LEGO The Hobbit

Τα αγαπημένα μας τουβλάκια ζωντανεύουν μέσα στην ταινία The Hobbit.

Η εταιρία Traveller’s Tales η οποία ιδρύθηκε το 1989 και μέχρι σήμερα έχει γίνει γνωστή για τα LEGO video games, αλλά και για άλλους τίτλους όπως τα Toy Story, Finding Nemo, The Chronicles of Narnia

και κάποια Crash Bandicoot, έκανε ξανά την εμφάνισή της με την κυκλοφορία ενός καινούργιου παιχνιδιού της σειράς LEGO.

Η TT είναι πάντοτε ικανή να αναλάβει δημοφιλείς ταινίες και να τις μετατρέψει σε video game όπως άλλωστε έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν. Οι συγκεκριμένες δημιουργίες απευθύνονται πρωτίστως σε gamers μικρότερης ηλικίας και κατόπιν αυτού τίτλοι όπως το LEGO Harry Potter και το LEGO Batman είχαν μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, ήρθε η ώρα του LEGO The Hobbit να πάρει τα ηνία και να δείξει τι αξίζει.


Το LEGO The Hobbit ειναι η δεύτερη δημιουργία της Traveller’s Tales εμπνευσμένη από τις κινηματογραφικές ταινίες του Peter Jackson, οι οποίες με την σειρά τους βασίζονται στο λογοτεχνικό έργο του Tolkien. Η πρώτη φυσικά ήταν το LEGO The Lord of the Rings που κυκλοφόρησε πρόπερσι. Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι το τελευταίο κυκλοφόρησε αφού προηγουμένως είχαμε δει στις αίθουσες των κινηματογράφων την τριλογία του Peter Jackson, στην προκειμένη περίπτωση όμως η Traveller's Tales κυκλοφορεί το LEGO The Hobbit πριν δούμε την τρίτη ταινία της νέας τριλογίας.

Χρυσοθήρας δράκος…εν οψει!
Το σενάριο βασίζεται στην ταινία The Hobbit, συνεπώς αν την έχετε ήδη δει τότε γνωρίζετε ήδη τι σας περιμένει. Όλα ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια όταν οι νάνοι κυριαρχούσαν στο βασίλειο τους ήσυχοι, κάτω απο το Lonely Mountain. Ο βασιλιάς Thror είχε μεγάλες ποσότητες χρυσού κατι που ήταν μεγάλος πειρασμός για τον δράκο Smaug ο οποίος δεν άντεξε και κατευθήνθηκε προς το βουνό. Οι νάνοι ανίκανοι να τον αντιμετωπίσουν εκδιώχθηκαν απο το βουνό τους χάνοντας την πατρίδα τους και τον βασιλιά τους και ο δράκος φυσικά κυριάρχησε σαν “κύριος” στο Erebor.

Λίγα χρόνια αργότερα ο εγγονός του βασιλιά Thror, ο Thorin και πλέον ο μόνος διάδοχος του θρόνου του Erebor, οργανώνει μια αποστολή με μέλη 12 νάνους ακόλουθούς του, τον μάγο Gandlaf και το χόμπιτ Bilbo με ειδικότητα στις κλεψιές ξεκινώντας ένα ταξίδι για να διεκδικήσουν το βασίλειό τους. Το LEGO The Hobbit δεν ξεφεύγει καθόλου απο το σενάριο της ταινίας, κράτωντας μας πάντα σε αγωνία και μας καθιστά υπεύθυνους να δώσουμε το βασίλειο πίσω στους νάνους.

“Χρυσάφι, χρυσάφι...Ωπ ένας δράκος”
Η ιστορία μας ξεκινάει με μια ήσυχη μέρα στο βασίλειο του βουνού με τον βασιλιά Thror να απολαμβάνει το χρυσάφι του. Τα elves καταφθάνουν με δώρα στο βασίλειο αλλά ο βασιλιάς του διώχνει κλοτσηδόν. Συνεχίζοντας, χειριζόμαστε τον εγγονό του βασιλιά, τον Thorin, συλλέγουμε λίγα νομίσματα, κόβουμε και καμία βόλτα στο βασίλειο αλλά μετά έρχεται το καλό! Ο δράκος επιτίθεται και οι νάνοι τρέχουν να σωθούν, οδηγούνται εξω απο το βασίλειο όπου επικρατεί μια μάχη ανάμεσα σε νάνους και ορκ και δυστυχώς εκεί χάνεται και ο βασιλιάς Thror. Το βασίλειο ανήκει πλεον στον δράκο και ολο το χρυσάφι, και οι καλοί μας νάνοι μένουν χωρίς πατρίδα.


Η επόμενη σκήνη από εκεί που ξεκινάει όλη η δράση είναι όταν ο Bilbo αναλαμβάνει να παει στην αποστολή για να βοηθήσει τους νάνους. Καθ’όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς σας, θα στρατολογήσετε δεκάδες χαρακτήρες στην ομάδα σας. Ανά πάσα στιγμή έχετε την δυνατότητα να χειριστείτε όποιον χαρακτήρα της ομάδα σας επιθυμείτε, αλλά και να αλλάξετε το όπλο που χρησιμοποιεί. Θα χρειαστείτε λοιπόν τα μεγάλα τσεκούρια των νάνων για να σπάσετε μεγάλες πέτρες, τις τεχνικές κλεψίματος του Bilbo για να ανοίξετε σεντούκια καθώς επίσης και το μαγικό ραβδί του Gandalf για να ρίξετε φως σε σκοτεινά σημεία που οι νάνοι φοβούνται να πάνε.

Το Erebor θα γίνει ξανά δικό σας
Το LEGO The Hobbit αποτελείται από δύο modes, το Story mode και το Free play. Το Story εμπεριέχει το σενάριο του παιχνιδιού το οποίο δημιουργήθηκε με βάση την ταινία. Βάση αυτού εκτελείτε βασικά quests και ολοκληρώνοντας μια ενότητα προχωράτε στην επόμενη ενότητα ή το αντίστοιχο σημείο του χάρτη. Αφού ολοκληρώσετε το story μπορείτε να επιστρέψετε σε οποιαδήποτε πίστα, ενδεχομένως για να συλλέξετε τυχόν collectables που διέφυγαν της προσοχής σας. Στην προκειμένη περίπτωση τα main quests απουσιάζουν, ενώ έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε όποιον χαρακτήρα επιθυμείτε.


Κατά τη διάρκεια κάθε level ξεκλειδώνετε καινούργιους χαρακτήρες, οι οποίοι θα σας φανούν χρήσιμοι στην ολοκλήρωση μιας αποστολής. Μπορεί ακόμα να είναι μαζί σας και για κάποια επόμενα levels καθώς επίσης θα είναι διαθέσιμοι και για το free mode. Σε κάθε πίστα υπάρχουν πολλά side quests, minigames και puzzle games τα οποία ολοκληρώνονται προαιρετικά από την πλευρά σας, καθώς η αλήθεια είναι ότι τρώνε αρκετό χρόνο από το gameplay. Το ίδιο ισχύει και για την συλλογή των νομισμάτων τα οποία επανεμφανίζονται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται εδώ είναι ότι οι διάφοροι χαρακτήρες μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Στην περίπτωση λοιπόν που χρειαστεί να αναλάβετε τον έλεγχο ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα για να λύσετε έναν γρίφο δεν μπορείτε να τον διακρίνετε άνετα. Πολλές φορές λοιπόν θα εναλλάσσεστε άσκοπα από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον, μέχρι να βρείτε τον κατάλληλο. Η Traveller's Tales θα μπορούσε να λύσει πολύ απλά το ζήτημα αυτό χρησιμοποιώντας ένα πιο λειτουργικό user interface.

Κύριε τρολ μπορείτε να με αφήσετε κάτω; Δεν έχω καλή γεύση.

Είναι αρκετά σημαντικό για κάποιον τελειομανή να γνωρίζει πως η συλλογή όλων των νομισμάτων του LEGO The Hobbit είναι αδύνατη καθώς όπως προαναφέρθηκε όλα τα σεντούκια, γλάστρες, μπαούλα και δέντρα που είναι για “σπάσιμο” επανεμφανίζονται.To στοιχείο αυτό ισχύει μόνο όσο περιπλανείστε στον χάρτη, καθώς στα βασικά quests υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός από collectables για να συλλέξετε.

Οδηγήστε την ομάδα σας στον απόλυτο θρίαμβο
Το σύστημα μάχης είναι αρκετά απλοϊκό, καθώς κάθε χαρακτήρας έχει πρόσβαση σε μία βασική επίθεση ανάλογα με το όπλο του. Για παράδειγμα, ο Gandalf χρησιμοποιεί μαγικά spells από το ραβδί του, ο Thorin με το σπαθί του κ.ο.κ. Η άλλη δυνατότητα που έχετε στην μάχη είναι τα λεγόμενα buddy attacks, με αυτά μπορείτε να αρπάξετε έναν σύντροφό σας και να τον περιστρέψετε με ορμή γύρω σας προκαλώντας AoE damage. Να προσθέσουμε ότι κατά την διάρκεια των boss fights θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσετε τις buddy attacks για να ολοκληρώσετε τους αντιπάλους σας.


Μιας και αναφερθήκαμε στα boss fights αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν καταφέρνουν να συγκινήσουν. Τα bosses χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μοτίβα επιθέσεων και κατόπιν αυτού μπορείτε πολύ εύκολα να προσαρμόσετε την στρατηγική σας για να τα ρίξετε. Τόσο τα bosses, όσο και οι βασικοί εχθροί αποτελούνται από μοχθηρά πλάσματα της Mordor, όπως Orcs και Trolls. Φυσικά, bosses όπως ο Azog The Defiler και ο Smaug δίνουν δυναμικό παρών, παρά το γεγονός ότι έχουν "τουβλοποιηθεί" από τους developers.

Γενικά ο βαθμός πρόκλησης του LEGO The Hobbit είναι χαμηλότατος, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά και λιγότερο σε ενήλικους gamers. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κάθε χαρακτήρας έχει τρεις καρδιές που αντιπροσωπεύουν τα hit points του, αλλά ακόμη κι αν δεχθεί τρία χτυπήματα κάνει respawn στο σημείο που πέθανε. Η μόνη ποινή για αυτό τον θάνατο είναι ότι θα χάσετε μερικά νομίσματα. Με δεδομένο όμως ότι τα τελευταία συναντώνται με το...κιλό, ο θάνατος ουσιαστικά δεν επιφέρει καμία στον παίκτη.


Για να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας στον παραμυθένιο κόσμο του Lego The Hobbit θα χρειασθείτε γύρω στις 8-10 ώρες. Από την στιγμή πάντως που ολοκληρώσετε τα βασικά quests, μπορείτε να επισκεφθείτε ξανά τον αχανή χάρτη και να ολοκληρώσετε διάφορα προαιρετικά quests, να συλλέξετε τα collectables κ.ο.κ. Στην περίπτωση αυτή το Lego The Hobbit θα σας κρατήσει απασχολημένους για τουλάχιστον 25 ώρες ακόμη.

Thorin o μάστορας
Καθώς θα περιπλανιέστε στα διάφορα levels θα παρατηρήσετε αντικείμενα να είναι πιο γυαλιστερά από τα άλλα γύρω στην πίστα, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα σπάσετε και να κερδίσετε νομίσματα. Επίσης, μπορεί κάποιες φορές να δείτε κομμάτια από αντικείμενα που σπάσατε να χοροπηδάνε στο πάτωμα αυτό σημαίνει ότι κάποιος χαρακτήρας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει κάτι άλλο όπως, μια γέφυρα ή μια σκάλα.


Αυτό το στοιχείο είναι κάτι που αρκετοί φίλοι των βιντεοπαιχνιδιών LEGO είχαν να ζητήσει από την Traveller's Tales. Βλέπουμε λοιπόν ότι στην παρούσα δημιουργία υπάρχει η δυνατότητα να χτίσετε διάφορες κατασκευές. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στην υλοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού. Κοινώς κάθε φορά που θέλετε να χτίσετε κάτι όπως μία γέφυρα ή μία τροχαλία, η διαδικασία που ακολουθείται θυμίζει περισσότερο mini game. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι θα πρέπει σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα να επιλέξετε το κατάλληλο "τουβλάκι" από την σχετική λίστα που εμφανίζεται στην οθόνη σας.

Σκοτώστε λίγα orcs παρεούλα
Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του LEGO The Hobbit είναι πως μπορείτε να παίξετε με φίλους. Είτε story mode είτε free mode μπορείτε να σπάσετε, να πολεμήσετε και να κάνετε βόλτες και αποστολές παρέα. Σε μια οθόνη πατώντας ένα συγκεκριμένο κουμπί ένας από την αποστολή γίνεται ο δεύτερος παίκτης και ο φίλος σας μπορεί να αλλάξει χαρακτήρες ανάλογα με αυτόν που του αρέσει.


Χρησιμοποιήστε συνδυασμούς επιθέσεων όπως να πάρετε το συμπαίκτη σας απο το χέρι, να τον πετάξετε στους εχθρούς ή να τον κάνετε σβούρες για να σκοτώσετε λίγα ορκ ή ακόμα να ανέβετε στην πλάτη του για να σκαρφαλώσετε σε ψηλά σημεία που μόνοι δεν φτάνετε. Γενικά η co-op εμπειρία είναι ιδιαίτερα θετική και προσθέτει αρκετούς...πόντους στο συνολικό αποτέλεσμα.

Σπάστε ότι είναι γυαλιστερό
Το LEGO The Hobbit όπως και όλα τα LEGO είναι πολύ καλοδουλεμένα από πλευράς των animations. Οι χαρακτήρες φαίνονται πραγματικά σαν να είναι φτιαγμένοι απο πλαστικό, πράγμα που ειναί καλό καθώς αντιπροσωπεύουν τα τουβλάκια που όλοι παίζαμε μικροί. Όταν βρίσκεστε σε μια πίστα οι περιβάλλοντες χώροι είναι αρκετά καρτουνίστικοι και μοιάζουν με τουβλοκατασκευές, τα νερά των ποταμών φαίνονται ρεαλιστικά και μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από την ομώνυμη ταινία. Βέβαια σε γενικές γραμμές από οπτικής πλευράς το τελικό αποτέλεσμα δεν εντυπωσιάζει, καθώς δεν εκμεταλλεύεται το hardware των οικιακών κονσόλων, ενώ στα PC τρέχει χωρίς προβλήματα ακόμη και σε ένα PC επταετίας.

Η Traveller’s Tales έχει κάνει εκπληκτική δουλειά όσων αφορά το soundtrack, τις φώνες των χαρακτήρων και τους περιβαλλοντικούς ήχους. Τα voice overs είναι εξαιρετικά, καθώς για τις ανάγκες του τίτλου η Traveller's Tale επιστράτευσε το καστ των ηθοποιών της ομώνυμης ταινίας. Εν τω μεταξύ, όταν τριγυρίζετε στα δάση και στα ποτάμια θα νομίζετε οτι είστε πραγματικά στην εξοχή και ακούτε τα πουλιά που κελαηδάνε και τα νερά που ρέεουν απο το ποτάμι. Η περιπέτεια γίνετε ακόμα πιο συναρπαστική με την χρήση των πρωτότυπων μουσικών θεμάτων που θα σας μαγέψουν.


Τουβλάκια και για μεγάλους
Είτε είστε μικροί ή μεγάλοι το LEGO The Hobbit δεν κοιτάει την ηλικία σας και μπορείτε να το απολαύσετε μόνοι σας ή με παρέα. Βρείτε φίλους, παίξτε, σπάστε και συναρμολογείστε τα lego-τουβλάκια, γελάστε με τις γκάφες των χαρακτήρων και σκοτώστε λίγα ορκ. Μπορείτε με απλά λόγια να ξαναδείτε την ταινία με λίγο διαφορετικό τρόπο και φυσικά να γίνετε εσείς πρωταγωνιστές. Εάν δεν έχετε ξαναπαίξει ποτέ σας video game της σειράς LEGO θα ήταν μια καλή ιδέα ειδικά αν τα λατρεύατε απο μικροί, διαφορετικά μπορεί να σας φανεί λίγο βαρετό ειδικά αν δεν έχετε δει την ταινια.

Θετικά:
- Μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων
- Πολύ διασκεδαστικό με παρέα
- Εντυπωσιακό voice acting
- Soundtrack βγαλμένο από την ταινία
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτος βαθμός πρόκλησης
- Μινιμιλαστικό σύστημα μάχης
- Κάκιστη υλοποίηση των building μηχανισμών
- Μέτριος τεχνικός τομέας
- Ελλείψεις στο user interface

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 9
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.2

Βοηθήστε τον Thorin να ανακτήσει το Erebor.

Αλκμήνη Καζάνα

Keywords
lego, hobbit, lego, hobbit, lord of the rings, toy story, crash bandicoot, harry potter, video, games, narnia, crash, game, batman, ηνία, jackson, δραση, φως, free, play, puzzle, user, boss, hit, σημαίνει, mini, συγκεκριμένο, voice, building, Καλή Χρονιά, ξανα, πειρασμος, σβουρες, ηνία, δουλεια, δωρα, ηχος, θανατος, ταινιες, φως, ωρα, boss, games, game, harry potter, αγωνια, αξιζει, απλα, βρειτε, γεγονος, γευση, γεφυρα, γινει, γινεται, γλαστρες, δεδομενο, δεντρα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δρακος, δυναμικο, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, επιτυχια, ερχεται, εταιρια, εχθροι, ιδεα, ιδιο, ηλικια, ισχυει, θυμιζει, κατασκευες, κυριε, λογια, μπορειτε, ομαδα, παντα, οθονη, ορμη, ουσιαστικα, παιδια, πεθανε, προβληματα, πρωταγωνιστες, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, το βουνο, τρια, τριτη, υλοποιηση, φαινονται, φυσικα, φορα, χερι, χομπιτ, ωρες, ανηκει, batman, building, crash, crash bandicoot, free, puzzle, φιλοι, γκαφες, γινετε, hit, ιδιαιτερα, user, jackson, κομματι, καρδιες, lord of the rings, mini, narnia, play, ποταμια, σημαίνει, σκηνη, ταξιδι, toy story, βουνο, voice
Τυχαία Θέματα