Gravity Rush Remastered Review

Το Gravity Rush κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια στο PS Vita και αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς τίτλους του φορητού της Sony. Τώρα είναι η σειρά του PS4 να υποδεχτεί το παιχνίδι, το οποίο παρά τις αδυναμίες του στέκεται επάξια ακόμα και σήμερα.

Στο Gravity

Rush Remastered αναλαμβάνετε το ρόλο της Kat, η οποία δεν θυμάται τίποτα για το παρελθόν της και εμφανίζεται μυστηριωδώς στην πόλη Hekseville που αιωρείται στον ουρανό. Η ηρωίδα σύντομα συναντάει στον δρόμο της μία γάτα και συνειδητοποιεί ότι με την βοήθειά της μπορεί να ελέγχει τις δυνάμεις της βαρύτητας. Κάποια παράξενα πλάσματα ονόματι nevi έρχονται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να σπείρουν τον πανικό στην διαιρεμένη σε τέσσερα μέρη ιπτάμενη πόλη. Ο στόχος σας, πέρα από την εξολόθρευση των nevi, είναι να μπορέσετε σταδιακά να ενώσετε τα κομμάτια της πόλης, αλλά και να μάθετε περισσότερα πράγματα για το παρελθόν σας.

Το σενάριο μπορεί να μην φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο σε πρώτη ανάγνωση, αλλά το παιχνίδι έχει πολύ πιο μεγάλο βάθος απ’ όσο αρχικά νομίζετε. Παράλληλοι και ονειρικοί κόσμοι, αστικοί μύθοι που ακούτε στην αρχή της ιστορίας και τους συναντάτε στη συνέχεια, μεταβλητές του χρόνου που σας επηρεάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του κόσμου, η ξεχωριστή διάλεκτος που μιλούν οι κάτοικοι της πόλης κτλ, αποτελούν ένα φρέσκο αμάλγαμα ιδεών που δένουν με την κεντρική ιστορία και σας ωθούν να συνεχίσετε την περιπέτεια, αρκεί βέβαια να σας αρέσει η “γιαπωνεζίλα” που αποπνέει ο τίτλος σε κάθε σπιθαμή του. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για των προσωπικότητα της Kat, που δεν έχει καμία σχέση με τα δυτικά στερεότυπα των ατρόμητων ηρώων. Αντίθετα, η Kat έχει ανασφάλειες, φοβίες και εφηβική αφέλεια που συναντάμε συχνά σε ήρωες JRPG τίτλων, κάτι που ενδεχομένως θα ξενίσει κάποιους που περιμένουν έναν πιο βαρβάτο χαρακτήρα σε ένα παιχνίδι δράσης.

Η ελευθερία εξερεύνησης είναι από τα βασικά ατού του παιχνιδιού.

Όσον αφορά το gameplay, ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι ξεκάθαρα η πρωτότυπη δυνατότητα της Kat να ελέγχει την βαρύτητα. Έτσι, η ηρωίδα μπορεί αρχικά να αιωρείται και κατόπιν στοχεύετε εσείς σε ποιο σημείο θέλετε να την κατευθύνετε, εκμηδενίζοντας τις δυνάμεις της βαρύτητας. Ο χρόνος που μπορείτε να είστε στον αέρα ή να βαδίζετε σε τροχιά αντίθετα με αυτή είναι περιορισμένος, οπότε εύλογα με το πέρας του χρόνου η βαρύτητα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα και εσείς πέφτετε στο έδαφος ή στην “άβυσσο” που υπάρχει κάτω από την πόλη. Η δυνατότητα να ελέγχετε την βαρύτητα χαρίζει απίστευτη ελευθερία στην εξερεύνηση αφού στην κυριολεξία μπορείτε να φτάνετε σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, ενώ γίνεται ακόμη πιο απολαυστική όταν αυξήσετε τον χρόνο αιώρησης, εξαργυρώνοντας τoυς μοβ κρυστάλλους που βρίσκονται διάσπαρτοι στον κόσμο. Μαζεύοντας μοβ κρυστάλλους μπορείτε και να αναβαθμίζετε τις επιθέσεις σας, να αυξάνετε την υγεία σας κτλ.

Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχετε την ηρωίδα ενώ είστε στον αέρα είναι σαφώς πιο βολικός στο PS4, αφού μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον δεξί μοχλό για να στοχεύετε το σημείο που θέλετε να στείλετε την Kat. Αντίθετα, αν προτιμάτε το αρχικό σύστημα ελέγχου μπορείτε να εμπιστευτείτε το γυροσκόπιο του χειριστηρίου για να κατευθύνετε την ηρωίδα στο σημείο που θέλετε. Η κάμερα του παιχνιδιού έχει κάποια προβλήματα, ιδιαίτερα όταν κατευθύνετε την ηρωίδα απότομα προς τα πάνω είτε αντίστοιχα προς τα κάτω, αλλά δεν αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό της ευχαρίστηση της εξερεύνησης.

Ο κόσμος του παιχνιδιού έχει πλούσιο υπόβαθρο.

Οι αδυναμίες του Gravity Rush Remastered, εμφανίζονται με τις πρώτες βασικές αποστολές του παιχνιδιού σε κάθε ένα από τα τέσσερα διασκορπισμένα σημεία της πόλης, οι οποίες περιορίζονται σε δραστηριότητες που έχουμε δει σε πολλά άλλα παιχνίδια, όπως το εξολοθρεύετε συγκεκριμένο αριθμό εχθρών, να μαζεύετε και να μεταφέρετε συγκεκριμένα αντικείμενα και ανθρώπους κτλ. Η κατάσταση ευτυχώς βελτιώνεται αισθητά στις βασικές αποστολές από την μέση και μετά, όπου επισκέπτεστε διαφορετικούς παράλληλους κόσμους, σε σημεία χάνετε την δυνατότητά σας να ελέγχετε την βαρύτητα, ενώ και η ιστορία γίνεται σταδιακά λίγο πιο σκοτεινή, μειώνοντας τις χαριτωμενιές που συναντάτε αρχικά. Αντίστοιχα αδιάφορες με τις βασικές αποστολές στην πόλη είναι και οι προαιρετικές αποστολές που αποτελούν DLC του αρχικού παιχνιδιού και επικεντρώνονται στο να μετακινείτε αντικείμενα από το ένα σημείο στο άλλο, να φτάνετε συγκεκριμένους στόχους κτλ. Παίζοντας τις εν λόγω αποστολές ξεκλειδώνετε έξτρα εμφανίσεις για την Kat, οι οποίες όμως είναι άσχετες τύπου καμαριέρας και δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα. Πέρα από τις αποστολές, υπάρχουν και challenges που είναι καλοσχεδιασμένα και αφορούν είτε εξολόθρευση εχθρών κερδίζοντας πόντους, είτε συμμετοχή σε εναέριους αγώνες όπου πρέπει να κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερο χρόνο. Και μέσω των challenges αποκτάτε μοβ κρυστάλλους που χρησιμοποιείτε για την περαιτέρω αναβάθμιση των ικανοτήτων της Kat.

Το σύστημα μάχης του Gravity Rush αρχικά είναι ενδιαφέρον, αλλά σύντομα διαπιστώνετε ότι δεν έχει το απαιτούμενο βάθος. Συγκεκριμένα, για να εξολοθρεύετε τα nevi χρησιμοποιείτε ξανά την δύναμη της αιώρησης, αλλά αυτή τη φορά μπορείτε να προσγειώνεστε στον εχθρό κλωτσώντας τον σε συγκεκριμένα σημεία που είναι ευάλωτος. Πέρα από την συγκεκριμένη κίνηση, υπάρχουν και ειδικές κινήσεις που ενεργοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μπορείτε να κλωτσάτε τους εχθρούς χωρίς να βρίσκεστε στον αέρα, τακτική που σύντομα εγκαταλείπετε διότι είναι αναποτελεσματική στους περισσότερους εχθρούς. Υπάρχει και μία ακόμη δυνατότητα που δυστυχώς δεν αξιοποιείται όπως πρέπει - η χρήση και εκτόξευση αντικειμένων του περιβάλλοντος ενάντια στους εχθρούς. Ο μηχανισμός θυμίζει έντονα το Final Fantasy Crystal Breakers του Wii, αλλά δεν αξιοποιείται, καθώς τα αντικείμενα που βρίσκονται στην πόλη είναι ελάχιστα εώς μηδαμινά. Στις επαναλαμβανόμενες μάχες δεν βοηθάει και η ίδια η φύση των nevi, η οποίοι φαντάζουν φτιαγμένοι από γλίτσα, εμφανισιακά μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, ενώ και η δυσκολία των απλών εχθρών είναι πολύ χαμηλή. Αντίθετα, αρκετά διασκεδαστικές είναι οι μάχες με τα αφεντικά, που είναι πολύ πιο ογκώδη και απειλητικά και η αντιμετώπισή τους απαιτεί σωστή διαχείριση του χρόνου που είστε στον αέρα για να χτυπάτε στα αδύνατα σημεία τους.

Οι μάχες έπρεπε να έχουν περισσότερο βάθος.

Το Gravity Rush Remastered είναι από τα πιο όμορφα παιχνίδια του PS4, παρότι προέρχεται από το ταπεινό PS Vita. H ιδιαίτερη καρτουνίστικη αισθητική του αποδίδει έναν κόσμο που μοιάζει να είναι ζωγραφισμένος στο χέρι, με κρυστάλλινη ανάλυση 1080p, 60 fps και αψεγάδιαστο animation χαρακτήρων. Μοναδικό ψεγάδι αποτελεί το χαμηλό draw distance, το οποίο προφανώς είναι αποτέλεσμα του αρχικού σχεδιασμού του παιχνιδιού για το Vita, αλλά ευτυχώς έχει καμουφλαριστεί σωστά ώστε να μην ενοχλεί. Στο κλίμα του παιχνιδιού είναι και τα μουσικά κομμάτια που ποικίλουν σε ύφος ώστε να ταιριάζουν σε κάθε περίσταση, είτε αφορά κάποια μάχη είτε κάποιο μονόλογο της Kat κτλ. Σε καλό επίπεδο βρισκεται και το voice acting, που ούτως ή άλλως είναι ελάχιστο μέσα στο παιχνίδι.

Το Gravity Rush Remastered, παρά τις αδυναμίες του, αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή που θα σας κρατήσει απασχολημένους για 10-12 ώρες, ειδικά αν δεν έχετε παίξει την έκδοση του PS Vita. Ιδανικό ορεκτικό ενόψει του επερχόμενου Gravity Rush 2.

Kόσμος με πλούσιο υπόβαθρο και λεπτομέρειεςΤρομερή αίσθηση εξερεύνησηςΚαλοσχεδιασμένες μάχες με αφεντικάΠανέμορφοΚάποιες αποστολές είναι καλές......όμως άλλες απογοητεύουνΤο σύστημα μάχης δεν έχει το απαιτούμενο βάθοςΕπαναλαμβανόμενοι εχθροίΜικρά προβλήματα με την κάμεραΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Bluepoint GamesΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas (δίσκος), ψηφιακόΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.playstation.com/el-gr/games/gravity-rush-remastered-ps4/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:5/2/2016PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα