Little Nightmares - The Depths

Season… pass.

Πραγματικά έχει αρχίσει να μας πιάνει αλλεργική αντίδραση όποτε ακούμε πλέον τον όρο "season pass", μία ακόμα “κατάρα” της σύγχρονης βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών που παγιώθηκε για τα καλά από Activision, EA και Ubisoft (και άλλοι βάλανε το λιθαράκι τους φυσικά αλλά οι συγκεκριμένοι τρεις μεγάλοι θεωρούμε ότι πέταξαν τον ογκόλιθο, ο οποίος έχει χώρο για να σκαλιστούν τα ονόματα όλων των παιχνιδιών, μικρών και μεγάλων, online

και single-player only).

Ας πούμε ότι σε online παιχνίδια έχει κάποιο νόημα (ας πούμε...) δεδομένου ότι αυτός που θα ασχοληθεί μαζί τους, θα περιμένει μία συνεχή υποστήριξη από την εταιρία, που θα του αποδίδει σε τακτά διαστήματα φρέσκο περιεχόμενο (ας αφήσουμε εδώ αυτό το θέμα στην εντελώς επιφανειακή του υπόσταση). Σε ένα παιχνίδι, όμως, σαν το Little Nightmares, πραγματικά, τι νόημα έχει το season pass; Απάντηση: κανένα απολύτως, καθώς -πολύ απλά- και εντελώς ξένο φαντάζει και δεν μπορεί να επιτρέψει στο επιπλέον υλικό να “αναπνεύσει”, καταλήγοντας να είναι πολύ λίγο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) σε σχέση με το κυρίως παιχνίδι.

Να τονίσουμε εδώ πως η καλλιτεχνική και παικτική αξία που είχε το Little Nightmares δεν μειώνεται στα μάτια μας, καθώς όπως είχαμε πει και στο αρχικό κείμενο, η εμπειρία που προσέφερε, αν και σύντομη, ήταν σαφέστατα πιο πλούσια σε συναισθήματα από πολλές ΑΑΑ παραγωγές. Από την άλλη, όμως, δε γίνεται παρά να πούμε ότι η ενσωμάτωση του season pass από την Tarsier Studios μάς βρίσκει εντελώς αντίθετους, τόσο λόγο του ίδιου του επιχειρηματικού μοντέλου όσο και επειδή η αρχή των DLCs γίνεται μόλις δυόμιση μήνες μετά την κυκλοφορία του κυρίως τίτλου.

Δεν βοηθάει επίσης ότι το περιεχόμενο του The Depths, το πρώτο σκέλος από τα τρία που συνθέτουν το λεγόμενο ως "Secrets of the Maw", δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι άγαρμπα κομμένο από μία καινούρια ιστορία, που μάλλον θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα αν την είχαμε ολοκληρωμένη στα χέρια μας. Τι να πρωτοπρολάβει να νοιώσει κανείς άλλωστε από την περιπέτεια του νέου πρωταγωνιστή, στο πρόσωπο ενός μικρού αγοριού, όταν το The Depths δύσκολα ξεπερνάει τα 40 λεπτά; Τα νέα περιβάλλοντα (δίχως να λείπει και η επιστροφή σε παλιά...) δεν καταφέρνουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικά αξιομνημόνευτο, ενώ ακόμα και η φαντασία στον εξπρεσιονιστικό σχεδιασμό αυτού του κλειστοφοβικού κόσμου δείχνει σαν να έχει στερέψει.

Για να μην παρεξηγηθούμε, ο σχεδιασμός του Little Nightmares, που φέρνει αβίαστα εικόνες στο μυαλό από γοητευτικά δημιουργημένα stop-motion animation, παραμένει όμορφος, όμως, τουλάχιστον στο πρώτο DLC δεν υπάρχει η παραμικρή έκπληξη. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον βασικό κίνδυνο, που κι αυτός ωχριά μπροστά στις τρομαχτικές φιγούρες που προσπαθούσαν να πιάσουν στα χέρια τους την Six, την πρωταγωνίστρια του αρχικού παιχνιδιού. Με ένα μεγάλο κομμάτι του The Depths να λαμβάνει χώρα στο νερό, η βασική απειλή θα βρεθεί στο πρόσωπο μίας ηλικιωμένης ανθρωπόμορφης παρουσίας, που παραμονεύει συνεχώς κάτω από την επιφάνεια το νερού.

Τα λιγοστά σημεία με καλοφτιαγμένη ένταση θα μας βρουν στην αγωνιώδη εύρεση εξέδρων επάνω στο νερό προκειμένου να αποφύγουμε τη θανάσιμη, υποβρύχια απειλή. Αυτά είναι και τα μόνα ουσιαστικά σημεία που θα νοιώσουμε ότι το Depths προσεγγίζει λίγο την ένταση του Little Nightmares. Από εκεί και πέρα, οι περιβαλλοντικοί γρίφοι δείχνουν και αυτοί σημάδια επανάληψης, με λύσεις που είναι σχεδόν άμεσα οφθαλμοφανείς, ενώ και τα platform σημεία είναι με τη σειρά τους αρκετά αδούλευτα και επαναλαμβανόμενα.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι περισσότερο για το πρώτο σκέλος του season pass. Συνεχίζουμε να προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Little Nightmares, αλλά θα σας προτείναμε να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η καινούρια περιπέτεια. Σαν πρώτη γεύση, το The Depths φαίνεται, πολύ απλά, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα καλοδεχούμενο επιπρόσθετο υλικό ικανό να σβήσει τη δίψα προς όσους δεν χόρτασαν από τον γοητευτικά μακάβριο κόσμο του βασικού κορμού.

Πέρα από τιμολογήσεις, επιχειρηματικά μοντέλα κ.λπ. πιστεύουμε ότι θα ήταν μία σαφέστατα πιο τίμια πρόταση από την Tarsier να αναπτύξει σε βάθος χρόνου ένα ουσιαστικό και ολοκληρωμένο expansion pack και όχι ένα σχεδόν ανούσιο DLC, τόσο κοντά μάλιστα στην κυκλοφορία του Little Nightmares.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα