Δράσεις 2018 από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Για τα videogames και το animation.

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Γενικός Γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος ανακοίνωσε τις δράσεις που έχει προγραμματίσει σχετικά με τα videogames και το animation για το νέο έτος η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, μετά τα καλά δείγματα από

τις εκδηλώσεις που έγιναν το 2017, φέτος υπάρχει πλάνο για περαιτέρω ανάπτυξη τους και συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις και fora εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και σχέδιο για σημαντική υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών videogames και animation. Αναλυτικό πρόγραμμα για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2018, αλλά και το δελτίο Τύπου από τη συνέντευξη του κ. Κρέτσου μπορείτε να διάβασετε παρακάτω.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αθήνα, 24/01/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, στα γραφεία της ΓΓΕΕ. Κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη του τομέα ψηφιακής και οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα των video games και της τέχνης της εμψύχωσης (animation). Πρώτη κοινή δράση των δυο φορέων είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο τομέα του video game development και του animation, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σύρο και απευθύνονται σε νέους και νέες 18-40 ετών.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, για τις νέες δράσεις της ΓΓΕΕ στον τομέα των video games και του animation. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας Game development, του Ελληνικού Παραρτήματος της Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas, ο πρόεδρος του διεθνούς φεστιβάλ Anima Syros, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), ανώτατα στελέχη του Συνεργατικού Σχηματισμού Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών του Corallia (gi-cluster) και δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των παιχνιδιών.

Οι φετινές δράσεις της ΓΓΕΕ περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ελληνικών αποστολών σε επιχειρηματικά συνέδρια στο εξωτερικό, την υποστήριξη πρωτοβουλιών πάνω στο gaming και το animation αλλά και τη διοργάνωση του δεύτερου Athens Games Festival. Το εναρκτήριο βήμα θα θέσει το Global Game Jam Athens, που θα πραγματοποιηθεί στη Διπλάρειο Σχολή, 26-28 Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για μια παγκόσμια διοργάνωση που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και ατομική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνεται από την Gifted Hellas ΑΜΚΕ, την ViRA (Virtual Reality Applications) και την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Γ.Γ.Ε.Ε), χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ενώ για την τρέχουσα χρονιά Media Partner είναι η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ 2018
VIDEO GAMES & ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ TO VIDEO GAME DEVELOPMENT ΚΑΙ ΤΟ ANIMATION σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς

Σήμερα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 υπογράφθηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με κεντρικό άξονα τη συνεργασία των δυο φορέων για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα ψηφιακής και οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα. Πρώτη μας κοινή δράση είναι η υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σύρο. Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αφορά στην ανάπτυξη video games και το δεύτερο, στην εκμάθηση της τέχνης της εμψύχωσης (animation). Πρόκειται για προγράμματα τα οποία απευθύνονται στο νεανικό πληθυσμό της χώρας, θα είναι δωρεάν και θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για να μπορέσουμε να θέσουμε σωστά θεμέλια για την ανάπτυξη του τομέα των video games και του animation, οφείλουμε να αρχίσουμε ένα διεπιστημονικό διάλογο για το πώς μπορεί να διασυνδεθεί το ακαδημαϊκό με τη βιομηχανία και φυσικά το ρόλο που θα αναλάβουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή τη διαδικασία. Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου είναι εδώ, δίνει το «παρών», οπότε νομίζω έχει ήδη γίνει ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ 1ου INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL On ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND GAMES 28 Mαϊου- 1 Iουνίου 2018, Xανιά

Σημασία έχει όμως και η εισαγωγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας και το πρώτο διεθνές summer school για τεχνητή νοημοσύνη και video games, δίνει μια καλή ευκαιρία σε όσους βρεθούν στα Χανιά το καλοκαίρι να εκπαιδευτούν δίπλα σε καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες. Ο Γιώργος Γιαννακάκης, Διευθυντής του Institute of Digital Games στη Μάλτα, ο Julian Togelius, καθηγητής στο New York University Tandon School of Engineering σε συνεργασία με επαγγελματίες από την UBISOF, τη DeepMind (εταιρεία που εξειδικεύεται στην έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, με έδρα το Λονδίνο), τη Yokozuna Data (εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα predictive game data analytic software, με έδρα το Τόκιο), πρόκειται να καταπιαστούν με ζητήματα που αφορούν στην έρευνα και ανάλυση στα παιχνίδια, στο διαδικαστικό προγραμματισμό, Player modeling κτλ.
Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας συμμετέχει ως communication partner σε αυτήν την προσπάθεια. Ενημερώνουμε ότι είναι διαθέσιμες 3 υποτροφίες για Indie developers, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του summer school.

COMMUNITY BUILDING

GLOBAL GAME JAM ATHENS 2018 (26-28 Ιανουαρίου 2018, Διπλάρειος Σχολή) σε συνεργασία με Gifted Hellas και ViRA

Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί συμμετέχουμε για 3 συνεχόμενη φορά ως συνδιοργανωτές στο Global Game Jam Athens που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι Gifted Hellas, δηλαδή ο Γιώργος Καζαμίας και η Γιούλη Γιαννακαρίου. Φέτος, που είναι η 6η διοργάνωση στην Αθήνα, θα είναι ακόμα πιο δυναμική αφού στο σχήμα των διοργανωτών προστέθηκε η ViRA και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση ως media partner. Χορηγός επικοινωνίας είναι για μια ακόμα φορά η ΕΡΤ. Το Global Game jam Athens θα γίνει φέτος στη Διπλάρειο Σχολή, 26-28 Ιανουαρίου 2018, με πολύ παιχνίδι και πολλές εκπλήξεις και σας περιμένουμε όλους.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Η εμπειρία μας έχει αποδείξει όμως ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους Έλληνες Game Developers όσο και για τους Έλληνες δημιουργούς κινουμένων σχεδίων, η συμμετοχή τους σε εκθέσεις και επιχειρηματικά συνέδρια στο εξωτερικό. Πρόκειται για διοργανώσεις οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες επαγγελματίες να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα διεθνές κοινό και να έρθουν σε επαφή με stakeholders και συναδέλφους τους. Αλλά και σε ένα συλλογικό επίπεδο, μέσα από τέτοιες διοργανώσεις μας δίνεται η ευκαιρία να προβληθούμε ως χώρα και να προβάλλουμε την εγχώρια αγορά. Συνεχίζοντας τις προσπάθειες που κάναμε πέρσι, τα προγραμματισμένα επαγγελματικά ταξίδια για το 2018 , είναι τα εξής:

WHITE NIGHTS, 13-14 Φεβρουαρίου 2018, Πράγα

Είναι η δεύτερη φορά που οι White Nights διοργανώνουν επιχειρηματικό συνέδριο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πράγα και η δεύτερη φορά που θα συμμετέχει ελληνική αποστολή εκεί. Στο συνέδριο των White Nights θα συμμετάσχουν πάνω από 40 χώρες και εταιρίες όπως η Rovio, η Playstation, η Ubisoft, η Valve, η Vider, το Youtube, η Unity κα.
Επίσημα από σήμερα αρχίζουμε να διοργανώνουμε την ελληνική αποστολή. Οπότε και μέχρι το τέλος του μήνα μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.

NORDIC GAME, 23-25 Mαϊου 2018, Μάλμε

Για δεύτερη φορά επίσης θα ταξιδέψουμε στο Μάλμε της Σουηδίας, στο 18ο Nordic Game. 6 ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις δουλειές τους σε μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις για game developers στην Ευρώπη. Στο Μάλμε θα λάβουν χώρα και οι τελικοί του Nordic Game Discovery Contest, ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού για το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο παιχνίδι. Στους τελικούς θα συμμετάσχει και η ελληνική ομάδα Happyland Ent.που είχε προκριθεί στους προημιτελικούς που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του πρώτου Athens Games Festival. Είμαστε χαρούμενοι που μια ελληνική εταιρεία θα παραστεί σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση και θα ταξιδέψει τον Προμηθέα σε όλη την Ευρώπη. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία! Για όσους ενδιαφέρονται, η διαδικασία συμμετοχής για την ελληνική αποστολή στο Μάλμε θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου.

ANNECY INTERNATIONAL ANIMATED FILM FESTIVAL AND MARKET, 11-16 Iουνίου 2018, Ανεσί

Για δεύτερη φορά όμως και το ελληνικό κινούμενο σχέδιο θα ταξιδέψει στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Ανεσί, στο μεγαλύτερο και πιο φημισμένο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων. Σε συνεργασία με την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, η δράση #GreekAnimationRocks θα βρει στέγη στο Annecy International Animated Film Festival and Market. Πρόκειται για μια διεθνής εκδήλωση η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 10,000 επαγγελματίες. Πέρσι είχαμε δυο ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό κομμάτι (ΑΙΝΙΓΜΑ των Α. Ντούσια και Α. Φατούρου και ΕΘΝΟΦΟΒΙΑ του Γ. Ζιόγκα), φέτος ελπίζουμε να έχουμε ακόμα πιο δυναμική εκπροσώπηση.

Athens Animation Agora

Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με το διεθνές φεστιβάλ Animasyros +Agora που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σύρο, με σκοπό να συνδιοργανώσουμε ένα B2B event το οποίο θα φιλοξενήσει επίσημους φορείς, Έλληνες και ξένους παραγωγούς κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, (χώρες με μεγάλη παράδοση στην τέχνη της εμψύχωσης), εταιρείες που ασχολούνται με τη διανομή κινουμένων σχεδίων και κέντρα κινηματογράφου. Η εκδήλωση θα έχει ως σκοπό να υποστηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς κινουμένων σχεδίων και να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους ξένους εταίρους μας.

World Mobile Congress 2018, το οποίο θα διεξαχθεί 26 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου 2018, στη Βαρκελώνη.

Στο ελληνικό περίπτερο για πρώτη φορά θα δώσει το «παρών» το ελληνικό video gaming. Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν οι 3 εταιρείες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Hamac Mobile Games Contest που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Athens Games Festival 17. Οι 3 εταιρείες είναι η Happyland Ent. που κέρδισε την πρώτη θέση, οι Traptics και η Gemcraft Games

NEW PARTNERSHIP με CYPRUS COMIC CON

Είναι πολύ σημαντικό όμως να κάνουμε και νέες συνεργασίες και να διευρύνουμε το επαγγελματικό μας δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με το Cyprus Comic Con, μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία, αφιερωμένες στον κόσμο της ποπ κουλτούρας. Το Cyprus Comic Con 2019 θα φιλοξενήσει ελληνικό περίπτερο με Έλληνες Video Game Developers,ενώ η συνεργασία του με την ΓΓΕΕ θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιο του δεύτερου Athens Games Festival 18.

BIG EVENTS

ATHENS GAMES FESTIVAL 2018, Σεπτέμβριος 2018

Στις 28-29 Οκτωβρίου 2018, στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το Athens Games Festival, το πρώτο επιχειρηματικό συνέδριο για video games στην Ελλάδα. Μεγάλες εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Amazon, η Unity, η King, η Wargaming επισκέφθηκαν την Αθήνα, γνώρισαν την ελληνική κοινότητα game developers, τους έδωσαν συμβουλές για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και έλαβαν μέρος σε επαγγελματικές συναντήσεις με σκοπό να αναπτύξουν νέες συνεργασίες. Το Athens Games Festival έλαβε χώρα σε μια έκταση 3500 τμ, με 60 περίπτερα, συνεδριακές αίθουσες, game arena, με έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για προγραμματισμένα επαγγελματικά meetings, με πρωτότυπα 2D έργα και μουσικές συνθέσεις από Έλληνες artists και μια έκθεση αφιερωμένη στις ρετρό κονσόλες και στα arcade παιχνίδια.

Το Athens Games Festival 18, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα ανοιχτό φόρουμ με επενδυτές και B2B συναντήσεις. Όπως και πέρσι έχουμε εξασφαλίσει τη συνεργασία των White Nights και του Nordic Game. Προσδοκούμε το δεύτερο φεστιβάλ να είναι ακόμα μεγαλύτερο και ακόμα πιο πετυχημένο, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα είδη παιχνιδιών εκτός από τα ψηφιακά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Keywords
new york, animation, συμμετοχή, ελλαδα, video, games, δραση, game, αθηνα, θεσσαλονικη, hellas, σεκεε, athens, festival, global, jam, προσφορες, ΕΡΤ, media, ωναση, μνημονιο, summer, school, χανια, καλοκαιρι, york, εταιρεία, data, software, player, site, community, white, rovio, playstation, ubisoft, valve, youtube, unity, film, market, γαλλια, αινιγμα, world, mobile, cyprus, κυπρος, ποπ, big, helexpo, google, facebook, amazon, king, arena, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, χωρες, βαρκελωνη, βημα, δωρεαν, εδρα, μαλτα, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, amazon, cyprus, games, game, ubisoft, youtube, αγορα, βρειτε, γινει, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δωσει, δικτυο, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εργα, επικοινωνια, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ετων, ετος, ευρωπη, τεχνη, λευκωσια, μπορειτε, νοημοσυνη, ομαδα, ποπ, πραγα, προγραμματα, ρετρο, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, στεγη γραμματων και τεχνων, συρο, σχεδιο, ταξιδια, υλοποιηση, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, athens, animation, arena, summer, mobile, white, data, δουλειες, ειδη, jam, festival, film, global, helexpo, hellas, χωρα, king, κομματι, media, market, new york, ομαδες, παιχνιδι, player, πληροφοριες, rovio, school, site, software, unity, valve, york
Τυχαία Θέματα