Dead Space 3 preview

Ετοιμαστείτε για ένα τρομαχτικό ταξίδι στον παγωμένο πλανήτη Tau Volantis.

Το 2013 θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα πλούσια χρονιά σε ότι έχει να κάνει με νέες σημαντικές κυκλοφορίες, με το Dead Space 3 να διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο αναμενόμενες. Η ομώνυμη σειρά Survival Horror αποτελεί πνευματικό τέκνο της Visceral Games (πρώην EA Redwood) και από το 2008 -όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της- μέχρι

και σήμερα χαίρει της εκτίμησης εκατομμυρίων παιχτών. Η Electronic Arts μέχρι στιγμής μας έχει παρουσιάσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με νέο Dead Space, τόσο στην περυσινή press conference της στα πλαίσια της E3, όσο και στην Gamescom αντίστοιχα. Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία που εισάγονται είναι η ύπαρξη του drop-in/drop-out co-op και οι τεράστιες αναβαθμίσεις στο σύστημα του crafting.

Στις 22 Ιανουάριου καταφτάνει σε αμφότερα τα PS3 και Xbox 360 το demo του Dead Space 3, όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Οι εντυπώσεις που καταγράψαμε σε αυτό το preview προέρχονται από την Xbox 360 έκδοση του demo, η οποία είναι διαθέσιμη μια εβδομάδα νωρίτερα για έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών. Όσοι από εσάς δεν είχατε προλάβει να δήλωσετε συμμετοχή εγκαίρως έχετε μια ακόμα ευκαιρία να αποκτήσετε πρόσβαση στο demo κάνοντας κλικ εδώ.

{youtube}qlnQftc7w5M|400|300{/youtube}

Τα modes
Στο demo μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση τόσο από το solo, όσο και το co-op campaign. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσοι από εσάς το ολοκληρώσετε θα αποκτήσετε εντελώς δωρεάν ένα in-game item, το Stasis Support Attachment, για την full έκδοση του παιχνιδιού που αναμένεται στις 8 Φεβρουαρίου. Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι το Dead Space 3 περιέχει ένα ακόμα mode που ονομάζεται New Game+, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα σας δίνει την δυνατότητα να επιχειρήσετε ένα δεύτερο playthrough μεταφέροντας αυτούσια τα όπλα και τα upgrades σας από το πρώτο.

Στο co-op campaign, όπως είναι ήδη γνωστό, ο ένας παίχτης θα αναλαμβάνει τον ρόλο του Isaac Clarke και ο δεύτερος θα ελέγχει τον Sergeant John Carver. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα private session και να προσκαλέσετε κάποιον φίλο σας για να παίξετε παρέα ή ένα public session, στο οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμμετάσχει κάποιος άλλος χρήστης του Xbox Live. Το matchmaking διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ ενοχλητικά φαινόμενα όπως lags, disconnections ή πτώσεις του frame rate απουσιάζουν παντελώς. Οι ισχυρισμοί της Electronic Arts ότι θα υπάρχουν διαφορές στην εξέλιξη της ιστορίας στο co-op campaign δείχνουν να ευσταθούν, καθώς στο playthrough μας παρατηρήσαμε ορισμένες αλλαγές στους διάλογους και στα animated cutscenes σε σχέση με το solo campaign. Η πίστα που περιλαμβάνεται πάντως είναι ακριβώς ίδια είτε παίζετε solo, είτε co-op.

Galaxy of Terror
To demo διαδραματίζεται αποκλειστικά στον παγωμένο πλανήτη Tau Volantis, στον οποίο εξελίσσεται γενικότερα το σενάριο του Dead Space 3. Οι μόνες πληροφορίες που σας δίνονται είναι ότι ο Isaac Clarke και η Εllie Langford αποφάσισαν να ερευνήσουν τον Tau Volantis με σκοπό να εντοπίσουν την προέλευση των Markers. Για τους αμύητους στο σύμπαν του Dead Space, να αναφέρουμε ότι τα Markers είναι τεράστιες συσκευές εξωγήινης προέλευσης οι οποίες προκαλούν παραισθήσεις και επιπλέον είναι υπεύθυνες για την δημιουργία και την εξάπλωση των Necromorphs.

Ύστερα από ένα σύντομο εισαγωγικό cutscene, στο οποίο ο Issac προσπαθεί να ανακτήσει τις αισθήσεις του από την βίαιη προσεδάφιση στον πλανήτη, θα βρεθείτε στην μέση του πουθενά και εν μέσω μιας χιονοθύελλας. Σκοπός σας είναι να βρείτε καταφύγιο και στη συνέχεια να εντοπίσετε την Ellie, η οποία εξαφανίστηκε κατά της πρόσκρουση του αεροσκάφους σας στον Tau Volantis. Ο αρχικός εξοπλισμός σας περιλαμβάνει δύο όπλα, το πιστό plasma cutter που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα στη σειρά και το heavy elite bullpup rifle, το οποίο είναι ένα τυπικό assault rifle. Πατώντας το κουμπί back και ρίχνοντας μια ματιά στο inventory σας θα παρατηρήσετε ότι έχετε ένα σεβαστό απόθεμα από προμήθειες, τόσο σε πυρομαχικά, όσο και σε medium και small medpacks με τα οποία μπορείτε να αναπληρώσετε τα hit points σας.

Το μοντέλο χειρισμού και το user interface δεν έχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, οπότε όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν με κάποιο εξ' αυτών δεν θα αντιμετωπίσετε απολύτως κανένα πρόβλημα προσαρμογής. Το pathfinding αποτελεί "παιχνιδάκι" καθώς κρατώντας πατημένο τον δεξιό αναλογικό μοχλό εμφανίζεται μια μπλε γραμμή στην οθόνη σας που σας υποδεικνύει με ακρίβεια προς το που θα πρέπει να κινηθείτε. Καλό θα είναι να εξερευνήσετε τα πάντα, καθώς πέρα από πυρομαχικά και medpacks θα βρείτε δεκάδες parts, με τα οποία μπορείτε να συνθέσετε νέα όπλα ή να αναβαθμίσετε τα ήδη υπάρχοντα.

{youtube}JtMpoQ7RQ_Y|400|300{/youtube}

Crafting
Η Visceral Games δίνει "αέρα" RPG στο νέο της δημιούργημα, με την προσθήκη ενός εύχρηστου και άκρως λειτουργικού μηχανισμού crafting. Τα power nodes με τα οποία κάνατε upgrade τον εξοπλισμό σας στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς αποτελούν πια παρελθόν. Πλέον όλες οι αναβαθμίσεις και το customization τόσο της στολής σας, όσο και των όπλων σας γίνονται με τα διάφορα parts που συλλέγετε από τα πτώματα των Necromorphs, από κιβώτια κ.ο.κ. To crafting γίνεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που ονομάζονται Weapons Bench.

Οι επιλογές που έχετε στην διάθεσή σας είναι πραγματικά πάρα πολλές, καθώς μπορείτε να συνθέσετε νέα όπλα από το μηδέν ή να συνδυάσετε δύο όπλα για να δημιουργήσετε κάποιο καινούργιο. Επιπλέον, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα attributes τους, όπως την ζημιά που προκαλούν, το reload speed και το μέγεθος του γεμιστήρα τους. Όπως προαναφέραμε, μπορείτε να κάνετε upgrade και τις στολές σας (στο demo είναι διαθέσιμη μόνο μια) αυξάνοντας τα αποθέματα οξυγόνου σας, τα hit points σας, την αμυντική σας θωράκιση κτλ.

Necromorphs
Τα γνωστά εξωγήινα πλάσματα με τα δολοφονικά ένστικτα επιστρέφουν στο Dead Space 3 και για μια ακόμη φορά θα πρέπει να τα διαμελίσετε. Μια νέα κατηγορία των Necromorphs είναι οι Wasters, των οποίων η εξωτερική εμφάνιση αρχικά θυμίζει την αντίστοιχη ανθρώπινη. Οι Wasters χρησιμοποιούν αξίνες για να σας επιτεθούν και μόλις δεχθούν αρκετά χτυπήματα το πάνω μέρος του σώματός τους αποκολλάται και στην θέση του ξεφυτρώνουν τρία πλοκάμια.

Εν τω μεταξύ, στο demo συναντάμε μια παραλλαγή των Infectors που ονομάζονται The Swarm. Πρόκειται για μικροσκοπικά Necromorphs, τα όποια προσκολλούνται σε ανθρώπινα πτώματα και στη συνέχεια τα ανασταίνουν ως zombies. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα, αλλά το γεγονός ότι μπορούν να μεταπηδήσουν από το ένα σώμα στο άλλο και να δημιουργήσουν έτσι έναν μικρό στρατό από απέθαντους τα κάνει έναν πραγματικά επικίνδυνο αντίπαλο.

Η τεχνητή νοημοσύνη των Necromorphs κινείται σε μέτρια επίπεδα στο normal επίπεδο δυσκολίας που είναι και το μόνο διαθέσιμο στο demo εκ των τεσσάρων συνολικά του Dead Space 3. Τα υπόλοιπα τρία είναι τα Casual, Survivalist και Zealot. Όσον αφορά τον βαθμό πρόκλησης δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ώρα, καθώς όπως προαναφέραμε τα αποθέματα σε πυρομαχικά και σε medpacks που έχετε στην διάθεσή σας στο demo είναι υπεραρκετά. Στην περίπτωση που το γεγονός αυτό δεν αποτελέσει μεμονωμένο περιστατικό και το δούμε να κάνει την εμφάνισή του και στην full έκδοση, τότε αναμφισβήτητα θα έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό αρνητικό στοιχείο.

{youtube}jRh4fvYPZlI|400|300{/youtube}

Τεχνικός τομέας
Το Dead Space 3, όπως και τα δύο προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, χρησιμοποιεί την Visceral Engine, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της αντίστοιχης μηχανής γραφικών που είδαμε στο The Godfather του 2006. H Visceral Engine μας εξέπληξε ευχάριστα στο πρώτο Dead Space, ενώ για τις ανάγκες του Dead Space 2 υπέστη αρκετές βελτιώσεις, με την κυριότερη εξ' αυτών να είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας Deferred Lightning.

Στο νέο κεφάλαιο της σειράς, οι developers έχουν βελτιώσει ελάχιστα την engine και με εξαίρεση τα νέα physics δεν συναντάμε ιδιαίτερες αλλαγές. Η ποιότητα των textures εμφανίζει διακυμάνσεις, χωρίς πάντως να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα aliasing. Τα lighting και particle effects παραμένουν εντυπωσιακά και η χρήση του shadow mapping είναι για ακόμη μια φορά υποδειγματική.

Συνοψίζοντας
Το demo μας έδωσε μια αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο μήνα όταν το Dead Space 3 φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. Τόσο το crafting, όσο και το co-op αποτελούν δύο ενδιαφέρουσες προσθήκες οπότε αναμένουμε με αγωνία να δούμε την πλήρη υλοποίησή τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το horror στοιχείο υπάρχει σε αρκετά μεγάλες δόσεις, οπότε όσοι από εσάς είχατε ανησυχίες για το αν θα επαναληφθούν φαινόμενα Resident Evil 6 μπορείτε πλέον να...κοιμηθείτε ήσυχοι. Το Dead Space 3 διατηρεί αυτούσια την ταυτότητά του και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να απογοητεύσει τους φίλους της σειράς.

Το Dead Space 3 θα κυκλοφορήσει στις 8 Φεβρουαρίου για PC, PS3 και Xbox 360.

Keywords
Τυχαία Θέματα