In My Shadow | Review

Η αναβίωση των παιδικών αναμνήσεων ως μέσο επεξεργασίας και ανάλυσης ενός βαθύτερου τραύματος παραμένει πάντα ένα ενδιαφέρον «κουστούμι» για μια δημιουργία (βιβλίο, ταινία, παιχνίδι κ.ο.κ.) όσο και αν αυτό έχει ξαναφορεθεί. Προσφέρεται ως μια καλή αφορμή για horror μονοπάτια, ως ένα ιντριγκαδόρικο έναυσμα για adventure περιπλανήσεις και, γενικότερα, αποτελεί ένα ικανοποιητικό εφαλτήριο για να εξιστορήσει κανείς μια βαθύτερη και ώριμη ιστορία.

Ακόμα και στην περίπτωση του In My Shadow,

ενός puzzle- platformer όπου η νεαρή πρωταγωνίστρια Bella αναδρομεί στα χρόνια της νιότης επισκεπτόμενη το πατρικό της σπίτι, οι προϋποθέσεις για το στήσιμο μιας μεστής και προσελκυστικής ιστορίας είναι στοιχεία παρόντα. Πόσο μάλλον όταν το όλο concept των γρίφων του παιχνιδιού στηρίζεται στις σκιές και στην προβολή τους στο χώρο, “δένοντας” σημειολογικά το gameplay με την πλοκή μέσω ενός ευρηματικού τρόπου το δίχως άλλο. Συνεπώς το In My Shadow έρχεται στο προσκήνιο με το δεξί, στηρίζοντας την αρχή του γνωμικού “το ήμισυ είναι η αρχή του παντός”. Διαθέτει, όμως, και τις υπόλοιπες αρετές για να καλύψει την υπόλοιπη απόσταση;

Ας πιάσουμε το θέμα από την αρχή. Το In My Shadow χωρίζεται σε ξεχωριστά επίπεδα, κάθε ένα από τα οποία περιέχει έναν γρίφο τον οποίο η Bella, ή μάλλον η παιδική σκιά της Bella, καλείται να λύσει, περνώντας στην άλλη πλευρά του level. Τα επίπεδα ομαδοποιούνται σε μεγαλύτερα τμήματα, που διακρίνονται μεταξύ τους ως δωμάτια του σπιτιού και κάθε ένα από αυτά προσφέρει και ένα διαφορετικό twist στο είδος των γρίφων που προσφέρει.

Κάθε puzzle αποτελείται από δύο τμήματα· το κομμάτι της προεργασίας και το κομμάτι της εκτέλεσης. Στην μεν προεργασία ο παίκτης αλλάζει θέση και φορά στα διάφορα διαθέσιμα αντικείμενα μέσα στο δωμάτιο, αλλάζοντας έτσι τη μορφή της δισδιάστατης προβολής των σκιών τους στον τοίχο του δωματίου. Όταν το «στήσιμο» τελειώσει, ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο της πρωταγωνιστριας, ή πιο σωστά της σκιάς της, και χρησιμοποιεί τις προβολές των αντικειμένων στον τοίχο για να σκαρφαλώσει και να φτάσει στην άλλη άκρη της οθόνης.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιήσουμε τη διάταξη των αντικειμένων, αλλά αν επιλέξουμε να το κάνουμε ενώσω η Bella βρίσκεται μέσα στην πίστα, τότε η σκιά της διαλύεται και επανεμφανίζεται στην αρχή. Και ορθά δηλαδή, εφόσον καθ’ όλη τη διάρκεια του τίτλου θα χρειαστεί να αλλάξετε και να ξανα-αλλάξετε την αρχική σας διάταξη πολλές φορές. Αυτό αποτελεί το βασικό παράδοξο του παιχνιδιού.

Ενώ το In My Shadow διατείνεται της puzzle φύσης του, στην πραγματικότητα η ευφυία και η σπιρτάδα που θα χρειαστεί να συνεισφέρει κανείς παίζοντάς το φτάνει ως ένα σημείο, αφού τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το try & error σύστημα του να δοκιμάζετε μικροαλλαγές στο στήσιμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επίλυση κάποιου γρίφου δεν έχει να κάνει τόσο με την αντίληψη και την εφευρετικότητά σας αλλά με την υπομονή, τα αντανακλαστικά και ίσως την τύχη.

Στο σημείο αυτό εισέρχεται στο παιχνίδι και το δεύτερο συνθετικό του είδους, το platforming. Τη μισή δουλειά στο να κερδίσει κανείς το level θα την κάνει η προετοιμασία και η σωστή διάταξη, την άλλη μισή όμως θα την κάνει ο σωστός συγχρονισμός και οι γρήγορες αντιδράσεις, καθώς για την επίτευξη του στόχου θα χρειαστούν άλματα ακριβείας και λεπτές κινήσεις. O τίτλος διαθέτει αρκετές παραλλαγές για τον εμπλουτισμό του τμήματος αυτού, όπως κινούμενες πλατφόρμες και καρφιά που οδηγούν σε ακαριαίο θάνατο, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαιτέρως αξιόλογο.

Κατά αυτόν το τρόπο το In My Shadow πάει για τα πολλά και χάνει και τα λίγα. Δεν καταφέρνει το κάτι παραπάνω στο τμήμα του platforming αλλά βγαίνει και εκτός θέματος στο αμιγώς puzzle κομμάτι του. Αποτέλεσμα αυτού είναι η έλλειψη συνοχής και χαρακτήρα στην ουσία του τίτλου. Επιπρόσθετα, οι -ομολογουμένως πολυάριθμες- πίστες και οι αρκετές παραλλαγές στα εμπόδια περισσότερο μοιάζουν με φλυαρία παρά με παράγοντα αλλαγής και φρεσκαρίσματος.

Σε υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού, όπως το σενάριο, τα γραφικά και ο ήχος, οι εκτενείς αναφορές θα ήταν περιττές, καθώς όλοι κινούνται σε επίπεδα μεταξύ του μετρίου και του αξιοπρεπούς. Η πλοκή, αν και έχει μια κάποια σοβαρότητα, κινείται σε αργούς και άνευρους τόνους, “χάνοντας” σχετικά εύκολα τον παίκτη. Ο οπτικός τομέας και δη οι φωτοσκιάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν βάσει και του gameplay, κάνουν απλώς τα βασικά καθώς η Unity δείχνει πιο γερασμένη από ποτέ. Τέλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τίτλου είναι τυπικά, με μοντέλα χαρακτήρων, κίνησης και physics να “τικάρουν” απλά τη λίστα της βασικής λειτουργίας.

Είναι δεδομένο ότι η ινδική ομάδα Playbae, που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του In My Shadow, είναι νέα στον χώρο, άπειρη και περιορισμένων πόρων. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί συγχωροχάρτι για ατοπήματα και “ατσαλοσύνες” που κοστίζουν στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία που θα μπορούσε να προσφέρει ο τίτλος της. Ειδικά όταν πίσω από αυτά κρύβονται ευφυείς και γνήσιες ιδέες και προθέσεις. Δεν πειράζει, το In My Shadow παραμένει ένα αξιοπρεπές παιχνίδι, διαφορετικό από το σωρό και σοβαρό στο ύφος και την προσέγγισή του, γεγονός που καταχωρεί τις επόμενες δημιουργίες της ομάδας στο gaming ραντάρ μας.

Το In My Shadow κυκλοφορεί από τις 22/12/21 για Xbox One, PC και Switch. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Xbox One με review code που λάβαμε από την OverGamez.

The post In My Shadow | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα