The Dark Eye: Chains of Satinav

Μαγεία, φαντασία και ομορφιά.

Αν μιλήσετε σε έναν αμύητο αναφορικά με τα video games και τον ρωτήσετε τι σημαίνει για αυτόν η φράση “Το Μαύρο Μάτι” κατά πάσα πιθανότητα θα του θυμίσετε την αποφράδα εκείνη μέρα που κάποιος του μαύρισε το μάτι με γροθιά! Οι οπαδοί των RPG όμως (τόσο των pen & paper όσο και των κλασικών RPG), αμέσως θα αρχίσουν να σας αναλύουν

με χαρά την μακροχρόνια διαδρομή του The Dark Eye που είναι και το δημοφιλέστερο γερμανικό Role-playing game.

Δημιουργημένο το 1984 από τον Ulrich Kiesow, το The Dark Eye έχει χαρίσει χιλιάδες ώρες διασκέδασης στους RPG fans αλλά η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με την μεταφορά του φανταστικού κόσμου του παιχνιδιού εν ονόματι Aventuria, σε μια σειρά από πασίγνωστα RPG όπως τα Realms of Arkania και The Dark Eye: Drakensang. Φέτος, οι δημιουργοί του The Dark Eye αποφάσισαν να προσφέρουν μια καινούργια εμπειρία στους gamers, μεταφέροντας τον κόσμο του σε ένα φιλόδοξο Adventure με το οποίο αξίζει να ασχοληθείτε.

I Spy with my Dark Eye!
Η πλοκή του Chains of Satinav λαμβάνει χώρα στη φανταστική ήπειρο Aventuria και πιο συγκεκριμένα, στο βασίλειο του Andergast. Η μακραίωνη έχθρα μεταξύ του Andergast και του γειτονικού βασιλείου της Nostria μοιάζει να φτάνει στο τέλος της καθώς ο βασιλιάς Efferdan αναμένει τους αξιωματούχους της Nostria σε μια προσπάθεια να συνάψει ειρήνη. Ξαφνικά, ορδές από κοράκια κατακλύζουν το βασίλειο και η ενοχλητική τους παρουσία συμπληρώνεται από συνεχείς εφιάλτες που μαστίζουν τους κατοίκους της περιοχής.

Μοναδική ελπίδα του Andergast αναδεικνύεται ο Geron, ένας νεαρός που ειδικεύεται στην αιχμαλώτιση πτηνών και ανυπομονεί να αποδείξει την αξία του στους συμπατριώτες του, αποτινάσσοντας το στίγμα του γκαντέμη που τον ακολουθεί απ’ τα γεννοφάσκια του! Αιτία της κακοτυχίας του ήταν η πρόβλεψη ενός σατανικού προφήτη εν ονόματι The Seer που προφήτεψε ότι ο Geron θα φέρει την καταστροφή στην πατρίδα του. Στην προσπάθειά του να ξεφορτωθεί τα κοράκια, ο Geron ανακαλύπτει ότι οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του The Seer έχουν εξοντωθεί και ο σατανικός τύπος έχει επιστρέψει στη ζωή με σκοπό να χρησιμοποιήσει την όμορφη νεράιδα Nuri για να κερδίσει την αθανασία και να καταστρέψει τους εχθρούς του.

A Fairytale!
Το Chains of Satinav διαθέτει μεγάλη γκάμα από NPC αλλά οι πρωταγωνιστές είναι ο Geron και η Nuri, με τον πρώτο να είναι ο μοναδικός playable χαρακτήρας του παιχνιδιού και η δεύτερη να τον υποστηρίζει σε αρκετές περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας την μοναδική μαγική ικανότητα που διαθέτει, την επιδιόρθωση πραγμάτων! Το σενάριο είναι μεγαλειώδες και -ενώ ξεκινά υποτονικά- αρχίζει να κορυφώνει ασταμάτητα την δράση του μετά την πρώτη ώρα παιξίματος. Δυστυχώς οι χαρακτήρες αδυνατούν να υποστηρίξουν το μεγαλείο του μύθου.

Ο Geron δεν είναι το συνηθισμένο comic relief ανθρωπάκι που έχουμε συναντήσει πολλάκις σε αρκετά adventures τώρα τελευταία, δεν παύει όμως να είναι ένας αδιάφορος τύπος, απαθής και άχρωμος με συνέπεια να μην μπορεί ο παίκτης να ταυτιστεί μαζί του. Η Nuri επίσης είναι μια νεράιδα που συμπεριφέρεται ασταμάτητα σαν παιδούλα, χαριτωμένη μεν αλλά καταντά εκνευριστική όσο προχωρά η περιπέτεια. Οι NPC του παιχνιδιού είναι εξίσου αδιάφοροι. Ξεχωρίζουν ανάμεσα τους ο πειρατής Harm που τον τρώει η… ψώρα και ξύνεται μανιωδώς, το κοράκι που μιλάει ανθρώπινα και σε πρώτη φάση βοηθάει τους ήρωες και το παιχνιδιάρικο ξωτικό που προσφέρει άφθονο γέλιο με τα καμώματα του.

Cruising Aventuria!
Το Chains of Satinav διαθέτει ευκολόχρηστο interface και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε από ένα point and click adventure. Με δεξί κλικ του mouse εξετάζετε ένα αντικείμενο και με αριστερό αλληλεπιδράτε μαζί του. Το Space Bar αποκαλύπτει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στην οθόνη και στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το inventory σας όταν περάσετε τον κέρσορα από πάνω.

Το επαναστατικό στοιχείο του Satinav είναι η χρήση της μαγείας. Μη φανταστείτε τίποτα περίπλοκα ξόρκια. Ο Geron διαθέτει ένα βασικό spell στην αρχή της περιπέτειας με το οποίο μπορεί να σπάει αντικείμενα και στην πορεία αποκτά το ξόρκι της Nuri με το οποίο τα ξανασυναρμολογεί. Τα δύο spells βρίσκονται στην αριστερή άκρη του inventory ενώ στη δεξιά συναντάμε ένα ημερολόγιο που καταγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα αλλά δεν είναι αρκετά αναλυτικό για να σας κατευθύνει στο επόμενο task σας.

Τα περισσότερα puzzles σχετίζονται με την καταχώρηση αντικειμένων στο inventory και την αξιοποίησή τους, είτε αναμειγνύοντάς τα με άλλα αντικείμενα, είτε χρησιμοποιώντας τα σε συγκεκριμένο σημείο της οθόνης. Οι γρίφοι που δεν σχετίζονται με το inventory και τα αντικείμενά του είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και δεν προσφέρουν την παραμικρή ικανοποίηση. Φερ’ ειπείν, η αντιστοίχιση σχοινιών με σταλακτίτες με σκοπό την ανεύρεση τοποθεσιών σε έναν χάρτη ήταν αρκετά αδιάφορη. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της περιπέτειας παίζει και η συσσώρευση πληροφοριών από τους χαρακτήρες που θα συναντήσετε. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πληροφορίες τους είναι το κλειδί για να προχωρήσει το παιχνίδι.

Το Chains of Satinav μοιάζει περισσότερο με χαμένη ευκαιρία παρά με ένα ολοκληρωμένο adventure!

Nuri in Wonderland!
Στο εικαστικό κομμάτι της περιπέτειας οι developers δημιούργησαν ένα κράμα καταπληκτικών γραφικών σχεδιασμένων στο χέρι και μίζερου animation! Οι τοποθεσίες είναι σαν πίνακες διάσημων ζωγράφων και κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα με την λεπτομέρειά τους, την μοναδική χρωματική τους παλέτα και τον φωτισμό που δημιουργεί την απαραίτητη ατμόσφαιρα. Δυστυχώς συνοδεύονται από ανύπαρκτα physics, καθώς ο κόσμος γύρω σας διαθέτει εντελώς στατικά κτίρια και βλάστηση, καθώς επίσης και περιορισμένες κινήσεις του ζωικού βασιλείου.

Μακράν η ομορφότερη τοποθεσία είναι η νεραϊδοχώρα της Nuri: κήποι που αλλάζουν χρώμα και θέση ανάλογα με τις εποχές, ένα πανέμορφο παγώνι που μετράει τον χρόνο, ένα σουρεαλιστικό, ομιχλώδες τοπίο που κατοικείται από την αδερφή της νεραϊδοβασίλισσας είναι ορισμένες από τις οπτικές απολαύσεις που θα βιώσετε. Η παραθαλάσσια πόλη της περιπέτειας θα σας θυμίσει ενδεχομένως το θρυλικό The Secret of Monkey Island.

Τροχοπέδη στο εικαστικό μεγαλείο μπαίνει το απαράδεκτο animation των χαρακτήρων. Οι κινήσεις των ηρώων είναι εντελώς άψυχες και μη ρεαλιστικές. Τα μέλη τους κινούνται σαν να είναι κούκλες σε κουκλοθέατρο. Στη συνέχεια το χαμηλό frame rate τους, δίνει συχνά πυκνά μια αίσθηση κολλήματος που εμποδίζει τον παίκτη από το να χαρεί τα γραφικά και τον ωθεί στο να κινεί τον χαρακτήρα όσο λιγότερο γίνεται.

Sounds and Silences!
Από τα πιο αδύναμα σημεία του Satinav είναι το voice acting, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι όλοι οι πρωτότυποι διάλογοι είναι στα γερμανικά συνεπώς εσείς απλά ακούτε την αγγλική μεταγλώττισή τους. Οι ηθοποιοί που ανέλαβαν το ντουμπλάρισμα είναι αρκετά ατάλαντοι και η αγγλική προφορά των περισσοτέρων είναι έντονη και φαντάζει λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι φωνές των χαρακτήρων δεν διαφέρουν μεταξύ τους και (το σημαντικότερο) δεν έχουν πάθος, ένταση και συναίσθημα ως όφειλαν ανάλογα με την περίσταση.

Το ντουμπλάρισμα οδήγησε αναπόφευκτα και στο πλέον κωμικοτραγικό στοιχείο του παιχνιδιού, το γελοίο lipsync. Ενώ θα ακούτε αγγλικά, οι προγραμματιστές συγχρόνισαν τα χείλη των ηρώων στους γερμανικούς διαλόγους και το αποτέλεσμα είναι να βλέπετε τους χαρακτήρες να κουνάνε τα σαγόνια τους σαν να έχουν σπάσει από κλωτσιά του Ζαμπίδη ή ακόμα καλύτερα, μοιάζουν με τις κούκλες που χρησιμοποιούν οι εγγαστρίμυθοι. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι ανέκφραστες μάπες των ηρώων που θυμίζουν περισσότερο μάσκες παρά πρόσωπα!

Στον υπόλοιπο ηχητικό τομέα την κατάσταση διασώζει το soundtrack του Satinav που πετυχαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις να αποδώσει σωστά τον τόνο και την ατμόσφαιρα που χρειάζεται. Στην αρχή η μουσική είναι ανάλαφρη και διασκεδαστική, στη συνέχεια της περιπέτειας και στις πιο επικίνδυνες στιγμές γίνεται απειλητική ενώ στην νεραϊδοχώρα έχει την αιθέρια ακουστική που θα αναμένατε από μια τέτοια περιοχή.

The Dark Eye Rises!
Το Chains of Satinav διαθέτει αρκετές απολαύσεις για τους οπαδούς των Adventures: πανέμορφα γραφικά, ονειρικές τοποθεσίες, fantasy πλοκή που σας ταξιδεύει, έξυπνα και λογικά puzzles που βασίζονται στο inventory. Από την άλλη θα ξενερώσετε με το άψυχο animation, το κάκιστο lipsync, την έλλειψη προσωπικότητας και συναισθήματος από τους χαρακτήρες και το χαμηλό frame rate. Αν είστε διατεθειμένοι να παραβλέψετε τα προγραμματιστικά σφάλματα που διαθέτει, τότε έχετε εγγυημένες 12 με 13 ώρες περιπετειώδους διασκέδασης.

Θετικά:
- Κορυφαία γραφικά
- Πετυχημένο soundtrack
- Συναρπαστικό σενάριο
- Λογικοί γρίφοι

Αρνητικά:
- Μίζερο animation
- Κάκιστο voice acting και lip sync
- Χαμηλό frame rate
- Μέτρια διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Ας ελπίσουμε ότι η ανολοκλήρωτη προσπάθεια του Chains of Satinav της Daedalic θα ολοκληρωθεί με ένα καλύτερο sequel!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
Τυχαία Θέματα