Stealth Inc: A Clone in the Dark

Πράσινα μάτια παραμονεύουν στο σκοτάδι...

Το Stealth Inc: A Clone in the Dark έχει μια λίγο διαφορετική ιστορία από τα υπόλοιπα games. Η δημιουργία της Curve Studios αρχικά κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2011 για PC, με την ονομασία-λογοπαίγνιο Stealth Bastard Deluxe: Tactical Espionage Arsehole. Τότε περιγράφηκε σαν ένας συνδυασμός του Metal Gear

Solid με το Super Meat Boy και η αλήθεια είναι πως αυτή περιγραφή είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Μετά από μια σχετικά επιτυχημένη πορεία και μέσω του Steam, το παιχνίδι άλλαξε τίτλο και κυκλοφορεί πλέον και για PS3 και PS Vita.

Portal με stealth στις δύο διαστάσεις
Το Stealth Inc: A Clone in the Dark σας βάζει στον ρόλο ενός συμπαθητικού μικρού ανώνυμου κλώνου που θα μπορούσε να είναι ο Sam Fisher ή ο Solid Snake σε έκδοση minion από τις ταινίες Despicable Me! Ο χαρακτήρας σας καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος της οθόνης και φαίνεται μικροσκοπικός (ατάκα Παντελή Δασκαλέλου: έχει ύψος δύο pixels, δεν μπορώ να τον δω!) και ξεχωρίζει χάρης στα χαρακτηριστικά στρογγυλά goggles που φοράει.

Το "Portal-ικό" σκηνικό σας καλεί να περάσετε αλώβητοι μέσα από τα δεκάδες levels μιας εγκατάστασης δοκιμών σαν άλλη Chell (η ηρωίδα της σειράς της Valve), να λύσετε τους γρίφους που σας οδηγούν στην έξοδο και να επιβιώσετε από τους κινδύνους, τις παγίδες και τα εχθρικά ρομπότ που παραμονεύουν. Το πιο ...προχωρημένο εδώ της υπόθεσης είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις σκιές προς όφελός σας, να κρύβεστε σε αυτές και να κινείστε όσο το δυνατόν πιο πολύ στο σκοτάδι, καθώς αν σας εντοπίσουν οι εχθροί συνήθως σας καθαρίζουν ακαριαία και δεν μπορείτε να τους πολεμήσετε.

Όποιος δεν έχει μυαλό, δεν θα έχει ούτε πόδια
Η δημιουργία της Curve Studios πρόκειται για να ένα πανέξυπνο Platform/Puzzle με μεγάλη έμφαση στους stealth μηχανισμούς. Οι κινήσεις που κάνει ο μικρός μας κλώνος είναι οι βασικές ενός game του είδους, καθώς πηδάει, σκύβει, γραπώνεται από εσοχές ή σπρώχνει ορισμένα ειδικά blocks. Ωστόσο, να ξέρετε πως δεν διαθέτει κάποιου είδους επίθεση.

Επομένως, θα πρέπει κυρίως να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να λύσετε τους γρίφους και να εξασκήσετε τις stealth τακτικές σας για να μείνετε ζωντανοί. Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα καθαρά Platform σημεία, όπου παίζουν ρόλο τα αντανακλαστικά σας και ο καλός συγχρονισμός των κινήσεών σας. Σε όλα τα παραπάνω σύμμαχός σας είναι ο άψογος χειρισμός που έχει εξαιρετική ακρίβεια και δεν θα σας προκαλέσει κανένα πρόβλημα.

Η γενική ιδέα του Stealth Inc: A Clone in the Dark είναι να καταφέρετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποιους υπολογιστές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία σε κάθε level, με τους οποίους θα ξεκλειδώσετε την πόρτα της εξόδου από το εκάστοτε "εργαστήριο". Το έργο σας όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν ένα σωρό εμπόδια στον δρόμο σας.

Διακόπτες, λέιζερ και παγίδες
Το παιχνίδι χωρίζεται σε οκτώ μεγάλα sectors που περιλαμβάνουν οκτώ chambers το καθένα. Μιλάμε δηλαδή για 64 levels που καλείστε να "βγάλετε" για να ολοκληρώσετε το Stealth Inc: A Clone in the Dark, ενώ υπάρχουν και άλλα 16 που ξεκλειδώνετε ανάλογα με τις επιδόσεις σας. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όσο προχωράτε, σε κάθε νέο sector εισέρχεται μια καινούρια ιδέα, ένα νέο θέμα αν θέλετε που εμπλουτίζει με κάποιο τρόπο το gameplay και δίνει μια νέα διάσταση στην δράση. Για παράδειγμα, στο τρίτο sector κάνουν την εμφάνισή τους στο παιχνίδι οι αισθητήρες λέιζερ, στο τέταρτο οι δίοδοι τηλεμεταφοράς, στο πέμπτο τα ιπτάμενα bots και ούτω καθεξής.

Σε κάθε level είστε αρχικά παγιδευμένοι και θα πρέπει να βρείτε τον δρόμο σας προς την έξοδο. Αυτό γίνεται πατώντας διακόπτες, ανοίγοντας πόρτες, μετακινώντας πλατφόρμες, σπρώχνοντας τα ειδικά "τουβλάκια" και γενικώς με διάφορους μηχανισμούς που ξέρετε και από άλλα 2D Plartform/Puzzles. Παράλληλα, δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να σας εντοπίσουν οι κάμερες και τα ρομπότ που περιπολούν στον χώρο, καθώς δεν θα διστάσουν να σας εκτελέσουν εν ψυχρώ. Κάποιες φορές μπορεί και να τη γλυτώσετε, εάν κινηθείτε αστραπιαία πριν προλάβουν να σας lockάρουν 100%, αλλά και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Κακά robot, κρυφός κλώνος

Οι κάμερες και τα διαφόρων ειδών ρομπότ (υπάρχουν μερικές παραλλαγές) διαθέτουν ένα φανερό field of view, ώστε να καταλαβαίνετε μέσα σε πιο εύρος γίνεστε πλήρως ορατοί και επομένως καταλήγετε πλήρως ...νεκροί! Βέβαια εάν στέκεστε προκλητικά στο φώς μπορεί οι εχθροί σας να θορυβηθούν από την παρουσία σας και να αρχίσουν να έρχονται προς το μέρος σας για να ερευνήσουν. Όταν απομακρυνθείτε ή κρυφτείτε από το οπτικό πεδίο των ρομπότ, αυτά θα επανέλθουν στις αρχικές τους ρουτίνες.

Θέλετε να αγοράσετε goggles; Παρακαλώ, επιτρέψτε μας μια μικρή επίδειξη με έναν από τους ειδικά εκπαιδευμένους κλώνους μας!

Για να μην γίνεστε αντιληπτοί λοιπόν κάθε λίγο και λιγάκι και για να την βγάλετε καθαρή, θα πρέπει να κινείστε στις σκιές. Όταν είστε πλήρως καλυμμένοι στο σκοτάδι τα goggles παίρνουν το χαρακτηριστικό stealthy πράσινο neon χρώμα (αλλιώς γίνονται κόκκινα) και θα πρέπει να αξιοποιήσετε την γεωμετρία του χώρου και τις σκιές που δημιουργούνται. Πολλοί γρίφοι μπορεί να αφορούν την δημιουργία πχ. μέσω ενός διακόπτη μιας νέας κάλυψης από το φώς, ώστε να μπορέσετε να περάσετε απαρατήρητοι από κάποιο σημείο.

Κάντε χώρο, περνάει ο κλώνος
Άλλοι γρίφοι θα σας ζητήσουν να ανοίξετε κάποια πόρτα, να βρείτε τρόπο να κρατηθεί ένας διακόπτης πατημένος, να φτάσετε σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο κ.α. Γενικά το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο στο παιχνίδι καθώς κάθε level αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη σπαζοκεφαλιά που πρέπει να λύσετε. Τα λάθη στο Platform της Curve Studios συνήθως κοστίζουν ακριβά και θα πρέπει να μπείτε στο "τριπάκι" trial and error, τουλάχιστον σε μερικά επίπεδα που είναι φανερά πιο δύσκολα.

Ειδικά εάν θέλετε να κάνετε ρεκόρ χρόνου (υπάρχουν leaderboards) ή να πετύχετε το κορυφαίο rank S σε κάθε πίστα, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά ταχείς, να μην γίνετε αντιληπτοί ούτε μία φορά και να καταφέρετε να μην σκοτωθείτε. Αυτό θα χρειαστεί αρκετό κόπο και πολλές προσπάθειες από μέρους σας, ειδικά όσο προχωράει το παιχνίδι σε πιο δύσκολα levels. Πάντως όπως και να έχει, όταν πεθάνετε συνεχίζετε αμέσως από το τελευταίο κρίσιμο σημείο που βρισκόσασταν (πχ. το μετά πάτημα ενός διακόπτη, ή στον τελευταίο υπολογιστή που βρεθήκατε) και γενικά το Stealth Inc: A Clone in the Dark διαθέτει γρήγορο ρυθμό και αδιάκοπη δράση, μένοντας μακριά από εκνευρισμούς παρόμοιων 2D παιχνιδιών.

Περισσότερο περιεχόμενο
Όποτε ολοκληρώνετε κάποιο από τα chambers, μπορείτε φυσικά να το ξαναπαίξετε, αλλά αυτή τη φορά αποκτώντας πρόσβαση σταδιακά σε κάποια νέα abilities. Για παράδειγμα θα αποκτήσετε μια στολή καμουφλάζ που σας καθιστά αόρατους για μερικά δευτερόλεπτα, ή μια συσκευή που δημιουργεί ένα ολόγραμμα του κλώνου σας. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτά τα "καλούδια" είναι να ολοκληρώσετε μια φορά το game. Πάντως, αν και τα gadgets αυτά δίνουν μια νέα διάσταση στο gameplay και μια αίσθηση ισχύος, δεν συγκρίνονται με το αίσθημα επιβράβευσης που θα έχετε όταν ολοκληρώσετε την πρώτη φορά κάποιο level.

Killing Technology
Το περιβάλλον και η γενικότερη ατμόσφαιρα του Stealth Inc: A Clone in the Dark είναι εντυπωσιακά, αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα ταπεινό Platform χωρίς κάποιο ιδιαίτερο story. Το "εργαστηριακό" sci-fi τεχνολογικά αποστειρωμένο κλίμα ενισχύεται από τις ατάκες ενός αόρατου και άφωνου παρατηρητή που εμφανίζονται γραμμένες στους τοίχους και σχολιάζουν με καυστικό και σαδιστικό τρόπο τις πράξεις σας. Το στυλ τους θυμίζει έντονα την GlaDOS του Portal ή τον Sign Painter του World of Goo και δίνουν σίγουρα το στίγμα τους στο παιχνίδι.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο τέλος κάθε sector υπάρχει και ένα τύπου boss fight. Εκεί καλείστε να βρείτε τρόπο να φτάσετε στην έξοδο χωρίς να γίνετε αντιληπτοί από τον Sentinel, ο οποίος είναι ένα τεράστιο bot που δεσπόζει στο κέντρο της πίστας και ανιχνεύει αμέσως κάθε ύποπτη παρουσία. Τα boss fights αυτά είναι εξαιρετικά στημένα και παρόλο που μπορεί να δείχνουν κάπως δύσκολα με την πρώτη ματιά, απλά απαιτούν σωστή οργάνωση των κινήσεών σας.

Τέλος να πούμε πως το παιχνίδι διαθέτει και level editor -αν και δεν μπορείτε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας διαδικτυακά- κάτι που σίγουρα αυξάνει την αρχική οκτάωρη περίπου διάρκεια που θα σας πάρει ο πρώτος τερματισμός (ανάλογα και με το πόσο καλοί είστε βέβαια).

Παιχνίδια του φωτός
Το Stealth Inc: A Clone in the Dark διαθέτει "χαριτωμένα" 2D με pixelated αισθητική γραφικά που ξεχωρίζουν χάρης στα ατμοσφαιρικά high-tech περιβάλλοντα που δημιουργούν. Εκεί πάντως που πραγματικά η δημιουργία της Curve Studios δίνει ρέστα (τηρουμένων των αναλογιών πάντα) είναι στα lighting effects, στον τρόπο που διαχέεται το φως στα levels και στις δυναμικές σκιές που σχηματίζονται. Το gameplay βασίζεται τόσο πολύ σε αυτό το παιχνίδι της εναλλαγής του φωτός με το σκοτάδι και ο τεχνικός τομέας καταφέρνει να το υποστηρίξει 100%, ακόμα και αν μιλάμε για τα δεδομένα μιας ανεξάρτητης indie προσπάθειας.

Στον τομέα του ήχου από την άλλη δεν συναντάμε κάτι το συγκλονιστικό. Τα εφέ απλά κάνουν τη δουλειά τους, ενώ τα μουσικά θέματα κυμαίνονται σε ταιριαστό electro ύφος αλλά δεν είναι τόσα πολλά ώστε να εναλλάσσονται συχνά και να διατηρούν την απαραίτητη ποικιλία. Πάντως το κομμάτι που "ντύνει" το αρχικό μενού του παιχνιδιού είναι αρκούντως πωρωτικό για να σας βάλει στο κλίμα!

Walk in the shadows
Το Stealth Inc: A Clone in the Dark είναι ένα ατμοσφαιρικό και ευφυές μίγμα κλασικού 2D Platform με επίλυση γρίφων και stealth gameplay μηχανισμούς. Ο τρόπος που εξελίσσεται το καθιστά τρομερά εθιστικό καθώς κάθε level που "καθαρίζετε" μοιάζει με ένα μικρό κατόρθωμα! Εν κατακλείδι η δημιουργία της Curve Studios δεν φαίνεται να υστερεί σε κανένα τομέα και αποτελεί ένα από αυτά τα indie games που πρέπει να παίξετε.

Θετικά:
- Έξυπνα puzzles
- Εξαιρετικοί stealth μηχανισμοί
- Άψογος χειρισμός
- Εθιστικό gameplay, υψηλό replayability

Αρνητικά:
- Θα μπορούσαν τα levels να είναι πιο μεγάλα
- Δεν μπορείτε να μοιραστείτε τα custom levels σας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.5

Ένα από τα πιο αξιόλογα indie Platforms της χρονιάς με "έξυπνο¨ και εθιστικό gameplay.

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
Τυχαία Θέματα