Gravity Rush 2 Review

Το πρώτο Gravity Rush αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του PS Vita, χάρη στους φρέσκους μηχανισμούς που έδιναν στον παίκτη την δυνατότητα να αιωρείται μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού. Μετά το πρόσφατο remaster του Gravity Rush για το PS4, ώρα για το...

κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από το Gravity Rush 2, επίσης για το PS4. Ένα “πιάτο” μεγαλύτερο, πλουσιότερο, αλλά και με αδυναμίες που δεν το αφήνουν να αναδειχτεί στο βαθμό που θα μπορούσε.

Η ιστορία του Gravity Rush 2 ξεκινάει λίγο μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, με την πρωταγωνίστρια Kat να μην βρίσκεται στο Hekseville, την πόλη στην οποία λατρεύτηκε σαν ηρωίδα στο πρώτο παιχνίδι, αλλά στο Banga Settlement, μία ακόμη αιωρούμενη πόλη στην οποία οι κάτοικοι ασχολούνται με την εξόρυξη ορυκτών. Η Kat βρέθηκε εκεί εξαιτίας μιας βαρυτικής καταιγίδας έχοντας χάσει τις δυνάμεις που είχε και ζώντας σε άθλιες συνθήκες και βγάζει τα προς το ζην βοηθώντας στην εξόρυξη. Στην πορεία η Kat βρίσκει τον Rusty, τον γάτο που της δίνει τις δυνάμεις της αιώρησης, αλλά και τη Raven, το έτερον ήμισυ της Kat στο πρώτο παιχνίδι και μπλέκει σε νέες αλληλοεμπλεκόμενες περιπέτειες που περιλαμβάνουν από εξολόθρευση Nevi (οι παράξενες μάζες-εχθροί του πρώτου παιχνιδιού), μέχρι σύγκρουση με δυνάμεις του στρατού, καταστροφή mechs, επιστροφή στο Hekseville κλπ.

Η ιστορία, αν και πιο πλούσια σε σχέση με το πρώτο Gravity Rush, δεν έχει κάποιο κεντρικό σημείο αναφοράς, αφού συνεχώς ο σκοπός σας αλλάζει, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να χάνει την συνοχή του και εσείς το ενδιαφέρον σας να δείτε τί γίνεται παρακάτω. Στη σοβαρότητα της ιστορίας δεν συμβάλλουν και οι αφελείς διάλογοι, οι οποίοι σας αποπροσανατολίζουν και σας βγάζουν από το κλίμα του παιχνιδιού. Το πράγμα σώζεται στο τελευταίο κεφάλαιο, το οποίο ξεκλειδώνεται με το τέλος της κεντρικής ιστορίας και σε αυτά μπορείτε να μάθετε βασικά πράγματα για το παρελθόν της Kat αλλά και των υπόλοιπων χαρακτήρων του παιχνιδιού, παίρνοντας επιτέλους απαντήσεις σε βασικές απορίες που αιωρούνταν (όπως η πρωταγωνίστρια) από τον αρχικό τίτλο.

Οι νέες ιδιότητες δίνουν ποικιλία στο σύστημα μάχης.

Κανένα παράπονο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον κόσμο του Gravity Rush 2, που είναι μεγαλύτερος με περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των αιωρούμενων περιοχών. Μάλιστα, σε αντίθεση με το πρώτο Gravity Rush, όπου οι περιοχές βρίσκονταν κατά μήκος του κόσμου, στο Gravity Rush 2 οι περιοχές βρίσκονται η μία κάτω από την άλλη, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την κλίμακα, αλλά και την ευχαρίστηση να ταξιδεύετε στον κόσμο χρησιμοποιώντας την ικανότητα να ελέγχετε την βαρύτητα. Πέρα από τις περιοχές του Hekseville που υπήρχαν και στο πρώτο, ταξιδεύετε και στην πόλη Jirga Para Lhao, η οποία είναι διπλάσια σε έκταση σε σχέση με το Hekseville και οι περιοχές της διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον πλούτο που υπάρχει σε κάθε περιοχή. Η πτήση σας από την μία περιοχή στην άλλη για να αναλάβετε κάποια αποστολή ή να μαζέψετε gems αποτελεί μία από τις καλύτερες εμπειρίες ελεύθερης μετακίνησης που μπορείτε να ζήσετε σε παιχνίδι του είδους και αποτελεί ένα από τα δυνατότερα ατού του Gravity Rush 2.

Φανερά βελτιωμένο είναι και το σύστημα μάχης, το οποίο χώλαινε αισθητά στοn πρώτο τίτλο. Πέρα από το κλασικό σετ ιδιοτήτων αιώρησης και επιθέσεων που υπήρχαν ήδη, υπάρχουν δύο νέα σετ ιδιοτήτων, τα lunar και τα jupiter styles, τα οποία μπορείτε να εναλλάσσετε ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας το touchpad του χειριστηρίου. Χρησιμοποιώντας το lunar style μπορείτε να κάνετε μεγάλο άλμα και γρηγορότερες εναέριες επιθέσεις με τηλεμεταφορά, ενώ χρησιμοποιώντας το jupiter style μπορείτε να διαλύετε κομμάτια του κόσμου με τις ισχυρότερες επιθέσεις σας, καθώς και να δημιουργείτε μία δίνη συσσωρεύοντας τα σπασμένα κομμάτια για να εξαπολύετε θανατηφόρες επιθέσεις στους εχθρούς σας. Και τα δύο νέα σετ ιδιοτήτων έρχονται με ξεχωριστή ειδική κίνηση που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα, προσφέροντας σημαντική ποικιλία στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους εχθρούς. Μάλιστα προς το τέλος του παιχνιδιού ξεκλειδώνεται μία ακόμη πανίσχυρη ειδική δύναμη, η επονομαζόμενη κίνηση panther που φέρνει τον όλεθρο στους εχθρούς. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στις αρχικές ιδιότητες της Kat, αφού μπορείτε να αιωρείστε για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να εξαπολύετε επιθέσεις καθώς είστε στον αέρα, ενώ υπάρχουν πολλά περισσότερα αντικείμενα για να εκτοξεύετε ενάντια στους εχθρούς όταν βρίσκεστε στο έδαφος.

Οι δημιουργοί του Gravity Rush 2 έκαναν σημαντικές προσπάθειες ώστε να προσθέσουν μεγαλύτερη ποικιλία στους εχθρούς που αντιμετωπίζετε, αφού πέρα από τα διαφορετικά Nevi που υπήρχαν και στο πρώτο παιχνίδι, αντιμετωπίζετε και στρατιώτες, ιπτάμενους εχθρούς αλλά και μικρόσωμα και μεγαλόσωμα mechs. Στον αντίποδα όμως δεν έχει βελτιωθεί η νοημοσύνη των εχθρών, η οποία παραμένει σε μέτρια επίπεδα και σε συνδυασμό με την πληθώρα των νέων ιδιοτήτων, έχει ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αντίθετα, απολαυστικές και συναρπαστικές είναι οι μάχες με τα αφεντικά, ο σχεδιασμός των οποίων είναι ευφάνταστος. Αγκάθι τόσο στις μάχες με τα αφεντικά, όσο και στην αντιμετώπιση εναέριων εχθρών είναι οι γρήγορες απότομες κινήσεις τους, οι οποίες αποπροσανατολίζουν την κάμερα και κάνουν το “κλείδωμά” τους δύσκολη υπόθεση. Γενικότερα, μπορούν να ειπωθούν αρκετά παράπονα για την κάμερα, τόσο στις μάχες, όσο και σε μέρη του παιχνιδιού όπου αιωρείστε σε κλειστούς χώρους, όπου η κάμερα χάνει τη σταθερότητά της και βλέπετε πολύ συχνά τα πάντα σε πρώτο πρόσωπο χωρίς να μπορείτε να υπολογίσετε πού βρίσκεστε μέσα στο χώρο.

Οι μάχες με τα αφεντικά είναι συναρπαστικές.

Πέρα από την προβληματική κάμερα, το παιχνίδι μαστίζεται από πληθώρα παντελώς αδιάφορων αποστολών που δομικά στηρίζονται σε συνταγές της περασμένης δεκαετίας. Είναι πραγματικά ενοχλητικό το παιχνίδι να σας εξαναγκάσει να μαζεύετε παπάκια(!), να κάνετε βόλτες παππούδες από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές, οι οποίες βρίσκονται τόσο σε βασικές αποστολές, αλλά ακόμα πιο έντονα σε δευτερεύουσες αποστολές. Μάλιστα, είναι αρκετά απογοητευτική και η δομή βασικών αποστολών που βρίσκονται σε ονειρικές, παράλληλες περιοχές, οι οποίες βασίζονται στην εξολόθρευση εχθρών με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να εμφανιστούν νέα κύματα εχθρών και πάει λέγοντας. Αποτυχημένη είναι και η προσπάθεια ενσωμάτωσης stealth στοιχείων σε συγκεκριμένες αποστολές, αφού ο εντοπισμός σας δεν βασίζεται στη νοημοσύνη των εχθρών και στο αν σας βλέπουν, αλλά στο αν περάσετε άθελά σας από συγκεκριμένο σημείο της πόλης στο οποίο αυτόματα σας εντοπίζουν. Το trial and error δηλαδή στα χειρότερά του! Ευτυχώς τα πράγματα σώζονται κάπως χάρη σε κάποιες πιο ευφάνταστες αποστολές, με κορωνίδα την αποστολή με τους περιβαλλοντικούς γρίφους στο τελευταίο κρυφό κεφάλαιο του παιχνιδιού. Αυτές οι αποστολές όμως δεν αρκούν για να καλύψουν την μέτρια δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Πέρα από τις βασικές και δευτερεύουσες αποστολές, μπορείτε όπως και στο πρώτο παιχνίδι να πάρετε μέρος σε challenges, όπου πρέπει σε συγκεκριμένο χρόνο να εκπληρώσετε κάποιο συγκεκριμένο στόχο που ποικίλει από την εξουδετέρωση των εχθρών με συγκεκριμένο τρόπο, μέχρι μάχες με το χρόνο πετώντας από το ένα σημείο στο άλλο κλπ. Mάλιστα, μπορείτε να αναμετρηθείτε με τα ghosts άλλων παικτών, έχοντας έτσι μια “έμμεση” multiplayer εμπειρία. Τα challenges σας βοηθούν να αποκτήσετε gems, η εξαργύρωση των οποίων αναβαθμίζει τις ικανότητες της Kat στην μάχη, στην δυνατότητα αιώρησης κλπ. Υπάρχουν επίσης δύο νέα είδη αποστολών, τα treasure hunt και mining. Τα treasure hunts βασίζονται σε φωτογραφίες που έχουν τραβήξει άλλοι παίκτες και σε αυτά καλείστε να βρείτε τον θησαυρό προσπαθώντας να καταλάβετε πού είναι μέσα από την φωτογραφία. Αντίστοιχα και εσείς μπορείτε να ανεβάσετε την δική σας φωτογραφία για να βρουν το θησαυρό άλλοι παίκτες. Προσωπικά τέτοιου είδους αποστολές με αφήνουν αδιάφορο, αλλά ενδεχομένως κάποιοι να βρείτε ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Στις mining αποστολές αντιμετωπίζετε κύματα από Nevi προσπαθώντας να εξορύξετε συγκεκριμένο αριθμό ορυκτών, με αρκετές από τις αποστολές να περιέχουν και κάποιο μίνι αφεντικό. Οι συγκεκριμένες αποστολές έχουν αρκετή δράση, αλλά είναι επαναλαμβανόμενες και ενδεχομένως να χάσετε γρήγορα το ενδιαφέρον σας γι αυτές. Ολοκληρώνοντας πάντως τις mining αποστολές, έχετε ανταποδοτικά οφέλη καθώς εξασφαλίζετε talismans τα οποία σας προσθέτουν περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη ισχύ στις επιθέσεις σας κλπ. Είναι δεδομένο ότι με την ποικιλία διαφορετικών αποστολών επιμηκύνεται σημαντικά η διάρκεια του παιχνιδιού, από τις περίπου 13-14 ώρες που διαρκεί η κεντρική ιστορία στις 35+ ώρες αν ασχοληθείτε σχολαστικά με τα challenges και τις δευτερεύουσες, τις mining και τις treasure hunt αποστολές, γεγονός που ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Η Kat και η Kali έτοιμες για μία ακόμα μάχη.

Τα γραφικά του Gravity Rush 2 κυμαίνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας και αψεγάδιαστο animation χαρακτήρων. Αναμφίβολα την παράσταση κλέβει η άψογη καρτουνίστικη αισθητική, με τη cel-shaded τεχνοτροπία να αποδίδεται αριστοτεχνικά τόσο στους χαρακτήρες όσο και στα περιβάλλοντα. Μάλιστα η ανάπτυξη του παιχνιδιού αποκλειστικά για το PS4 αντί για φορητό, εξαλείφει και το πρόβλημα του χαμηλού draw distance που είχε το πρώτο Gravity Rush, αφού εδώ μπορείτε να δείτε στον ορίζοντα ολοκάθαρα γειτονικές περιοχές του κόσμου του παιχνιδιού. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο βρίσκεται και η μουσική, που ποικίλει από δυναμικά θέματα σε στιγμές έντονης δράσης, μέχρι μελαγχολικά ακούσματα σε ανάλογες στιγμές. Όσο για το voice acting, οι χαρακτήρες μιλάνε μία παράξενη γλώσσα, όπως ακριβώς και στο πρώτο Gravity Rush.

Το Gravity Rush 2 βελτιώνει τη συνταγή του προκατόχου του, με νέες προσθήκες στο σύστημα μάχης και έναν πλουσιότερο κόσμο προς εξερεύνηση, αλλά χάνει την ευκαιρία να γίνει κάτι πραγματικά ξεχωριστό κυρίως εξαιτίας των ανούσιων και κακοσχεδιασμένων αποστολών. Αν σας άρεσε το πρώτο Gravity Rush, αλλά και αν θέλετε ένα διαφορετικό παιχνίδι δράσης, το Gravity Rush 2 δεν θα σας απογοητεύσει.

Απολαυστική εμπειρία ελεύθερης πτήσηςΜεγάλος κόσμος γεμάτος λεπτομέρειεςΒελτιωμένο σύστημα μάχης με νέες ιδιότητεςΠοικιλία εχθρώνΧορταστικές μάχες με αφεντικάΕξαιρετικά cel-shaded γραφικάΠλούσιο περιεχόμενοΟι αποκαλύψεις στο κρυφό τελευταίο κεφάλαιοΙστορία χωρίς κέντρο βάρους και αφελείς διάλογοιΠληθώρα ανούσιων, βαρετών και κακοσχεδιασμένων αποστολώνΠρόχειρη και επιφανειακή προσθήκη stealth σε αποστολέςΗ νοημοσύνη των εχθρών παραμένει σε μέτρια επίπεδαΠροβληματική κάμεραΣχετικά εύκολοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sony JapanΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.playstation.com/en-us/games/gravity-rush-2-ps4/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:18/1/2017PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα