Xbox One: Το νέο Kinect 2.0

Δείτε τις προδιαγραφές και τις δυνατότητές του στο βίντεο που ακολουθεί. [UPDATE 2]

[ Αρχική Δημοσίευση: 21/5/13] Mέσα από την συνέντευξη τύπου της Microsoft για την κυκλοφορία του νέου Χbox One μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά τις δυνατότητες του Kinect 2.0 και των φωνητικών εντολών που θα ενσωματώνει η νέα κονσόλα. Το νέο Kinect θα έχει ποιότητα 1080p και θα καταγράφει ακόμα και την παραμικρή σας κίνηση.

Καταρχήν μέσα από το νέο Χbox

One θα έχετε την δυνατότητα να ελέγχετε την τηλεόρασή σας, να σερφάρετε στο internet και να μιλάτε στο skype με βιντεοκλήσεις. Όλα αυτά θα μπορείτε να τα κάνετε εκτός από το χειριστήριό σας και με φωνητικές εντολές, με το κινητό σας τηλέφωνο ή ακόμα και με την κίνηση των χεριών σας. Το κεντρικό μενού του Χbox One θα περιλαμβάνει ένα user interface στο οποίο θα υπάρχουν πολλές επιλογές στις οποίες θα μπορείτε να εισέρχεστε λέγοντας μόνο την ονομασία της εφαρμογής που θέλετε να ανοίξετε. Θα δίνετε φωνητικές εντολές του στυλ "Go to game", "Watch TV", "Watch movie", "Go to Internet Explorer" και το Kinect 2.0 θα τις ακούει. Επίσης, θα είστε σε θέση να διακόψετε το περιεχόμενο που βλέπετε κοιτώντας μακριά από την τηλεόραση, ακριβώς όπως και με το Samsung Galaxy S4.

Επιπλέον, το Χbox One θα μπορεί να αποθηκεύει αυτόματα τα αγαπημένα σας προγράμματα εμφανίζοντάς τα κάθε φορά που του δίνετε την ανάλογη φωνητική εντολή. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η ταχύτητα με την οποία το Kinect "καταλάβαινε" τις εντολές που δεχόταν μεταβαίνοντας σχεδόν αυτομάτως από την μία επιλογή στην άλλη ή αλλάζοντας συνεχώς κανάλι χωρίς καμία καθυστέρηση.

Είναι φανερό ότι η Microsoft έδωσε μεγάλη βάση στην ψυχαγωγία των χρηστών, πέρα από τον χώρο των video games, μετατρέποντάς το σε μία διαδραστική πλατφόρμα πολύ μεγάλων δυνατοτήτων.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του Xbox One από την Microsoft, όπως την κατέγραψε το GameWorld λεπτό προς λεπτό.

[UPDATE: 22/5/13] Ένα νέο βίντεο από το Gizmodo μας δείχνει τις νέες και εντυπωσιακές δυνατότητες του Kinect 2.0. Στην αρχή βλέπουμε πως το Kinect αναγνωρίζει τον παίχτη και παρατηρεί πάνω του κάθε λεπτομέρεια όπως π.χ ότι φοράει ζακέτα με φερμουάρ ή ότι η μπλούζα του κάνει ζάρες. Εκτός από αυτό, ακολουθεί τις κινήσεις του πιο αποτελεσματικά λόγω της αύξησης του οπτικού του πεδίου κατά 60 μοίρες. Έτσι, παρακολουθεί ακόμα περισσότερες κινήσεις από πριν και πιο στενά αφού και η λεπτομέρεια μετράει.

Το νέο Kinect ξεπερνάει τα όρια αυτή την φορά αφού μπορεί να μετρήσει την παλμό σας και τον ρυθμό της καρδιάς, όπως επίσης και να διαβάσει τις εκφράσεις του προσώπου σας. Επίσης καταλαβαίνει πότε είστε διαθέσιμος και κοιτάτε προς την μεριά του και πότε είστε απασχολημένος και αντιλαμβάνεται την θέση σας μέσα στο δωμάτιο από τον τόνο της φωνής σας.

Ένα όμως από τα πιο εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα να εντοπίζει τις κινήσεις σας ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι! Πρόκειται για κάτι που δεν ήταν δυνατό στο πρώτο Kinect καθώς για να λειτουργήσει σωστά απαιτούσε σωστό φωτισμό και άδειο χώρο. Το Kinect 2.0 υπολογίζεται ότι είναι τρεις φορές πιο ευαίσθητο σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Το Kinect 2.0 είναι έτοιμο για δράση
Ο υπεύθυνος για το hardware της Microsoft, John Link, δήλωσε ότι το μικρόφωνο του Kinect 2.0 θα είναι πάντα ενεργοποιημένο και έτοιμο για να εκτελέσει τις εντολές που του δίνετε. Xθές, στην Press Conference της Microsoft είδαμε την τεχνολογία των voice commands όπου το νέο Xbox πράττει ανάλογα με το τι του ζητάτε. Αν θέλετε για παράδειγμα να ανοίξετε την κονσόλα θα πρέπει να πείτε «Xbox On» ή για να δείτε τηλεόραση αρκεί να πείτε «Xbox watch TV».

Όταν ο John Link ερωτήθηκε για το αν αυτές οι εντολές σημαίνουν ότι το μικρόφωνο του Kinect θα πρέπει να είναι ανοιχτό απάντησε θετικά αλλά συνέχισε με περισσότερες δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είπε «Το Kinect έχει μια πληθώρα επιλογών. Ξέρουμε ότι πωλείται μαζί με την κονσόλα, κάτι που σιγουρεύει τις προγραμματιστικές εταιρίες ότι όποιος αγοράσει το Xbox One θα έχει και το Kinect μαζί. Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις οι οποίες προσαρμόζονται στον κάθε χρήστη ξεχωριστά ανάλογα με το πώς θέλει να χρησιμοποιήσει το Kinect. Ακόμα και αν χαμηλώσετε τις ρυθμίσεις ώστε το Kinect να μην σας ακούει πολύ, θα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου θα μπορέσει να αναγνωρίσει τις βασικές εντολές. Για παράδειγμα θα μπορέσει να καταλάβει μια εντολή που θα του δώσετε και μετά θα επανέλθει στο στάδιο της πλήρης συγκέντρωσης και θα είναι έτοιμο να κάνει ότι του πείτε».

Το παραπάνω θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές ανησυχίες σχετικά με το προσωπικό απόρρητο αλλά ένας εκπρόσωπος από την Microsoft είπε ότι το θέμα αυτό είναι προτεραιότητα της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε «Το νέο Kinect ακούει μόνο συγκεκριμένες εντολές όπως το «Xbox on». Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας περιμένουν αυστηρά μέτρα προστασίας του απορρήτου τους και η Microsoft έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας σε αυτόν τον τομέα. Το Kinect στο Xbox 360 είχε επαρκή μέτρα προστασίας και το ίδιο θα συμβεί και με το Kinect στο Xbox One».

Keywords
Τυχαία Θέματα