Nike+ Kinect Training review

Εσείς είστε σε φόρμα;


Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εάν είστε κάτοχος του αισθητήρα Kinect για Xbox 360, σίγουρα κάθε φορά που παίζετε αισθάνεστε ικανοποίηση από τη μία και κόπωση από την άλλη. Οι περισσότεροι από εσάς δε, τον αγοράζετε εν γνώση σας πως θα κάνετε κάτι ενεργητικό και θα ξεκολλήσετε επιτέλους από τον καναπέ. Κατά γενική ομολογία λοιπόν τα Kinect games αποτελούν άσκηση και επομένως τίτλοι με εξατομικευμένη γυμναστική δεν θα μπορούσαν

να λείπουν.

Η προγραμματιστική εταιρεία Sumo Digital έγινε γνωστή στο χώρο με την ανάπτυξη του Broken Sword: The Angel of Death το 2006 και ορισμένων εκδόσεων του F1 για το Wii και για portable κονσόλες. Σε συνεργασία με την παγκοσμίας φήμης Nike δημιούργησαν μαζί το Nike+ Kinect Training, ένα παιχνίδι fitness που σκοπό έχει να σας γυμνάσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετοί τίτλοι, με τον καθένα να προσφέρει διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο αντίληψης της εκγύμνασης. Κύριος αντίπαλος του Nike+ είναι ως γνωστόν το Your Shape: Fitness Evolved της Ubisoft.


Επιλέξτε τον προσωπικό σας προπονητή
Η κύρια προσφορά της Nike σε αυτόν τον τίτλο, εκτός από το όνομά της, είναι η γνώση των αναγκών ενός αθλητή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσφέρει δύο από τους καλύτερους προπονητές της, τον Alex Molden και την Marie Purvis, οι οποίοι είναι επαγγελματίες και στην πραγματική τους ζωή. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα ζητήσετε θα γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες σας και τον τρόπο υλοποίησής τους.

Ο Alex έχει υπάρξει επαγγελματίας παίκτης του ράγκμπι, ενώ είναι εκπαιδευτής και προπονητής αθλητών, ακριβώς όπως και η Marie. Όποιον από τους δυο και αν επιλέξετε πρέπει να γνωρίζετε πως θα σας φτάσουν στα όριά σας. Αμφότεροι θα σας δίνουν ώθηση και κουράγιο για να συνεχίζετε, με μόνη διαφορά πως η Marie σαν γυναίκα θα σας το λέει πιο χαμογελαστά. Αν αποφασίσετε να κατεβάσετε και το σχετικό DLC, θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε περισσότερους αθλητές οι οποίοι υπόσχονται να σας προπονούν με εξίσου δυναμικό τρόπο. Είναι απόλυτα λογικό το Nike+ Kinect Training να σας πιέζει να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, με μόνη αιτιολογία το γεγονός ότι ένα μηχάνημα δεν μπορεί να γνωρίζει τις δυνατότητές σας, εκτός και αν σας δοκιμάσει. Ο προπονητής σας λοιπόν θα σας δείχνει την άσκηση κι εσείς (κοιτώντας αυτόν και την σιλουέτα σας δίπλα του) θα έχετε κάποια δευτερόλεπτα για να την ολοκληρώσετε.

Get athlete fit
Ένα από τα αρνητικά του Nike+ Kinect Training είναι ότι θα χρειαστεί να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα έπιπλα, ώστε να έχετε αρκετό χώρο. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των Kinect games, εδώ απαιτείται επιπλέον ένα μέτρο σε πλάτος και μήκος για να δουλέψει σωστά ο αισθητήρας. Θα χρειαστείτε επίσης ένα στρώμα για τις ασκήσεις εδάφους, εκτός κι εάν δεν σας πειράζει να ξαπλώσετε στο πάτωμα ή το χαλί σας.

Ξεκινώντας, θα χρειαστεί να περάσετε από ένα τεστ αξιολόγησης έτσι ώστε να εντοπιστούν οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σας. Υπολογίστε πως θα τρέχετε και θα χοροπηδάτε για τουλάχιστον μισή ώρα, με μικρά διαλείμματα δευτερολέπτων, επομένως καλό θα είναι να είστε ξεκούραστοι πριν ξεκινήσετε την συγκεκριμένη άσκηση. Για καλύτερα αποτελέσματα φορέστε ρούχα γυμναστικής και αποφύγετε όσο το δυνατόν τις μπλούζες και τις φόρμες που "σακουλιάζουν".

Το μενού είναι κάθετο και απλοϊκό, πράγμα το οποίο το κάνει εύχρηστο και με μικρά ποσοστά λάθους. Για να επιλέξετε κάποια λειτουργία τεντώστε το δεξί σας χέρι στο πλάι και κινηθείτε πάνω κάτω, μέχρι την επιθυμητή επιλογή, ενώ για αποδοχή μετακινήστε το προς τα αριστερά. Το back button θα είναι το αριστερό σας χέρι με την αντίστοιχη κίνηση. Τελειώνοντας την αξιολόγηση θα διαπιστώσετε πως ο σένσορας δουλεύει εξαιρετικά καλά και ειλικρινά δεν σας παίρνει να "λουφάρετε" εφόσον η οθόνη σας θα εμφανίζει μηνύματα διόρθωσης και θα μειώνει τη βαθμολογία σας.

Μερικές φορές στις ασκήσεις εδάφους θα εξαφανίζεται ένα μικρό μέρος από τα πέλματά σας, αλλά είναι από τις λίγες φορές που θα χάνετε κομμάτι από την επαφή με την σιλουέτα σας. Κάτι που θα σας ενοχλήσει επίσης είναι πως οι εντολές λάθους, για παράδειγμα ‘Ισιώστε την πλάτη σας’, εμφανίζονται στην οθόνη και δεν ακούγονται από τον προπονητή σας. Ακόμα πιο εκνευριστικό είναι όταν θα σας δίνεται εντολή να αποφύγετε να κοιτάτε την οθόνη στην διάρκεια μίας άσκησης και απ’ τη μια δεν θα ξέρετε πως ακριβώς να την κάνετε, ενώ απ’ την άλλη όταν κάτι δεν θα πηγαίνει καλά δεν θα το γνωρίζετε.

Ξεκινώντας την αξιολόγηση θα σας ζητηθεί να κάνετε διάφορες ασκήσεις ισορροπίας και ανοιγμάτων έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσο σταθεροί και ευλύγιστοι είστε. Επίσης, ασκήσεις με βαθιά καθίσματα και μπροστινές κλωτσιές, θα σας ενημερώσουν κατά πόσο ελέγχετε τις κινήσεις των γοφών σας και των αστραγάλων σας. Το φοβερό στην όλη διαδικασία είναι πως εάν μία πλευρά σας είναι πιο δυνατή από την άλλη, αυτό γίνεται αντιληπτό από τον εκπαιδευτή σας, ο οποίος σας ενημερώνει σχετικά και όταν αρχίσει η κανονική σας προπόνηση αυτό θα ληφθεί υπόψη.

Στο τέλος της αξιολόγησης θα λάβετε μία βαθμολογία όσον αφορά στη φόρμα σας (fitness) και στο επίπεδο του αθλητισμού σας (athleticism). Το άριστο και στα δυο είναι το 100 και εσείς θα λάβετε κάποιο ποσοστό του. Εάν βαθμολογηθείτε με μικρό σκορ μην απογοητευτείτε, εφόσον ούτε η Marie ούτε ο Alex είναι άριστοι. Τα ποσοστά τους σε βαθμούς fitness/athleticism είναι 86/68 και 65/72 αντίστοιχα. Επίσης, θα σας δοθεί ένα σκορ μέσου όρου για το φύλο και την ηλικία σας, έτσι ώστε να είστε σε θέση να το συγκρίνετε με το δικό σας.

Η βαθμολογία σας στο fitness score είναι ο μέσος όρος των επιμέρους αποτελεσμάτων σας σε αντοχή, ευελιξία και δύναμη, ενώ όσον αφορά το Athleticism, συνιστώσες όπως ισορροπία, ταχύτητα, ευκινησία και αντίδραση θα τροποποιήσουν το τελικό σας ποσοστό. Βλέπουμε πως η Nike χρησιμοποιεί την εμπειρία της και μας δίνει να καταλάβουμε πως καμία φυσική κατάσταση δεν είναι τέλεια, γεγονός το οποίο μας προϊδεάζει πως πρόκειται για έναν σοβαρό τίτλο. Μπορείτε φυσικά να επαναλάβετε τη διαδικασία της αξιολόγησης όποτε θέλετε, αλλιώς θα σας ζητείται ανά τέσσερις εβδομάδες, με σκοπό τον έλεγχο της βελτίωσης της φυσικής σας κατάστασης.


Nothing can stop you today!
Από εδώ και πέρα θα μπορείτε να αρχίσετε τις κανονικές προπονήσεις (sessions), ενώ θα χρειαστεί να καταχωρήσετε την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και τον στόχο που θέλετε να κατακτήσετε. Ο στόχος σας μπορεί να αφορά ενδυνάμωση (get strong), αδυνάτισμα (get lean) και εκγύμναση (get toned). Ανάλογα λοιπόν με τα προσωπικά δεδομένα σας, όπως λόγου χάρη το στόχο, το φύλο και το σκορ αξιολόγησης, θα δημιουργηθεί για εσάς ένα εξατομικευμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα ασκήσεων. Θα σας προταθούν κάποιες συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, καθώς και συγκεκριμένες ώρες για να γυμνάζεστε, όπου φυσικά μπορείτε να τις επεξεργαστείτε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, από την αντίστοιχη επιλογή workout days.

Η γνώση της Nike σε συνδυασμό με την τεχνολογία του Kinect, δημιουργούν ένα δυναμικό διαδραστικό περιβάλλον.

Για να ξεκινήσετε κάποια άσκηση αρκεί να ταιριάξετε την στάση σας με την πόζα του εκπαιδευτή σας. Έχετε συγκεκριμένο χρόνο για να κάνετε τις αντίστοιχες επαναλήψεις και στο τέλος κάθε άσκησης θα βλέπετε πόσα αστέρια φτάσατε (με μέγιστο τα τρία), έτσι ώστε κάθε φορά να προσπαθείτε να βελτιώνεστε. Οι ασκήσεις ποικίλουν από πους απς, πηδηματάκια, τρέξιμο, κλωτσιές, ανοίγματα μέχρι το να αποφεύγετε μπάλες ή κινούμενους γυάλινους τοίχους. Η ποικιλία στις ασκήσεις είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και μετά από διάφορες δοκιμές καταλήξαμε πως κάθε πρόγραμμα γυμναστικής είναι μοναδικό για καθέναν από εσάς, ακόμα και στο πρώτο μέρος της αξιολόγησης.


Εάν δεν αντέχετε να πραγματοποιήσετε κάποια δοκιμασία (drill) και ο προπονητής σας περιμένει, μπορείτε να κάνετε skip drill και να προχωρήσετε στην επόμενη. Αυτή η άσκηση θα σας ζητηθεί πάλι κάποιες ημέρες αργότερα που θα θεωρηθεί πως είστε πιο ικανοί, ούτως ώστε να την φέρετε εις πέρας. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε περίπτωση που έχετε ολοκληρώσει την κανονική προπόνηση της ημέρας, η επιλογή της συνέχισης του προγράμματος κλειδώνει. Εάν τώρα θέλετε να συνεχίσετε μπορείτε να επιλέξετε κάποιο πεντάλεπτο πρόγραμμα ή να αποδεχτείτε κάποιο challenge. Πάντα όμως μπορείτε να ελέγχετε την πρόοδό σας ή ακόμα και να αλλάξετε τον εκπαιδευτή σας από τα αντίστοιχα πεδία του μενού.

Ποτέ δεν είσαι μόνος σου
Δεν έχει σημασία εάν είστε επαγγελματίας ή απλός αθλητής ή ακόμα και κάποιος που μόλις ξεκίνησε, καθώς το Nike+ Kinect Training απευθύνεται σε όλους. Η μεγάλη ποικιλία σε προγράμματα ασκήσεων με πολύ λίγες επαναλήψεις είναι ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα και εάν το πάρετε σοβαρά πραγματικά θα τηρήσει όλα όσα υπόσχεται. Είναι περισσότερο ένας σοβαρός τίτλος εκγύμνασης, παρά ένα παιχνίδι. Μπορείτε να θεωρήσετε πως έχετε προσλάβει στο σπίτι τον προσωπικό σας προπονητή, ο οποίος θα σας ενθαρρύνει σε κάθε σας βήμα προς την εκπλήρωση του στόχου σας.

Οι γνώστες του σύγχρονου μάρκετινγκ κατανοούν πως θα πρέπει να δώσουν στην αγορά νέα κίνητρα έτσι ώστε ο καταναλωτής να συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με το προϊόν ή την υπηρεσία. Η Nike έχει δημιουργήσει τέτοιου είδους υπηρεσίες όπως το Nike training club, όπου μπορείτε να γίνετε μέλη του ενεργού community και forum, ενώ παράλληλα να απολαμβάνετε ειδικές εκπτώσεις στα προϊόντα της. Η πιο ενδιαφέρουσα κίνησή της ήταν η δημιουργία των προϊόντων Nike+ Devices, που αποτελούν έναν μοναδικό τρόπο μέτρησης της καθημερινής σας δραστηριότητας, με τα οποία κερδίζετε πόντους (Nike Fuels). Όλα τα προϊόντα τέτοιου είδους από βραχιολάκια, ρολόγια, αθλητικά παπούτσια μέχρι και το αντίστοιχο app για smartphones, είναι συνδεδεμένα με το Nike+ Kinect Training. Έτσι μπορείτε να γεμίζετε με Nike Fuels τον μετρητή σας κι αν θέλετε να κάνετε post στο Facebook την εκάστοτε απόδοσή σας.


Τα Leaderboards είναι και εδώ διαθέσιμα μιας και έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στα Kinect games. Όμως πρέπει να σημειωθεί πως οι online αναμετρήσεις με φίλους απαιτούν Gold συνδρομή στο Xbox Live. Στο online training μπορείτε συγχρόνως να γυμνάζεστε με άλλον έναν φίλο σας στις ίδιες δοκιμασίες, κάτι το οποίο είναι αρκετά διασκεδαστικό με δεδομένο πως στην οθόνη σας θα βλέπετε και τις δυο σιλουέτες, επομένως θα έχετε οπτική επαφή μαζί του.

Tα drill challenges αναφέρονται αρχικά σε προσωπικό επίπεδο. Για παράδειγμα σας ζητούν να νικήσετε το personal best σου, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να συγκρίνετε το σκορ σας με των φίλων σας ή με την community του Nike+. Οι δοκιμασίες εδώ είναι συγκεκριμένες και αναφέρονται για παράδειγμα σε πους απς, τρέξιμο και αποφυγή εμποδίων. Ξεκινάτε με τη βάση των 60 δευτερολέπτων και από εκεί και πέρα βρίσκεστε σε κατάσταση επιβίωσης (survival mode) όπου μπορείτε να συνεχίσετε για όσο αντέχετε. Όσο περισσότερο κρατηθείτε, τόσους περισσότερους πόντους κερδίζετε.

All the way to the end!
Τα βίντεο με μηνύματα ενθάρρυνσης από γνωστούς αθλητές είναι ικανοποιητικά και -όπως και η εμφάνιση της σιλουέτας σας στην οθόνη- σας δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεστε σε ένα πραγματικό χώρο γυμναστικής. Υπάρχει επιλογή μέχρι και για την αλλαγή περιβάλλοντος εκγύμνασης, ώστε να μπορείτε να ιδρώνετε στο γυμναστήριο, στο στούντιο Yoga, στο γκαζόν ή στο γήπεδο. Εφόσον στην ουσία πρόκειται για ένα πρόγραμμα γυμναστικής τα γραφικά είναι μέτρια και ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι από εσάς θα ενοχληθείτε, αφού κάνει την δουλειά του εξαιρετικά.

Η μουσική εμπειρία κατά την περιήγησή σας στα μενού είναι σε γρήγορους ρυθμούς, με σκοπό να σας ανεβάσει τη διάθεση και -όσο μπορεί- την αδρεναλίνη. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ο ήχος μειώνεται και θα ακούτε περισσότερο τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας. Εάν νιώσετε πως προτιμάτε να ακούτε την δική σας μουσική, μπορείτε να την φορτώσετε από τον Xbox guide και να αλλάξετε τη συνολική σας εμπειρία. Οι ηχητικές εντολές είναι διαθέσιμες, αλλά δεν προσφέρουν κάτι το διαφορετικό.

Προπονηθείτε για την δική σας στιγμή!
Συμπερασματικά, το Nike+ Kinect Training είναι ένα υπέροχο πρόγραμμα γυμναστικής, που ανάλογα με τους στόχους σας υπόσχεται να σας κρατήσει σε φόρμα. Εάν είστε αθλητής και θέλετε να γυμνάζεστε ανάμεσα στις προπονήσεις της εβδομάδας, τότε αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις της. Απ' την άλλη εάν θέλετε απλά να αυξήσετε την κίνησή σας χωρίς να φεύγετε από το σπίτι, είναι σίγουρο πως θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο, εφόσον όσο θα προχωράτε στις διάφορες δοκιμασίες θα βλέπετε τους κόπους σας να αποδίδουν.

Μην ξεγελαστείτε, δεν πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι κίνησης, αλλά για έναν σοβαρό τίτλο εκγύμνασης. Η Nike προσφέρει τη γνώση της στον αθλητισμό και το Kinect την σχεδόν άριστη λειτουργία του, που σε συνδυασμό με την ελευθερία των κινήσεών σας, μεταφέρει το γυμναστήριο στο σπίτι σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να οπλιστείτε με το πάθος σας για κίνηση. Όσο για τα υπόλοιπα...αφήστε τον εκπαιδευτή σας να κάνει τη δουλειά του.

Θετικά:
- Εξαιρετική απόκριση του σένσορα
- Εξατομικευμένη γυμναστική ανάλογα με τους στόχους σας
- Μεγάλη ποικιλία ασκήσεων
- Online αναμέτρηση με φίλο σας

Αρνητικά:
- Απαιτείται πολύς χώρος για να δουλέψει σωστά
- Οι εντολές διόρθωσης εμφανίζονται μόνο στην οθόνη
- Μέτρια γραφικά και ήχος

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 6.9

Μετατρέψτε το σπίτι σας σε γυμναστήριο!

Άντζελα Μαυρομάτη

Keywords
xbox 360, xbox live, xbox, games, εταιρεία, sword, angel, wii, nike, fitness, shape, ubisoft, προσφορες, dlc, τεστ, button, ζητείται, today, συγκεκριμένο, skip, νέα, club, community, forum, εκπτωσεις, smartphones, facebook, online, live, survival, end, εμφάνιση, yoga, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αποτελεσματα, ζητείται, βιντεο, αδυνατισμα, αδρεναλινη, αθλητικα, αθλητικα παπουτσια, βημα, γκαζον, γνωση, γυναικα, δουλεια, επιπλα, ηχος, μουσικη, προγραμμα, ρουχα, ρολογια, τεστ, υψος, φυσικη, ωθηση, ωρα, dlc, games, nike, shape, ubisoft, xbox 360, xbox live, αγορα, αξιζει, απλα, αστερια, βαθμολογια, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δεδομενο, δυναμη, δικη, δειχνει, δοθει, δυναμικο, εγινε, ειλικρινα, υπαρχει, ελευθερια, εμφάνιση, εταιρεία, τεχνολογια, ζωη, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισορροπια, κινηση, κυρια, κοπωση, λειτουργια, μηκος, μηνυματα, μπλουζες, μικρο, μπορειτε, ξερετε, παντα, οθονη, ονομα, ορια, ορος, ουσια, παθος, παπουτσια, πεδια, περιβαλλον, προγραμματα, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σπιτι, τρεξιμο, τιτλος, φυλο, φυσικα, φορμα, φοβερο, φορα, χερι, ωρες, angel, button, club, community, fitness, forum, γινετε, yoga, κομματι, παιχνιδι, ποζα, skip, smartphones, sword, online, υπεροχο, wii, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα