Monster Hunter Rise – Sunbreak | Review

Είναι γεγονός πως, από ένα σημείο και μετά, η βιομηχανία άρχισε να «ξεχνάει» τη διακριτή διαφορά ανάμεσα στους όρους “expansion” και “DLC”. Εντελώς ξαφνικά και περίεργα, αυτοί οι δύο όροι άρχισαν να γίνονται ταυτόσημοι, ακόμα και αν σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευαν (και αντιπροσωπεύουν) το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η διάθεση μικρών σε μέγεθος πακέτων δεδομένων που αποσκοπούν σε τονωτικές ενέσεις μικρής, όμως, διάρκειας, δεν θα έπρεπε να εξισώνονται με τα μεγάλα πακέτα, που έρχονται να προσθέσουν μπόλικο νέο υλικό και να δώσουν την απαραίτητη εκείνη φρεσκάδα σε έναν τίτλο. Αυτός, παραδοσιακά,

ήταν ο ρόλος των πακέτων επέκτασης (expansions). Η κυκλοφορία ενός expansion ήταν μια τέλεια ευκαιρία για να επιστρέψουμε σε έναν τίτλο, όταν νομίζαμε πως αυτός ο τίτλος δεν είχε τίποτα περισσότερο να μας προσφέρει, και να ανακαλύψουμε φυσικά πως υπήρχε κάτι περισσότερο, κάτι που να μας τραβήξει το ενδιαφέρον από την αρχή. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα ήταν αδικία να χαρακτηριστεί το Monster Hunter Rise – Sunbreak ως ένα απλό DLC για το Monster Hunter Rise. Το Sunbreak είναι ένας όμορφος λόγος να επιστρέψει κανείς πίσω στο παιχνίδι, όσο και αν νομίζει πως δεν έχει κάτι νέο να του προσφέρει. Και φυσικά, οι λόγοι είναι αρκετοί.

Έχουμε εκτενώς αναφερθεί στο πόσο σημαντικά αλλάζει την αρχική gameplay συνταγή της σειράς το Monster Hunter Rise. Τα ανοιχτά, δίχως περιορισμούς και loading screens επίπεδα που συστήθηκαν στους παίκτες για πρώτη φορά μέσω του Monster Hunter World, τα νέα τέρατα, τα όπλα και τα νέα εργαλεία που έκαναν περισσότερο από έναν χρόνο πριν τα κυνήγια μας πιο απολαυστικά και πιο αποτελεσματικά, επιστρέφουν για ακόμα μια φορά στο νέο πακέτο επέκτασης του τίτλου. Δεν προστίθεται νέος αριθμός όπλων ή νέες πανοπλίες, επιτρέποντας στον παίκτη να συνεχίσει με τον τρέχοντα εξοπλισμό του και να αναμετρηθεί στα ίσα με τα νέα τέρατα.

Μπορούμε να πούμε, ωστόσο, πως το Monster Hunter Rise – Sunbreak θα μπορούσε να αποτελεί εύκολα το Hard Mode του Monster Hunter Rise. Αν και η πρόκληση του Monster Hunter Rise είχε αυξηθεί σημαντικά με τις HR (High Rank) αποστολές, η εισαγωγή των MR (Master Rank) αποστολών και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν ακόμα και τα πιο αδύναμα και μικρά τέρατα αποδεικνύει πασίδηλα τη δραματική αύξηση της πρόκλησης, γεγονός που θα ικανοποιήσει αφάνταστα τους βετεράνους παίκτες του είδους. Θα μπορούσαμε να πούμε με ευκολία πως το Sunbreak ακολουθεί πιστά την παράδοση που έθεσε το Iceborne, όταν αυτό έγινε διαθέσιμο για το Monster Hunter World, με τους παίκτες που ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τη σειρά με το συγκεκριμένο παιχνίδι να ξέρουν ήδη το επίπεδο πρόκλησης αλλά και περιεχομένου που φέρνει το Sunbreak.

Για αρχή, ας αναφερθούμε στο νέο hub. Το Sunbreak μεταφέρει τους παίκτες στην ηπειρωτική μεριά του κόσμου του παιχνιδιού και στο φρούριο Elgado, χτισμένο δίπλα στη θάλασσα και σε κομβική θέση, κοντά στο νησί όπου είναι χτισμένο το χωριό του πρώτου τίτλου. Η μεσογειακή αίσθηση που παίρνουμε από το νέο hub, μας έχει κάνει αρκετές φορές να θέλουμε να παρατείνουμε την παραμονή μας εκεί, πριν από κάθε αποστολή. Ωστόσο, είναι άδικος κόπος, καθώς το νέο hub είναι περισσότερο συμπαγές, με λιγότερους μεν, αλλά άκρως απαραίτητους δε, χώρους. Η καντίνα είναι πάντα εκεί, για να μας προσφέρει φαγητό που θα βελτιώσει την υγεία και την αντοχή του κυνηγού. Η σιδηρουργός του φρουρίου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέα όπλα και πανοπλία, ή να βελτιώσει αυτά που ήδη έχουμε πάνω μας. Ο έμπορος, ο Buddy Master και όλοι οι υπόλοιποι βοηθητικοί χαρακτήρες που μας παρείχαν υπηρεσίες αντίστοιχες με εκείνες στο χωριό του base game, επιστρέφουν για να συνδράμουν και εκείνοι στα κυνήγια μας.

Τίποτα διαφορετικό, λοιπόν, για τους παίκτες, εκτός από το γεγονός του ότι υπάρχει ένας ενιαίος χώρος αποστολών, χωρίς να γίνεται η διάκριση που υπήρχε στο κυρίως παιχνίδι μεταξύ των αποστολών του χωριού και των γνώριμων αποστολών για τα Ranks. Και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αναφέρουμε πως όλες οι νέες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του φρουρίου, αποδίδονται εξαιρετικά με τη χρήση της RE Engine, προσφέροντάς μας μια ιδιαίτερα «στρωτή» και ικανοποιητική απόδοση στο υβριδικό Switch.

Το κεντρικό σενάριο του Sunbreak φέρνει τους κατοίκους του Elgado αλλά και του χωριού Kamura μπροστά σε μια απειλή νέων τεράτων. Τα τρία τέρατα-άρχοντες (Three Lords), υποκινούμενα από τον κλασικό πλέον Elder Dragon (τον Malzeno στη συγκεκριμένη περίπτωση…), απειλούν την ισορροπία στο οικοσύστημα, εξαναγκάζοντας τη μετακίνηση τεράτων που δεν είναι ενδημικά στις προαναφερθείσες περιοχές, με σκοπό να διαταράξουν την τοπική χλωρίδα και πανίδα και, φυσικά, να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στους κυνηγούς. Ως συνήθως, το σενάριο δεν αποτελεί παρά μια υποτυπώδης και άκρως διεκπεραιωτική δικαιολογία για να ασχοληθούμε με αυτό που μετράει σημαντικά στο παιχνίδι – το κυνήγι. Και εδώ, το Sunbreak δεν μας απογοητεύει. Θα έχουμε την ευκαιρία να κυνηγήσουμε αρκετά νέα τέρατα και να μεταφέρουμε τα λάφυρά τους στο φρούριο. Εκεί, θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε όπλα και πανοπλίες που ανήκουν στη Master Rank κατηγορία και που είναι άκρως απαραίτητα για την επιτυχής έκβαση του κυνηγιού, αλλά και την επιβίωσή μας στο πεδίο της δράσης.

Θα έχουμε, όμως, και την ευκαιρία να δούμε τέρατα που είχαμε αρκετό καιρό να δούμε σε κάποιο παιχνίδι της σειράς, όπως το Espinas ή το Astalos, και να ριχτούμε σε έναν έντονο και απαράμιλλης πρόκλησης αγώνα για να τα κυνηγήσουμε με επιτυχία. Μαζί με τον εξοπλισμό, όμως, κατηγορία αλλάζουν και τα ίδια τα τέρατα, προς τέρψη και ικανοποίηση των βετεράνων της σειράς. Το Sunbreak μετατρέπει ακόμα και τα πιο μικρά τέρατα σε αιμοδιψείς και λυσσαλέους θηρευτές, έτοιμα να τρέψουν σε άτακτη φυγή ακόμα και τον πιο σίγουρο (για τον εαυτό του) κυνηγό. Τα τέρατα κινούνται με πολύ πιο επιθετικό και απρόβλεπτο τρόπο στο πεδίο, με τη συνεργασία του κυνηγού με άλλους κυνηγούς (και τους ακόμα πιο εξελιγμένους συντρόφους Palicoes και Palamutes) να κρίνεται μάλλον απαραίτητη – για να μην πούμε απολύτως αναγκαία.

Σημαντική κίνηση θεωρούμε την απόφαση της Capcom να αφαιρέσει τα αντίστοιχα Village Quests -που είδαμε στο κυρίως παιχνίδι- και να προσφέρει μόνο τα Hub Quests ως το μοναδικό όργανο progression ανάμεσα στα ranks. Με αυτόν τον τρόπο οι παίκτες μπορούν να επικεντρωθούν στα σημαντικότερα σημεία της περιπέτειας – τη μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο για την ολοκλήρωση της ιστορίας, αλλά και την προσπάθεια επιβίωσης από τα τέρατα που κυνηγάμε. Οι νέες τοποθεσίες, όπως είναι ευνόητο, παρέχουν νέα υλικά για crafting όπλων αλλά και για την απαραίτητη αναβάθμισή των πανοπλιών, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Ωστόσο, τα νέα locales παρέχουν αρκετές εκπλήξεις στους παίκτες που θα τους ξαφνιάσουν ευχάριστά, αλλά και που θα αναβαθμίσουν τη συνολική εμπειρία τους. Προσφέρουν αναβαθμισμένα εργαλεία κυνηγιού, όπως το Gold Wirebug, που ενισχύει τη ζημιά που προκαλούν τα Mounted Punishes, ή το Silver Wirebug, που ενισχύει σημαντικά τον αριθμό materials που πέφτουν κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων.

Θετική εντύπωση μας έκανε επίσης το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενδημική ζωή των νέων τοποθεσιών για να χτυπήσουμε τα τέρατα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι ενδημικές επιθέσεις κάνουν τη διαφορά στα χτυπήματά μας, αλλά δίνουν τον χρόνο στον παίκτη να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί πιο έντονα ή και πιο στρατηγικά ενίοτε. Άλλωστε, η αυξημένη δυσκολία επιτάσσει την πιο προσεκτική προσέγγισή μας, μεγιστοποιώντας το χρόνο του κυνηγιού και ικανοποιώντας τους παίκτες που ζητούσαν αυξημένα επίπεδα δυσκολίας.

Όταν δεν προσπαθούμε να ανεβούμε στα ranks, μπορούμε να κάνουμε το απαραίτητο farming υλικών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των κλασσικών κυνηγιών, μόνοι μας ή με άλλους παίκτες, ή κάνοντας χρήση του μηχανισμού των Meowceneries, όπως και στο βασικό παιχνίδι. Το Sunbreak, όμως, προσφέρει ακόμα μια καινοτομία, η οποία διαπιστώσαμε πως λειτουργεί εξαιρετικά σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για τα Follower Quests, στα οποία κυνηγάμε τέρατα παρέα με τους ζωοσυντρόφους μας… αλλά και με τους NPCs που κατοικούν στο Elgado και τους οποίους ξεκλειδώνουμε σταδιακά, όσο περισσότερο προχωράμε με τα main και side quests που μας προσφέρει το φρούριο. Με τον ιδιαίτερο εξοπλισμό τους και με μια ΑΙ που λειτουργεί υποδειγματικά, τα Follower Quests αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική να προσεγγίσουμε το κυνήγι μας με μια διαφορετική οπτική γωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα Follower Quests έρχονται να καλύψουν το κενό που άφησαν τα Village Quests, με τη διαφορά πως η εμπειρία κυνηγιού που προσφέρουν είναι εφάμιλλη ενός offline κυνηγιού με φυσικούς παίκτες.

Αυτό από μόνο του δικαιολογεί την περαιτέρω επέκταση του χρόνου ενασχόλησης με τον τίτλο, ενώ αποτελεί μια ευχάριστη αφορμή να ασχοληθούμε με farming και grinding, μηχανισμοί που σε άλλα παιχνίδια και υπό άλλες συνθήκες θα μας προκαλούσε εφιάλτες. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, όμως, αν είχαμε να κάνουμε με ένα μεγαλύτερο roster τεράτων εξ αρχής. Περνάμε αρκετό χρόνο μέσα στο παιχνίδι μέχρι να αρχίσουμε να γνωρίζουμε μερικά από τα νέα τέρατα. Όσο απειλητικά και αν είναι, όμως, δεν παύουν να είναι λίγα στον αριθμό. Τα παλιά τέρατα εξακολουθούν να λυμαίνονται ακόμα και τις νέες τοποθεσίες, ενώ η υπόσχεση της Capcom ότι θα προσφέρει νέα τέρατα ως δωρεάν DLC λειτουργεί κάπως ανασταλτικά σε σχέση με όσα περιμέναμε να δούμε ως μέρος του πακέτου από την αρχή.

Αν και ο παράγοντας «δυσκολία» είναι σημαντικό μέρος της εμπειρίας, καθώς ακόμα και τα πιο μικρά τέρατα λειτουργούν εντελώς απροσδόκητα στη μάχη, εν τούτοις θα θέλαμε να έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα πλάσματα από την αρχή. Γνωρίσουμε ήδη τα αδύναμα σημεία των υπαρχόντων τεράτων και έχουμε δοκιμάσει διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισής τους. Θα θέλαμε, λοιπόν, να έχουμε πιο έντονο το στοιχείο της έκπληξης, τη διαδικασία της δοκιμής επιθέσεων και στρατηγικών πάνω σε περισσότερα νέα τέρατα, παρά να παίρνουμε το χρόνο και τις προφυλάξεις μας απέναντι στα υπάρχοντα (και πιο επικίνδυνα) πλάσματα. Οι Three Lords μπορούν να ωθήσουν την κυνηγετική μας εμπειρία στα άκρα, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν αρκεί μόνο ένας Elder Dragon για να αλλάξει δραματικά την αίσθηση του ανολοκλήρωτου που προσφέρει το Sunbreak για την ώρα. Ευελπιστούμε πως το roadmap που έχει προγραμματίσει η Capcom για το μέλλον του Sunbreak θα βελτιώσει τη συνολική μας εμπειρία.

Συμπερασματικά, το Sunbreak έρχεται να μεταφέρει την εμπειρία που προσέφερε το βασικό Monster Hunter Rise, στο επόμενο επίπεδο. Ένα επόμενο επίπεδο δυσκολίας, νέων gameplay παροχών, περιοχών και τεράτων που προσφέρει έναν ιδανικό λόγο να επιστρέψει κανείς ξανά στα κυνήγια των τεράτων. Όπως και οι αντίστοιχοι προκάτοχοί του (μόνο το Iceborn για τη Δύση βέβαια…), το Sunbreak λειτουργεί άψογα και είναι βέβαιο πως οι θιασώτες της σειράς θα χαρούν να ανακαλύψουν τις καινοτομίες του expansion. Αν είχαμε να κάνουμε και με έναν μεγαλύτερο αριθμό τεράτων, η εμπειρία μας θα ήταν κάτι παραπάνω από ιδανική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Sunbreak θα προσφέρει, πέρα από κάθε αμφιβολία, αρκετές και έντονες gameplay στιγμές μέσα στο καλοκαίρι, καθώς περιμένουμε την επόμενη αντίστοιχη περιπέτεια… ή τον επόμενο, μεγάλο τίτλο Monster Hunter.

Το Monster Hunter Rise – Sunbreak κυκλοφορεί από τις 30/6/22 για Switch και PC. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch με review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Monster Hunter Rise – Sunbreak | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα