O Jim Ryan σπάει τη σιωπή του για τις αποχωρήσεις στην SIE

Ανακατατάξεις με επίκεντρο το PlayStation 5 και το μέλλον.

Τους τελευταίους μήνες, στα πλαίσια της εταιρικής αναδιοργάνωσης και μετάβασης του PlayStation από το προηγούμενο περιφερειακό μοντέλο διοίκησης σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία, σε ένα ενιαίο με επιχειρησιακό κέντρο στην Αμερική, έχουμε δει την αποχώρηση σημαντικών στελεχών του PlayStation,

όπως του Chairman των Worldwide Studios Shawn Layden, ανακατατάξεις στην ιεραρχία, αλλά και μια PR καμπάνια για το PlayStation 5, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υποτονική. Όλα αυτά τα γεγονότα, σε συνδυασμό με τις φήμες από ανώνυμες πηγές ότι οι τοπικές ομάδες έχουν κουραστεί από την αμερικάνικη εποπτεία και τις καινούργιες διαδικασίες, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ενός κλίματος εσωτερικής αστάθειας αλλά και αβεβαιότητας γύρω από την εταιρεία. Ο Jim Ryan CEO του PlayStation, μετά από καιρό σπάει τη σιωπή του, και με συνέντευξη που έδωσε στον Christopher Dring του Gamesindustry.biz, ξεκαθαρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Jim Ryan, ένας από τους βασικούς στόχους για την επόμενη γενιά είναι η ομαλή μετάβαση της τεράστιας κοινότητας των 100.000.000 ατόμων του PlayStation 4 στο PlayStation 5. Παράλληλα, με το διαρκές θετικό feedback που δέχεται από publishers και developers σχετικά με την ευκολία με την οποία μπορούν να τρέξουν κώδικα στο PlayStation 5 συγκριτικά με το παρελθόν, αλλά και με το προσωπικό ενδιαφέρον του γύρω από τους τίτλους για καινούργιο σύστημα, αφού τα παιχνίδια θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία της νέας κονσόλας, θεωρεί ότι η Sony θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κοινού.

Για να εκπληρωθούν όμως αυτοί οι στόχοι έπρεπε η οργάνωση του PlayStation να μεταβεί σε ένα ενιαίο και παγκόσμιο μοντέλο, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργεί μια τέτοια αλλαγή, φέρνοντας για παράδειγμα τον τρόπο ανάπτυξης του hardware του PlayStation 5. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου γινόντουσαν τρεις διαφορετικές συζητήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας κονσόλας από τα τμήματα της Sony σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία, τώρα η ανάπτυξη έγινε πιο απλή και γρήγορη με το ενιαίο μοντέλο οργάνωσης, αφού οι αποφάσεις πάρθηκαν κεντρικά από ένα τμήμα και εξαλείφθηκαν αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο Ryan ανέφερε ότι ο δεύτερος τομέας που το PlayStation θα δει βελτιώσεις από την οργανωτική αλλαγή είναι το marketing. Η πρώτη παγκόσμια καμπάνια που έτρεξαν αφορούσε στο Spider-Man, το οποίο κατάφερε να γίνει ο αποκλειστικός τίτλος με τις περισσότερες πωλήσεις. Η συγκεκριμένη καμπάνια ήταν ενιαία και ίδια για όλες τις γεωγραφικές περιοχές και δεν χωρίστηκε και εκτελέστηκε τρεις φορές σε τρεις διαφορετικές περιοχές όπως γινόταν στο παρελθόν. Το ίδιο θα γίνει και με την καινούργια ενιαία brand καμπάνια, η οποία θα έχει παγκόσμιο σκελετό αλλά θα προσαρμόζεται τοπικά, στην Ευρώπη θα έχει για επίκεντρο το FIFA, στην Αμερική το Fortnite και στην Ιαπωνία το Final Fantasy VII.

Ο CEO του PlayStation τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν πως το PlayStation θα αμερικανοποιηθεί, και πως δεν θα γίνουν εις βάρος των τοπικών αγορών, αφού δεν θέλουν να χάσουν τη δύναμη που έχουν σε τοπικό επίπεδο. Ως παραδείγματα αυτής της νοοτροπίας ανέφερε τον εαυτό του, o οποίος πριν αναλάβει τον τωρινό του ρόλο ήταν πρόεδρος της Sony Interactive Entertainment Europe, αλλά και την ανακοίνωση πως ο managing director της ευρωπαϊκής Guerilla Games, Hermen Hulst, αναλαμβάνει τη θέση του Head of Worldwide Studios, με τον πρόεδρό τους, τον Shuhei Yoshida, να αποχωρεί από το πόστο ώστε να αναλάβει την ηγεσία μιας νέας πρωτοβουλίας που θα αφορά στα εξωτερικά ανεξάρτητα studio παραγωγής τίτλων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να δημιουργηθούν εμπειρίες από μικρότερα στούντιο υπό την καθοδήγηση του Shuhei Yoshida που θα εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες, αφού δεν είναι δυνατόν οι AAA τίτλοι να αφορούν μόνο μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα λόγω της φύσεως αλλά και του μεγέθους της παραγωγής τους. Επιπροσθέτως, η Sony θα συνεχίσει να επενδύει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές σε χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στις αποχωρήσεις στελεχών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο μετάβασης από την παλιά στην καινούργια γενιά, o Ryan δήλωσε ότι η οργάνωση και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν στην εταιρεία πρέπει να εξελιχθεί και να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο που οι παίκτες παίζουν, με τα μέσα με τα οποία τα παιχνίδια διανέμονται, και με το πώς αυτά δημιουργούνται αλλά και καταναλώνονται. Ενδεικτικό αυτής της αλλαγής είναι το cloud streaming, με τον CEO να αναφέρει ότι αν δούμε μπροστά 5 χρόνια και υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία των παιχνιδιών δημιουργούνται και διανέμονται με βάση αυτόν τον τρόπο, τότε τα μοντέλα οργάνωσης σε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι διαφορετικά, συγκριτικά με τα τωρινά, που υποστηρίζουν φυσικές και digital πωλήσεις, οπότε όλες οι εταιρείες -όχι μόνο το PlayStation- θα πρέπει να εξελιχθούν.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η μετάβαση από τη φυσική διανομή στην ψηφιακή οδήγησε το PlayStation στο να χτίσει μια κοινότητα 100.000.000 ατόμων σε αυτή την γενιά, και ότι κατά τη διάρκεια της μετατόπισης από το retail στο digital μοντέλο πριν από 6 χρόνια υπήρχε πάλι η ίδια νευρικότητα και φόβος. Αν και δεν έχει όλες τις απαντήσεις ακόμα, ο Ryan ανέφερε πως συνεχίζει να είναι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί διαθέτουν ισχυρά brand, περιεχόμενο αλλά και κοινότητα, και παρόλο που σίγουρα θα υπάρξουν νέοι ανταγωνιστές στον χώρο, με μεγάλες χρηματικές και τεχνολογικές δυνατότητες, κανένας από αυτούς δεν έχει ακόμα τα προτερήματα που πήρε χρόνια στην Sony να αναπτύξει. Το PlayStation Now, σύμφωνα με τον CEO, είναι η πιο δημοφιλής streaming υπηρεσία, με την μείωση της τιμής της συνδρομής παρατήρησαν αύξηση κατά 50% μέσα σε 30 μέρες, αλλά για το επόμενο διάστημα -επειδή οι first party τίτλοι της εταιρείας είναι σημαντικοί- θέλουν να τους αντιμετωπίζουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό, γι’ αυτό και δεν τους συμπεριλαμβάνουν απευθείας στην υπηρεσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μελλοντικά δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές σε αυτή την στρατηγική.

Κλείνοντας, ο Jim Ryan δήλωσε πως πάντα ψάχνουν να αγοράσουν καινούργια στούντιο, όμως στην παρούσα φάση της αγοράς πρόκειται για πολύ ακριβό εγχείρημα, πρέπει πάνω από όλα όποια IPs αποκτηθούν να συμπληρώνουν το portfolio της Sony, και βέβαια οι εταιρείες να μπορούν να εγκλιματιστούν και αφομοιωθούν στην οικογένεια του PlayStation.

Το σύνολο της συνέντευξης στο Gamesindystry.biz μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα