God of War: Ascension multiplayer beta preview

Παίξαμε την multiplayer beta του νέου God of War!

Το God of War είναι μαζί με το Uncharted τα δύο πιο επιτυχημένα Action games του PlayStation 3. Με τη διαφορά φυσικά ότι το Uncharted

είναι Action Shooter/Adventure και το God of War ένα παιχνίδι δράσης προσανατολισμένο σε Hack 'n' Slash στοιχεία. Ο έλληνας ημίθεος Kratos που μπλέκεται με τους Θεούς της μυθολογίας μας (και ενίοτε κάνει και άγριο...σεξ με τις Θεές) έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον μιας πολύ μεγάλης μερίδας του παγκόσμιου gaming, σημειώνοντας πωλήσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα.

Όσο τα God of War και God of War II αποτέλεσαν το 2005 και το 2007 τους απόλυτους τίτλους δράσης για το PlayStation 2, ωθώντας τις επιδόσεις της κονσόλας...στα άκρα, έτσι και το God of War III ήταν ένας σοβαρός λόγος για πολλούς από εσάς να αποκτήσετε το 2010 ένα PlayStation 3, αν δεν το είχατε ήδη κάνει. Δύο χρόνια μετά, η Sony Santa Monica παρουσίασε στην E3 2012 το God of War: Ascension, το νέο επεισόδιο της σειράς, το οποίο ωστόσο αποτελεί prequel του πρώτου God of War, καθώς το σενάριο διεξάγεται 10 χρόνια πριν από τα γεγονότα του πρώτου επεισοδίου και συγκεκριμένα έξι μήνες αφότου ο Kratos δολοφόνησε την γυναίκα του και τα παιδιά του.

Απέχουν τρεις μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2013 όταν και θα κυκλοφορήσει το εν λόγω παιχνίδι. Μέχρι τότε η Sony μας έκανε την τιμή να μας δώσει πρόσβαση στην multiplayer beta που διεξάγεται αυτό το τριήμερο για δημοσιογράφους. Στην beta αυτή δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στο single-player mode, παρά μόνο στο multiplayer mode, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σειρά! Καθότι ως γνωστόν, όλα τα σύγχρονα games...ανεξαρτήτως είδους πρέπει να έχουν ένα multiplayer mode για να θεωρούνται "ολοκληρωμένα" (όσο κι αν αυτό αρέσει ή όχι σε κάποιους).

It's greek to me
Η multiplayer beta του God of War: Ascension έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το ελληνικό localisation. Όπως έχουμε δει στα πρόσφατα games της Sony, με ενδεικτικά παραδείγματα το Uncharted 3 και το Sly Coover: Thieves in time, υπάρχει δυνατότητα επιλογής ελληνικής γλώσσας στα μενού. Μάλιστα ενώ στο Sly Cooper: Thieves in Time είδαμε για πρώτη φορά ελληνικό voice acting, όπως όλα δείχνουν το νέο God of War θα είναι άλλος ένας τίτλος στον οποίο θα απολαύσουμε την ελληνική γλώσσσα στο σπικάζ! Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η περιγραφή των δύο multiplayer modes. Action game με ελληνική μυθολογία λοιπόν και μαζί πλέον και ελληνική γλώσσα. Ο καλύτερος συνδυασμός για την Sony, με τη μόνη διαφορά ότι σε ορισμένες λέξεις, όπως οι ονομασίες των αντικειμένων ή των modes, έχει γίνει είτε κατά λέξη μετάφραση είτε ελεύθερη μετάφραση, κάτι που περισσότερο θα μπερδέψει έναν έμπειρο παίκτη παρά θα τον διευκολύνει.

Ας προχωρήσουμε όμως στα multiplayer modes, τα οποία είναι δύο εις τον αριθμό. Πρόκειται για το Deathmatch και το Team Deathmatch. Το Deathmatch (που ονομάζεται Εύνοια των Θεών) διεξάγεται στην Hercules Arena (η οποία έχει μεταφραστεί ως "Η αγορά του Ηρακλή" αντί για την "Αρένα του Ηρακλή"), μια κυκλική αρένα μικρού μεγέθους όπου μάχονται τέσσερις παίκτες, όλοι εναντίον όλων. Το Team Deathmatch (που ονομάζεται Εύνοια των Θεών για ομάδα) λαμβάνει χώρα στην Desert of the Lost Souls (Η έρημος των Χαμένων Ψυχών) εκεί όπου παίξαμε αγώνες 4vs4 παικτών με δημοσιογράφους από τα ξένα μέσα ή ενδεχομένως και προγραμματιστές (ή και τα δύο μαζί). Στο Team Deathmatch οι δύο φυλές που μάχονται είναι οι Σπαρτιάτες και οι Τρώες. Κάθε φορά που μπαίναμε σε ένα match ξεκινούσαμε με τυχαία παράταξη.

Προπόνηση κι επιλογή Θεού
Πριν εισέλθουμε στο multiplayer mode πήραμε μια πρώτη γεύση από το tutorial, το οποίο κάνει την ιδανική δουλειά στο να εξηγεί αναλυτικά τις λειτουργίες του χειρισμού. Εκεί είχαμε μια πρώτη γνωριμία με τον χαρακτήρα μας και τις δυνατότητές του. Όχι με τον Kratos, αλλά με έναν τυχαίο πολεμιστή, όπως τυχαίους πολεμιστές είχαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που συμμετείχαν στη beta.

Ένας έμπειρος παίκτης που έχει παίξει έστω ένα God of War στη ζωή του δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα εξοικείωσης με το God of War: Ascension, καθώς τα controls είναι πανομοιότυπα. Με το Χ κάνετε άλμα, με το τετράγωνο εξαπολύετε την light επίθεση, με το Δ ισχυρή επίθεση, με το Ο κλωτσιά και με το R1 εκτοξεύετε την αλυσίδα σας με την οποία γραπώνετε τους αντιπάλους σας και τους...ξεκάνετε στα combos! Τα L2 και R2 είναι οι μαγείες σας, τις οποίες κάνετε skill up όσο αποκτάτε xp κι ανεβαίνετε level! Το σύστημα μάχης είναι αρκετά απλό, καθώς απαιτεί να χρησιμοποιείτε έξυπνα το L1 (block) και το δεξί αναλογικό μοχλό (ελιγμός) αναμένοντας τις κινήσεις του αντιπάλου σας. Όταν ο αντίπαλός σας επιτεθεί και εκτεθεί μπροστά σας μετά θα τον έχετε ευάλωτο με αποτέλεσμα να επιχειρήσετε ένα counter-attack, το οποίο πιθανότατα θα είναι επιτυχημένο. Οι αντεπιθέσεις σας εξαπολύονται αντίστοιχα με L1+τετράγωνο ή L1+Δ ενώ είστε δηλαδή σε στάση άμυνας.

Watch YouTube video

Αφού προπονηθείτε έρχεται η στιγμή επιλογής του Θεού σας, ο οποίος θα καθορίσει το πως θα προσανατολιστούν οι επιθέσεις σας, δηλαδή αν θα παίξετε καθαρά melee ή με έμφαση στη μαγεία. Συναντήσαμε τέσσερις Θεούς. Ο Άρης είναι χρήσιμος αν θέλετε να γίνετε "ξερός" πολεμιστής, καθώς αξιοποιεί μαγεία φωτιάς και σας δίνει την ευκαιρία να απενεργοποιήσετε την άμυνα του εχθρού όταν χτυπάτε. Ο Δίας είναι μάγος-πολεμιστής. Οι δύο άλλοι Θεοί είναι ο Άδης και ο Ποσειδώνας, οι οποίοι όμως δεν ήταν διαθέσιμοι λόγω της beta.

Οι ημίθεοι σφάζονται κι οι Θεοί επεμβαίνουν
Γενικά το επίπεδο των αντιπάλων μας ήταν αρκετά υψηλό, καθώς όλοι τους φαινόντουσαν γνώστες της σειράς και του τρόπου χειρισμού. Στο Deathmatch μετά από 10 αγώνες δεν καταφέραμε να επικρατήσουμε ούτε μία φορά. Το ζητούμενο εδώ ήταν ένα απ' τους τέσσερις μονομάχους να φτάσει πρώτους τους 8.000 πόντους, κάτι που γίνεται κυρίως μέσω των kills (που δίνουν 600 πόντους έκαστο) κι όχι μέσω των χτυπημάτων. Αυτό προϋποθέτει φυσικά να μην κάθεστε σε μια γωνία και να περιμένετε να σφαχτούν οι άλλοι τρεις παίχτες, αλλά να κυνηγάτε τα kills, έστω κι αν χρειάζεται να..."κλέψετε" kill από έναν αντίπαλο. Όταν η ενέργειά σας μειωθεί, μπορείτε να αποκτήσετε τα πράσινα healing orbs τα οποία ανά διαστήματα εμφανίζονται στη βάση σας. Στο πάνω μέρος της αρένας, ο Ηρακλής σας κοιτάει επιβλητικά με άγριο βλέμμα κι ενίοτε σηκώνεται απ' τη θέση του (όταν έχει ζοχάδες τέλος πάντων) και χτυπάει όλους τους μονομάχους ταυτόχρονα.

Στο Team Deathmatch πέρα από τις ικανότητές στη μάχη παίζει ρόλο και η τακτική που θα ακολουθήσετε. Το level της ερήμου είναι ενιαίο κι υπάρχουν υψώματα για να σκαρφαλώσετε, όπως επίσης κι ένα portal που σας μεταφέρει από το κάτω μέρος της πίστας στο πάνω. Συναντάμε ακόμη σημεία τα οποία καταλαμβάνουν οι δύο ομάδες και που μπορούν να αξιοποιήσουν ως παγίδες. Κατεβάζοντας έναν λεβιέ σηκώνετε καρφιά σε μία περιοχή ενός περίπου στρέμματος κι έτσι εξοντώνετε όσους βρίσκονται εκεί. Εδώ υπάρχει όμως και friendly fire καθώς αν δεν προσέξετε μπορεί να σκοτώσετε ακόμα και συμπαίκτη σας. Το ομαδικό deathmatch ζητάει κι αυτό με τη σειρά του 8.000 πόντους από κάθε ομάδα, με τη διαφορά ότι εδώ μετρούν ακόμα και τα απλά χτυπήματα, τα σεντούκια, η κατάληψη σημείων, καθώς και το όπλο "Δόρυ του Δία" που πετάει ο ομώνυμος Θεός σε προχωρημένη στιγμή της μάχης.

Το μειονέκτημα στις ομαδικές μάχες είναι ότι ενώ έχετε ελάχιστη ενέργεια θα πρέπει να ψάχνετε όλη την πίστα για να βρείτε πράσινα healing orbs, καθώς απέναντι στους εχθρούς σας που έχουν κάνει respawn με full health θα είστε ένα "μάτσο κρέας" έτοιμο για σφαγή. Υπάρχουν ακόμη και τα μπλε orbs που σας αναπληρώνουν τη μαγεία. Γενικά θα πρέπει να αξιοποιείτε επιτυχώς τις μαγείες σας -που έχουν κεραυνούς και φωτιές- στα κρίσιμα σημεία ώστε να πάρετε τα kills και να δώσετε τους επιθυμητούς πόντους στην ομάδα σας. Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα attributes (στατιστικά) του χαρακτήρα σας τα οποία είναι Υγεία, Μαγεία, Μαγική δύναμη, Αντίσταση στη μαγεία, Σωματική δύναμη, Φυσική αντίσταση και Ηρεμία.

Αμέσως μετά το τέλος κάθε μάχης κερδίζετε xp, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τα σερί από kills που κάνατε, το xp που πήρατε από μάχες, τις βοήθειες (assists) που δώσατε, την νίκη ή όχι της ομάδας σας κ.ο.κ. Με το xp που αποκτάτε ανεβαίνετε level και ταυτόχρονα κερδίζετε νέα αντικείμενα. Τα αντικείμενά σας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Το Armor (Πανοπλίες), τα Weapons (Όπλα) και τα Abilities (Ικανότητες). Πανοπλίες μπορείτε να εφαρμόσετε στο χαρακτήρα σας σε τρία μέρη, το κάτω, το πάνω (στήθος) και την περικεφαλαία. Σας δίνουν φυσική δύναμη και αντίσταση στη μαγεία. Τα όπλα σας αποκτώνται μέσω achievements (για παράδειγμα συνεχόμενα kills). Μπορεί να είναι σπαθιά ή σφυριά, τα οποία έχουν αντίστοιχα γρήγορες ή αργές αλλά πιο ισχυρές επιθέσεις. Σας δίνουν σωματική ή μαγική δύναμη. Τέλος, οι ικανότητες σας προσέδιδαν τόσο μαγείες όσο και αντικείμενα ή κειμήλια τα οποία φοράτε κι αποκτάτε bonus για διάφορες περιστάσεις. Για παράδειγμα μπορείτε να φορέσετε αντικείμενα που σας προσδίδουν ταχύτερο hp regeneration ή κειμήλια τα οποία μετά το θάνατό σας θα σας εξοπλίσουν με ταχύτερο regeneration στη μαγεία ή δημιουργείτε έκρηξη που κάνει damage στον εχθρό σας.

Watch YouTube video

Τεχνικός τομέας
Αυτό που ξεχωρίζει εκ πρώτης όψεως στο God of War: Ascension είναι το επικό μουσικό theme των μενού, κάτι που μας κάνει να ανυπομονούμε να πιάσουμε στα χέρια μας την τελική έκδοση. Τα Physics είναι εξαιρετικά, τόσο στους πολεμιστές, όσο και στους Θεούς, οι οποίοι είναι μυώδεις, ογκώδεις και επιβλητικοί. Τα "έκτακτα καιρικά φαινόμενα" όπως είναι οι κεραυνοί των Θεών, καθώς και τα ποτάμια αίματος στη μάχη είναι μόνο μια γερή δόση απ' τα προσεγμένα ηχητικά εφέ, παρότι στην έρημο του Team Deathmatch θα προτιμούσαμε να υπάρχουν και αμμοθύελες και καλύτερη διάθλαση των δεσμίδων φωτός του ήλιου, με απλά λόγια στοιχεία που θα μας έδιναν όντως να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια beta έκδοση τρεις μήνες πριν το release και τα ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν λίγες εβδομάδες αργότερα, πιθανόν σε κάποιο μετέπειτα demo.

The beginning...
Το God of War: Ascenscion θα μας μεταφέρει για πρώτη φορά στο ξεκίνημα της ιστορίας του Kratos κι αυτό θα λύσει πολλά από τα ερωτηματικά που έχετε όλοι οι fans της σειράς. Η εμπειρία μας όμως από το multiplayer mode ήταν μέτρια, καθώς ο Kratos και η..."παρέα" του απουσιάζουν και τη θέση τους παίρνουν τυχαία πρόσωπα που δεν έχουν το παραμικρό customization, τουλάχιστον στην πρώιμη αυτή έκδοση. Αν η Sony σκοπεύει να μας έχει μόλις δύο modes στην τελική έκδοση του multiplayer τότε ίσως μας αφήσει αδιάφορους. Αν όμως ετοιμάζει κάτι παραπάνω και -γιατί όχι- κάποια matches με τη μορφή νοκ-άουτ τουρνουά, τότε είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον μας.

Θα περιμένουμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το God of War: Ascension στους μήνες που απομένουν μέχρι το release, κυρίως φυσικά απ' το single-player mode. Ο νέος τίτλος της Sony Santa Monica αναμένεται στις 13 Μαρτίου 2013 αποκλειστικά για PlayStation 3.

Keywords
god of war, god, god of war, god, εν λόγω, uncharted 3, in time, uncharted, games, playstation, hack, slash, kratos, iii, sony, greek, sly, time, voice, game, μετάφραση, team, hercules, arena, ηρακλης, lost, light, block, watch, youtube, αρης, fire, full, health, μπλε, νέα, armor, bonus, βομβα mall, demo, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.youtube.com, πανο ηρακλη, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, in time, μετάφραση, οψεως, γυναικα, γωνια, δουλεια, υγεια, φυσικη, games, game, iii, lost, slash, sony, time, youtube, αγορα, αγριο, αγωνες, αμυνα, απλα, εβδομαδες, βλεμμα, βρειτε, γεγονοτα, γευση, γινει, γινεται, γλωσσα, γνωριμια, δεδομενο, δυναμη, δυνατοτητα, δωσει, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, εκρηξη, ενεργεια, εν λόγω, ενιοτε, εξι, ερημος, ερχεται, ετοιμο, ευνοια, ζωη, ηρεμια, ηχητικα, θεος, λογια, μαγεια, μυθολογια, μηνες, μπλε, μορφη, μπορειτε, νικη, νοκ, ξεκινημα, ομαδα, παιδια, περιβαλλον, ποσειδωνας, πωλησεις, ρολο, σεναριο, σερι, συγκεκριμενα, σειρα, στα ακρα, τετραγωνο, τιμη, τρια, τριημερο, τιτλος, φυσικα, φορα, αλυσιδα, arena, armor, health, bonus, counter, demo, εξυπνα, εμφαση, full, fire, γινετε, greek, hack, hercules, χωρα, κλωτσια, λεξεις, light, μια φορα, μπροστα, kratos, ομαδες, παιχνιδι, player, πληροφοριες, ποταμια, σφυρια, single, sly, team, θεοι, uncharted 3, uncharted, χερια, voice
Τυχαία Θέματα