Battleblock Theater

Καλωσορίσατε στο θέατρο του παραλόγου.

Ένα παιχνίδι δε χρειάζεται να έχει τέλεια γραφικά για να σας ενθουσιάσει και να σας κάνει να κολλήσετε μαζί του. Ένα έξυπνο σενάριο και όμορφο gameplay μπορεί να φανεί αρκετό. Πάνω στην ιδέα αυτή εμφανίστηκαν και τα indie games, τα οποία δημιουργούνται από ανεξάρτητες ή γενικά μικρές ομάδες χωρίς κάποια οικονομική υποστήριξη από εκδότριες εταιρείες. Το είδος αυτό ξεκίνησε ιδιαίτερα να εμφανίζεται προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας

του 2000 λόγω των νέων τρόπων διακίνησης μέσω του internet και των εργαλείων ανάπτυξής τους. Μερικά από τα πιο γνωστά, τα οποία διέφυγαν από τις μικρές κατηγορίες και πέτυχαν οικονομικά, είναι τα Braid, World of Goo, Minecraft και Castle Crashers. Το τελευταίο ήρθε από τους δημιουργούς του Battleblock Theater.

Το Battleblock Theater είναι ένα platform το οποίο χρειάστηκε αρκετά χρόνια ανάπτυξης μέχρι να κάνει την εμφάνισή του στην ολοκληρωμένη του μορφή. Συγκεκριμένα, η προγραμματιστική εταιρεία The Behemoth, παρουσίασε πρώτη φορά μια playable έκδοσή του, με κωδικό όνομα Game #, στο παγκόσμιο συνέδριο για anime στο Τόκιο το 2009, καθώς και ένα τρέιλερ. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, το όλο project πέρασε στις σκιές, ξανακάνοντας την εμφάνισή του ένα χρόνο αργότερα με το επίσημο πλέον όνομά του, Battleblock Theater.

Η υπόθεση είναι σίγουρα πρωτότυπη, ίσως και λίγο βγαλμένη από Hollywood, αλλά με μια δόση από την εταιρεία κινουμένων σχεδίων Pixar. Περιλαμβάνει τεχνολογικά ανεπτυγμένες κακές γάτες, προδοσία φιλίας, σχέδια για εκδίκηση και πολλά άλλα που θα διεγείρουν τις αισθήσεις σας οπτικά και ακουστικά. Δεν έχει σίγουρα σοβαρό ύφος, μίας και η The Behemoth δε μας έχει συνηθίσει σ’ αυτό. Αντιθέτως, είναι γεμάτο χιούμορ και εξωπραγματικές καταστάσεις.

Η προγραμματιστική εταιρεία The Behemoth δημιουργήθηκε το 2003 από τους John Baez, τον γραφίστα Dan Paladin και τους προγραμματιστές Tom Fulp (δημιουργό του επιτυχημένου site Newgrounds) Brandon LaCava και Nick Dryburgh. Ξεκίνησαν την πορεία τους δημιουργώντας το Alien Hominid, το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές από τον κοινό και το 2011 μεταφέρθηκε για τα smartphone με λειτουργικό iOS. Η μεγαλύτερη όμως δημιουργία τους ως τώρα είναι το Caste Crashers, το οποίο κυκλοφόρησε το 2008 για το Χbox Live Arcade, το 2010 για PS3 και το 2012 για PC και Mac. Μέσα στο διάστημα της αρχικής του κυκλοφορίας και το τέλος του 2011 κατάφερε να γίνει ένα από τα games με τα περισσότερα downloads, με πάνω από 2,6 εκατομμύρια πωλήσεις.

Σκοπός της The Behemoth είναι να εστιάζεται στην δημιουργία τίτλων, οι οποίοι θα έχουν το στυλ της παλιάς σχολής χρησιμοποιώντας όμως τα εργαλεία της σύγχρονης γενιάς. Σχεδόν κάθε παραγωγή τους έχει σαν μοτίβο εμφάνισης ένα σχεδιασμό πολύ απλό, αλλά gameplay ενδιαφέρον και εθιστικό. Επίσης πάντα θα διακρίνετε το συγκεκριμένο στυλ ενός από τα ιδρυτικά μέλη, του γραφίστα Paladin, ο οποίος και επικεντρώνεται στην εποχή των 2D platform. Τα δείγματα της δουλειάς τους ως τώρα, είναι ενθαρρυντικά και γεμάτα ενέργεια κι αποφασιστικότητα.

Χιούμορ από την αρχή μέχρι το τέλος
Ο κεντρικός άξονας της υπόθεσης περιστρέφεται γύρω από μια περιπετειώδη ομάδα φίλων και τον αγαπημένο όλων Hatty Hattington, οι οποίοι ξεκινάνε μια από τις γεμάτες διασκέδαση αποδράσεις τους με όχημα ένα καράβι, το οποίο έχει ονομασία S.S Friend Ship. Οι περιπέτειές τους όμως ξεκινάνε πιο γρήγορα απ’ ότι υπολογίζουν, καθώς το πλοίο τους βρίσκεται στην μέση μιας καταιγίδας. Η καταιγίδα χτυπάει πολύ δυνατά το μεταφορικό τους μέσο, το οποίο και τελικά ναυαγεί σε ένα μυστηριώδες νησί. Το νησί αυτό όμως κατοικείται από ανθρωπόμορφες και διανοητικά εξελιγμένες γάτες.

Εδώ τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον, διότι οι γάτες αιχμαλωτίζουν τους άτυχους φίλους και τυχόν άλλους ναυαγούς και τους χρησιμοποιούν ως μέσο διασκέδασης. Συγκεκριμένα, τους αναγκάζουν να συμμετέχουν σε θανατηφόρες παραστάσεις επιβίωσης για την δική τους ευχαρίστηση και ψυχαγωγία. Από εδώ καταλαβαίνετε την πηγή της λέξης theater στην ονομασία του εν λόγω τίτλου.

Το χιουμοριστικό ύφος και στυλ της The Behemoth είναι διάχυτο αποκλειστικά και μόνο από το σενάριο του Battleblock Theater, το οποίο και θα σας εισάγει αμέσως στο τι γίνεται γύρω σας. Σε περίπτωση όμως που δεν καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, μην ανησυχείτε, καθώς όλα τα γεγονότα περιγράφονται από τον γραφικό και γεμάτο ζωή αφηγητή William Stamper. Ο αφηγητής όχι μόνο θα σας ενημερώνει για το τι γίνεται στην υπόθεση, αλλά και θα σχολιάζει τις “θεατρικές” σας παραστάσεις.

Κολοσσαίο για γάτες
Στο Battleblock Theater αναλαμβάνετε έναν από τους φίλους της παρέας που επέβαιναν στο άτυχο S.S Friend Ship. Ξεκινώντας θα βρεθείτε να περιπλανιέστε στις ακτές του νησιού, με σκοπό να μάθετε για την τύχη των συνεπιβατών σας, αλλά και το τι συμβαίνει στο νησί. Προσπαθώντας να εντοπίσετε τους επιζήσαντες και πλέον κρατούμενους φίλους σας θα έρθετε αντιμέτωποι με δύο φύλακες γάτες, οι οποίες έχουν αιχμαλωτίσει τον Hatty Hattington. Προκειμένου να μη γίνετε αντιληπτοί, θα κρυφτείτε ώστε να δείτε τι θα απογίνει το αγαπημένο αυτό μέλος της παρέας. Αντί όμως για κάποια βοηθητική πληροφορία, θα παρακολουθήσετε μια τρομακτική πράξη από τις διαβολικές γάτες.

Τα αναπτυγμένα αυτά αιλουροειδή θα τοποθετήσουν στο κεφάλι του Hatty ένα καταραμένο καπέλο άγνωστης προέλευσης. Το καπέλο αυτό θα κυριαρχήσει πάνω του, αναγκάζοντάς τον να δουλέψει για τους αντιπάλους σας αλλά και εναντίον σας. Το γεγονός ότι το καπέλο κυριαρχεί πάνω σε αυτόν τον σημαντικό για την υπόθεση χαρακτήρα φαίνεται από το σχεδιασμό του προσώπου του, που είναι μονίμως δακρυσμένο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, διότι αντί να ξεφύγετε, γίνεστε αντιληπτοί από τους φύλακες. Αμέσως σας συλλαμβάνουν και σας οδηγούν στον πρώτο σας αγώνα, όπου και ουσιαστικά θα αρχίσουν να γίνονται πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα για εσάς.

Σκίστε τη γάτα!
Το Battleblock Theater ανήκει στη κατηγορία των platform με αρκετά στοιχεία puzzle. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα περάσετε πολλές ώρες μπροστά από ένα πρόβλημα μέχρι να βρείτε την λύση του. Αντιθέτως θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα και αποτελεσματικά. Τα μικρά αυτά παζλ υπάρχουν καθαρά για να σας κάνουν την ζωή λίγο δυσκολότερη. Βέβαια θα συναντήσετε και τα κλασσικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν συγχρονισμένα άλματα, γρήγορη ανταπόκριση και φυσικά αποφυγή των εχθρών.

Θα συναντήσετε μια μεγάλη ποικιλία επιπέδων, αντιπάλων και αντικειμένων, τα περισσότερα από τα οποία θα έχετε και στην κατοχή σας πιο μετά. Ο τρόπος χειρισμού είναι πολύ απλός αλλά σε συνδυασμό με τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσετε, θα αισθανθείτε μεγάλη πρόκληση που μπορεί να φθάσει κάποιες φορές και στα όρια του εκνευρισμού. Από την αρχή μέχρι το τέλος θα έχετε την αίσθηση ότι ασχολείστε με ένα platform την παλιάς καλής εποχής.

Theatrical stages
Συνολικά θα πρέπει να φέρετε εις πέρας 86 επίπεδα προκειμένου να τερματίσετε το campaign του Battleblock Theater. Όλα τα levels θα σας προκαλέσουν, θα σας βοηθήσουν αλλά και θα σας διαολίσουν. Οι πίστες είναι κατασκευασμένες από μικρούς κύβους, στοιβαγμένους με τέτοιο τρόπο στον χώρο, ώστε να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον. Κατά κύριο λόγο οι απλοί κύβοι θα κυριαρχούν ως προς τον αριθμό, αλλά θα υπάρχουν και εκείνοι που θα σας κάνουν τη ζωή δυσκολότερη ή θα σας βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο.

Για την ακρίβεια, έχουμε πολλά είδη κύβων που θα σας οδηγήσουν στο θάνατο αρκετές φορές. Συγκεκριμένα θα συναντήσετε παγωμένους κύβους, όπου η τριβή και τα φρένα σας παύουν να ισχύουν, οπότε τα αντανακλαστικά σας θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Θα συναντήσετε τους κύβους με τα καρφιά (spikes), στους οποίους με το που ακουμπήσετε έστω και λίγο θα σας καρφώσουν με δόρατα, στέλνοντάς σας έτσι στο τελευταίο σας checkpoint. Τα πιο εκνευριστικά είναι εκείνα που καταρρέουν, όχι όμως όταν προσγειωθείτε πάνω τους αλλά και μόλις τα αγγίζετε. Βέβαια μετά από λίγο θα ξαναεμφανίζονται.

Οι κίνδυνοι δεν έρχονται μόνο σε μορφή κιβωτίων, καθώς πολλές φορές θα έρθετε αντιμέτωποι με ακτίνες ηλεκτρισμού, οι οποίες είναι ενεργές για κάποιο χρονικό διάστημα και για κάποιο ανενεργές. Οπότε πρέπει να συγχρονίζετε τις κινήσεις σας για να φθάσετε στο τέρμα του επιπέδου. Εάν πέσετε όμως πάνω στις ακτίνες θα γίνετε… τηγανητοί. Διάσπαρτα στον χώρο υπάρχουν και μικρά σε μήκος ποταμάκια, τα οποία μόνο φιλικά δεν είναι. Συνήθως θα μπορείτε πολύ εύκολα να τα αποφύγετε, με πιο συνηθισμένο τρόπο, αυτόν του χάρτινου καραβιού. Όταν θα βρίσκεστε στην άκρη του ποταμιού, κρατώντας το κουμπί RT, θα κάνετε κυματάκια με το χέρι σας, φέρνοντας κοντά σας έτσι το καραβάκι.

Οι δημιουργοί φρόντισαν επίσης να εισάγουν και βοηθητικά τετράγωνα, όπως οι πυρωμένοι κύβοι, οι οποίοι με το που τους ακουμπάτε, σας εκτινάσσουν σε μεγάλη απόσταση. Εάν μάλιστα τους συνηθίσετε, θα μπορείτε να ελέγχετε προς τα που θα πάτε. Με αυτό τον τρόπο θα φθάνετε σε απρόσιτα ή κρυμμένα σημεία. Βέβαια δε βοηθάνε πάντα, καθώς εάν δεν ελέγξετε την πορεία σας, θα καταλήξετε πάνω σε καρφιά ή μέσα σε θανατηφόρα ποτάμια. Επιπλέον, έχετε τους κύβους στους οποίους θα κολλάτε και που χρησιμεύουν για να κατεβαίνετε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να έχετε αμφιβολίες για το τι υπάρχει από κάτω ή στο να αποφεύγετε εμπόδια. Πολλά κιβώτια έχουν ενσωματωμένα πάνω τους καταπέλτες που θα σας εκτινάσσουν σε ψηλά ή μακρινά σημεία, καθώς και portals που θα σας οδηγούν σε απρόσιτα ή μυστικά μέρη του περιβάλλοντος.

Πέραν αυτών όμως, θα συναντήσετε και πολύ κλασικά 2D platform στοιχεία στο περιβάλλον. Τέτοια είναι για παράδειγμα οι κύβοι που αλλάζουν κατεύθυνση, τετράγωνα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται, καθώς και διάφανα τετράγωνα, τα οποία έχουν σχήμα σύννεφου. Θα έχετε τη δυνατότητα να ανεβείτε στα “συννεφάκια” αυτά, αλλά όχι να κατεβείτε. Πρόκειται λοιπόν για μικρές, αλλά πολύ χαρούμενες ενσωματώσεις που θα σας θυμίσουν παλιές καλές στιγμές.

Όλα τα παραπάνω θα σας παρουσιάζονται ένα-ένα σε κάθε chapter και θα σας αφήνουν να προσαρμοστείτε πρώτα σε αυτά. Καθώς θα προχωράτε στο campaign, όλα όσα έχετε συναντήσει θα ενσωματώνονται στα μετέπειτα στάδια, κάνοντάς τα έτσι πιο προκλητικά και ενδιαφέροντα. Βέβαια για να μη σας χρυσώνω το χάπι, θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθάνεστε ότι τα έχετε δει όλα και ότι το Battleblock Theater απλά επαναλαμβάνεται.

Διαμάντια και μπάλες από κλωστές
Συνολικά θα πρέπει να έρθετε αντιμέτωποι με 8 chapters. Καθένα από αυτά περιλαμβάνει 9 stages, τρία levels με χρονικό περιθώριο με την ονομασία encore και δύο τελικές πίστες επίσης με χρονικό περιθώριο. Στα τελικά stages θα αναζητάτε ένα κλειδί που θα σας ανοίξει την πόρτα για τα επόμενο chapter. Για κάθε επίπεδο που θα τελειώνετε θα σας δίνεται μια βαθμολογία, η οποία θα είναι βασισμένη στις επιδόσεις σας. Όχι όμως βασισμένη στις φορές που θα πεθάνετε, καθώς οι The Behemoth ήταν πολύ γενναιόδωροι όσον αφορά στα checkpoints, δημιουργώντας έτσι μεγάλο συναίσθημα ασφαλείας. Αλλά και χωρίς πολλά checkpoints, οι θάνατοί σας δε θα τιμωρούνται με κάποιο τρόπο στο τελικό σας αποτέλεσμα.

Η κατώτερη βαθμολογία ολοκλήρωσης ενός level είναι F ενώ η ανώτερη είναι το A++. Σε κάθε “παράσταση” υπάρχουν συνολικά κρυμμένα 7 διαμάντια, μια μπάλα από κλωστές και ένα κρυφό level. Ο ελάχιστος αριθμός διαμαντιών για να τελειώσετε ένα stage είναι τρία. Την ανώτερη βαθμολογία, θα την αποκτήσετε μόνο εάν συλλέξετε και βρείτε ότι υπάρχει μέσα στο κάθε χώρο. Τις περισσότερες φορές θα καταλήξετε με το “τιποτένιο” Α, διότι το κρυμμένο level είναι αρκετά δύσκολο στον εντοπισμό του, βεβαία εάν ήταν εύκολο δε θα λεγόταν και secret level. Πάντα όμως να έχετε στον νου σας να μαζέψετε όλα τα διαμάντια και τις μπάλες, καθώς όλα αυτά θα σας φανούν πολύ χρήσιμα, όπως θα δείτε παρακάτω.

Show must go on!

Διαφορετικοί και εμφανισιακά περίεργοι χαρακτήρες Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στο Battleblock Theater δεν ελέγχετε κάποιο κεντρικό πρωταγωνιστή, αλλά πολλούς χαρακτήρες. Κάθε avatar θα έχετε την δυνατότητα να το διαφοροποιήσετε. Ανάμεσα στα πράγματα που θα μπορείτε να αλλάξετε είναι το χρώμα, τα κεφάλια, τα αξεσουάρ του προσώπου, όπως γυαλιά, καπέλα και άλλα και τέλος την ειδική κίνησή σας. Τα κεφάλια των avatars έχουν την μορφή είτε κύβων είτε άλλων γεωμετρικών σχημάτων. Θα έχετε την ευχέρεια να αλλάζετε όλα τα παραπάνω ακόμα και πριν από κάθε επίπεδο.

Σχετικά με τις ειδικές δυνάμεις του χαρακτήρα σας, τα πράγματα γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα. Όταν θα πρωτοξεκινήσετε, θα έχετε διαθέσιμη μόνο μία ικανότητα και αυτή θα είναι να πετάτε νάρκη, πατώντας το κουμπί Β, η οποία και θα ανατινάσσεται μετά από λίγο. Για να αποκτήσετε παραπάνω αντικείμενα θα πρέπει να τα ξεκλειδώσετε.

Πώς θα τα ξεκλειδώσετε; Μα πολύ απλά μαζεύοντας τις μπάλες από μαλλί που αναφέραμε προηγουμένως. Πριν εισέρθετε σε κάποια “παράσταση” θα μπορείτε να πάτε πρώτα προς τα λημέρια των γατών. Εκεί θα μπορείτε να τις δωροδοκήσετε με τις μπάλες ώστε να σας δώσουν καινούρια αντικείμενα. Κάθε νέα ικανότητα κοστίζει πέντε μπάλες και ανάμεσά τους θα βρείτε πολλά καλούδια. Στον ίδιο χώρο θα μπορείτε να απελευθερώσετε και άλλους κρατουμένους, δίνοντας σαν αντάλλαγμα 10 διαμάντια για κάθε φυλακισμένο.

Πίσω στα καλούδια λοιπόν! Ο αριθμός αυτών είναι πραγματικά μεγάλος και θα σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας πόσα και μέχρι που έχει φτάσει η φαντασία των δημιουργών. Ανάμεσα στα αντικείμενα θα βρείτε μπούμερανγκ, νάρκες, βόμβες, όπλα και πολλά – πολλά άλλα. Επίσης στις πίστες θα βρείτε και κάποιες βοήθειες, όπως jetpack και ατομικά ελικόπτερα.

Ο χειρισμός του χαρακτήρα είναι πάρα πολύ απλός, τίποτα έξω από τα συνηθισμένα ενός platform. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε άλμα με το κουμπί Α και πατώντας το δύο φορές θα κάνετε διπλό άλμα. Θα έχετε στη διάθεσή σας κάποιες μαχητικές ικανότητες, όπως μπουνιές, κλωτσιές και τρικλοποδιές. Πολύ περιορισμένες όμως και όχι πολύ αποτελεσματικές. Γενικά ο χειρισμός δεν υπακούει όσο καλά θα θέλατε, μιας και ορισμένες φορές θα κάνει τα δικά του κόλπα, οδηγώντας σας στο προηγούμενο checkpoint.

Who let the…cats out?
Η αλήθεια είναι πως δεν ακούς συχνά για ανεπτυγμένα επιστημονικά και νοητικά γατιά να παίρνουν κρατούμενους. Πόσο μάλλον να τους βάζουν να προσπαθούν να επιβιώσουν για τη δική τους διασκέδαση. Οι εχθροί στο Battleblock Theater έχουν πολλά είδη επιθέσεων, αλλά υστερούν στην εμφάνιση. Αυτό που τους κάνει επικίνδυνους είναι τα όπλα που συνήθως κρατάνε, καθώς είναι παρόμοια με εκείνα που θα ξεκλειδώνετε εσείς αργότερα και που πετάνε παγάκια, τα οποία εάν σας πετύχουν γίνεστε παγοκολώνα ή χημικές φούστες, βελάκια κ.ο.κ.

Άλλο ένα είδος εχθρού είναι ένα τερατόμορφο σκυλί – ρακούν, το οποίο με το που θα σας δει θα σας κυνηγήσει και θα σας κατασπαράξει. Τις περισσότερες στιγμές όμως, ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας είναι το ίδιο το περιβάλλον, διότι θα πρέπει να έρθετε αντιμέτωποι με όλα τα είδη των κύβων, αλλά και με κανόνια που πετάνε χημικές βόμβες, θανατηφόρα κόκκινα τετράγωνα και νάρκες. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, οπότε μη νομίζετε ότι όλα είναι αστεία.

Από πλευράς νοημοσύνης, οι εχθροί παρουσιάζουν μέτριο έως χαμηλό Α.Ι. Θα κάνουν αυτοματοποιημένες κινήσεις και αρκετές στιγμές θα μπορείτε είτε να τους αποφύγετε είτε να τους αφήσετε να πεθάνουν μόνοι τους από μία άγαρμπη κίνησή τους. Η τοποθέτησή τους είναι περισσότερο για καθυστέρηση παρά ταλαιπωρία.

Δεν αρέσει σε όλους η ευκολία
Το κεντρικό mode στο Battleblock Theater είναι το Adventure Mode, το οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε είτε μόνοι σας είτε με παρέα. Το Co-Op είναι ειλικρινά πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό, καθώς θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον συμπαίκτη σας για να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Θα μπορείτε π.χ. να πετάξετε ο ένας τον άλλο μακριά ή να πραγματοποιήσετε ο ένας σκαλοπάτι για τον άλλο, χρησιμοποιώντας το κεφάλι σας. Πέρα από βοήθεια θα σας δίνεται η ευκαιρία να σαμποτάρετε και τον φίλο σας, προκαλώντας έτσι πολλά γέλια αλλά και νεύρα.

Εάν θεωρείτε ότι τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα για εσάς, τότε δεν έχετε παρά μόνο να φύγετε από την normal δυσκολία και να πάτε στην insane. Εάν όμως το αποφασίσετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα checkpoints παύουν να ισχύουν και κάθε θάνατος οδηγεί στην αρχή κάθε επιπέδου. Εάν το νευρικό σας σύστημα αντέχει κάτι τέτοιο, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.

Σε περίπτωση που είστε ακόμα πιο ιδιότροποι και αναζητάτε περισσότερη ποικιλία, τότε θα ενθουσιαστείτε με την επόμενη επιλογή. Εάν αγαπήσατε και αγαπάτε το Forge στο Halo και τη δημιουργία επιπέδων στο Little Big Planet, τότε το editor mode είναι για εσάς. Στο mode αυτό θα μπορείτε να δημιουργήσετε μία πίστα, όσο δύσκολη και περίπλοκη επιθυμείτε. Στη συνέχεια το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να την αποθηκεύσετε και να την τεστάρετε είτε μόνος είτε με φίλους.

Συνολικά το Battleblock Theater θα σας πάρει γύρω στις 6 με 8 ώρες για να το τερματίσετε. Αλλά μιλάμε μόνο για το campaign. Εάν προσθέσετε όλα τα άλλα modes συν το online, τότε οι ώρες που θα πρέπει να αφιερώσετε είναι πάρα πολλές. Το κόστος για να το αποκτήσετε ανέρχεται στα 1200 MS Points (12 ευρώ).

Το campaign είναι απλά η εισαγωγή
Οι παρεϊστικοι τίτλοι πάντα είναι πιο ευχάριστοι, ιδιαίτερα όταν έρχονται με την επιλογή να συνδεθείτε online. Το Battleblock Theater έχει το Arena mode, το οποίο είναι ουσιαστικά μία ανταγωνιστική αρένα για μέχρι και 4 παίκτες, οι οποίοι αγωνίζονται είτε ο καθένας για τον εαυτό του (Free–for–all), είτε σε ομάδες.

Εντυπωσιακές είναι και οι playlists, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί και προσαρμοστεί πολύ προσεκτικά στον κόσμο του Battleblock. Περιλαμβάνουν modes όπως το Soul, που πρέπει να πάρετε την ψυχή της αντίπαλης ομάδας και να την κρατήσετε όση περισσότερη ώρα μπορείτε. Όση περισσότερη ώρα, τόσοι πιο πολλοί οι πόντοι που μαζεύετε. Θα έχετε επίσης το κλασικό slayer mode, αλλά με την ονομασία Muckle, το πλέον διαχρονικό King Of The Hill και πολλά ακόμα ευχάριστα modes για να περάσετε τον χρόνο σας.

Κάθε επίπεδο που θα δημιουργείτε στο editor θα μπορείτε να το ανεβάσετε στους online servers, ώστε άλλοι παίκτες να το δοκιμάσουν και να το αξιολογήσουν. Εάν δεν έχετε διαθέσιμο internet ή πολύ απλά δε θέλετε να συνδεθείτε, τότε μπορείτε να παίξετε όλα τα παραπάνω τοπικά στη κονσόλα σας. Μία επιπλέον διασκεδαστική προσθήκη είναι η δυνατότητα να ανταλλάσετε εξοπλισμό ή κεφάλια με άλλους παίχτες μέσω του διαδικτύου. Αυτό θα είστε σε θέση να το κάνετε στον ίδιο χώρο στον οποίο αγοράζετε τις ικανότητές σας.

Το στυλ των καρτούν κυριαρχεί
Από οπτικής πλευράς το Battlebock Theater έχει το χαρακτηριστικό στυλ της Behemoth, δηλαδή ένα περιβάλλον γεμάτο χρώματα. Οι χαρακτήρες και οι χώροι θα σας δώσουν την εντύπωση ότι έχουν σχεδιαστεί με το χέρι. Για την ακρίβεια, θα σας θυμίσει αρκετά τα καρτούν της παλιάς καλής εποχής και όχι τα μοντέρνα, όπου τα πάντα γίνονται μέσω υπολογιστή. Το animation του χαρακτήρα σας είναι αψεγάδιαστο, αρκετά όμορφο για 2D platform αλλά η αισθητική του ίσως θεωρηθεί αρκετά ξεπερασμένη. Όσοι από εσάς δεν αναζητούν ένα παιχνίδι με εντυπωσιακά γραφικά, σίγουρα θα ενθουσιαστούν.

Ο σχολιασμός είναι όλα τα λεφτά
Η Behemoth, χρησιμοποίει στην τρίτη κατά σειρά δημιουργία της, το Audio Portal, τμήμα του site Newgrounds.com. Το Audio Portal είναι ουσιαστικά ένα μέρος όπου καλλιτέχνες μπορούν να ανεβάσουν τη μουσική τους. Μέσω του τμήματος αυτού οι δημιουργοί του Castle Crashers και Alien Homicid αποφάσισαν να “ντύσουν” τους τίτλους τους. Έτσι λοιπόν και στο Battleblock Theater, χρησιμοποιείται μουσική επένδυση και όχι μόνο από τους χρήστες του Audio Portal, καθώς και ο σχολιασμός του William Stamper που αποτελεί ένα σημαντικό μέλος του site.

Οι μελωδίες που χρησιμοποιoύν οι developers είναι πολύ όμορφες, εθιστικές, αστείες και φέρνουν αναμνήσεις από την παιδική ηλικία. Ο ήχος “δένει” πολύ καλά με το ρυθμό του gameplay. Επίσης θα σας δίνει και κουράγιο για να φθάσετε στο τέλος του κάθε επιπέδου. Αυτό όμως που θα αγαπήσετε είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τις “παραστάσεις” και την εξέλιξη της ιστορίας ο αφηγητής–σχολιαστής. Τα σχόλιά του είναι συνήθως ειρωνικά και τα διακατέχει “μαύρο” χιούμορ. Αρκετές στιγμές απλά μιλάει ακαταλαβίστικα. Ιδιαίτερα το τραγούδι που ακούγεται όταν βρίσκετε ένα secret level, είναι πραγματικά διασκεδαστικό.

Τα ηχητικά εφέ δεν είναι πολλά, όπως στα περισσότερα platform αλλά καταφέρνουν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους. Θα σας δημιουργηθεί το συναίσθημα ότι πραγματικά βρίσκεστε σε αγώνες επιβίωσης, καθώς και ότι έχετε θεατές από κάτω. Καλή προσθήκη αποτελεί και το χειροκρότημα που ακούγεται όταν ολοκληρώνεται ένα chapter.

Όταν πέφτει η αυλαία
Το Battleblock Theater είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα, γεμάτο ιδέες. Σκοπός του, τον οποίο καταφέρνει πολύ αποτελεσματικά, είναι να σας κρατήσει με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο από την αρχή μέχρι το τέλος. Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο και πρωτοποριακό από πλευράς σεναρίου platform, με όμορφους χαρακτήρες, επίπεδα και μουσική. Αν και το campaign θεωρείται σχετικά μικρό, μεγαλύτερο όμως από πολύ πιο ξακουστά games, θα αποτελέσει απλά την αρχή για εσάς.

Το βέβαιο είναι ότι με το multiplayer και τον editor θα αφιερώσετε πολύ χρόνο, ιδιαίτερα εάν θέλετε να ξεκλειδώσετε όλα τα κεφάλια και τα ειδικά αντικείμενα. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα μέσα στους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμες οι δημιουργίες των παικτών, καθώς η Behemoth δεν έχει στα σχέδιά της κάποιο DLC. Ο χειρισμός σίγουρα θα μπορούσε να είχε δεχθεί κάποια παραπάνω προσοχή, αλλά δε θα σταθεί εμπόδιο στην ευχαρίστησή σας. Εν κατακλείδι, οι fans των 2D Platform ανάλογου ύφους, θα εκτιμήσουν τη συγκεκριμένη ανεξάρτητη προσπάθεια, η οποία -όπως τα περισσότερα indie games- προσφέρεται έναντι χαμηλού αντιτίμου.

Θετικά:
- Πρωτότυπο σενάριο
- Έξυπνα επίπεδα
- Το editor mode
- Πραγματικά ευχάριστη μουσική

Αρνητικά:
- Ξεπερασμένα γραφικά
- Στιγμές ανυπακοής χειρισμού
- Μικρός αριθμός εχθρών

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.2

Θα το ευχαριστηθούν οι περισσότεροι από εσάς, αλλά λίγοι πραγματικά θα το αγαπήσουν.

Αναστάσης Δουμουλιάκας

Keywords
το νησι, εν λόγω, θεατρο, games, world, goo, minecraft, castle, εταιρεία, behemoth, game, anime, project, hollywood, pixar, john, site, nick, alien, ios, live, ps3, mac, downloads, στυλ, συγκεκριμένο, ship, william, puzzle, σημαίνει, λύση, παζλ, stage, secret, avatar, νέα, εμφάνιση, adventure, halo, big, planet, online, arena, slayer, king, hill, animation, dlc, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, αξεσουαρ, εργαλεια, ηχος, θανατος, μουσικη, νησι, τυχη, χρωματα, ωρα, dlc, games, game, goo, ios, mac, minecraft, ps3, slayer, αγωνες, αισθητικη, ακουστικα, αναμνησεις, αμφιβολιες, αξονας, απλα, αστεια, ακτινες, βαθμολογια, βοηθεια, βομβες, βρειτε, βρισκεται, γατες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γυαλια, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δικη, διπλο, ευχαριστο, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ειλικρινα, υπαρχει, ενεργεια, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, ερθετε, ερχονται, εταιρεία, εχθροι, εξυπνο, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδιο, ειδος, ηλικια, υποθεση, υφος, ηχητικα, καπελα, κινηση, κλωστες, λύση, λογο, μακρια, μηκος, μηνες, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυστικα, νευρα, ομαδα, παντα, ονομα, ορια, οπτικα, ουσιαστικα, οχημα, παζλ, περιβαλλον, πηγη, πλοιο, πορτα, ψυχη, πωλησεις, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, στυλ, σχεδια, σχολια, ταλαιπωρια, τμημα, τοκιο, τρειλερ, τρια, τριτη, φαντασια, φυσικα, φορα, χερι, χαμογελο, χιουμορ, χρωμα, ωρες, avatar, alien, ανηκει, anime, animation, arena, behemoth, big, castle, downloads, adventure, ευχερεια, ειδη, ειδικες δυναμεις, εξυπνα, εκδικηση, puzzle, φυλακες, γελια, γινετε, john, halo, hill, hollywood, ship, ιδιαιτερα, project, king, nick, μπροστα, ομαδες, παγακια, παιχνιδι, pixar, planet, ποταμια, ρακουν, secret, σημαίνει, site, stage, σωστο, της παρεας, online, υπεροχο, william, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα