Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Το GTA στο κινητό σας!

Η ύπαρξη της σειράς GTA αποτελεί απόδειξη του γνωμικού «κάθε εμπόδιο για καλό». Το 1997, η DMA Design (που είχε στο ενεργητικό της «ταπεινούς» τίτλους όπως το space-shooter Blood Money, αλλά και τα ιστορικά Lemmings) περίμενε -για δεύτερο χρόνο- την έγκριση της Nintendo για την αποδοχή του παιχνιδιού

που είχαν ετοιμάσει. Το παιχνίδι αυτό λεγόταν Body Harvest και ήταν ένα πρώϊμο third-person 3D action game. Η έγκριση δεν ήρθε ποτέ (το παιχνίδι τελικά εκδόθηκε το 1998 από την Gremlin), αλλά η καθυστέρηση αυτή οδήγησε την DMA στο να κυκλοφορήσει εν τω μεταξύ έναν άλλο τίτλο που θα αξιοποιούσε την κεντρική ιδέα του Body Harvest. Ως κεντρικό concept είχε την ικανότητα του ήρωα να επιλέγει και να χρησιμοποιεί όποιο όχημα ήθελε. Και το όνομα αυτού: Grand Theft Auto.

Χρησιμοποιώντας 2D γραφικά και top-down προοπτική οι προγραμματιστές κατάφεραν να φτιάξουν ένα κόσμο δεμένο, γεμάτο γαργαλιστικές λεπτομέρειες, που τράβηξε τους παίκτες σαν μαγνήτης. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η προσθήκη των οραματιστών και τελειομανών Sam & Dan Houser, έπειτα από την εξαγορά της DMA από την Rockstar (δηλαδη από την Take 2), οδήγησαν στην απογείωση της σειράς. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί περίπου 115 εκατομμύρια τίτλοι, ενώ η οικογένεια των παιχνιδιών απαριθμεί 14 μέλη. Από αυτά, τα πιο σημαντικά είναι τα GTA III (κυκλοφόρησε το 2001 ως το πρώτο 3D), τα GTA: Vice City και San Andreas (2002 και 2004 αντίστοιχα) και το GTA IV (που μας ήρθε το 2008).



Ποιά είναι όμως η θέση του Chinatown Wars ανάμέσα στα προαναφερόμενα ονόματα, η απλή αναφορά των οποίων προκαλεί ρίγη σε ουκ ολίγους gamers; Ο τίτλος μας φέρνει στο μυαλό έντονα τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο GTA σε ένα κόσμο όπου η προοπτική τρίτου προσώπου δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Υπόθεση
Η πλοκή ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων τίτλων της σειράς, που βασίζονται στο γνωστό τρίπτυχο “κεντρικός ήρωας”, “μαφία”, “κυνηγητό”. Αυτό ασφαλώς δεν είναι καθόλου κακό, αφού αποτελεί ανασπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης κάθε GTΑ. Η ιστορία επικεντρώνει στην ζωή του ήρωα Huang Lee, ο οποίος είναι ο κακομαθημένος υιός του προσφάτως δολοφονημένου αρχηγού της μαφιόζικης συμμορίας Triads.

Ο Huang καταφθάνει στην Liberty City με σκοπό να παραδώσει στον θείο του Wu "Kenny" Lee το σπαθί Yu Jian, ένα σύμβολο εξουσίας, το οποίο καθορίζει το ποιος είναι ο αρχηγός των Triads. Κλασικά, λίγο μετά την άφιξη του, ο ήρωας μας πέφτει σε ενέδρα και όχι μόνο χάνει το σπαθί αλλά καταλήγει στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου το οποίο ήδη έχει πέσει στην θάλασσα και βουλιάζει. Κάπου εδώ αναλαμβάνετε δράση.

Η διήγηση επικεντρώνει στις περιπέτειες του Huang, ο οποίος άμεσα προσπαθεί να λύσει τα ερωτήματα που προκύπτουν. Ποιος έκλεψε το σπαθί και πήγε να τον σκοτώσει; Ποιός δολοφόνησε τον πατέρα του; Ποιον μπορεί να εμπιστευτεί και ποιους όχι; Στην προσπάθειά του να «καθαρίσει» την τιμή του, να λύσει τα ερωτήματα α

Keywords
Τυχαία Θέματα