Dead Space 3

Δώστε τέλος στην απειλή των Necromorphs μια για πάντα.

Έχουν περάσει περίπου επτά χρόνια από τον Ιανουάριο του 2006 όταν μια επίλεκτη ομάδα γραφιστών και developers που περιελάμβανε τους Ryan Church και George Hull, οι οποίοι είχαν εργαστεί σε Hollywoodιανές υπερπαραγωγές όπως τα Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith και The Matrix αντίστοιχα, συγκεντρώθηκε στα γραφεία της

Electronic Arts στην Καλιφόρνια. Σκοπός της ομάδας ήταν να δημιουργήσει ένα Survival Horror, το οποίο θα κατάφερνε να πρωτοτυπήσει και να αποστασιοποιηθεί από τις υπόλοιπες κυκλοφορίες του χώρου. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Dead Space, το οποίο αποτέλεσε μια από τις πιο εμπορικά επιτυχημένες κυκλοφορίες της EA και ταυτόχρονα βοήθησε την Visceral Games (πρώην EA Redwood Shores) να εδραιωθεί ως έναν από τους μεγαλύτερους developers στην βιομηχανία των video games.

Η κατευθυντήρια γραμμή στο development του Dead Space ήταν ότι καθετί στο παιχνίδι (χαρακτήρες, χώροι, αντικείμενα και εχθροί) θα έπρεπε να είναι πιστευτό. Για παράδειγμα τα Necromorphs έμοιαζαν περισσότερο με ανθρώπους απ' ότι τα κινηματογραφικά Aliens, ενώ οι χώροι του διαστημοπλοίου Ishimura ήταν επηρεασμένοι έντονα από την Gothic αισθητική και αρχιτεκτονική. Η τακτική αυτή είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν από μεγάλους συγγραφείς του υπερφυσικού τρόμου όπως τον H.P Lovecraft, ο οποίος φρόντιζε περίτεχνα να διανθίζει τα διηγήματά του με ιστορικές πληροφορίες και πραγματικά γεγονότα, δίνοντας μια αληθοφάνεια στο έργο του.

Όπως είναι λογικό η επιτυχία του Dead Space ώθησε την Visceral Games να αναπτύξει ένα sequel που επίσης λατρεύτηκε από το κοινό και διεκδίκησε επάξια μια θέση στο πάνθεον των Survival Horror γενικότερα. Παρόλα αυτά, το Dead Space 2 σημείωσε λιγότερες πωλήσεις από τον προκάτοχό του και το γεγονός αυτό προβλημάτισε έντονα την Electronic Arts. Εντούτοις, ο publisher-κολοσσός έδωσε ξανά το χρίσμα στην Visceral Games και την εμπιστεύτηκε να αναπτύξει το Dead Space 3. Η αμερικάνικη εταιρία προσπάθησε να εμπλουτίσει περαιτέρω το gameplay εισάγοντας δύο νέα στοιχεία, το drop-in/drop-out co-op και το crafting, τα οποία μάλιστα τα είδαμε στην πράξη μέσα από το σχετικό demo που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα για PS3 και Xbox 360.

To demo του Dead Space 3 έσπασε το φράγμα των δύο εκατομμυρίων downloads σε αμφότερα τα PlayStation Network και Xbox Live και απέδειξε περίτρανα ότι η αγωνία των φίλων της σειράς είχε χτυπήσει...κόκκινο. Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες βγήκαν στο φως αρκετές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα "μικροπληρωμών" που η Electronic Arts εισάγει για πρώτη φορά στη σειρά, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους οπαδούς της, αλλά και από τον Τύπο. Το αποτέλεσμα ήταν η φήμη του Dead Space 3 να πληγεί ανεπανόρθωτα, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του.

Παρόλα αυτά, αφήνοντας στην άκρη την κατακριτέα πολιτική της Electronic Arts γεννιέται το ερώτημα κατά πόσο το Dead Space 3 ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας. Τους τελευταίους μήνες είδαμε δύο Survival Horror, το Resident Evil 6 και το ZombiU, τα οποία για διαφόρους λόγους αμφότερα δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση. Θα καταφέρει λοιπόν το Dead Space 3 να δικαιολογήσει τον ρόλο του "φαβορί" ή θα αποτελέσει ένα ακόμη sequel που δεν τιμά το βαρύ όνομα που φέρει στη...φανέλα του;

Τα μυστικά του πλανήτη Tau Volantis
Το Dead Space 3 είναι ένα Survival Horror με έντονα Third-Person Shooter στοιχεία στα πρότυπα των προκατόχων του. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται αρχικά το 2314 στον παγωμένο πλανήτη Tau Volantis, στον οποίο έχει καταφύγει η στρατιωτική οργάνωση SCAF (Sovereign Colonies Armed Forces). Η SCAF ενεργεί κάτω από τις εντολές των Sovereign Colonies, οι οποίες κυβερνούσαν την Γη μέχρι την εμφάνιση μιας οργάνωσης επαναστατών που τους αφαίρεσε την εξουσία.

Στην πορεία οι επαναστάτες ιδρύσαν την EarthGov και οι Sovereign Colonies έστειλαν την SCAF στον Tau Volantis με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση σε μια συσκευή, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια τους Markers (τεράστιες συσκευές εξωγήινης προέλευσης που προκαλούν παραισθήσεις και επιπλέον είναι υπεύθυνες για την δημιουργία και την εξάπλωση των Necromorphs). H πρώην ηγεσία της Γης πίστευε ότι αν συγκέντρωνε αυτή την ενέργεια θα μπορούσε να νικήσει τους επαναστάτες και να επανακτήσει την εξουσία του πλανήτη.

Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του Tim Caufman, ενός στρατιώτη της SCAF (ο συμπαίκτης σας στην περίπτωση που παίζετε co-op ελέγχει έναν διαφορετικό στρατιώτη, τον Sam Ackerman) και η αποστολή σας είναι να βρείτε μια συσκευή ονόματι Codex για λογαριασμό του Δόκτορα Earl Serrano. Όταν συλλέξετε το Codex και επιστρέψετε στην βάση της SCAF (αφού προηγουμένως ξεπαστρέψετε μερικά Necromorphs και γλιτώσετε από μια χιονοστιβάδα), ο διοικητής σας, ο στρατηγός Mahad, θα σας εκτελέσει εν ψυχρώ και χωρίς καμία αφορμή. Ο Mahad στην πορεία θα σβήσει τα δεδομένα από την συσκευή και θα αυτοκτονήσει.

Η αφήγηση κατά την διάρκεια του παραπάνω προλόγου παρουσιάζει αρκετά "κενά", καθώς δεν σας δίνεται καμιά πληροφορία για το τι ακριβώς περιέχει το Codex, για ποιο λόγο το ήθελε ο Earl Serrano και γιατί ο στρατηγός Mahad ενέργησε με αυτό τον αλλοπρόσαλλο τρόπο. Εντούτοις, καθώς εξελίσσεται περαιτέρω το σενάριο, όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα εξηγούνται επαρκώς. Η ιστορία του Dead Space 3 καταφέρνει σε γενικές γραμμές να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, αν και θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανατροπές. Η εξέλιξη των γεγονότων είναι απόλυτα ομαλή και ενίοτε προβλέψιμη για όσους από εσάς έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Κατόπιν αυτού, σεναριακά το Dead Space 3 ναι μεν δεν απογοητεύει, αλλά παράλληλα δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Περίπου 200 χρόνια ύστερα από τα γεγονότα του Tau Volantis, o Isaac Clarke (κεντρικός πρωταγωνιστής των δύο προηγουμένων Dead Space) ή αλλιώς ο πιο "άτυχος" μηχανικός του σύμπαντος, ζει απομονωμένος σε μια αποικία στη Σελήνη. Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τα γεγονότα του Titan Station στο Dead Space 2 αναπτύχτηκε ένα ειδύλλιο μεταξύ του Isaac και της Ellie Langford. Στην πορεία η Ellie όμως εγκατέλειψε τον σύντροφό της για να αναλάβει μια επικίνδυνη αποστολή στον Tau Volantis, γεγονός που στενοχώρησε αφάνταστα τον Isaac και τον ανάγκασε να βρει παρηγοριά στο...αλκοόλ.

Ο ήρωας σας θα δεχθεί σύντομα την επίσκεψη δύο στρατιωτών, του λοχαγού Robert Norton και του λοχία John Carver. Συμφώνα με τα λεγόμενά τους, η Ellie και η ομάδα της έχουν χαθεί και ζητούν από εσάς να συμμετάσχετε στην διάσωσή τους. Ο Norton σας εξηγεί ότι η EarthGov έχει εκδιωχθεί από τις δυνάμεις των Unitologists και θα πρέπει να δραπετεύσετε το συντομότερο από την Σελήνη, καθώς η ζωή σας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Οι Unitologists πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε από μια εξωγήινη οντότητα και θεωρούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν ώστε να γεννηθούν ξανά σε ένα "παράδεισο" και να βρεθούν με αυτό τον τρόπο στην αγκαλιά του Δημιουργού τους. Το κλειδί για την δημιουργία αυτού του παραδείσου -σύμφωνα με τις αδαμάντινες πεποιθήσεις τους- βρίσκεται στους Markers.

H πρώτη σας αποστολή είναι να διαφύγετε από την Σελήνη μέσω του διαστημόπλοιου USM Edora και για να τα καταφέρετε θα πρέπει να περάσετε μέσα από τις δυνάμεις των Unitologists. Στην πορεία, ο αρχηγός της Church of Unitology θα ενεργοποιήσει έναν Marker, προκαλώντας χάος στην αποικία, καθώς τα Necromorphs κάνουν την επανεμφάνισή τους. Κάπως έτσι ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο τρόμου για τον Clarke και τους συντρόφους τους. Αρπάξτε λοιπόν το πιστό σας Plasma Cutter, φορέστε την διαστημική στολή και το κράνος σας και ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε στο αχανές και αφιλόξενο διάστημα.

Χειρισμός και HUD
To μοντέλο χειρισμού είναι παρόμοιο με τα αντίστοιχα των δύο προηγούμενων κεφαλαίων της σειράς, οπότε όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί με τα παραπάνω θα προσαρμοστείτε αμέσως μαζί του. Ο έλεγχος του χαρακτήρα σας γίνεται με τον αριστερό αναλογικό μοχλό, ενώ με τον δεξιό μετακινείτε την κάμερα. Με το κουμπί L2 τρέχετε, ενώ με το L1 πυροβολείτε. Με το Δ μπορείτε να εκτοξεύσετε μια ριπή stasis, η οποία επιβραδύνει την κίνηση των εχθρών ή διαφόρων άλλων αντικειμένων όπως πόρτες, τρυπάνια κ.τ.λ. Ο Isaac διαθέτει επίσης και τηλεκινητικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να "τραβήξει" αντικείμενα προς το μέρος του, να εκτοξεύσει φιάλες με καύσιμα στους Necromorphs ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει τις "λεπίδες" από τα πτώματα των εξωγήινων πλασμάτων προς όφελος του.

Οι μόνες διαφορές στο χειρισμό είναι οι μηχανισμοί cover και roll. Πατώντας τον δεξιό αναλογικό μοχλό ο χαρακτήρας σας σκύβει (crouch), ενώ εάν πατήσετε δύο φορές συνεχόμενα το κουμπί L2 θα κυλιστείτε στο έδαφος. Η engine "αναγνωρίζει" τα σημεία κάλυψης, οπότε όταν βρεθείτε κοντά σε κάποιο από αυτά, αυτόματα θα δείτε τον Isaac να σκύβει προσπαθώντας να καλυφθεί από τα πυρά των αντιπάλων του. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα Necromorphs κινούνται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα Dead Space, οπότε ο μηχανισμός roll είναι μια άκρως απαραίτητη προσθήκη για να αποφύγετε τυχόν ganks από δύο ή περισσότερους εξωγήινους αντιπάλους.

Το user interface είναι μινιμαλιστικό, όπως είχαμε συνηθίσει, με τις όποιες ενδείξεις να εμφανίζονται πάνω στην στολή σας. Η φωτεινή "ραχοκοκαλιά" που βρίσκεται στην πλάτη σας αντιπροσωπεύει τα hit points σας, ενώ διπλά της συναντάμε την stasis bar που σας δείχνει τα αποθέματα της stasis ενέργειάς σας. Για να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντικείμενο ή να δείτε τα objectives της εκάστοτε αποστολής σας θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί Select, το οποίο εμφανίζει στην οθόνη σας ένα ολόγραμμα που περιέχει διάφορα μενού όπως missions, inventory και collectables.

Με δεδομένο ότι είναι αδύνατο να διαχειριστείτε το inventory σας κατά την διάρκεια της μάχης, πατώντας το κουμπί Ο μπορείτε να καταναλώσετε ανά πάσα στιγμή ένα med pack για να θεραπεύσετε τις πληγές σας. Σε περίπτωση όμως που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο αντικείμενο όπως ένα stasis pack δυστυχώς δεν υπάρχει το ανάλογο "hotkey". To pathfinding δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα, καθώς αφενός η δομή των levels είναι γραμμική και αφετέρου γιατί κρατώντας πατημένο τον δεξιό αναλογικό μοχλό εμφανίζεται μια μπλε γραμμή στην οθόνη σας που σας υποδεικνύει με ακρίβεια προς το που θα πρέπει να κινηθείτε.

Σβήστε τα φώτα, φορέστε headphones και βυθιστείτε στον αφιλόξενο κόσμο του Tau Volantis.

Διαμελίσετε τα Necromorphs
Όπως και στα προηγούμενα Dead Space έτσι και εδώ το κλειδί της επιτυχίας είναι να διαμελίσετε τους αντιπάλους σας. Οι πυροβολισμοί στο σώμα ή στο κεφάλι προκαλούν ελάχιστη ζημιά, οπότε θα πρέπει να στοχεύσετε στα πάνω και κάτω άκρα των Necromorphs. Αντίθετα, στους ανθρώπινους αντίπαλους σας που αποτελούνται κυρίως από Unitologists, μια σφαίρα στο κρανίο είναι συνήθως αρκετή για να τους...ξαπλώσει. Βέβαια, ο Isaac είναι αρκετά επιδέξιος και στις melee επιθέσεις, οπότε στην περίπτωση που κάποιος αντίπαλός σας πλησιάσει, φροντίστε να τον ξεπαστρέψετε γρήγορα πατώντας το κουμπί R2.

Τα πυρομαχικά είναι υπεραρκετά για να τα βγάλετε πέρα, αλλά ακόμα και αν σας τελειώσουν ο Isaac έχει αρκετούς ακόμη τρόπους για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του. Με τις τηλεκινητικές σας δυνάμεις μπορείτε να αρπάξετε αντικείμενα όπως κιβώτια, πυροσβεστήρες ή εκρηκτικές φιάλες και να τα εκτοξεύσετε στους αντιπάλους σας. Καλό θα είναι όταν μπαίνετε σε ένα καινούργιο δωμάτιο να απομνημονεύετε τις θέσεις αυτών των αντικειμένων, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα όποτε το απαιτεί η περίσταση.

Στο διάστημα κανείς δεν μπορεί να ακούσει τις κραυγές σας
H γραφική βία και το splatter στοιχείο υπάρχουν σε μεγάλες δόσεις, εντούτοις δεν πλησιάζουν τα επίπεδα των δύο προκατόχων του Dead Space 3. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως παρά τον σαφή Third-Person Shooter προσανατολισμό του gameplay, στο παιχνίδι υπάρχουν και τα Horror στοιχεία που αγαπήσαμε στις προηγούμενες περιπέτειες του Isaac Clarke. Αυτό που ενδέχεται όμως να στενοχωρήσει τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της σειράς είναι ότι οι όποιες τρομακτικές σεκάνς είναι απολύτως προβλέψιμες.

Τα Necromorphs ξεπηδούν αποκλειστικά μέσα από αεραγωγούς, οπότε όταν μπαίνετε σε ένα φαινομενικά άδειο δωμάτιο είστε "ψυλλιασμένοι" ότι όταν περάσετε από αυτά τα σημεία θα εμφανιστούν τα εξωγήινα πλάσματα. Επιπλέον, σε περίπτωση που πυροβολήσετε ένα πτώμα και δείτε ότι τα άκρα του δεν αποκολλούνται από το υπόλοιπο σώμα είναι σίγουρο ότι μόλις περάσετε από δίπλα του αυτό θα ζωντανέψει. Δυστυχώς οι σκηνές αγωνίας, όπου τα Necromorphs την "έπεφταν" από τις οροφές των ασανσέρ ή εμφανιζόντουσαν από το πουθενά καθώς ανοίγατε μια πόρτα, από την οποία είχατε περάσει δύο και τρεις φορές πιο πριν χωρίς να υπάρχουν εχθροί, ανήκουν πια στο παρελθόν.

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι στο Dead Space 3 ανά πάσα στιγμή γνωρίζετε πότε είστε ασφαλής και πότε παραμονεύει ο κίνδυνος. Για να καταφέρει ένα Survival Horror να είναι τρομακτικό θα πρέπει οι δύο αυτές συνθήκες να χωρίζονται με μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή, όπως συνέβαινε στα Dead Space 1 & 2 για παράδειγμα.

Crafting
O μηχανισμός του crafting είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα προσθήκη στο πρόσφατο δημιούργημα της Visceral Games. Οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας είναι πραγματικά εκατοντάδες, καθώς μπορείτε να συνθέσετε ένα νέο όπλο από διάφορα parts ή να συνδυάσετε δύο όπλα για να δημιουργήσετε ένα καινούργιο. Επιπλέον, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα attributes τους, όπως την ζημιά που προκαλούν, το reload speed και το μέγεθος του γεμιστήρα τους. Τα parts τα συλλέγετε από τα πτώματα των εχθρών σας ή από κιβώτια και γενικώς θα πρέπει να ψάξετε κάθε περιοχή εξονυχιστικά για να βρείτε προμήθειες.

Αργότερα θα αποκτήσετε πρόσβαση στα scavenger bots, τα οποία μπορείτε να τα στείλετε να συλλέξουν parts και να σας τα επιστρέψουν στην πορεία στις συγκεκριμένες τοποθεσίες που γίνεται το crafting που ονομάζονται Weapons Bench. Εν τω μεταξύ, κάθε bot χρειάζεται 10 περίπου λεπτά για να συλλέξει parts, αγοράζοντας όμως το σχετικό DLC o χρόνος αυτός περιορίζεται στα πέντε λεπτά.

Να προσθέσουμε ότι με τα διάφορα parts μπορείτε να κάνετε και όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στην στολή σας αυξάνοντας τα αποθέματα οξυγόνου σας, τα hit points σας, την αμυντική σας θωράκιση κτλ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορείτε επίσης να συνθέσετε πυρομαχικά και med packs, με το γεγονός αυτό να επιδρά αρνητικά στον Survival χαρακτήρα του Dead Space 3. Τουλάχιστον, η τεράστια ποικιλία των όπλων έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στο gameplay, καθώς συνεχώς θα πειραματίζεστε με τον εξοπλισμό σας ώστε να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης, όπως σε ένα Action RPG για παράδειγμα.

Unitologists και Necromorphs
Οι κύριοι αντίπαλοι σας στο Dead Space 3 είναι οι πιστοί της Church of Unitology και τα Necromorphs που αποτελούν ένα από τα σήματα κατατεθέν της σειράς. Τα Necromorphs έχουν αρκετές παραλλαγές, ενώ υπάρχουν και δύο νέες κατηγορίες αυτών των πλασμάτων που ονομάζονται Wasters και The Swarm. Οι Wasters κατοικούν στον Tau Volantis και η ανθρώπινη εξωτερική τους εμφάνιση δεν θα πρέπει να σας ξεγελάσει, καθώς μόλις δεχθούν αρκετά χτυπήματα, το πάνω μέρος του σώματός τους αποκολλάται και στη θέση του ξεφυτρώνουν τρία πλοκάμια. Αντίστοιχα, τα The Swarm είναι μικροσκοπικά Necromorphs, τα όποια προσκολλούνται σε ανθρώπινα πτώματα και στη συνέχεια τα ανασταίνουν ως zombies.

Η A.I των Necromorphs κινείται σε μέτρια επίπεδα, ενώ η αντίστοιχη των Unitologists είναι πραγματικά κάκιστη. Ειδικά το σημάδι τους με τα διάφορα όπλα που χρησιμοποιούν είναι τραγικό, σε σημείο που απορήσαμε με το σύστημα κάλυψης, αφού τα πυρά των ανθρώπινων αντιπάλων σας βρίσκουν ελάχιστες φορές στόχο.

Διάρκεια και πρόκληση
Για να ολοκληρώσετε το Dead Space 3 θα χρειαστείτε περίπου 15 ώρες, ενώ στην περίπτωση που ασχοληθείτε με την συλλογή των collectables και τις προαιρετικές αποστολές η συνολική διάρκεια φτάνει τις 20 ώρες. Είναι γεγονός πάντως πως από κάποιο σημείο και μετά το στοιχείο της επανάληψης γίνεται ιδιαίτερα έντονο και το μόνο στοιχείο που σώζει την κατάσταση είναι η τεράστια ποικιλία στα όπλα. Υπάρχουν συνολικά τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (Casual, Normal, Survivalist και Zealot) με την πρόκληση να αυξάνεται κλιμακωτά αν και σε γενικές γραμμές παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στα μεγάλα αποθέματα σε πυρομαχικά και θεραπευτικά items που έχετε στη διάθεσή σας.

Το replayability είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς υπάρχουν τέσσερα επιπλέον modes, τα οποία ξεκλειδώνουν αφού δείτε τα credits. To New Game+ σας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσετε ένα νέο playthrough κρατώντας παράλληλα τα αντικείμενα που είχατε συλλέξει στο προηγούμενο, ενώ το Classic mode καταργεί το co-op και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο τα όπλα του πρώτου Dead Space. Για τους σκληροπυρηνικούς ενδείκνυται το Hardcore mode, στο οποίο μπορείτε μεν να κάνετε save ανά πάσα στιγμή, αλλά στην περίπτωση που πεθάνετε θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή! Τέλος, υπάρχει και το Pure Survival mode όπου ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε πυρομαχικά και health items είναι να τα συνθέσετε επιτόπου, υπό την διαρκή απειλή των necromorphs.

Bring your partner to the slaughter
Το Co-op "φοριέται" πολύ τώρα τελευταία στα Survival Horror, αφού ένα αντίστοιχο mode είδαμε και στο Resident Evil 6 τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κύριος λόγος για να ασχοληθείτε με το co-op είναι για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τρεις προαιρετικές αποστολές, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες όσο παίζετε solo. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές διαφορές στους διαλόγους και στα animated cutscenes οπότε εάν θέλετε να δείτε όλο το περιεχόμενο του Dead Space 3 και να αποκτήσετε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας, επιβάλλεται να ασχοληθείτε με το εν λόγω mode.

Στο Co-op campaign, ο ένας παίχτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Isaac Clarke και ο δεύτερος ελέγχει τον λοχία John Carver. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα private session και να προσκαλέσετε κάποιον φίλο σας για να παίξετε παρέα ή ένα public session, στο οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμμετάσχει κάποιος άλλος χρήστης. Το matchmaking διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ ενοχλητικά φαινόμενα όπως lags, disconnections ή πτώσεις του frame rate απουσιάζουν παντελώς. Συνολικά λοιπόν η Co-op εμπειρία κρίνεται θετική από όλες τις απόψεις.

H "γερασμένη" Visceral Engine
H Visceral Engine αποτελεί μετεξέλιξη της αντίστοιχης μηχανής γραφικών που είδαμε στο The Godfather του 2006 και κατά γενική ομολογία μας εντυπωσίασε στο πρώτο Dead Space του 2008. Οι developers προέβησαν σε αρκετές αλλαγές στο Dead Space 2, ενσωματώνοντας την τεχνολογία Deferred Lighting και χρησιμοποιώντας την τεχνική MLAA (Morphological Anti-Aliasing) για να ελαχιστοποιήσουν τα φαινόμενα aliasing. Με εξαίρεση κάποιες βελτιώσεις στον τομέα των physics το Dead Space 3 οπτικά δείχνει πανομοιότυπο με τον προκάτοχο του και κατόπιν αυτού το τελικό αποτέλεσμα αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει.

Τα lighting effects και το shadow mapping παραμένουν υποδειγματικά, η ποιότητα των textures όμως αποδεικνύει ότι η Visceral Engine έχει αναμφίβολα "γεράσει". Εν τω μεταξύ, το level design δεν είναι τόσο προσεγμένο όσο θα έπρεπε και πολλές φορές σας δίνεται η εντύπωση ότι τα περιβάλλοντα είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους. Στον αντίποδα, ο σχεδιασμός των Necromorphs είναι για άλλη μια φορά εμπνευσμένος, λεπτομερής και ιδιαίτερα ρεαλιστικός.

Στον ηχητικό του τομέα, το Dead Space 3 τηρεί την παράδοση της σειράς, καθώς οι ambient/sci-fi συνθέσεις του καταφέρνουν να προκαλέσουν ανατριχίλα σε όλο σας το κορμί. Τα κομμάτια έχουν ιδανικές δυναμικές, καθώς υπάρχει η ανάλογη κορύφωση κατά την διάρκεια των μαχών, ενώ όσο εξερευνείτε τις διάφορες τοποθεσίες, τα μουσικά θέματα περνούν στο παρασκήνιο ώστε να αναδειχθούν τα επιμελώς ηχογραφημένα ηχητικά εφέ. Ειδικά στους εξωτερικούς χώρους του Tau Volantis, όπου ακούτε τον άνεμο, σας δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεστε μέσα σε μια μανιασμένη παγοθύελλα. Το voice acting στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με τους ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ερμηνεία των ρολών τους.

Συμπεράσματα
Το Dead Space 3 δεν κατάφερε να εξελιχθεί επαρκώς, καθώς παρέμεινε στάσιμο σε πολλούς τομείς, ακολουθώντας την ίδια gameplay φόρμουλα που γνωρίσαμε στις δύο πρώτες εκδόσεις. Οι προσθήκες του Co-op campaign και του crafting είναι καλοδεχούμενες και προς την σωστή κατεύθυνση, είναι φανερό όμως πως η Visceral Games δεν είχε την απαραίτητη έμπνευση ώστε να μας προσφέρει ένα καλύτερο sequel. Παράλληλα, η αμερικάνικη εταιρεία δεν φρόντισε να εξελίξει περαιτέρω την Visceral Engine καταδικάζοντας τον οπτικό τομέα σε στασιμότητα. Όσοι από εσάς είχατε παίξει τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς θα βρείτε το νέο εξίσου διασκεδαστικό, αλλά πολύ δύσκολα θα τρομάξετε, στοιχείο που αποτελεί για πολλούς το μεγαλύτερο μειονέκτημά του.

Θετικά:
- Το crafting
- H προσθήκη του co-op campaign
- Εξαιρετικός ηχητικός τομέας
- Ποικιλία όπλων
- Μεγάλη διάρκεια
- Τεράστιο replayability
- Άφθονες splatterιές

Αρνητικά:
- Χαμηλή πρόκληση
- Μέτρια Α.Ι
- Ανέμπνευστο level design
- Προβλέψιμες τρομακτικές σεκάνς
- Στάσιμος τεχνικός τομέας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Η τριλογία ολοκληρώνεται με ένα…όχι και τόσο επιτυχημένο φινάλε.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
space, space, resident evil 6, xbox 360, playstation network, xbox live, resident evil, εν λόγω, ryan, star, iii, matrix, electronic, survival, games, video, gothic, sequel, νέα, demo, ps3, xbox, downloads, playstation, network, live, φως, εμφάνιση, tim, ackerman, titan, norton, john, engine, user, hit, med, μπλε, reload, speed, dlc, rpg, zombies, οφείλεται, classic, health, session, public, frame, godfather, lighting, shadow, design, voice, εταιρεία, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , έκλειψη σελήνης, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, ξανα, αποτελεσματα, reload, ηγεσια, ηχος, σεληνη, σηματα, σφαιρα, τρομακτικο, υψος, φως, dlc, games, iii, med, playstation network, ps3, public, rpg, ryan, star, xbox 360, xbox live, αγκαλια, αγωνια, αισθητικη, αλκοολ, ασανσερ, αρχιτεκτονικη, αφηγηση, αφορμη, εβδομαδες, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γραφεια, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, διηγηματα, δειχνει, διοικητης, δομη, εδαφος, εφε, υπαρχει, εμπνευση, ενεργεια, εν λόγω, ενιοτε, εμφάνιση, εξελιξη, επρεπε, επτα, επιτυχια, εταιρεία, εταιρια, εχθροι, τεχνολογια, ζημια, ζωη, ιδια, ηχητικα, εικονα, εκδοσεις, κεφαλαιο, κινηση, λοχια, λογο, μηνες, μηχανικος, μπλε, μπορειτε, μυστικα, ομαδα, παντα, οθονη, ολογραμμα, ονομα, οπτικα, οφελος, οφείλεται, πεδιο, ποιοτητα, πορτες, προβληματα, πορτα, πωλησεις, ριπη, ρολο, σβηστε τα φωτα, σεναριο, σιγουρο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκηνες, σωμα, τρια, φτανει, φορμουλα, φιαλες, φημη, φορα, χαος, χρονος, ωρες, αδυνατο, anti, health, downloads, sequel, classic, demo, design, δωματιο, engine, network, frame, godfather, john, gothic, hit, ηρωας, ιδιαιτερα, user, κολοσσος, lighting, matrix, μια φορα, norton, παιχνιδι, πληροφοριες, πληγες, resident evil, resident evil 6, speed, session, shadow, survival, tim, titan, θεματα, θεσεις, voice, electronic, zombies
Τυχαία Θέματα