Sine Mora EX

Μια εξαιρετική πρόταση για τους φίλους του είδους.

Ένα είδος παιχνιδιού που ταυτίζεται με το replayability είναι αυτό των shoot 'em up. Διότι αν και για κάποιους αυτά ενδεχομένως να είναι τα μικρότερα σε διάρκεια παιχνίδια, για ένα άλλο κοινό είναι παιχνίδια που μπορούν να διαρκέσουν για πάρα, μα πάρα πολύ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των διαφόρων modes που έχει ο κάθε τίτλος, της πρόκλησης που προσφέρει και, φυσικά, της ύπαρξης των leaderboards, η οποία προβάλλει

μια κατάταξη που με τη σειρά της αντικατοπτρίζει τις ικανότητες του κάθε παίκτη. Ο τίτλος που εξετάζουμε σε αυτό το κείμενο δεν απέχει και πολύ από τα προαναφερθέντα -όπως θα παρατηρήσετε ή όπως ίσως γνωρίζετε- μιας και το Sine Mora Ex πρόκειται για το remaster ενός shoot 'em up τίτλου που είχε κυκλοφορήσει στην προηγούμενη γενιά.

Αρχή του παιχνιδιού και βασικός πυλώνας είναι το story mode, το οποίο θα απασχολήσει ένα μικρό μέρος του κοινού. Αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα, διότι αν και η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα -αποτυπώνοντας έναν κόσμο που διοικείται από μια αυτοκρατορία, η οποία είναι μεγάλη και ευημερεί, αλλά ταυτόχρονα καταδιώκει τη φυλή των Enkie- η διάρκειά της είναι ελάχιστη. Εμείς αναλαμβάνουμε το ρολό ανθρωπόμορφων χαρακτήρων-πιλότων, οι οποίοι είναι μέρος της Αντίστασης και έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν στο χρόνο. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δύο με τρεις ώρες που θα απαιτηθούν για να φτάσετε στην αυλαία των credits δεν αρκούν για να αναπτύξουν και να προβάλλουν αρκετά πράγματα του κόσμου και του lore με λεπτομέρεια.

Μολονότι οι δημιουργοί του τίτλου καλώς σκέφτηκαν και υλοποίησαν μια διαφορετική αφήγηση και μορφή επιλόγου μέσω του Challenge Mode, ώστε να καλύψουν κάποια κενά, και πάλι ο χρόνος για την πλήρη ανάπτυξη των χαρακτήρων και της προβολής των γεγονότων του κόσμου δεν είναι αρκετός. Πηγαίνοντας παρακάτω, στον πυρήνα του παιχνιδιού που είναι το gameplay, βλέπουμε ότι το Sine Mora Ex είναι ένα side scrolling shoot 'em up παιχνίδι, στο οποίο ελέγχουμε ένα αεροπλάνο και αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο διάφορους εχθρούς όπως τανκ, αεροπλάνα, turrets με λέιζερ και άλλα, ενώ τα γεγονότα του ίδιου του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα σε έναν "κανονικό" πλανήτη που προβάλλει δασικές, βιομηχανικές και αστικές περιοχές.

Σημαντικός παράγοντας στην κάθε αποστολή είναι ο χρόνος. Ο λόγος είναι πως ο χρόνος είναι, στην κυριολεξία, η ζωή του πιλότου μας. Με την έναρξη κάθε επιπέδου το παιχνίδι μάς εμφανίζει ένα χρονόμετρο με λίγα δευτερόλεπτα. Για να αποκτήσουμε επιπρόσθετο χρόνο πρέπει να καταρρίψουμε κάποιον εχθρό, ενώ όταν δεχόμαστε επίθεση δεν χάνουμε αμέσως, αλλά μειώνεται ο χρόνος μας. Αν το χρονόμετρό μας φτάσει στο μηδέν, τότε χάνουμε και μια ζωή.

Το αεροπλάνο μας δέχεται διαφορές αναβαθμίσεις (που προβάλλονται υπό τη μορφή tokens στην οθόνη), τις οποίες αποκτούμε όταν εξοντώνουμε διάφορους εχθρούς ώστε να πυροβολεί πιο γρήγορα. Οταν δεχόμαστε εχθρικά πυρά αυτά τα tokens-αναβαθμίσεις χάνονται, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το σκάφος μας, ωστόσο, μας δίνεται ελάχιστος χρόνος να τα συλλέξουμε ξανά. Όμως, και πάλι πρέπει να προσέχουμε τα εχθρικά πυρά ώστε να μην χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο, αφού σε περίπτωση που απωλέσουμε αυτές τις αναβαθμίσεις υπάρχει κόστος στη συνέχεια της προόδου μας. Αυτό συμβαίνει διότι όσο προχωράμε επίπεδα, διατηρούμε όλες τις αναβαθμίσεις που είχαμε από τις προηγούμενες μάχες, πράγμα που σημαίνει πως, μιας και η δυσκολία θα αυξάνεται, θα παίζει σημαντικό ρόλο το πόσο κατάλληλα εξοπλισμένο είναι το σκάφος μας για το εκάστοτε επίπεδο.

Εκτός αυτών των βασικών αναβαθμίσεων του σκάφους υπάρχουν και οι ειδικές ικανότητες του κάθε πιλότου. Για παράδειγμα, με τη συλλογή κάποιων orbs που εμφανίζονται στην οθόνη μας, μπορούμε να σταματήσουμε τη ροή του χρόνου για ένα μικρό διάστημα ώστε να αποφύγουμε εχθρικά πυρά, να κάνουμε χρήση μια ισχυρότατης ακτίνας λέιζερ κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, η πρόκληση που προσφέρεται από το gameplay του Sine Mora EX είναι άκρως ικανοποιητική και βασίζεται ξεκάθαρα στην ικανότητα του παίκτη, ο οποίος πρέπει να προσαρμόζεται ανά περίπτωση στους εχθρούς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Εκτός αυτού, το hitbox, που παίζει σημαντικότατο ρόλο σε αυτού του είδους παιχνίδια, είναι αρκετά προσεγμένο και αντιστοιχεί με την αναλογία του αεροπλάνου ουτώς ώστε να μην προκύπτουν άδικοι θάνατοι από τα εχθρικά πυρά.

Σε κάθε επίπεδο η μάχη/ δράση είναι συνεχής και διαρκής και στο τέλος της εκάστοτε μάχης υπάρχει και ένα boss. Τα boss fights προσφέρουν και αυτά ιδιαίτερη πρόκληση, μιας και πρέπει να τα χτυπάμε σε συγκεκριμένα σημεία ουτώς ώστε να χάσουν ενέργεια και να περάσουν στην επόμενη φάση τους, πράγμα που σημαίνει πως κατά την εξέλιξη της μάχης απέναντί τους, η αντιμετώπισή τους θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ενώ πρέπει να πούμε ότι δεν απουσιάζει ο βομβαρδισμός των bullet-hell ικανοτήτων τους. Σε ό,τι αφορά το εικαστικό του, το Sine Mora EX είναι αρκετά όμορφο και "τρέχει" κλειδωμένo στα 60 fps, το σχεδιασμό των bosses έχει επιμεληθεί ο Mahiro Maeda (γνωστός για τα Blue Submarine No.6, Kill Bill: Vol. 1 και άλλα), ενώ τον ηχητικό τομέα έχει επιμεληθεί ο δημοφιλής Akira Yamaoka (γνωστός για τα Sillent Hill, Shadows of the Damned και άλλα).

Ευχάριστη προσθήκη στους gameplay μηχανισμούς, η οποία δεν περνάει απαρατήρητη, είναι η λειτουργία του local co-op. Εδώ ο δεύτερος παίκτης έχει τον έλεγχο ενός διαφορετικού οχήματος, που -σε αντίθεση με το αεροπλάνο του πρώτου- μπορεί να στοχεύει και να σημαδεύει οπουδήποτε στην οθόνη μόνο στον οριζόντιο άξονα. Η λειτουργία αυτή δίνει μια διαφορετική στρατηγική προσέγγιση, αλλά και μια χείρα βοηθείας στην ολοκλήρωση του Story Mode. Πρέπει να πούμε ότι και αυτή η λειτουργία είναι προσεγμένη και ισορροπημένη, παίζοντας κυριολεκτικά το ρόλο του βοηθητικού, εφόσον το συγκεκριμένο σκάφος δεν δέχεται καμία αναβάθμιση ενώ δεν έχει και ειδικές ικανότητες όπως συμβαίνει με τα κανονικά αεροπλάνα.

Μετά το τέλος του story mode υπάρχουν διάφορες άλλες επιλογές, όπως τα Arcade, Score Attack, Challenge και Versus Modes. Αυτά συνεπάγονται αυξημένη δυσκολία, με ειδικές προκλήσεις, όπου καλούμαστε να χτυπήσουμε ένα συγκεκριμένο στόχο ενώ στο versus mode αντιμετωπίζουμε το δεύτερο παίκτη σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Στο ένα εξ αυτών καλούμαστε να αποφύγουμε ιπτάμενους βράχους μέχρι να χάσει ένας παίκτης, ενώ στο δεύτερο επιπεδο οι παίκτες καλούνται να προστατεύσουν τις γεννήτριές τους από εχθρικά πυρά. Σε αυτά τα παραπάνω modes μπορείτε να επιλέξετε το αεροπλάνο και την ειδική ικανότητα που επιθυμείτε, ουτώς ώστε να διεκδικήσετε μια θέση στα διαδικτυακά leaderboards.

Ο μόνος λόγος που κάποιος (που αρέσκεται, βεβαίως, στα shoot 'em up) ενδεχομένως δεν θα θελήσει να ασχοληθεί με το Sine Mora Ex, είναι πως μπορεί να μην του αρέσει το setting, μιας και ο τίτλος εξελίσσεται σε έναν "κανονικό" πλανήτη χωρίς ιδιαίτερη φαντασία και αυτό το "κάτι ξεχωριστό" στο σχεδιασμό των επιπέδων. Και θεωρούμε ότι αν αυτό θεωρηθεί ως αρνητικό από κάποιoυς, θα είναι κατανοητό, μιας στο genre αυτό έχουμε δει στο παρελθόν υπέροχα designs όπου ο παίκτης έχει στην κατοχή του αστρόπλοια και πλοηγείται στο διάστημα ή χειρίζεται κάποια μηχανική πανοπλία (Mecha armor) και καταρρίπτει άλλους πιλότους του είδους κ.ο.κ. Τέτοιο setting εδώ δεν θα βρείτε.

Ολοκληρώνοντας, το Sine Mora Ex είναι κατά τη γνώμη μας μια άρτια σχεδιασμένη, προσεγμένη και πλήρης πρόταση για τους φίλους του είδους, μιας και η πληθώρα των επιλογών και η ικανοποιητική πρόκληση είναι σε θέση να προσφέρουν αρκετές και απολαυστικές ώρες ενασχόλησης.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα