The Lego Movie Videogame

Ετοιμαστείτε για άλλη μία...τουβλοπεριπέτεια.

Επειδή όπως φαίνεται ο κόσμος ακόμη δεν είναι έτοιμος να σταματήσει να διασκεδάζει με τα πασίγνωστα τουβλάκια, ακόμα ένας τίτλος Lego έρχεται στις κονσόλες και τα PC μας από την εταιρεία - συνώνυμο της σειράς, Traveller's Tales. Έτσι, μόλις λίγους μήνες μετά το Lego Marvel Super

Heroes, υποδεχόμεαστε το νέο μέλος της οικογένειας, το The Lego Movie Videogame! Για όσους δεν γνωρίζουν, οι developers της Βρετανική εταιρείας μας προσφέρουν ευχάριστες δημιουργίες και χαλαρό gameplay από το 1998 με τα Α Bug’s life, Toy Story 1 και 2, Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex και πολλά άλλα.

Tα τελευταία 9 χρόνια παιχνιδιών Lego έχουμε συνδέσει αυτά τα εικονικά τουβλάκια όχι μόνο με τη δημιουργικότητα αλλά και με τις αστείρευτες στιγμές γέλιου που μας έχουν χαρίσει. Η διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είναι ότι το The Lego Movie Videogame βασίζεται απόλυτα στην ομώνυμη ταινία και υποχρέωσή μας είναι να σας προειδοποιήσουμε για τα spoilers που θα δείτε παρακάτω.

Η μοίρα του κόσμου στα χέρια του Special
Όσον αφορά το σενάριο του παιχνιδιού, το The Lego Movie Videogame ακολουθεί τα γεγονότα της ομώνυμης ταινίας. Ο ήρωάς μας είναι ο Emmet, ένας χαλαρός και γκαφατζής τυπάκος που όπως αποδεικνύεται αντίξοα είναι ο "εκλεκτός", αυτός που θα σώσει τον κόσμο των Lego και θα αποτελέσει την τελευταία του ελπίδα.

Η ιστορία είναι μεν εξαιρετικά διασκεδαστική, αλλά προφανώς και θα σας "χαλάσει" την ταινία αν το παίξετε πριν την δείτε, ενώ μοιραία πολλά σημεία δείχνουν τραβηγμένα για να αποδοθεί ένα έργο 90 λεπτών σε ένα ολόκληρο video game. Ωστόσο, το πνεύμα του όλου εγχειρήματος είναι ο χαβαλές, έτσι εν τέλει θα περάσετε καλά, συν ότι θα δείτε και πολλούς χαρακτήρες να παρελαύνουν από τις οθόνες σας, μεταξύ αυτών και τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων Batman.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι το γεγονός ότι για να μεταφερθούν στοιχεία από την ταινία στην παιχνιδομηχανή μας, δόθηκε μεγάλη σημασία στην ακριβή διατύπωση σκηνών και όχι μόνο, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας. Ένα παράδειγμα που θα μας βοηθήσει να μπούμε περισσότερο στο κλίμα είναι οι πολλές, μα πάρα πολλές αναφορές στην Pop κουλτούρα.

Εμπρός λοιπόν καλά μου τουβλάκια!
Ο πυρήνας του gameplay είναι και εδώ παρών με όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά που καθιέρωσαν οι προηγούμενοι τίτλοι. Όπως σε όλα τα τελευταία games της σειράς, έτσι και στο The Lego Movie Videogame υπάρχει μια γενική περιοχή τύπου hub, μέσω της οποίας προχωράει η υπόθεση με τις νέες αποστολές να γίνονται σταδιακά διαθέσιμες. Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό της νέας δημιουργίας της Traveller's Tales είναι η μεγαλύτερη γραμμικότητα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς προφανώς πρέπει να ακολουθηθεί η πλοκή της ταινίας. Έτσι, μην εκπλαγείτε από την απουσία χάρτη ή την ελαχιστοποίηση των τυχόν side missions που θα σας ανατεθούν. Σε γενικές γραμμές δεν ακολουθείται η open world επιλογή των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς, ένα στοιχείο που μετριάζει την ελευθερία εξερεύνησης όπως ίσως την φανταζόσασταν.

Όσον αφορά τώρα αμιγώς το gameplay κομμάτι, εδώ τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Οι αποστολές που καλείστε να αναλάβετε ποικίλουν από εξαιρετικά διασκεδαστικές μέχρι ολίγον βαρετές, αλλά διατηρούν όπως και να έχει το ανάλαφρο ύφος της σειράς. Σας δίνεται η δυνατότητα να χειρίζεσθε έναν χαρακτήρα επιλέγοντας από το διαθέσιμο ρόστερ δύο έως και πέντε ηρώων. Η πορεία σας περιλαμβάνει αρκετά puzzles και δημιουργία κατασκευών για να μπορέσετε να προχωρήσετε, αλλά δυστυχώς παρόλο που μπορείτε ελέγξετε ήρωες όπως ο Batman ή ο Green Lantern, οι δυνάμεις τους δεν υλοποιούνται τόσο εντυπωσιακά, καθώς πχ. θα πρέπει να καθαρίσετε τον δρόμο σας από τουβλάκια ή άλλες τέτοιες πιο... ταπεινές δραστηριότητες. Κάποιες πιο εντυπωσιακές νέες προσθήκες αφορούν ορισμένες σκηνές καταδίωξης ή ένα υποβρύχιο 2D level, οι οποίες καταφέρνουν να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον.

Ένα αξιαγάπητο add-on είναι και τα σημεία στα οποία θα σας ζητηθεί να λύσετε κάποιο puzzle για να ξεφύγετε με έναν χολιγουντιανό τρόπο. Κάτι που επίσης δεν περιμέναμε είναι και ένα είδους minigame που φέρνει στο μυαλό το κλασικό και αγαπημένο Pac-Man. Βέβαια, ακόμη και αυτό μπορεί κάποια στιγμή να σας κουράσει, καθώς κάθε φορά που χακάρετε ένα υπολογιστικό σύστημα (απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξετε το minigame), θα πρέπει να το επαναλάβετε και πάλι.

”I’m Batman”
Εξερευνώντας όλο και πιο πολύ το παιχνίδι θα πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη σημασία στα περιβάλλοντα που μας προσφέρονται. Τα συγκεκριμένα είναι αρκετά καλοσχεδιασμένα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα όταν εισχωρούμε σε ένα καινούργιο map να καθόμαστε και να χαζεύουμε για λίγο τη δομή του χώρου και της εικόνας. Ένα από τα πιο όμορφα και ταυτόχρονα χιουμοριστικά περιβάλλοντα είναι το Cloud Cuckoo Land στο οποίο φτάνετε με τον μοναδικό και γνωστό σε όλους μας Batman. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε τα επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα προς το τέλος της ιστορίας καθώς και τη συνεχή χρήση των 5-6 ίδιων ηρώων.

Το τελευταίο αλλά εξίσου πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το μοναδικό χιούμορ που συναντάμε σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως είναι από τα καλύτερα features που έχουμε δει και που έχει τονιστεί ιδιαίτερα στα περισσότερα games της σειράς. Οι στιγμές διασκέδασης και το γνωστό χαλαρό στυλ της TT Games δεν θα σας απογοητεύσουν. Εν κατακλείδι, ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να τερματίσετε το The Lego Movie Videogame είναι γύρω στις 7 με 8 ώρες.

Εκτός απ’ το κεντρικό σενάριο, σας παρέχεται η δυνατότητα να επισκεφθείτε το κάθε επίπεδο ξανά και ξανά και να συλλέξετε όλα τα κρυμμένα αντικείμενα.

Σε γενικές γραμμές απολαύσαμε το παιχνίδι όσο κράτησε. Μπορώ να πω πως αν και δεν είμαι μεγάλος fan των Lego, έχω αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναζητώ το απλό gameplay που προσφέρει η Traveller’s Tales. Μπορεί να είναι επειδή μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία; Μήπως χρειαζόμαστε κάποιες φορές ένα διάλειμμα από το rage των παιχνιδιών που συνήθως παίζουμε; Ένα είναι το σημαντικό εδώ και αξίζει να το προσέξουμε. Όσο αίμα και splatter και να βρούμε, να μην ξεχνάμε τα απλά παιχνίδια σαν αυτό. Τα παιχνίδια που δεν χρειάζεται να γελάς επειδή σκοτώνεις αλλά επειδή σπας τουβλάκια.

Εγώ κι εσύ μαζί
Το multiplayer έχει την μορφή co-op αλλά δεν υποστηρίζεται online παρά μόνο τοπικά στην ίδια κονσόλα. Μέσω split-screen μπορείτε με έναν φίλο σας πολύ εύκολα να παίξετε μαζί, να γελάσετε και προπάντων να διαλύσετε τα πάντα στο δρόμο σας. Είναι αρκετά εύκολο και προσφέρει τις στιγμές ανεμελιάς που ενδέχεται να αποζητάτε από ένα τέτοιο δημιούργημα. Πέρα από αυτό όμως, δεν μας δίνει το κάτι παραπάνω καθώς τα puzzles είναι πολύ απλά και σε περίπτωση που δεν τα κατανοήσετε τότε σας δίνουν την λύση έτοιμη στο πιάτο!

To Hollywood και τα τουβλάκια
Περνώντας στον τεχνικό τομέα τώρα δεν έχουμε κάτι το απίστευτο, αλλά πολύ περισσότερο απλά περιβάλλοντα τα οποία είναι επικεντρωμένα στον γνώριμο Lego κόσμο των ήδη γνωστών games. Θα παρατηρήσετε όμορφα χρώματα καθώς και τα πανταχού παρόντα γνώριμα τουβλάκια να συνθέτουν τον κόσμο γύρω σας. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς βλέπουμε και την εξέλιξη στην σειρά των games της Traveller’s Tales. Διαφορές στον τομέα των γραφικών δεν θα βρούμε ανάμεσα στις διάφορες κονσόλες πέρα από πολύ μικρές, σχεδόν δυσδιάκριτες αλλαγές στην εικόνα. Στην έκδοση του PS3 που παίξαμε υπάρχουν κάποια visual glitches αλλά τίποτα σημαντικό που να σας τραβάει την προσοχή.

Στον ηχητικό τομέα, τα ντουμπλαρίσματα των πρωταγωνιστών είναι εξαιρετικά και αν ρίξετε μια ματιά στα ονόματα των ηθοποιών που ανέλαβαν το voice acting πραγματικά θα εκπλαγείτε. Ο Morgan Freeman ως Vitruvius, ο Will Arnett ως Batman, ο Liam Neeson (καλός ή κακός αστυνομικός), ο Will Ferrell (Lord Business), η Elizabeth Banks (Wyldstyle) και άλλοι πολλοί, παραδίδουν ρεσιτάλ ερμηνειών, τόσο στην ταινία όσο και στο ίδιο το παιχνίδι. Όσον αφορά την μουσική, διατηρείται σε γενικά καλά πλαίσια με δημιουργό τον Rob Westwood που μας είχε χαρίσει το The Underwater Realm. Τέλος, τα ηχητικά εφέ δεν έχουν πολλές νέες προσθήκες, καθώς είναι δανεισμένα από τα προγενέστερα Lego games.

Μία δημιουργία με πίστη για την επιτυχία
Το The Lego Movie Videogame αποτελεί μια καλή μεταφορά της ταινίας στα χειριστήρια μας, αλλά χάνει αρκετά στην προσπάθειά του να διατυπώσει επακριβώς το story της ταινίας. Αν και η ευρεία γκάμα ηρώων ενθουσιάζει και οι ερμηνείες των ηθοποιών του Hollywood θα σας συνεπάρουν, ιδιαίτερα αν είστε νεαρής ηλικίας, πολλές αποστολές μοιάζουν εν τέλει κουραστικές και σταθερές στην δημιουργία τους πάνω στην Lego θεωρία. Συμπερασματικά όμως, προτείνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των σειρών και εγγυάται την οκτάωρη διασκέδασή τους. Το τελευταίο που θα πρέπει να πούμε είναι και η δυνατότητα Co-op που μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα ευχάριστο διάλειμμα αν ψάχνετε κάτι για να χαλαρώσετε.

Θετικά:
- Ποικιλία στα περιβάλλοντα
- Διασκεδαστικό και πολύ αστείο
- Εκπληκτικά voice-overs
- Η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών ηρώων

Αρνητικά:
- Μερικά βαρετά levels και εύκολα puzzles
- Διαθέτει ορισμένα bugs
- Δεν υποστηρίζει online co-op

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Δεν διαθέτει την αίγλη των προηγούμενων αλλά προσφέρει άφθονη διασκέδαση.

Κωνσταντίνος Χαραχλάνης

Keywords
lego, movie, lego, movie, toy story, crash bandicoot, liam neeson, εταιρεία, marvel, super, heroes, life, crash, video, game, batman, pop, games, hub, world, αμιγώς, green, puzzle, map, cloud, land, features, στυλ, fan, rage, online, λύση, hollywood, ps3, voice, morgan, business, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, ηχος, μουσικη, οθονες, ονοματα, παιχνιδια, χρωματα, games, game, heroes, map, ps3, αιγλη, αιμα, αξιζει, αμιγώς, απιστευτο, απλα, γεγονοτα, γεγονος, γινονται, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δομη, δοθηκε, ευχαριστο, εφε, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ελευθερια, ελπιδα, εξελιξη, ερχεται, εταιρεία, ιδια, ιδιο, υποθεση, ηρωες, υφος, ηχητικα, θυμιζει, θεωρια, εικονα, κλιμα, λύση, ματια, μηνες, μοιρα, μορφη, μπορειτε, μυαλο, παντα, πιστη, πιο πολυ, ρεσιταλ, σεναριο, συγκεκριμενα, σειρα, σκηνες, στυλ, τιτλος, φορα, χιουμορ, χρονος, ομορφα, ωρες, add, green, super, batman, cloud, crash, crash bandicoot, puzzle, ετοιμη, fan, features, hollywood, ηρωας, hub, ιδιαιτερα, κακος, κομματι, liam neeson, life, land, marvel, μια ματια, morgan, παιχνιδι, pop, rage, split, screen, toy story, online, world, χερια, voice
Τυχαία Θέματα