2017: Μία δυνατή χρονιά για τη gaming βιομηχανία

Νικητές και χαμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του NPD.

Ιδιαίτερα σημαντική χρονιά ήταν η προηγούμενη για το gaming, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το NPD Group για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά, οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα από $14.59 δις σε προϊόντα που συνδέονται με το gaming, νούμερο αυξημένο κατά 11% σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδα από hardware παρουσιάζονται

αυξημένα κατά 28% σε σχέση με αυτά του 2016, κυρίως λόγω της ύπαρξης τριών δυνατών κονσολών, ενώ αύξηση, της τάξης του 6%, υπήρξε και στα έσοδα από το software που αφορά τις κονσόλες, τα οποία πλέον αγγίζουν τα $6.39 δις. Αντιθέτως, τα έσοδα από το software των ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 20% και υπολογίζονται στα $275 εκατομμύρια. Τα παραπάνω νούμερα αφορούν τόσο τις ψηφιακές πωλήσεις όσο και αυτές μέσω καταστημάτων, αλλά μόνο για τους publishers που συνεργάζονται με το NPD Group.

Στην αύξηση των εσόδων από τον τομέα του hardware, μεγάλο ρόλο έπαιξε η κυκλοφορία και η επιτυχημένη πορεία του Nintendo Switch, αλλά και η υγιής πορεία των δύο άλλων κονσολών των Sony και Microsoft, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν περισσότερες πωλήσεις από αυτές των προκατόχων τους. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι παίκτες που στρέφονται στο PC gaming, αναζητώντας μοναδικές και ιδιαίτερες εμπειρίες. Όπως αναφέρει ο Jeff Grubb, συντάκτης της ιστοσελίδας VentureBeat, η αγορά βρίσκεται σε μία άριστη κατάσταση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση και του αριθμού των τίτλων που κυκλοφόρησαν το 2017, σε φυσική μορφή, αφού στα ράφια των καταστημάτων έφτασαν 314 διαφορετικοί τίτλοι, 16% περισσότεροι από τους 271 του 2016 και 36% περισσότεροι από τους 230 του 2015, που αποτελούν και αρνητικό ρεκόρ για τη βιομηχανία. Ο αναλυτής του NPD Group, Mat Piscatella, στάθηκε στη μεγάλη άνοδο (68%) που υπήρξε στις πωλήσεις των racing παιχνιδιών, λόγω της κυκλοφορίας σημαντικών τίτλων όπως τα Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport, Project CARS 2, F1 2018 και Dirt 4, όμως κυρίαρχο είδος, με περισσότερα κέρδη έναντι όλων των άλλων, παραμένουν τα shooters.

Εκτός από τα παραπάνω, το NPD δημοσιοποίησε τη λίστα με τους 10 πιο επιτυχημένους εμπορικά τίτλους για το 2017 στην αγορά των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τόσο τις ψηφιακές πωλήσεις όσο και αυτές μέσω καταστημάτων, και publishers που δημοσιοποιούν τα παραπάνω στοιχεία. Πριν προχωρήσουμε στη λίστα και στο σχολιασμό αυτής, αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι φαινόμενο της φετινής χρονιάς, το PUBG, δεν βρίσκεται σε αυτή, διότι η PUBG Corporation δεν μοιράστηκε τα στοιχεία από τις πωλήσεις του με το NPD Group. Υπολογίζεται ότι αυτό θα βρίσκονταν στην πρώτη πεντάδα της λίστας, ίσως και τη πρώτη θέση, αφού παγκοσμίως έφτασε τις 30 εκ. πωλήσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ήδη μετράει 3 εκ. πωλήσεις σε Xbox One.

Ακολουθεί αναλυτικά η δεκάδα:

Call of Duty: WWII (Activision)NBA 2K18 (Take-Two)Destiny 2 (Activision)*Madden NFL 18 (EA)The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Nintendo)**Grand Theft Auto V (Take-Two)Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands (Ubisoft)Star Wars: Battlefront II (EA)*Super Mario Odyssey (Nintendo)**Mario Kart 8 (Nintendo)**

*Δεν υπολογίζονται οι ψηφιακές πωλήσεις σε υπολογιστές

**Δεν υπολογίζονται οι ψηφιακές πωλήσεις

Όπως φαίνεται μεγάλος νικητής, ήταν για άλλη μία χρονιά η Activision, η οποία επιβεβαίωσε πως το φετινό Call of Duty ξεπέρασε σε πωλήσεις όλους τους τίτλους της σειράς που κυκλοφόρησαν μετά το 2012, ενώ για ένατη συνεχόμενη χρονιά τίτλος της σειράς Call of Duty βρίσκεται στη κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Στη 3η θέση αυτής, βρίσκεται ο άλλος μεγάλος τίτλος του publisher, το Destiny 2 της Bungie.

Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η χρονιά και για την Take-Two Interactive, η οποία είδε το NBA 2K18 να κατακτά τη 2η θέση της λίστας και το GTA V να βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην 6η θέση, το οποίο αν και κυκλοφόρησε το 2013 συνεχίζει ακλόνητο την τρελή πορεία του, χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ εκτός δεκάδας. Αντιθέτως, τα νέα από το στρατόπεδο της Electronic Arts δεν είναι τόσο ευχάριστα, καθώς αν και το Madden NFL κατάφερε να βρεθεί στη 4η θέση της λίστας, το Star Wars Battlefront II τα πήγε αρκετά χειρότερα από τον προκάτοχό του, αφού κατέκτησε την 8η θέση έναντι της 4ης που είχε βρεθεί το πρώτο, πίσω στο 2015. Ο άλλος μεγάλος publisher που έχει εκπρόσωπο στη λίστα είναι η Ubisoft, της οποίας το Ghost Recon: Wildlands είχε μία δυνατή πολύ πορεία για το πρώτο μισό του χρόνου.

Ο χορός της πρώτης δεκάδας, κλείνει με τη Nintendo, η οποία είναι η μόνη εταιρία που κατάφερε να έχει αποκλειστική κυκλοφορία της μέσα σε αυτή και μάλιστα όχι μόνο μία αλλά τρεις. Τα νέα Zelda, Mario Kart και Super Mario κατάφεραν να βρίσκονται ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους τίτλους της χρονιάς, χωρίς να προσμετρούνται στις πωλήσεις τους αυτές μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας της Nintendo, κάτι που κάνει αυτό το επίτευγμα ακόμη πιο εντυπωσιακό και μας αφήνει να αναρωτιόμαστε μέχρι που θα μπορούσαν να φτάσουν.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα