Cut the Rope

Ένα από τα καλύτερα puzzle games σε smartphone.

Οι πλατφόρμες iOS και Android έχουν δημιουργήσει μία επανάσταση στο portable gaming. Έδωσαν σε πολλούς developers με περιορισμένο budget την ευκαιρία να δημιουργήσουν games (συνήθως βασισμένα στο τρίπτυχο "χαριτωμένα

γραφικά, απλά controls και εθιστικό gameplay") και να τα εκδώσουν σε ένα τεράστιο κοινό. Το κακό είναι ότι ο αριθμός τους πλησιάζει το άπειρο και η…σαβούρα που κυκλοφορεί εκεί έξω είναι μεγάλη. Όπως έχουμε δει όμως, όταν το ταλέντο των προγραμματιστών είναι υπαρκτό και η κεντρική ιδέα καλή, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί έντονα εθιστικό για πολύ κόσμο. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το Cut the Rope, το ντεμπούτο της Ρωσικής εταιρείας Zeptolab.

Η Zeptolab ιδρύθηκε το 2009 από τους δίδυμους αδερφούς Efim και Semyon Voinov, ενώ το development του Cut the Rope έγινε χωρίς κάποια εξωτερική οικονομική ενίσχυση. Όταν το δημιούργημά τους εκδόθηκε στο iOS από την Chillingo (η οποία έχει κάνει publish και τα Angry Birds) έκανε ρεκόρ πωλήσεων φτάνοντας τα 3 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες. Η εντυπωσιακή αυτή πορεία συνεχίστηκε αφού μέχρι σήμερα το παιχνίδι έχει ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια downloads. Επίσης, έχει συγκεντρώσει πλήθος βραβείων, ανάμεσα τους και ένα BAFTA. Πάντως, στο GameWorld όπως πάντα μένουμε ασυγκίνητοι από όλο το hype και σπεύδουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: «σας προσφέρει κάτι ουσιαστικό το δημιούργημα των αδερφών Voinov;»

Ding-Dong
Όλα αρχίζουν με ένα χτύπημα στην εξώπορτα. Εκεί σας περιμένει ένα κουτί μέσα από το οποίο σας κοιτάει ένα μυστηριώδες –πεινασμένο- ζωάκι, με το όνομα Om Nom. Μαζί με το κουτί, υπάρχουν και οι “οδηγίες χρήσης” οι οποίες είναι πολύ απλές: ταΐστε το! O Om Nom τρελαίνεται για καραμέλες και σκοπός σας είναι να τις οδηγήσετε στο στόμα του. Σε κάθε level πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού αν το γλύκισμα δεν καταλήξει εκεί που πρέπει η προσπάθειά σας χάνεται και ξεκινάτε από την αρχή. Αντιθέτως, αν καταφέρετε να ταΐσετε το ζωάκι, τότε προχωράτε στο επόμενο. Για να βοηθήσετε την κατάσταση, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ότι μαρτυράει ο τίτλος, δηλαδή «Cut the Rope».

Μόλις ξεκινήσετε θα δείτε την καραμέλα να κρέμεται από ένα σκοινί. Αν περάσετε το δάκτυλό σας από πάνω του (δηλαδή κάνετε «slide» όπως κομματιάζετε τα φρούτα στο Fruit Ninja), αυτό κόβεται. Στη συνέχεια η καραμέλα πέφτει και καταλήγει στο στόμα του Om Nom, ο οποίος περιμένει υπομονετικά ακριβώς από κάτω. Ακόμα και όσοι τυχόν δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση με video games θα αντιληφθείτε ενστικτωδώς το τι πρέπει να κάνετε. Tο τερατάκι, η καραμέλα, τα σκοινιά και η βαρύτητα είναι τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού ενώ η ικανότητά σας να κόβετε τα σκοινιά είναι ο βασικός μηχανισμός του gameplay.

Σκεφτείτε, κόψτε και απολαύστε
Το απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία σας είναι η αντίληψη της πιθανής πορείας της καραμέλας αφού κοπεί το σκοινί. Εξίσου σημαντικό είναι και το σχετικό timing, καθώς χιλιοστά καθυστέρησης (ή βιασύνης) μπορεί να καταστρέψουν ακόμα και τα πιο οργανωμένα σχέδια. Για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη, στις πρώτες πίστες σας συνοδεύει ένα καλοσχεδιασμένο και επεξηγηματικό tutorial. Παράλληλα, οι «διαδρομές» τις οποίες καλείστε να καλύψετε για να ταΐσετε τον Om Nom είναι σχετικά εύκολες.

Σύντομα οι developers φροντίζουν να αυξήσουν το ενδιαφέρον. Ξεκινάνε προσθέτοντας φούσκες (οι οποίες κάνουν την καραμέλα να ίπταται μόλις μπει μέσα τους), τηλεμεταφορείς (συνήθως ζευγάρια από μπότες ή καπέλα στα οποία ότι μπει από την μία, βγαίνει από την άλλη), τρόμπες αέρα (οι οποίες επηρεάζουν την τροχιά της φούσκας όταν αυτή μεταφέρει το candy), καρφιά, ηλεκτρισμό, αράχνες (η καραμέλα καταστρέφεται μόλις ακουμπήσει κάποιο από αυτά) κλπ.

Αυτά είναι στοιχεία λίγο πολύ αναμενόμενα για puzzle games τέτοιου τύπου αλλά σύντομα οι αδελφοί Voinov δεν διστάζουν να ανακατέψουν τελείως την “κατσαρόλα” αφού εισάγουν ιδέες όπως κουμπιά τα οποία αντιστρέφουν την βαρύτητα, σκοινιά με ρυθμιζόμενο μήκος ή χωρίς σταθερή βάση (τα οποία μπορείτε να μετακινήσετε) και πολλά ακόμα τα οποία αφήνουμε να δείτε μόνοι σας. Σας προειδοποιούμε πάντως ότι η ποικιλία παραλλαγών και ιδεών είναι πραγματικά τεράστια.

Η απόλαυση προκύπτει από τον τρόπο που συνδυάζονται όλα τα παραπάνω μεταξύ τους. Το να περάσετε ένα level υπολογίζοντας στο μυαλό σας την πιθανή διαδρομή, μετακινώντας την καραμέλα από σκοινί σε σκοινί, κόβοντας ακριβώς την κατάλληλη στιγμή όσα από αυτά θέλετε να κόψετε, αποφεύγοντας τα εμπόδια και μαζεύοντας τα αστέρια στην πορεία, είναι απόλυτα ικανοποιητικό κάθε φορά που το καταφέρνετε. Συχνά βέβαια θα πειραματιστείτε με κάποια αρχική ιδέα και θα αποτύχετε αλλά ευτυχώς το γρήγορο restart είναι εκεί και σας επιτρέπει να ξαναπροσπαθήσετε. Έτσι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άμεσα ότι τυχόν διδαχτήκατε από την αποτυχία σας.

Στο σπίτι του εθισμένου, δεν μιλάνε για σκοινί.

Η φυσική εξέλιξη...των γρίφων
Κάτι που αξίζει ιδιαίτερης μνείας στο Cut the Rope, είναι τα physics του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού το δημιούργημα της ZeptoLab ανήκει στο είδος των 2D physics puzzle. Η κίνηση των σκοινιών και το βάρος των αντικειμένων είναι δοσμένα με ρεαλιστικό τρόπο και το κάθε τι έχει τις αντιδράσεις που αναμένετε. Έτσι, αν για παράδειγμα μία καραμέλα κρέμεται και πηγαινοέρχεται σαν εκκρεμές, σιγά σιγά θα σταματήσει να κινείται αν δεν κάνετε κάτι. Αντιθέτως, αν κόψετε το σκοινί, αυτή θα ακολουθήσει με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο την πορεία που περιμένετε, συνυπολογίζοντας δυνάμεις όπως αυτές της αδράνειας, της φυγόκεντρου και βέβαια του βάρους.

Πέρα από τα παραπάνω, το ενδιαφέρον ανεβαίνει και από το γνωστό σύστημα αξιολόγησης με τα αστέρια. Όπως είθισται στην μετά Angry Birds εποχή σε κάθε level υπάρχουν τρία από αυτά. Για να τα αποκτήσετε θα πρέπει να ανακαλύψετε τον τρόπο ώστε η καραμέλα να τα ακουμπήσει, πριν αυτή καταλήξει στο στόμα του τέρατος. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδρομές γίνονται άμεσα πιο περίπλοκες και ο υπολογισμός της πορείας του γλυκίσματος θα απαιτεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχετε τις ικανότητες του...Νεύτωνα.

Υπάρχουν στιγμές όπου αρκετά πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα στην οθόνη. Για παράδειγμα, τηλεμεταφορείς και εμπόδια κινούνται ή περιστρέφονται αυτόματα ενώ οι αντιπαθητικές αράχνες πλησιάζουν για να φάνε την καραμέλα σας. Τότε εσείς θα πρέπει να συγκεντρωθείτε πολύ ώστε να καταφέρετε να «κεράσετε»» τον Om Nom. Oι προγραμματιστές έχουν σκεφτεί πολύ τη μορφή των γρίφων και έχουν καταφέρει να υπάρχει πάντα μία τουλάχιστον σωστή «3άστερη» λύση. Το αν θα καταφέρετε να την βρείτε εξαρτάτε από τις ικανότητες σας αφού σε κάποιες περιπτώσεις αυτή είναι μπροστά σας αλλά καλά κρυμμένη ενώ σε άλλες αυτό που αρχικά φαίνεται εύκολο καταλήγει να δέσει τον εγκέφαλο σας κόμπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα είστε ικανοποιημένοι αν το candy φτάσει στον Om Nom, ακόμα και χωρίς να πάρετε κάποιο αστέρι. Πάντα όμως θα σας «ερεθίζει» το γεγονός ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας τρόπος να συλλέξετε όλα τα αστέρια, αλλά αυτός δεν είναι προφανής. Μόλις όμως η λύση βρεθεί, η απόλαυση του «τα κατάφερα» είναι τεράστια, ενώ το δάκτυλο σας θα πηγαίνει αυτόματα στο κουμπί του next level. Εμφανίζονται λοιπόν έντονα τα δύο χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα δομικά στοιχεία ενός καλού puzzle: οι λογικοί γρίφοι και ο εθισμός.

Χειρισμός, διάρκεια, αρνητικά
Λαμβάνοντας υπόψη την ακρίβεια που χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε πως ανταποκρίνεται ο χειρισμός του Cut the Rope. H απάντηση είναι θετική. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις multi-touch δυνατότητες των σύγχρονων smartphones, έχετε την δυνατότητα να κόβετε δύο ή και περισσότερα σκοινιά ταυτόχρονα κάτι το οποίο σας «λύνει τα χέρια» αφού σε αρκετές περιπτώσεις θα το χρειαστείτε.

Προσέξαμε πάντως μία διαφορά μεταξύ iPhone και iPad. Έχοντας επικεντρωθεί στην έκδοση του smartphone αρχικά, βρήκαμε τον χειρισμό απόλυτα ικανοποιητικό παρά το μικρό μέγεθος της οθόνης. Αφού όμως αφιερώσαμε κάποιες ώρες στο iPad, έγινε αντιληπτό ότι στην μεγαλύτερο οθόνη του tablet υπήρχε περισσότερη άνεση στις κινήσεις ειδικά σε στιγμές όπου πρέπει να κινηθείτε γρήγορα αγγίζοντας διάφορα σημεία της οθόνης. Ακόμα και τότε πάντως οι διαφορές είναι μικρές και οφείλονται καθαρά στην ύπαρξη περισσότερου χώρου.

Τα levels του CtR χωρίζονται σε «κουτιά». Το κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του θέμα και περιέχει 25 πίστες. Συνολικά υπάρχουν 13 κουτιά κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των levels στις 325. Για να τα ξεκλειδώσετε όλα χρειάζεται να συγκεντρώσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό αστεριών. Αυτό το γεγονός σας αναγκάζει να παίξετε ξανά τα levels στα οποία δεν είχατε συγκεντρώσει όλα τα αστέρια, κάτι που αυξάνει την διάρκεια του τίτλου. Αν βιάζεστε να ξεκλειδώσετε τα πάντα μπορείτε να αξιοποιήσετε τη σχετική in-app αγορά, κάτι που όμως…κοστίζει. Πάντως, το να μαζέψετε όλα τα αστέρια δεν είναι κάτι εύκολο. Από τον δεύτερο κόσμο και έπειτα, τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα αλλά ποτέ δεν καταντάνε εκνευριστικά.

Ένα σύντομο «κέρασμα» του Om Nom δεν θα πάρει πάνω από έξι ώρες. Μιλάμε για την περίπτωση όπου το γλύκισμα απλά καταλήγει στο στόμα του αδηφάγου τέρατος. Για να ξεκλειδώσετε όλα τα levels (και να συγκεντρώσετε όλα τα αστέρια) θα χρειαστείτε τουλάχιστον τον τριπλάσιο χρόνο, επίδοση απολύτως ικανοποιητική για puzzle game, ειδικά όταν αυτό στοιχίζει μόλις 0,89€, ενώ δεν υπάρχει κανενός είδους multiplayer. Αντιθέτως υπάρχει πλήρης πρόσβαση στο Game Center και στα σχετικά Leaderboards. Εδώ συγκρίνετε επιδόσεις και score, αφού σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας σας βαθμολογείστε ανάλογα με το πόσο γρήγορα ολοκληρώσατε το level αλλά και το πόσα αστέρια μαζέψατε.

Είναι αξιοπερίεργο ότι το μόνο εκνευριστικό αρνητικό στοιχείο που εντοπίσαμε δεν έχει καμία σχέση με το gameplay. Στις τελευταίες εκδόσεις της εφαρμογής, έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορα pop-up διαφημιστικά για άλλα games της ZeptoLab τα οποία εμφανίζονται μετά από κάποια levels, κάτι που συνεχίζεται ακόμα και μετά την αγορά της full έκδοσης. Αυτό μας εκνεύρισε, κυρίως επειδή τα διαφημιστικά χαλάνε τον ρυθμό -καθώς αρκεί ένα λάθος άγγιγμα για να μεταφερθείτε στο App Store. Από την άλλη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για πιο λόγο να αναγκαζόσαστε να βλέπετε διαφημιστικά αφού μάλιστα πληρώσετε για την αγορά του Cut the Rope. Μακάρι αυτό το trend να μην συνεχιστεί και ελπίζουμε οι πολλές αρνητικές αντιδράσεις που εμφανίστηκαν στα σχόλια του App Store να έχουν τους κατάλληλους αποδέκτες.

Γραφικά και ήχος
Tα γραφικά του παιχνιδιού είναι πραγματικά πολύ όμορφα. Τα backgrounds είναι πολύχρωμα και γεμάτα λεπτομέρεια ενώ υπάρχουν έξυπνες αντανακλάσεις φωτός στα αντικείμενα και στα αστέρια οι οποίες όχι μόνο ζωντανεύουν το αποτέλεσμα αλλά και τραβάνε την προσοχή σας προς τα σημεία που έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το CtR μπορεί να παιχτεί σε οποιοδήποτε smartphone, ακόμα και σε αυτά με μικρότερη οθόνη, επειδή τα στοιχεία του gameplay έχουν ικανοποιητικό μέγεθος. Έτσι, σε αντίθεση με το Angry Birds ή το Peggle, μπορείτε με μία ματιά να βλέπετε ξεκάθαρα το τι συμβαίνει. Το animation του Om Nom είναι χαριτωμένο και αρκετές φορές βγάζει γέλιο, ενώ αυτό των κομμένων σκοινιών είναι απολύτως ρεαλιστικό, κάτι που ανεβάζει την αληθοφάνεια των όσων συμβαίνουν.

Στον τομέα του ήχου, υπάρχει η απαραίτητη lounge μουσικούλα η οποία είναι μεν ευχάριστη αλλά δεν φτάνει τα επίπεδα πραγματικής απόλαυσης όπως έχουμε δει σε άλλα σύγχρονα puzzles (και κυρίως σε δημιουργήματα της PopCap). Το ίδιο ισχύει και για τα ηχητικά εφέ. Είναι συμπαθητικά και λειτουργικά, αλλά δεν εντοπίσαμε κάτι το οποίο θα μείνει στον εγκέφαλό μας για πολύ. Αντιθέτως, αν παίξετε το παιχνίδι χωρίς μουσική, είναι πιθανόν να σας εκνευρίσουν. Είναι πάντως απαραίτητα, αφού το feedback τους σας βοηθάει πολύ.

Επίλογος
Ίσως κάποιοι να βιαστούν να πουν ότι το gaming σε ένα κινητό τηλέφωνο είναι απλό υποκατάστατο του πραγματικού, αλλά στην περίπτωση του Cut the Rope αυτό δεν ισχύει. Όπως κάθε καλό puzzle game που θυμόμαστε, το δημιούργημα των αδερφών Voinov ξεκινάει με μία απλή κεντρική ιδέα και την “σμιλεύει” με διάφορους τρόπους ώστε να γίνει κάτι αξιόλογο. Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο δημιούργημα, στο gameplay του οποίου η λέξη "εκνευρισμός" δεν έχει καμία θέση και που πραγματικά αξίζει τις πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα.

Αν σας αρέσει να υπολογίζετε τα δεδομένα, να καταστρώνετε σχέδια και να τα δοκιμάζετε, δώστε του μία ευκαιρία. Τα καταφέρνει πολύ καλά σε όσα υπόσχεται, ενώ ο συνδυασμός προσεκτικών κινήσεων και γρήγορων αντανακλαστικών μας θύμισε απολαυστικά old school puzzles (όπως για παράδειγμα το Bumpy της Loriciel εν έτη 1992). Εν κατακλείδι, το Cut the Rope είναι ένας πολύ απολαυστικός τρόπος για να περάσετε της ώρα σας και κάθε κάτοχος smartphone οφείλει να το δοκιμάσει.

Θετικά:
- Ρεαλιστικά physics
- Καλοσχεδιασμένοι γρίφοι
- Μπορεί να το παίξει ο καθένας
- Ευχάριστη ατμόσφαιρα και χιούμορ
- Πολύ εθιστικό

Αρνητικά:
- Πολύ τυπική μουσική και ηχητικά εφέ
- Εκνευριστικές διαφημίσεις μέσα στην εφαρμογή

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Φτιαγμένο για να απολαύσετε το touch interface και με στόχο να σας χαρίσει ευχάριστο ξόδεμα χρόνου!

Κώστας Προμπονάς

Keywords
cut the rope, cut, rope, cut, cut the rope, rope, angry birds, app store, old school, puzzle, games, ios, android, budget, άπειρο, angry, birds, downloads, slide, ninja, video, candy, σημαίνει, λύση, smartphones, iphone, ipad, tablet, ctr, συγκεκριμένο, game, εμφάνιση, full, store, animation, popcap, school, κινηση στους δρομους, ipad 2, Καλή Χρονιά, ipad 3, η ζωη, ξανα, ctr, μποτες, γριφοι, ηχος, θεμα, μουσικη, τηλεφωνο, φρουτα, φυσικη, ωρα, games, game, ios, αγορα, αξιζει, απλα, άπειρο, αστερια, ατμοσφαιρα, βγαινει, εβδομαδες, βρειτε, γεγονος, γελιο, γινει, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δειτε, ευχαριστο, εγινε, εφε, εθισμος, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκκρεμες, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, εποχη, επιτυχια, ετη, ζευγαρια, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδιο, ειδος, ισχυει, ηχητικα, θετικο, θυμισε, καπελα, εκδοσεις, κινητο, κινηση, λαθος, λύση, λογο, ματια, μηκος, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυαλο, παντα, οθονη, ονομα, ουσιαστικο, πλατφορμες, πωλησεις, ρεκορ, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σπιτι, στομα, σχεδια, σχολια, τρια, τιτλος, φτανει, φορα, ομορφα, ωρες, angry birds, ανηκει, animation, app store, αραχνες, budget, birds, candy, downloads, puzzle, φουσκες, full, ιδιαιτερα, ιδιαιτερη σχεση, μεινει, μια ματια, μπροστα, angry, multi, old school, παιχνιδι, pop, school, σημαίνει, smartphones, tablet, υπολογισμος, store
Τυχαία Θέματα