κάνω εγώ ή ο πατέρας μου ή η σύζυγος που μένουμε μαζί;

Απαντάμε: Δεν έχει σημασία. Δεν μπορούν να κάνουν τα προστατευόμενα, και καλό είναι να κάνουν οι κύριοι του νοικοκυριού αλλά όποιος και να κάνει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ρωτάτε: Το επίδομα ανεργίας μετράει;

Απαντάμε: Ναι, όλα τα εισοδήματα μετράνε, δυστυχώς.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα