Neverwinter

Η μοίρα του Neverwinter είναι στα χέρια σας.

Ζούμε πλέον σε μια εποχή που κάθε χρόνο κατακλυζόμαστε από νέα MMORPG τα οποία έχουν ως μοναδικό στόχο την κατάκτηση της κορυφής εκθρονίζοντας τα μεγαθήρια του χώρου όπως το WoW ή το Lineage. Η κατάληξη όμως τις περισσότερες φορές είναι να εξαφανίζονται από τον χάρτη σχεδόν αμέσως καθώς τους λείπει αυτό το "κάτι"

που θα τραβήξει τους gamers παγκοσμίως και θα το κάνει μοναδικό. Επίσης η κατεύθυνση που κινείται ο χώρος των MMORPG δίνει περισσότερες ευκαιρίες στις εταιρίες ανάπτυξης για νέα projects, τα οποία από το συνδρομητικό μοντέλο του παρελθόντος έχουν περιέλθει στην free-to-play κατηγορία. Το Neverwinter που θα αναλύσουμε σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα MMORPG για το 2013 έχοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να το κάνουν πρωταγωνιστή στον σκληρό αυτό χώρο. Δημιουργήθηκε από την Cryptic Studios γνωστή για την δημιουργία των Star Trek και Champions Online.

Βασισμένο στον φανταστικό κόσμο του Forgotten Realms και τοποθετημένο στην πόλη Neverwinter, ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με τα τέσσερα ομώνυμα βιβλία του συγγραφέα R.A. Salvatore. Μια σειρά παραγόντων όμως μετέθεσαν το συγκεκριμένο γεγονός και έτσι στις 23 Αυγούστου του 2010 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι το Neverwinter θα κυκλοφορήσει σαν stand-alone έκδοση και όχι ως συνέχεια της γνωστής σειράς RPG Neverwinter Nights. Η closed beta έκδοση κυκλοφόρησε φέτος στις 8 Φεβρουαρίου και τελείωσε στις 14 Απριλίου ενώ την διαδέχτηκε η open beta έκδοση στις 30 Απριλίου στην έναρξή της οποίας το lag ήταν τόσο μεγάλο που πολλοί παίχτες δεν μπορούσαν ούτε καν να κουνηθούν. Για πολλούς το Neverwinter είναι το ΜΜΟRPG που θα ταράξει τα νερά και θα κερδίσει εκατομμύρια gamers. To αν μέχρι στιγμής τα καταφέρνει ή όχι θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Story
H περιπέτειά σας διαδραματίζεται μέσα στο μαγικό κόσμο του Forgotten Realms με επίκεντρο την πανέμορφη πόλη του Neverwinter η οποία έχει κερδίσει πολλή από την χαμένη της δόξα μετά την ανάληψη της αρχηγίας της από τον Lord Dagult Neverember. Ο συγκεκριμένος Λόρδος κατάφερε να φέρει πάλι την ευημερία στην πόλη μετά την επίθεση της Lich Queen Valindra για να την καταλάβει. Οι πράξεις της Lich Queen πυροδότησαν την μεγάλη μάχη της σωτηρίας της πόλης με την ονομασία Battle of the Bridge.

Η Lich Queen Valindra κυριαρχεί στην ύπαιθρο του Forgotten Realms με τον στρατό των undead και προετοιμάζει το έδαφος εισβάλλοντας ακόμα και στους υπονόμους της πόλης του Neverwinter. Παράλληλα διάφορες άλλες φυλές προσπαθούν να κυριαρχήσουν κάνοντας καταστροφές σε πόλεις και χωριά προκαλώντας έτσι τον φόβο και την υποταγή στα θύματά τους. Το Neverwinter διαθέτει ένα πολύπλοκο σενάριο το οποίο κινείται μέσα από συμμαχίες, προδοσίες ακόμα και μυστικές κλοπές σημαντικών αντικειμένων, με τον ήρωά σας να έχει ως σκοπό την προστασία της πόλης του Neverwinter αλλά και τους κατοίκους των άλλων περιοχών από εκείνους που θέλουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο του Forgotten Realms.

Πρώτες εικόνες
Ακόμα και οι πρώτες στιγμές του Neverwinter είναι πολύ ιδιαίτερες και διαφέρουν από τα περισσότερα MMORPG. O χαρακτήρας που έχετε επιλέξει βρίσκεται ναυαγός σε μία από τις ακτές κοντά στην πόλη του Neverwinter ενώ το πλοίο σας είναι τελείως κατεστραμένο ύστερα από την επίθεση της Lich Queen Valindra. Πρωταρχικός σας σκοπός είναι βρείτε και να μαζέψετε όσα περισσότερα εφόδια γίνεται από τα συντρίμια του πλοίου και να προχωρήσετε παρακάτω (κλασική κλισέ σκηνή που έχουμε δει σε πολλά MMORPG). Ουσιαστικά το πρώτο μέρος δεν σας βάζει κατευθείαν στα βαθιά καθώς σας δίνεται η ευκαρία να ολοκληρώσετε τα πρώτα σας tutorials έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα τον χειρισμό του ήρωά σας.

Τα στρατόπεδα που πρέπει να πάτε είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί undead χωρίς βέβαια αρκετή μαχητική αξία για να σας βλάψουν. Είναι μια καλή ευκαιρία για να προπονηθείτε και να καταλάβετε την φιλοσοφία του Neverwinter. Επίσης θα εκπληρώσετε τα πρώτα σας quests τα οποία είναι πολύ εύκολα και κατά κύριο λόγο θα πρέπει να βρείτε κάποιον ΝPC ή αντικείμενο που βρίσκεται σε κίνδυνο από τους undead.

Δημιουργία χαρακτήρα
Στην αρχή λοιπόν επιλέγετε το race από τo οποίο προέρχεται ο ήρωάς σας. Υπάρχουν έξι διαθέσιμα races, για την ώρα τουλάχιστον, καθώς σίγουρα θα προστεθούν κι άλλα στο μέλλον. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι κλασικά races που συναντάμε στα περισσότερα MMORPG και συγκεκριμένα πρόκειται για τα Human, Half-Orc, Dwarf, Elf, Half-Elf, Halfling και Tiefling. Κάθε race έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία εξηγούνται λεπτομερώς σε ένα information box.

Μετά την επιλογή του race καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε διαφορετικές classes βασισμένες στο Dungeons & Dragons και συγκεκριμένα στις Devoted Cleric, Control Wizard, Great Weapon Fighter, Guardian Fighter και Trickster Rogue. Μελλοντικά ενδέχεται να προκύψουν νέες classes. Κάθε class διαθέτει το δικό της έμβλημα και φυσικά ενσωματώνει κάποια συγκεκριμένα skills. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Great Weapon Fighter δίνει έμφαση στις melee attacks, η Devoted Cleric στην αποκατάσταση των τραυματισμένων, η Control Wizard στη μαγεία, η Guardian Fighter στην απόκρουση των επιθέσεων και τέλος η Trickster Rogue προσδίδει ικανότητες ταχύτητας και αποφυγής των αντιπάλων επιθέσεων. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η αλλαγή της ενδυμασίας του ήρωά σας κάθε φορά που αλλάζετε class.

Στη συνέχεια εισέρχεστε στην επιλογή ability scores η οποία ουσιαστικά έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες τις οποίες μπορεί να αναπτύξει ο χαρακτήρας σας. Κάθε χαρακτήρας έχει έξι βασικά stats τα οποία είναι τα strength, dexterity, constitution, intelligence, will και charisma ενώ ανάλογα με το race που θα επιλέξετε ο χαρακτήρας σας λαμβάνει κάποια bonus της τάξεως του +2 στα παραπάνω stats. Η επόμενη επιλογή είναι το customization του χαρακτήρα σας στην οποία και εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά πόσο προσεγμένο είναι το Neverwinter ακόμα και στις λεπτομέρειες. Θα έχετε την δυνατότητα λοιπόν να διαμορφώσετε όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ήρωά σας όπως η σωματική διάπλαση, το χρώμα των μαλλιών και των ματιών, το ύφος του ακόμα και τις ουλές ή τα τατουάζ που φέρει. Τέλος, θα καθορίσετε το background σας όπως συναντάμε το character origins και το deity affiliation. Στην πρώτη κατηγορία επιλέγετε τον τόπο προέλευσης του χαρακτήρα σας ανάμεσα σε 14 πόλεις και στη δεύτερη μία από τις 12 θεότητες που θα πιστεύετε (καμία σχέση με τους Θεούς του Ολύμπου).

User interface
Στο κάτω μέρος της οθόνης και συγκεκριμένα στο μέσο της, βρίσκεται το μενού που περιέχει όλες τις άμεσες πληροφορίες σχετικά με τα hit points και το mana σας, τον αριθμό των heal potions, τον βαθμό της αντοχής σας, πόσα action points έχετε, το είδος των κινήσεων που χρησιμοποιείτε στις melee attacks και τα skills που διαθέτετε. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει απλούστερα κεντρικά μενού σε αντίστοιχα MMORPG, αλλά η απλότητα αυτή αποτελεί κάτι το θετικό στη συνολική ποιότητα του Neverwinter.

Στο πάνω μέρος της οθόνης συναντάμε το avatar με το level σας και το character sheet στο οποίο δεν μπορείτε να επιλέξετε κάτι με το mouse, παρά μόνο με το πληκτρολόγιο. Για παράδειγμα το inventory το ανοίγετε μόνο με το Ι, το character sheet με το C κτλ. Υπάρχουν ακόμη μενού για τα τουρνουά, τα events, τα quests και το ημερολόγιό σας, καθώς και το zen market στο οποίο μπορείτε να κάνετε αγορές αναβαθμίζοντας τον χαρακτήρα σας με πραγματικά χρήματα μέσω του επίσημου site του Neverwinter. Οι εντυπώσεις που μας άφησε το user interface είναι πολύ θετικές καθώς το συνηθίσαμε αρκετά γρήγορα καθώς όπως θα διαπιστώσετε και εσείς περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλύτερη εξοικείωσή σας.

Control system
Η κίνηση του χαρακτήρα σας γίνεται με τα πλήκτρα W, A, S, D, ενώ τα δύο κύρια abilities σας αντιστοιχούν στο δεξί και το αριστερό κλίκ του mouse. Καθώς στην πορεία ανεβαίνετε level προστίθενται και άλλα abilities που χρησιμοποιείτε με τα hotkeys 1, 2, Ε, Q και R του πληκτρολόγιού σας. Τα διάφορα health potions συνήθως τα χρησιμοποιείτε πατώντας τα πλήκτρα 3, 4 και 5.

Στον τομέα της κάμερας ο χειρισμός της γίνεται από την κίνηση του mouse ενώ δεν υπάρχει zoom in και zoom out. Αυτό θα πρέπει να το δουλέψετε καθώς ουσιαστικά εσείς οι ίδιοι επιλέγετε την γωνία της κάμερας και την οπτική γενικότερα. Δυστυχώς σε πολυάριθμες μάχες PvP και PvE είναι αρκετά πιθανό να μην έχετε καλή θέαση της δράσης ειδικά όταν βρίσκεστε εγκλωβισμένοι σε έναν τοίχο με πολλούς εχθρούς να σας χτυπούν, καθώς η κάμερα κάνει απότομο zoom in μπροστά στον χαρακτήρα σας και αυτό μπορεί να σας αποσυντονίσει.

H Cryptic Studios δημιούργησε το Neverwinter με τέτοιο τρόπο ώστε στον τομέα των PvE μαχών το Α.Ι. να είναι πραγματικά ανταγωνιστικό, με έξυπνες κινήσεις ακόμα και των πιο απλών εχθρών. Βέβαια έχει δοθεί βαρύτητα στην ποσοτική υπεροχή των εχθρών σας και όχι στην ποιοτική όπως συμβαίνει άλλωστε στα περισσότερα MMORPG. Oι εχθροί βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και θα πρέπει να τους εξολοθρεύετε γρήγορα καθώς θα εμφανίζονται διαρκώς κι άλλοι. Αντίπαλοι όπως οι undead, οι wererats ακόμα και οι nasher rebels μπορεί φαινομενικά να είναι ακίνδυνοι αλλά θα σας επιτίθενται κατά κύματα αυξάνοντας έτσι τις ζημιές που σας προκαλούν.


Ταυτόχρονα ο τομέας των boss fights κινείται στο ίδιο μοτίβο καθώς κάθε boss συνοδεύεται από άπειρους undead ή άλλου είδους εχθρούς που θα σας σπαταλούν χώρο και φυσικά ενέργεια ενώ θα συναντήσετε αρκετά ενδιαφέροντα bosses με πολύ ισχυρές δυνάμεις που θα σας αναγκάσουν σε respawn αρκετές φορές. Με εξαίρεση το πρώτο boss που θα αντιμετωπίσετε με την ονομασία Harbinger όλοι οι υπόλοιποι θα σας δυσκολέψουν αρκετά.

Ο Harbinger είναι ένας undead γίγαντας που θα αντιμετωπίσετε σχετικά νωρίς κοντά στο 5ο level o οποίος συνοδεύεται από πολλούς skeletons που θα σας "ενοχλούν" συνέχεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να βρείτε την σωστή τακτική ώστε να μην βρεθείτε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους skeletons και στον Harbinger καθώς ο χαρακτήρας σας είναι ακόμα αδύναμος ενώ πρέπει να μπλοκάρετε σε σωστό χρόνο και να χρησιμοποιείτε τα Encounter abilities που έχετε χωρίς να τις σπαταλάτε στους skeletons.

Το άλλο boss που μας έκανε εντύπωση λόγω των δυνάμεων και της ανταγωνιστικότητάς του ήταν ο Throg the Ravenous ο οποίος είναι ένα τεράστιο orc με υψηλή melee attack και crush που θα σας προκαλέσει πολλά προβλήματα. Θα τον συναντήσετε στην τοποθεσία The Cloak Tower κατά το 20ο level. Ο τρόπος που πρέπει να τον πολεμήσετε διαφέρει ενώ σαφές πλεονέκτημα έχουν οι παίκτες που επέλεξαν την class Control Wizard καθώς αυτοί έχουν δυνατότερες επιθέσεις από απόσταση. Εμείς με πολεμιστή από την class Guardian Fighter τα βρήκαμε σκούρα καθώς οι melee attacks του Throg the Ravenous ήταν ανίκητες ακόμα και αν ήμασταν συνέχεια σε guard position. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το ανώτερο level στο Neverwinter είναι το 60ο αλλά το gameplay και το σενάριο είναι τόσο απολαυστικό που δεν θα σας φανεί μακρινή αυτή η διαδρομή.

PvP
Όσο όμως ενδιαφέρον και να είναι οι PvE μάχες για πολλούς η ουσία της υπόθεσης είναι η PvP δράση, στοιχείο που ενδιαφέρει τους περισσότερους gamers. To PvP ακολουθεί την μορφή του Domination, της απόλυτης κυριαρχίας δηλαδή στο πεδίο της μάχης το οποίο λαμβάνει μέρος σε διαφορετικές αρένες από ομάδες των πέντε ατόμων η καθεμία και έχει ως σκοπό την κατάληψη συγκεκριμένων σημείων στον χάρτη.

Όποια ομάδα φτάσει τους 1000 πόντους πρώτη είναι η νικήτρια ενώ και εσείς έχετε παραπάνω όφελος ανάλογα με τα kills ή assists που κάνατε. Επίσης, κάθε φορά που η ομάδα σας νικάει σε PvP μάχη θα ανταμείβεστε με Glory points ενώ σε κάθε PvP μάχη που θα δίνετε απαραίτητο στέλεχος στην ομάδα πρέπει να είναι ένας τουλάχιστον healer. Δυστυχώς για τους ανυπόμονους θα μπορείτε να εισέλθετε σε μία PvP μάχη όταν φτάσετε το 10o level. Φυσικά με την έλλειψη ενός siege system και χωρίς να υπάρχουν ανοιχτές PvP περιοχές, το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν ένα ανταγωνιστικό MMORPG θα μειωθεί άμεσα όσο θα πλησιάζετε προς το mid-game κομμάτι του gameplay.


Πρέπει να τονίσουμε ότι για να εξοικειωθείτε με τις PvP μάχες καλό θα ήταν να μελετήσετε τις συμπεριφορές τόσο των συμπαικτών σας όσο και των αντιπάλων σας καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι η άλλη ομάδα που θα συγκρουστείτε δεν θα σας λυπηθεί καθόλου και το πιθανότερο είναι να σας εξουδετερώσει αμέσως όπως συνέβη και στην περίπτωσή μας πολλές φορές. Δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η διαφορά των levels μεταξύ των χαρακτήρων αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του. Για παράδειγμα ένας χαρακτήρας με level 40 και πάνω είναι ικανός για ζημιά ακόμα και απέναντι σε κάποιον άλλον που βρίσκεται στο 60ο level το οποίο είναι και το μέγιστο που μπορεί να φτάσει κάποιος.

Συνολικά συμμετείχαμε σε πάνω από 50 quests αλλά και ο αριθμός αυτός είναι κατά προσέγγιση καθώς από ένα σημείο και μετά χάσαμε το μέτρημα. Σαφώς και σαν αριθμός είναι υπέρτερος των πολύ λιγότερων PvP μαχών που λάβαμε μέρος και δεν ξεπερνούσαν τις 10. Φαίνεται πως μας κέρδισε εξαρχής το solo PvE gaming για περισσότερη εξερεύνηση και κατανόηση του περιβάλλοντος. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που δεν συμμετείχαμε σε κάποια Clan ενώ από το level 1 φτάσαμε στο level 23 σε περίπου 15 ώρες.

Το level cap του παιχνιδιού είναι το level 60. Στις PvP μάχες η βοήθεια από τους άλλους παίκτες ήταν μεγάλη αλλά τα πράγματα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν θα σας χρησιμεύσουν οι συμβουλές τους. Από την άλλη στο solo αυτό που καταλάβαμε είναι ότι επικρατούσε μία ψυχρότητα ανάμεσα στους παίκτες και δεν έμπαιναν καν στην διαδιακασία να ανταλλάξουν κάτι μαζί μας ιδιαίτερα όταν ήμασταν σε χαμηλά level.

Combat και crafting
Το σύστημα της μάχης βασίζεται γύρω από την χρησιμοποίηση των σχετικών abilities, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (At-Will, Encounter και Daily) βάση των κανόνων της τέταρτης έκδοσης του Dungeons & Dragons. Τα Encounter abilities προκαλούν μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο αλλά υπάρχει ένα μικρό cooldown των 10 δευτερολέπτων μέχρι να ξαναφορτίσουν ενώ τα At-Will abilities είναι οι κλασικές κινήσεις που βρίσκονται στο δεξί και το αριστερό κλικ του mouse σας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς καθόλου cooldown αλλά με μικρή ζημιά στον εχθρό. Τέλος, τα Daily abilites ενεργοποιούνται αφού μαζέψετε έναν αριθμό από action points και προκαλούν τεράστια ζημιά στους εχθρούς σας οπότε είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιείτε όταν πρέπει, δηλαδή σε μία PvP ή boss fight.

To crafting είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των MMORPG και έτσι σε αυτόν τον τομέα δεν θα μπορούσε να υστερεί το Neverwinter. H δυνατότητα για crafting θα σας δοθεί αφού φτάσετε στο 10o level και ξεκλειδώσετε το profession system το οποίο σας επιτρέπει να αναπτύξετε τα crafting skills σας. Στο Neverwinter δεν κάνετε μόνοι σας το crafting αλλά προσλαμβάνετε τους ανάλογους craftsmen για αυτή τη δουλειά όπως συμβαίνει και στο παλιότερο MMORPG της Cryptic Studios το Star Trek Online στο οποίο αναθέτετε σε εξειδικευμένους εργάτες συγκεκριμένες εργασίες.

Ανάλογα σε ποια class ανήκει ο χαρακτήρας σας εξαρτώνται και τα αντίστοιχα gathering skills που θα έχει για να προχωρήσει στο crafting π.χ η class Trickster Rogues έχει gathering skill το Thievery ενώ η Devoted Clerics το Religion. Όσον αφορά τα kits υπάρχουν τεσσάρων ειδών όπως Nature, Arcane, Religion, Dungeoneering,Thievery και μέσω αυτών μπορειτε να συλλέξετε αντικείμενα από συγκεκριμένες τοποθεσίες που απαιτούν το ανάλογο kit. Η πιο σωστή επιλογή είναι να προμηθευτείτε μπόλικα kits των άλλων classes ώστε να μπορείτε να συλλέξετε όλα τα αντικείμενα που θα βρείτε μπροστά σας.

Μπείτε στην διαδικασία να ανταλλάξετε υλικά με τους άλλους παίκτες ακόμα και όταν βρίσκεστε στα χαμηλά levels.

Τhis is a long journey
O μαγικός κόσμος του Neverwinter χαρακτηρίζεται από quests που δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα αντίστοιχα που έχουμε συναντήσει σε άλλα MMORPG ακολουθώντας την δοκιμασμένη συνταγή του στύλ "Πήγαινε βρες αυτόν", "σκότωσε 10 undead" ή "καθάρισε αυτή την περιοχή από τους rebels" κ.ο.κ. Μπορείτε να αναλάβετε αρκετά quests ταυτόχρονα καθώς πρέπει να προχωράει και η αφήγηση ενώ εάν θέλετε μπορείτε να τα ακυρώσετε οποιαδήποτε στιγμή.

Προσωπικά απόλαυσα πολύ το quest Trouble at the Broken Crown όπου έπρεπε να συγκρουστώ με τον πειρατή Traven Blackdagger καθώς εκείνος έχει αποκόψει κάποιες βασικές οδούς του εμπορίου της πόλης του Neverwinter. Είναι ένα αρκετά έξυπνο quest στο οποίο πρέπει να έχετε σωστή τακτική καθώς θα αντιμετωπίσετε πολλούς ικανούς εχθρούς. Αναμφισβήτητα όμως τα δύο πιο κρίσιμα quests που θα αναλάβετε είναι τα A true Professional και domination τα οποία ανοίγουν τα κεφάλαια του crafting και του PvP μαχών αντίστοιχα.

Επίσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από προαιρετικά quests, τα οποία χρειάζονται έναν συγκεκριμένο αριθμό παιχτών (συνήθως πέντε άτομα) στο party σας για να επιτευχθούν. Οι αποστολές αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα events και στα dungeons. Για παράδειγμα στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να υπερασπιστείτε τις οχυρώσεις του Neverwinter από τις επιθέσεις των Orcs, ενώ στη δεύτερη θα ταξιδέψετε στα μπουντρούμια του Clock Tower για να αντιμετωπίσετε έναν πανίσχυρο μάγο. Εάν παίζετε μόνοι ή το party σας αποτελείται από λίγα άτομα μπορείτε πατώντας το πλήκτρο K να μπείτε σε αναμονή για τα παραπάνω quests και να συμμετάσχετε σε αυτά με παίχτες ανάλογου level με εσάς. Τα party δεν παίζουν κάποιο κρίσιμη ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά θα σας βοηθήσουν να ανεβείτε level, να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία και φυσικά μπόλικο loot.

Οι NPC στο Neverwinter είναι πραγματικά αμέτρητοι. Θεωρητικά μπορείτε να μιλήσετε σε όποιον εσείς θέλετε, ακόμα και εάν δεν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε. Απλά οι NPC που σας αναθέτουν να εμπλακείτε σε quests είναι συγκεκριμένοι και θα τους δείτε αρκετές φορές. Για παράδειγμα ο Sergeant Knox μας έστειλε σε τόσες αποστολές που είχαμε βαρεθεί να τον βλέπουμε. Παρόλα αυτά θα δείτε απολαυστικούς διαλόγους από τους περισσότερους NPC με σωστό voice acting που σας συνοδεύουν ακόμα και αν φύγετε από μπροστά του. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τους developers στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που θα σας ικανοποιήσει απολύτως.

Επιπροσθέτως μετά το level 16 μπορείτε να στρατολογήσετε συμμάχους με σκοπό να αυξήσετε τις επιδόσεις σας στην μάχη. Ειδικά στην περίπτωση που παίζετε μόνοι η επιλογή του σωστού companion είναι ζωτικής σημασίας. Στη δική μας περίπτωση επιλέξαμε έναν Great Weapon Fighter για να συντροφεύσει τον Guardian Fighter μας. Μόλις ένας companion συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό από exp μπορείτε να τον στείλετε για training και να ανεβάσετε το level του. Το training διαρκεί μερικά λεπτά in-game χρόνου κάτι που σημαίνει πως για αυτό το διάστημα δε θα μπορείτε να έχετε την βοήθειά του.

Ακόμα, τo νομισματικό σύστημα του Neverwinter κινείται στα πρότυπα όλων των υπολοίπων MMORPG με την ύπαρξη gold, silver και copper νομισμάτων τα οποία και βρίσκετε από τους εχθρούς σας αφού τους εξολοθεύσετε ή όταν εκπληρώσετε κάποια quests. Η ποσότητα των νομισμάτων που κερδίζετε ποικίλει ανάλογα με την αξία των αντιπάλων ή την δυσκολία του quest. Οι δύο μεγαλύτερες νομισματικές μονάδες είναι τα astral diamonds και τα zen. Τα πρώτα τα κερδίζετε αφού εκπληρώσετε κάποια special quests ενώ τα zen χρησιμοποιούνται στην zen market και μπορούν να αποκτηθούν με πραγματικά χρήματα ή εξαργυρώνοντας astral diamonds μέσα στο παιχνίδι.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η καθημερινότητα του Neverwinter θα γίνει κομμάτι από την δική σας ζωή καθώς τηρεί όλα τα κριτήρια να ηγηθεί στην κατηγορία των MMORPG και όπως φαίνεται θα κατακτήσει την ομολογουμένως πολύ απαιτητική συγκεκριμένη κοινότητα των gamers. Προσπαθήστε λοιπόν να απολαύσετε την κάθε σας στιγμή στον μαγικό κόσμο του Neverwinter και ιδιαίτερα να εξερευνήσετε την ομώνυμη πόλη μέχρι και τον τελευταίο δρόμο της. Εξάλλου τα περισσότερα quests δεν δίνουν κάποια διορία για να τα ολοκληρώσετε οπότε με την ησυχία σας αξίζει να γνωρίσετε και την παραμικρή λεπτομέρεια και όταν έρθει η ώρα να περιηγηθείτε στην επικίνδυνη αλλά πανέμορφη ύπαιθρο του Neverwinter.

The Foundry
Η επιλογή foundry είναι διαθέσιμη από το 15ο level και είναι πρωτίστως ένας δημιουργός διαφόρων quests, ενσωματωμένος στο Neverwinter. Αποτελείται ουσιαστικά από ένα εργαλείο σχεδίασης quests μέσα από το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε χάρτες, να ορίσετε μια λογική και να δώσετε πνοή σε μια ιστορία δική σας. Πρόκειται για ένα σύνθετο εργαλείο με το οποίο θα δημιουργήσετε εσωτερικούς και εξωτερικούς χάρτες όπως βουνά, πεδιάδες, θαλάσσιες ακτές, σπηλιές, υπονόμους κλπ. με τη χρήση διαφόρων αντικειμένων από το library σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Η διαδικασία εκμάθησης της συγκεκριμένης επιλογής δεν είναι πολύ δύσκολη εάν θέλετε να φτιάξετε ένα απλό quest αλλά σε περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε ένα σύνθετο σενάριο με πολλούς ρόλους και πλοκή θα πρέπει να αφιερώσετε πάρα πολύ χρόνο.

Σε καμία περίπτωση το Foundry δεν είναι κάποιο εργαλείο modding καθώς δεν μπορείτε να αλλάξετε τα διάφορα στατιστικά ή να επέμβετε στον κώδικα του Neverwinter. Επίσης δεν μπορείτε να αλλάξετε μέγεθος στα αντικείμενα αν και γενικά το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρον, ανάλογα βέβαια και με την φαντασία σας. Τέλος προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εισάγετε εικόνες ή artwork των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε κάποιο φορέα έξω απ’ τον κόσμο του Neverwinter.

Νόμιζες πως τα 'δες όλα...
Συνολικά το gameplay του Neverwinter κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα. O τομέας των quests είναι αρκετά προβλεπόμενος και εύκολος με αποτέλεσμα το Neverwinter να γίνεται βαρετό από ένα σημείο και μετά. Υπάρχουν βέβαια και έξυπνα quests αλλά η πλειψηφία τους είναι μέτρια. Επίσης η απαίτηση ουσιαστικά πραγματικών χρημάτων είναι επιβεβλημένη για την γρήγορη εξέλιξη του χαρακτήρας σας και ειδικότερα στις PvP μάχες. Ένα ακόμα αρνητικό είναι η κάμερα που "χάνεται" ξαφνικά από μπροστά σας κατά την διάρκεια της μάχης και σας αποσπά την προσοχή σπαταλώντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Τέλος, θεωρούμε ότι η Cryptic Studios θα πρέπει να επιτρέψει σε όλους τους παίκτες να μπορούν να πάρουν μέρος σε μία PvP μάχη ανεξαρτήτως του level στο οποίο βρίσκονται. Το τελευταίο αφορά πρωτίστως όσους από εσάς "ψάχνονται" γενικά για PvP σε ένα MMORPG, αν και ο περιορισμός με βάση το level είναι κάτι που εφαρμόζουν και άλλα games του είδους.

Η παλιά καλή engine...
Οπτικά το Neverwinter δεν καταφέρνει να μας συναρπάσει σε μεγάλο βαθμό και αυτό οφείλεται και στην Cryptic Engine, μια μηχανή γραφικών που έτρεχε και στα Star Trek Online και Champions Online. Ο σχεδιασμός των διαφόρων τοποθεσιών είναι καλός αλλά όχι εντυπωσιακός .Οι χαρακτήρες μοιάζουν καρτουνίστικοι ενώ και τα bugs που υπήρχαν στην beta έκδοση δεν έχουν ξεπεραστεί. Ακόμη τα lighting και particle effects δημιουργούν ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό, παρότι μέχρι σήμερα έχουμε δει πολύ καλύτερο οπτικό σχεδιασμό σε άλλα MMORPG της αγοράς. Οι διάφορες λάμψεις από spells και οι εκρήξεις τρέχουν ομαλά, σε βαθμό που να μην "χάσετε" τον χαρακτήρα από τα μάτια σας σχεδόν καθόλου, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε κάποια άλλα MMORPG.

Ένα επίσης θεματάκι που υπάρχει -όπως αναφέραμε και πριν- αφορά την κάμερα αλλά είμαστε σίγουροι πως θα ξεπεραστεί από τους developers. Η κυκλοφορία είναι πρόσφατη άλλωστε και τα όποια προβλήματα είναι κατανοητά και ενδέχεται να διορθωθούν με patches. Στα θετικά συγκαταλέγουμε το ότι το Neverwinter "τρέχει" άψογα τόσο σε low, όσο και σε mid-end συστήματα κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να το απολαύσετε ακόμα και με την παλιά κάρτα γραφικών 512MB χωρίς να χρειαστείτε αναβάθμιση.

Η ηχητική επένδυση είναι πολύ προσεγμένη και απόλυτα μέσα στο medieval ύφος του Neverwinter καθώς τα μουσικά θέματα σε epic ρυθμό δένουν με το όλο σκηνικό σε τέτοιο βαθμό ώστε να μας γεμίζουν πλήρως. Συχνά όμως επαναλαμβάνονται και θα σας κουράσουν. Τα ηχητικά εφέ κινούνται σε υψηλά επίπεδα αφού σας δίνεται η δυνατότητα να καταλαβαίνετε ακόμα και ήχους από το βάθος όπως ο ήχος της θάλασσας όταν βρίσκεστε κοντά στις ακτές ή το στρίγγλισμα των σπαθιών όταν χτυπάνε μεταξύ τους.

Από την άλλη όμως κατά την διάρκεια μεγάλων μαχών πολλοί από τους φυσικούς ήχους χάνονται ή καλύπτονται από άλλους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα spell να υπερκαλύπτει σε ήχο πολλά σπαθιά ή ασπίδες μαζί. Τέλος το πιο έντονο στοιχείο το οποίο και λείπει από αρκετά MMORPG αλλά διαθέτει το Neverwinter είναι το απόλυτα επιτυχημένο voice acting που -όπως θα δείτε- θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις quests αλλά και την σημαντικότητά τους.

Final word
Από την αρχική μας επαφή με το Neverwinter, όταν παίξαμε την beta έκδοσή του στο GameWorld TV, μέχρι και σήμερα στην τελική version, το MMORPG της Cryptic Studios είχε δείξει ότι προορίζεται για ένα από τα πιο καυτά MMO για τη φετινή χρονιά. Το γεγονός αυτό επαληθεύτηκε από την ημέρα κυκλοφορίας του, μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον τη στιγμή που γράφεται το review.

Οι developers της Cryptic απευθύνονται μέσα από αυτή την δημιουργία στους εκατομμύρια φίλους των MMORPG οι οποίοι θέλουν έναν ολοκαίνουργιο free-to-play τίτλο στην κατηγορία, που όχι μόνο θα τους προξενήσει το ενδιαφέρον αλλά θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα δίχως να σημειώσει πτώση. Κατά την γνώμη μας το Neverwinter τηρεί αυτά τα κριτήρια και είμαστε σίγουροι πως θα καταλάβετε ότι με την έλευσή του, η αγορά των MMORPG έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα..

Θετικά:
- Είναι Free-to-play
- Πολύ ενδιαφέρον story που δένει απόλυτα με την medieval ατμόσφαιρα
- Τεράστιοι χάρτες και τοποθεσίες για εξερεύνηση
- Άρτιος τεχνικός τομέας
- Εξελιγμένες PvE μάχες με ανταγωνιστικό Α.Ι.
- Αξιόλογο voice acting
- Η ύπαρξη του foundry δίνει νέες ευκαιρίες για αξιόλογα quests

Αρνητικά:
- Μικρά προβλήματα με την κάμερα
- Δεν υπάρχει για την ώρα αρκετό end-game content
- Τα μικροποσά που απαιτούνται (όπως άλλωστε στα περισσότερα free-to-play MMORPG)
- Δεν μπορείτε να συμμετέχετε αμέσως σε PvP μάχες

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Ο κόσμος του D&D μεταφέρεται online στην καλύτερη έκδοχή του.

Γιώργος Λακαφώσης

Keywords
star trek, νέα, mmorpg, wow, lineage, studios, star, trek, online, συγκεκριμένο, rpg, lag, queen, undead, race, box, dragons, wizard, fighter, guardian, class, bonus, background, user, hit, avatar, zen, market, site, system, health, pvp, boss, δραση, glory, fight, religion, nature, μπορειτε, long, journey, βρες, quest, crown, party, clock, knox, voice, σημαίνει, games, engine, οφείλεται, lighting, low, mmo, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, αξια, στρατος, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Star Trek Η σειρά, end, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ημερολόγιο, γνωμη, γωνια, δουλεια, εικονες, ηχος, πνευματικα δικαιωματα, χαρτες, ωρα, boss, games, game, guardian, mmo, mmorpg, pvp, queen, quest, rpg, star, wow, zen, αγορα, αξιζει, απλα, αφηγηση, βοηθεια, βουνα, βρες, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δοξα, δοθει, διορια, εμβλημα, εγινε, εδαφος, εφε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, ενεργεια, ενδιαφεροντα, εξελιξη, εξι, εξοικειωση, εποχη, επρεπε, ευημερια, εχθροι, εξυπνο, ζημια, ζωη, ιδιο, ειδος, υπηρχαν, ησυχια, υφος, ηχητικα, ηχητικη, θετικο, ηχο, κυματα, κινηση, κυρια, λεπτομερειες, λειπει, λογο, μαγεια, ματια, μοιρα, μικρο, μορφη, μπορειτε, ομαδα, ομωνυμα, οπτικα, ουλες, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, οφείλεται, πεδιο, ποιοτητα, πληκτρολογιο, πλοιο, πνοη, προβληματα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, στυλ, τατουαζ, υψηλη, φαντασια, φυσικα, φορα, χρωμα, ωρες, avatar, αγορες, ανηκει, background, health, bonus, box, class, clock, knox, crown, free, δικαιωματα, dragons, εξυπνα, engine, εμφαση, fight, fighter, glory, hit, ηρωας, ιδιαιτερα, user, wizard, κομματι, lag, lighting, lineage, low, long, μια φορα, μπροστα, market, nature, ομαδες, παιχνιδι, play, πληροφοριες, party, religion, race, studios, σημαίνει, site, σκηνη, system, star trek, σωστο, online, trek, undead, θεματα, θετικα, υλικα, υπεροχη, χερια, voice
Τυχαία Θέματα