Αλλαγές στους κανονισμούς για τα videogames στην Κίνα

Θεσπίζονται νέοι περιορισμοί για τους ανήλικους παίκτες.

Από το 2007 η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τα videogames στην Κίνα έχει θεσπίσει και εφαρμόσει κανόνες για το PC gaming που αφορούν στους ανήλικους παίκτες, όπως την υποχρεωτική εγγραφή με το πραγματικό τους όνομα στα παιχνίδια και τις υπηρεσίες, και τον περιορισμό ενασχόλησης σε 3 ώρες ημερησίως. Η ραγδαία εξέλιξη όμως των videogames στην χώρα τα τελευταία χρόνια έφερε αυξημένα φαινόμενα εθισμού και υπερβολικές δαπάνες για microtransactions, γεγονότα που αντιμετωπίζονταν μέχρι στιγμής με πίεση κυρίως από τα μέσα

μαζικής ενημέρωσης στις εγχώριες gaming εταιρείες για την ανάληψη περαιτέρω μέτρων.

Νωρίτερα μέσα στο 2019 η Tencent, που αποτελεί τη μεγαλύτερη gaming εταιρεία παγκοσμίως, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός συστήματος κατάταξης ηλικίας των videogames από τους εγχώριους publishers, που ανάλογα με το περιεχόμενο τους θα ανήκουν σε τέσσερα ηλικιακά εύρη, 6+, 12+, 16+ και 18+ ετών, ενώ για τα παιδιά κάτω των 6 χρονών προτείνεται η μη ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα ενεργή συμμετοχή έχουν πάνω από δέκα κινεζικές εταιρείες όπως η NetEase και Perfect World.

Πέρα από το εν λόγω σύστημα, η Tencent, ύστερα από πίεση που της είχε ασκηθεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναγκάστηκε τον Ιανουάριο να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του εθισμού σε 31 τίτλους της, περιορίζοντας τον χρόνο ενασχόλησης σε μία ώρα για τις ηλικίες κάτω των 12 ετών, σε δύο ώρες για τις ηλικίες από 12 έως 18, ενώ από το 2018 έχει επιβάλει και χρηματικό περιορισμό αγοράς microtransactions για τους ανηλίκους που ανέρχεται στα 500 Chinese Yuan, περίπου 64 ευρώ, ανά 30 ημέρες. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είχαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αφού οι ανήλικοι έβρισκαν τρόπους να παρακάμπτουν τους ηλικιακούς περιορισμούς.

Όλα αυτά όμως αλλάζουν πλέον, αφού σύμφωνα με την South China Morning Post, η Κρατική Επιτροπή Τύπου και Εκδόσεων αποφάσισε την Τρίτη 5/11 να επεκτείνει περαιτέρω το ισχύον νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τους καινούργιους κανονισμούς, εκτός από την αναγκαστική εγγραφή πραγματικού ονόματος, οι χρήστες θα πρέπει να επιβεβαιώνουν και την ηλικία τους με παράλληλο έλεγχο μέσω μιας βάσης δεδομένων, ώστε να επαληθευτεί ότι τα στοιχεία που δήλωσαν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όσοι είναι κάτω των 18 ετών θα περιοριστούν σε 1,5 ώρα ενασχόλησης με τα video games την ημέρα, με αύξηση στις 3 ώρες κατά τη διάρκεια των διακοπών, και δεν θα μπορούν να παίζουν από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Όσον αφορά στα microtransactions, θεσπίζονται χρηματικά όρια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για τις ηλικίες έως 8 χρονών το παιδί δεν θα μπορεί να ξοδέψει καθόλου χρήματα, από τα 8 έως 16 έτη το ανώτερο ποσό ορίζεται σε 400 Chinese Yuan τον μήνα, που αντιστοιχεί σε περίπου 51 ευρώ, και μέχρι 50 Chinese Yuan, περίπου 6 ευρώ, για κάθε αγορά.

Οι καινούργιοι κανονισμοί θα ισχύουν πλέον και σε mobile games, αφού η γρήγορη ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Κίνα έχει οδηγήσει -σύμφωνα με την επιτροπή- σε αλόγιστες δαπάνες από τους ανηλίκους σε microtransactions, καθώς και σε φαινόμενα εθισμού. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν θα αλλάξουν και είναι ανεξάρτητες από την έκβαση που θα έχει η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συστήματος κατάταξης ηλικίας ανάλογα με το περιεχόμενο των τίτλων που προωθεί η εγχώρια gaming βιομηχανία. Οι εταιρείες που θα παραβιάσουν με οποιονδήποτε τρόπο το νέο νομικό πλαίσιο, θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από ποινές, που περιλαμβάνουν και την απώλεια της άδειας τους ως εκδότες για τα πιο σοβαρά παραπτώματα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει με δράσεις τους να ενημερώνουν γονείς, σχολεία και ανήλικους για τους κινδύνους εθισμού αλλά και τους υγιείς τρόπους με τους οποίους μπορούν τα παιδιά να ενασχοληθούν με τα βιντεοπαιχνίδια.

Η επέκταση του νομικού πλαισίου δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την κινεζική gaming βιομηχανία, αφού μόλις το 20% του συνολικού πληθυσμού που χρησιμοποιεί το ίντερνετ στην χώρα είναι κάτω των 18 χρονών, αποτελεί όμως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ανηλίκων, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εθισμού που έχουν εμφανιστεί στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα