League of Legends: Karma Guide 2013

Μια αρκετά θετική αλλαγή σε μια παρεξηγημένη ηρωίδα.

Η Karma αποτελούσε μέχρι τώρα άλλη μία ranged support champion στο συνεχώς αυξανόμενο ρόστερ του League of Legends. Λόγω του αδύναμου build και των μη λειτουργικών skill της, πολλοί την κακοχαρακτήριζαν και συνήθως ήταν προκατειλημμένοι ενάντια στους παίχτες που

αποφάσιζαν να την διαλέξουν για τον αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Karma haters αφού λίγοι είναι αυτοί που έχουν ασχοληθεί αρκετά μαζί της και μπορούν να την χειριστούν κατάλληλα.

Βλέποντας αυτά, η Riot αποφάσισε ότι χρειάζεται να προχωρίσει σε ορισμένες αλλαγές, διότι είναι άδικο να υπάρχουν “underplayed champions”. Έτσι σκέφτηκε ότι η Karma χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό remake στα skills και μια νέα εμφάνιση έτσι ώστε να επανέλθει στην ομάδα με τα top picks, δηλαδή αυτούς τους champions που επιλέγονται περισσότερο από τους παίχτες. Το remake αυτό ενεργοποιήθηκε στο προχθεσινό patch της Riot, στο οποίο παρουσιάστηκε και ο νέος Champion, Zac (θα τον αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο στήλης). Δείτε λοιπόν το σημερινό μας guide ώστε να αποφασίσετε αν θα παίξετε κι εσείς με την Karma και να...ξαφνιάσετε άπαντες με το score σας.

Η επαναστάτρια
Η Karmax ζούσε μια ειρηνική ζωή στο χωριό της στην Ιωνία και μάθαινε μυστικές πολεμικές τέχνες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει πάντα για καλό σκοπό. Χαρακτηριστικό του χωριού της ήταν η ήρεμη ζωή και ο αναίμακτος τρόπος λύσης των προβλημάτων, κάτι το οποίο επέβαλλαν οι γέροντες σοφοί πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα έχουν ποτέ εχθρούς.

Μία ημέρα όμως στρατιές κατακτητών κατέφθασαν στο χωριό και σκότωσαν τους γηραιότερους. Στη συνέχεια, αποφάσισαν να σκοτώσουν όλους τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι δέχτηκαν την μοίρα τους χωρίς να αντισταθούν. Τότε η Karma, επαναστάτησε και χρησιμοποίησε της μαγικές τις δυνάμεις για να προστατέψει το χωριό της. Από τότε την αναγνώρισαν ως μεγάλη και ικανή στρατηγο.

Τα νέα abilities
Gathering Fire (Passive): Χαμηλώνει το cooldown του Ultimate Skill (Mantra) κάθε φορά που η Karma χτυπάει έναν εχθρό με ένα από τα kills της.
Q: Inner Flame: H Karma πετάει μια μπάλα ενέργειας η οποία εκρήγνυται όταν ακουμπήσει τον αντίπαλο και μπορεί να κάνει AoE damage.
Mantra Bonus: Αν χρησιμοποιήσετε την Ultimate attack σας και μετά το Inner Flame τότε η παραπάνω μπάλα ενέργειας μετά την έκρηξη μένει για λίγο πάνω στον αντίπαλο και προκαλεί damage.

W: Focused Resolve: H Karma δημιουργεί έναν δεσμό ανάμεσα σε αυτή και έναν αντίπαλο που προκαλεί damage και εάν ο δεσμός αυτός δεν κοπεί ο εχθρός παθαίνει stun για λίγα δευτερόλεπτα.
Mantra Bonus: Εάν χρησιμοποιήσετε το Focused Resolve ενώ έχετε χρησιμοποιήσει λίγο πριν την Ulti, ο δεσμός προκαλεί περισσότερο damage ενώ ταυτόχρονα αναπληρώνει λίγη από τη ζωή της Karma.

E: Inspire: Η Karma ρίχνει την ασπίδα στον εαυτό της ή σε ένα συμπαίκτη και τον προστατεύει ενώ ταυτόχρονα του αυξάνει την ταχύτητα κίνησης.
Mantra Bonus: Εάν χρησιμοποιήσετε το Inspire ενώ έχετε χρησιμοποιήσει λίγο πριν την Ulti, τότε η ασπίδα εκρήγνυται προκαλώντας damage σε όποιον εχθρικό champion βρίσκεται κοντά σας ενώ όλοι οι κοντινοί σύμμαχοι προστατεύονται από την ασπίδα.

R: Mantra: Είναι το Ultimate Skill το οποίο χρησιμεύει για να ενισχύσει την επόμενη επίθεση της Karma. Η Ulti είναι διαθέσιμη από το πρώτο level και δεν πρέπει να περιμένετε να φτάσετε στο level 6 για να την πάρετε.

Πώς να παίξετε μαζί της
Με αυτά τα skills μπορείτε να καταλάβετε ότι η Karma είναι πλέον ένας σεβαστός αντίπαλος που μπορεί και συνδυάζει άριστα το Support με το Ability Power. Παρόλα αυτά δε θα σας πρότεινα να πάτε 1vs1 με κάποιον άλλον Ability Power champion πριν αγοράσετε τα κατάλληλα αντικείμενα, καθώς η ηρωίδα μας παραμένει κυρίως Support και όχι Carry ή Fighter! Με λίγα λόγια, θα ακολουθήσετε την τεχνική του harass, να χτυπάτε δηλαδή τον αντίπαλο και να πηγαίνετε πίσω για να αποφύγετε τυχόν stuns ή ganks. Σε περίπτωση που σας τύχει gank, τότε χρησιμοποιείτε την ασπίδα (Inspire) και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεφύγετε.

Ένα κολπάκι που θα μπορούσατε να κάνετε μαζί της είναι να χρησιμοποιήσετε το Focused Resolve σε έναν αντίπαλο και μόλις ακινητοποιηθεί να τον χτυπήσετε με το Inner Flame. Αν ο εχθρός πάει να ξεφύγει, χρησιμοποιήστε την ασπίδα η οποία προσφέρει ταυτόχρονα ταχύτητα κίνησης και έτσι θα τον προλάβετε. Σε περίπτωση που πρέπει να αναμετρηθείτε με έναν εχθρό και να τον σκοτώσετε οπωσδήποτε, τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε την Ulti στην αρχή και μετά να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα skills.

{youtube}hPPObj1rfi8|400|300{/youtube}

Mid Lane
Μία μέρα αφότου είχα παίξει αρκετά matches με την Karma, αποφάσισα να δω πως θα συμπεριφερόταν στο mid lane. Έτσι, κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα μου, αποφάσισα να πάω εγώ στο κέντρο, με μεγάλη προσοχή φυσικά, γιατί η αντίπαλη Akali δεν αστειευόταν! Παίζοντας είδα ότι έπρεπε να την φτιάξω ως ένα tanky ability power, να συνδυάσω δηλαδή αρκετό health και armor me ability power.

Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτα καλό. Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα μπορούσε η Karma να αντιμετωπίσει σε 1vs1 την Akali και να την νικήσει! Με προσεχτικό farming και last hits στα minions αγόρασα αρκετά αντικείμενα έτσι ώστε να αρχίσω να αντέχω στα χτυπήματα και να μην πηγαίνω συνέχεια στη βάση για health. Εκτός από αυτό, έκανα τη ζωή εύκολη στον jungler της ομάδας μου αφού κάθε φορά που ερχόταν για ganks τον βοηθούσα με την ασπίδα (Inspire).

Τα κατάλληλα αντικείμενα είναι τα εξής: Ξεκινάτε με ένα Crystalline Flask το οποίο δίνει health regeneration, ένα Health Potion και ένα Sight Ward έτσι ώστε να προσέχετε την περιοχή γύρω σας όπου πολύ πιθανόν θα δεχτείτε ganks. Αργότερα θα πρέπει να αγοράσετε Boots και κατά προτίμηση τα Sorcerer's Shoes. Το κύριο build σας αφού θα είναι tanky Abilir Power θα αποτελείται από: Rod of Ages, Rylai's Crystal Scepter, Rabadon's Deathcap και Will of the Ancients το οποίο δίνει κι αρκετό health regen. Αν οι αντίπαλη ομάδα έχει κάποιον δυνατό Ability Power champion, τότε πρέπει να αγοράσετε και το Abyssal Scepter ενώ εάν έχει πολλούς Attack Damage champions τότε καλό είναι να πάρετε τα Zhonya's Hourglass και Wooglet's Witchcap.

Top/Bottom Lane
Στα lanes θα επιλέξετε το τι ρόλο θα ακολουθήσετε. Μπορείτε να είστε απλό support, Ability Power support ή σκέτο Ability Power. Θα δείτε πόσο εύκολο είναι να βοηθήσετε την ομάδα σας με την Karma αφού θα μπορείτε να χτυπάτε τους εχθρούς και ταυτόχρονα να προστατεύετε τον σύμμαχο που βρίσκεται εκείνη την στιγμή κοντά σας. Παίζοντας ως laner, είδα ότι είναι προτιμότερο το skill progression να είναι το εξής: Q>W>E>R ενώ ως mid laner θα έπαιρνα για δεύτερο skill το E αντί για το W για να γλιτώσω από πιθανά ganks του αντίπαλου jungler.

Αν θελήσετε να παίξετε ως Ability Power, τότε το build που θα ακολουθήσετε θα είναι το ίδιο με αυτό που έδειξα παραπάνω. Εάν όμως αποφασίσετε να είστε και support ταυτόχρονα, τότε θα πρέπει να προβείτε στις εξής αγορές. Ξεκινάτε με τρία health potions και μπότες. Στην συνέχεια αγοράζετε Sorcerer's Shoes, μετά δύο Kindlegem και τα κάνετε το ένα Shurelya's Reverie και το άλλο Locket of the Iron Solari, συνεχίζετε με Liandry's Torment και Spirit Visage. Εάν έχετε αντίπαλο Attack Damage τότε αγοράστε το Sunfire Cape ή το Randuin's Omen ενώ εάν αντιμετωπίζετε Ability Power, τότε προτιμήστε το Twin Shadows που δίνει και λίγο extra ability power.

Masteries και Runes
Για τα masteries ακολουθήστε το εξής build:

Από το offense tree:
- Τέσσερις φορές το Sorcery
- Μία φορά το Summoner’s Wrath
- Τέσσερις φορές το Blast
- Μία φορά το Arcane Knowledge


Από το defense tree:
- Τέσσερις φορές το Durability
- Δύο φορές το Tough Skin
- Δύο φορές το Hardiness
- Μία φορά το Resistance
- Δύο φορές το Unyelding
- Μία φορά το Block

Από το utility tree:
- Μία φορά το Summoner’s Insight
- Τρεις φορές το Meditation

Όσο για τα Runes επιλέξτε τα εξής:
- Greater Mark of Magic Penetration
- Greater Seal of Scaling Ability Power μαζί με Greater Seal of Armor.
- Greater Glyph of Scaling Ability Power μαζί με Greater Glyph of Magic Resist.
- Greater Quintessence of Ability Power

Η Karma όπως καταλάβατε έχει υποστεί ολοκληρωτική αλλαγή και αξίζει να την δοκιμάσετε. Μέχρι τώρα τα σχόλια στα forums είναι θετικά και δεν θα είναι απίθανο να την δούμε και σε ranked matches. Εκτός από νέα skills η Karma έχει και νέα εμφάνιση, μπορείτε όμως να αγοράσετε και την παλιά της για 975 RP αλλά έχετε δύο εβδομάδες προθεσμία. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, η παλιά της εμφάνιση που ονομάζεται Traditional Karma δεν θα είναι ποτέ ξανά διαθέσιμη για αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα