Sakuna: Of Rice and Ruin – Review

Θεοί, δαίμονες και ρυζοκαλλιέργειες.

Όσοι ασχολούνται με τους ιαπωνικούς τίτλους της gaming βιομηχανίας, σίγουρα θα έχουν συναντήσει το στούντιο της Marvelous, η οποία έχει εξειδίκευση στην ανάπτυξη και προώθηση ιδιαίτερων ιαπωνικών παιχνιδιών. Tο Sakuna: Of Rice and Ruin αποτελεί μέλος αυτής της οικογένειας παιχνιδιών, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Ο τίτλος προβάλλει την κακομαθημένη πριγκίπισσα και θεότητα Sakuna, η οποία απολαμβάνει μια

ζωή με άνεση, ανάμεσα σε πνεύματα και θεότητες του Yamato. Ωστόσο, η χαλαρή ζωή της ηρωίδας μας διαταράσσεται (όπως συμβαίνει εξάλλου σε αυτές τις περιπτώσεις), αφού η γέφυρα που συνδέει τον κόσμο των θεών με τoν κόσμο των θνητών, δέχεται για πρώτη φορά επισκέψεις από ανθρώπους ταξιδιώτες.

Η Sakuna αναλαμβάνει από μόνη της δράση ώστε να ασχοληθεί με τους εισβολείς, αλλά, η συνάντησή της με τους ταξιδιώτες οδηγεί σε μια σειρά ατυχημάτων. Αυτά τα γεγονότα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο μεταξύ θεών και πνευμάτων, ώστε να καταλήξουν στην ποινή που θα υποστεί η Sakuna.

Την απόφαση τη λαμβάνει η κύρια θεότητα του Yamato, η οποία αποφασίζει να εξορίσει τη Sakuna στο νησί Hinoe – το νησί των δαιμόνων. Παράλληλα, της προσφέρει την ευκαιρία να επιστρέψει στους θεούς εφόσον βέβαια καταφέρει να εξαγνίσει τις ορδές δαιμόνων που βρίσκονται στο νησί, ούτως ώστε να δημιουργηθεί πρόσβαση-σημείο εισόδου για την πρωτεύουσα του Yamato. Σε αυτή την εξορία η Sakuna δεν είναι μόνη της, αφού την αντίστοιχη τιμωρία δέχτηκαν και οι ταξιδιώτες-άνθρωποι που βρέθηκαν στον κόσμο των θεών. Έτσι, η ηρωίδα μας καλείται να φροντίζει ταυτόχρονα και τους ανθρώπους που την ενέπλεξαν σε αυτό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ιστορία του τίτλου παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού πραγματοποιεί μια όμορφη αφήγηση της ιαπωνικής μυθολογίας, σε ένα ύφος παραμυθιού, το οποίο έχει κωμικά στοιχεία αφού αυτά τα “ατυχήματα” και η απόφαση της εξορίας δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ένα κίνητρο ώστε να μεγαλώσει και να ωριμάσει η κακομαθημένη Sakuna.

Τον έλεγχο αυτής της ωρίμανσης τον έχει αναλάβει το familiar spirit Tama, το οποίο είναι ο κηδεμόνας της Sakuna αφού αυτός τη μεγάλωσε στη θέση των γονιών της. Η πρώτη εντολή που δίδεται στην ηρωίδα μας, με την άφιξή μας στο νησί, είναι η δημιουργία καταλύματος όπου θα κατοικήσουν οι άνθρωποι. Σε αυτό το σημείο ο τίτλος προβάλλει την 2D φύση του μέσα από την οποία πραγματοποιούνται οι μάχες. Το σύστημα μάχης χρησιμοποιεί οικεία χαρακτηριστικά που έχουμε συναντήσει σε τίτλους του είδους, δηλαδή έχουμε τις ελαφριές και βαριές επιθέσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται πιο γρήγορα ή πιο αργά και προκαλούν μικρή ή μεγάλη ζημιά στους εχθρούς.

Στο 2D περιβάλλον περιλαμβάνεται και platforming, στο οποίο αντί του γνωστού διπλού άλματος για να φτάνουμε σε δυσπρόσιτα σημεία, έχουμε τον γάντζο, ο οποίος προέρχεται από την ενδυμασία της Sakuna και μας επιτρέπει να πιαστούμε σε διάφορες επιφάνειες ούτως ώστε να ανακαλύψουμε διάφορους θησαυρούς. Εκτός αυτού, η χρήση του γάντζου γίνεται και στη μάχη για να αποφεύγουμε τους εχθρούς. Εν ολίγοις, το σύστημα μάχης προσφέρει τα απαραίτητα με έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Αφού φτάσουμε στο κατάλυμά μας –πρακτικά, το hub του παιχνιδιού- ο τίτλος προβάλλει την περιοχή σε 3D περιβάλλον, όπου μπορούμε να συνομιλήσουμε με τους συνταξιδιώτες μας, οι οποίοι έχουν έναν ρόλο βοηθείας στο ταξίδι της Sakuna. Μόλις βρεθούμε στη βάση μας, ο κηδεμόνας της Sakuna μάς ενημερώνει ότι πρέπει να ενδυναμωθεί, ώστε να μπορέσει να σταθεί απέναντι στη μάχη με τους δαίμονες. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η ενδυνάμωση της θεότητάς μας, χρειάζεται η απαραίτητη προσφορά (offering) από τους ανθρώπους.

Αυτή η προσφορά είναι το ρύζι, το οποίο πρέπει να καλλιεργηθεί σωστά, ώστε να αποκτήσει ποιότητα, η οποία θα αντικατοπτρίζεται στα στατιστικά της ηρωίδας μας. Δηλαδή, στο Sakuna: Of Rice and Ruin δεν υπάρχει το γνώριμο σύστημα αναβάθμισης επιπέδων που πραγματοποιείται με την εμπειρία που αποκτάμε από τους ηττημένους εχθρούς. Αντ’ αυτού, το σύστημα ανάπτυξης στατιστικών και ικανοτήτων της Sakuna, βασίζεται στις ρυζοκαλλιέργειες που θα δημιουργήσουμε. Έτσι, έχουμε ένα σύστημα εξομοίωσης, στο οποίο καλούμαστε να διαμορφώσουμε το έδαφος ώστε να φυτέψουμε μετά τους σπόρους. Εφόσον φυτέψουμε τους σπόρους, ανοιγοκλείνουμε τις πόρτες ποτίσματος, ώστε να ρυθμίσουμε κατάλληλα τη στάθμη του νερού για το πότισμα.

Το πότισμα καθορίζεται ανάλογα με την πρόοδο της καλλιέργειας -άλλη ποσότητα νερού είναι απαραίτητη στην αρχή και άλλη ποσότητα χρειάζεται πριν τη συγκομιδή. Στο ενδιάμεσο καλούμαστε να βγάλουμε χόρτα ή ζιζάνια τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του ρυζιού μας. Μετά τη συγκομιδή καλούμαστε να στεγνώσουμε το ρύζι, ώστε να προχωρήσουμε στο στάδιο της άλεσης, όπου βγάζουμε τον φλοιό του ρυζιού. Και μετά έρχεται το τελευταίο στάδιο, στο οποίο χτυπάμε το ρύζι, ώστε να αποκτήσει το χρώμα που επιθυμούμε, το οποίο καθορίζει την ποιότητα και τα στατιστικά τα οποία θα λάβει η ηρωίδα μας.

Αυτό το σύστημα εμβαθύνει περισσότερο αφού ανά τρεις μέρες μέσα στο παιχνίδι, αλλάζουν οι εποχές, οπότε καλούμαστε να βιώσουμε τις δυσκολίες της καλλιέργειας, ενώ όσο περισσότερο ασχοληθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα γίνονται οι διαδικασίες και τα βήματα αφού ταυτόχρονα θα αναπτύσσεται και η Sakuna. Όλη αυτή η διαδικασία της εξομοίωσης την πρώτη φορά είναι απαραίτητη, αφού αφενός λειτουργεί ως οδηγός εκμάθησης και αφετέρου αποτελεί κύριο κορμό του τίτλου.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ειπωθεί πως η παραπάνω διαδικασία στη συνέχεια του παιχνιδιού μπορεί να αποφευχθεί, αφού μας δίνεται η επιλογή να αναθέσουμε το κομμάτι της εξομοίωσης στον αυτόματο πιλότο -δηλαδή, στην ομάδα των ανθρώπων. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί και ο τίτλος, αυτό επηρεάζει την ποιότητα του ρυζιού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πιο αργή ανάπτυξη της ηρωίδας μας.

Το μελανό σημείο του τίτλου είναι η πρόοδος, και αυτό οφείλεται όχι στο ότι το κομμάτι της εξομοίωσης καταναλώνει πολύ χρόνο, αλλά λόγω του τμήματος της εξερεύνησης. Συγκεκριμένα, αν και η ιστορία του τίτλου προβάλλει ως σκοπό την εξερεύνηση και την εξυγίανση του νησιού από τους δαίμονες, επί της ουσίας δεν προσφέρεται ελεύθερη εξερεύνηση στις περιοχές του νησιού. Δηλαδή, μόλις βγαίνουμε από το hub, προβάλλεται ο χάρτης του νησιού, ο οποίος απεικονίζει τις προσβάσιμες περιοχές. Αυτές οι περιοχές έχουν στόχους (objectives), όπου καλούμαστε να νικήσουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό εχθρών ή να συλλέξουμε κάποιον θησαυρό ή να επιτύχουμε κάποιον άλλον στόχο.

Η ολοκλήρωση αυτών των στόχων μάς ανταμείβει με πόντους εξερεύνησης, οι οποίοι ξεκλειδώνουν τις επόμενες περιοχές, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν την πρόοδό μας στην κεντρική ιστορία. Εν ολίγοις, ο τίτλος της Marvellous ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή των προ-απαιτούμενών στόχων, οι οποίοι “κλειδώνουν” την πρόοδο και προκαλούν έντονη επανάληψη.

Βάσει όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το Sakuna: Of Rice and Ruin είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος, ο οποίος βασίζεται στο τμήμα της μάχης και της εξομοίωσης για να ξεδιπλώσει τα όσα έχει να προσφέρει στους παίκτες. Ωστόσο, η έντονη επανάληψη (ανά σημεία) είναι κάτι που πρέπει να αναφερθεί και που ενδεχομένως θα κοστίσει στο χρόνο που θα επενδύσει το κοινό.

Το Sakuna: Of Rice and Ruin κυκλοφορεί από τις 20/11/2020 για PS4, Switch και PC. To review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4 με review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Sakuna: Of Rice and Ruin – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα