Tech News: NFC, infrared και οθόνη αφής

Τρείς παλιές τεχνολογίες στα σύγχρονα κινητά.

Σήμερα στην στήλη Tech παρουσιάζουμε 3 τεχνολογίες που αν και φαίνονται ότι πρωτοεμφανίστηκαν πρόσφατα για τις ανάγκες των smartphones, είναι πιο παλιές από όσο νομίζουμε. Θα περιορίσουμε τις επιλογές σε επίπεδο hardware και δεν θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με δημιουργίες software.

Υπέρυθρες
Τα σύγχρονα μεγάλα και ακριβά κινητά των κατασκευαστών

έχουν αρχίσει και φέρουν ένα κομμάτι hardware, διακριτικό πάνω στο πλαίσιο της κατασκευής που ονομάζεται υπέρυθρες. Αυτό μέσω ειδικά κατασκευασμένου λογισμικού δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να ελέγχει τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, hi-fi ακόμα και κλιματιστικά μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Είναι κάτι καινούριο, από την άποψη της χειραγώγησης του λογισμικού για τέτοια διεργασία. Οι υπέρυθρες υπάρχουν στα κινητά γύρω στα 12 χρόνια. Ακόμη και τα πιο παλιά ασπρόμαυρα Nokia όπως το 5210 είχαν υπέρυθρες. Για ποιόν λόγο υπήρχαν; Παρά τον περιορισμό των πολυμέσων, ακόμα και αυτό το παλιό Nokia μπορούσε μέσω των υπερύθρων να στείλει EMS (μηνύματα με προσωπάκια) σε άλλα κινητά με υπέρυθρη θύρα.

Τα χρόνια περνούσαν και τα κινητά απέκτησαν έγχρωμες οθόνες και δυνατότητα αναπαραγωγής video και mp3 με αποτέλεσμα οι υπέρυθρες να είναι σημαντικό κομμάτι του κινητού. Όσοι θυμάστε, για να στείλεις αρχεία με υπέρυθρες έπρεπε τα δύο κινητά να είναι πολύ κοντά και να μην κουνιούνται από την θέση τους. Μετά ήρθε το Bluetooth και διευκόλυνε κάπως τα πράγματα, αλλά η οριστική αποχώρηση των infrared ports ήρθε με τον έκδοση του iPhone 1. Όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες, αφαίρεσαν διάφορα εξτρά κομμάτια από τα κινητά για να συναγωνιστούν στο νέο format και οι υπέρυθρες δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Να σημειωθεί ότι κάποιο επίδοξοι προγραμματιστές είχαν φτιάξει προγράμματα ακόμη και για τα πιο “τούβλα” κινητά ώστε να τα κάνουν τηλεχειριστήρια. Σήμερα, δειλά-δειλά οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να βάζουν ξανά υπέρυθρες αλλά μόνο για τηλεχειρισμό. Είναι η αλήθεια ότι πλέον αυτός ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των κινητών έχει ξεπεραστεί.
Μερικά σύγχρονα κινητά με υπέρυθρες είναι τα:
LG G2
LG G2 mini
LG G Flex
LG G Pro 1 και 2
LG L9 2
LG L9 3 (L90)
LG G3
Samsung S4
Samsung S4 mini
Samsung S5
Samsung S5 mini
Samsung Note 3, 3 neo, 4
Samsung Z
Samsung Tab Pro, 4
HTC One M7
HTC One M8
Xiaomi Mi-4
και πολλά άλλα.

NFC
Συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε η υπέρυθρη θύρα έρχεται να το συμπληρώσει το NFC (near field communication). Αυτό, επιτρέπει σε όσους έχουν κεραία NFC στο κινητό τους να ανταλλάσουν αρχεία αποτελεσματικά, χωρίς καμία κίνηση για ρύθμιση, άνοιγμα κεραίας, σκανάρισμα όπως στα Bluetooth, αλλά μόνο να είναι ανοικτή η επιλογή του NFC στις ρυθμίσεις. Μόλις έρθουν κοντά τα δύο κινητά ρωτάει το λειτουργικό να πατήσετε στο αρχείο που θέλετε να στείλετε και να κρατήσετε κοντά τις δύο συσκευές μέχρι να τελείωσει η αποστολή. Δεν είναι ο γρηγορότερος τρόπος καθώς θα πρέπει να έχετε τα δύο κινητά αρκετά κοντά αλλά είναι ένας από τους ευκολότερους, χωρίς πολλές προετοιμασίες. Αυτή η πατέντα υπάρχει από το 1983 και πρωτο-χρησιμοποιήθηκε το 2006 στο Nokia 6131 NFC. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στο RFID (Radio-frequency identification) αλλά με την διαφορά ότι υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία και όχι μονόδρομη όπως παλιά.


Πλέον υπάρχουν και τα NFC tags, κυκλώματα χωρίς αυτόνομη ενέργεια που χρησιμοποιούνται για πολλούς λόγους, όπως για να ρυθμίσουν γρήγορα το κινητό αν μπαίνει κάποιος στο σπίτι του και διάφορα άλλα. Οι πληρωμές κυρίως στο εξωτερικό έχουν αρχίσει και γίνονται μέσω NFC. Επίσης υπάρχουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια των ΜΜΜ. Αυτή η τεχνολογία όμως μπορεί να γονατίσει πολλούς, γιατί πάντα θα υπάρχουν αυτοί που ξέρουν προγραμματισμό και τον χρησιμοποιούν για όφελος τους. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η ανάγνωση των στοιχείων μίας πιστωτικής κάρτας από μια συσκευή με NFC και το κατάλληλο λογισμικό.
Τα σύγχρονα κινητά με NFC είναι περισσότερα από αυτά με υπέρυθρες.
Μερικά είναι:
Samsung Note 2
Samsung S3
Nokia 6131
LG L7
LG L9
iPhone 6
iPhone 6 Plus
LG (Google) Nexus 5

Οθόνη αφής
Δεν φαίνεται περίεργη αυτή η επιλογή. Μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία 5-10 χρόνια αλλά δεν είναι νέα τεχνολογία. Κατασκευάστηκε το 1977 στο Cern και το 1983 βρήκε τον δρόμο του εμπορίου στον HP 100-150 προσωπικό υπολογιστή. Το 1993 το IBM Simon ήταν το πρώτο φορητό μέσο επικοινωνίας με οθόνη αφής. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς εύλογα πως γίνεται να είναι τόσο παλιές οι οθόνες αφής. Πέρα του κόστους για να γίνει μία οθόνη, οθόνη αφής υπάρχουν και πολλές τεχνικές.

Οι πρώτες οθόνες αφής του 1972 ακόμη πιο πριν την ανακάλυψη της πρώιμης σημερινής μορφής τους είχαν μία διάταξη 16*16 διάταξης σταυρού με υπέρυθρους δέκτες θέσης όπου ο καθένας είχε μια λυχνία Led στην μία άκρη της οθόνης και μία φωτοδίοδο στην άλλη. Αυτό το πρότυπο χρησιμοποιήθηκε για το Plato IV τερματικό της Magnavox. Οι τεχνικές είναι πάρα πολλές για τις οθόνες αφής. Η πιο διαδεδομένη είναι η capacitive από το αγγλικό capacity (χωρητικότητα) και αφήνει το ρεύμα να περάσει από εμάς στο κινητό.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα εργονομίας και ομορφιάς σε συνδυασμό με οθόνη αφής είναι το Motorola V9 με εξωτερικά πλήκτρα αφής και κατασκευή από γυαλί και μέταλλο.

Συμπεράσματα
Τα smartphones έχουν αποκτήσει καλούδια που υπήρχαν και παλαιότερα αλλά χωρίς μεγάλη εμπορική έκθεση. Φυσικά όταν υπάρχουν ασύρματες τεχνολογίες σαν αυτές που αναφέραμε παραπάνω, αυξάνονται και ασύρματες κλοπές. Με προσοχή και όχι πολλά στοιχεία σε αμφιβόλου ποιότητας site μπορείτε να μείνετε ασφαλείς.

Υπάρχουν βέβαια μέτρα κατά των κλοπών από τις μεγάλες εταιρείες κάποιοι καταφέρνουν και διεισδύουν στους λογαριασμούς. Ειδικά τα smartphones, που χρείαζονται συνεχή ενημέρωση μέσω διαδικτύου και μπορείτε να πραγματοποιήσετε αγορές διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο όσο και οι υπολογιστές.

Για το πιθανό μέλλον των κινητών διαβάστε εδώ. Πείτε μας τι κινητό θα θέλατε να αποκτήσετε σε αυτό το κομμάτι του forum.

Keywords
Τυχαία Θέματα