Fist of the North Star: Lost Paradise

Fist of Dojima Dragon.

Το Fist of the North Star στην προηγούμενη γενιά σίγουρα δεν είχε την καλύτερη αντιμετώπιση και τύχη, διότι το στούντιο της Omega Force υλοποίησε το franchise στο τετριμμένο ύφος της σειράς "Warriors". Οπότε, για όσους έχουν παρακολουθήσει τον Kenshiro μέσω της ιαπωνικής, anime

τηλεοπτικής σειράς Fist of the North Star, είναι λογικό να υπάρχουν προσδοκίες αυτή τη φορά, διότι την ανάπτυξη και υλοποίηση του Lost Paradise έχει επιμεληθεί το στούντιο που αναπτύσσει τους τίτλους Yakuza. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε από την ενασχόλησή μας με το Fist of the North Star: Lost Paradise, καλό είναι να σημειωθεί κάτι σημαντικό.

Για να παίξει κάποιος τον τίτλο δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει παρακολουθήσει την ομώνυμη, anime τηλεοπτική σειρά. Αυτό συμβαίνει διότι το στούντιο της Sega επέλεξε να παρουσιάσει μια διαφορετική οπτική γωνία της ιστορίας και, κατά συνέπεια, μια άλλη προσέγγιση στην περιπέτεια του Kenshiro. Συγκεκριμένα, ο τίτλος μάς βρίσκει να είμαστε στο γνώριμο, ερημωμένο περιβάλλον της σειράς, το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Εμείς ακολουθούμε τα χνάρια του Kenshiro, ο οποίος είναι ο διάδοχος της φονικής πολεμικής τέχνης Hokuto Shinken. Ο Kenshiro, στην αρχή του παιχνιδιού, καταδιώκει τον Shin επειδή έχει απαγάγει την αρραβωνιαστικιά του Kenshiro, Yurie. Όταν ο πρωταγωνιστής μας προφτάσει τον Shin και τον αντιμετωπίσει, ενημερώνεται μέσα από τα γεγονότα ότι η αρραβωνιαστικιά του εθεάθη στην πόλη της Eden. Οπότε, ο ήρωας μας ξεκινά το ταξίδι του στη νέα αυτή πόλη. Σε αυτό το σημείο, όπως καταλαβαίνετε, επειδή η Eden αποτελεί νέο περιεχόμενο για τη σειρά, σημαίνει πως δεν θα αναπτυχθούμε περισσότερο σε αυτήν προς αποφυγή spoilers. Ωστόσο, θα αναφέρουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία.

Με το δεδομένο ότι ο κόσμος έχει υποστεί πυρηνική καταστροφή, η Eden αποτελεί τη μοναδική πόλη στο παιχνίδι. Αυτό με τη σειρά του βρίσκει εφαρμογή στο σενάριο με αποτέλεσμα η ιστορία του τίτλου να λαμβάνει χώρα μέσα και γύρω από την πόλη, και να ασχολείται μόνο με τους χαρακτήρες που αυτή περιλαμβάνει. Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως μέσω του σεναρίου αποδίδονται τα σημαντικά γεγονότα και οι χαρακτήρες που γνωρίσαμε στην ομώνυμη σειρά. Οπότε, αν και πραγματοποιείται μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας, τα βασικά χαρακτηριστικά της σειράς -όπως είναι λογικό- υφίστανται. Επιπλέον, οι χαρακτήρες που βρίσκονται στο παιχνίδι αποδίδονται εξαιρετικά (όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει το στούντιο των τίτλων Yakuza) είτε μέσω των cutscenes είτε με την περιπλάνησή μας στις περιοχές του τίτλου.

Αφήνοντας λοιπόν το τμήμα του σεναρίου, ήρθε η στιγμή να εκφράσουμε το μεγάλο μας παράπονο και αυτό που εκτιμούμε ότι αποτελεί την κυριότερη αδυναμία του τίτλου. Αυτό που παρατηρήσαμε κατά την πρόοδό μας στο Lost Paradise, είναι η εμφανής απουσία δημιουργικότητας. Δηλαδή, αν και έχουμε μια σωστή υλοποίηση στη διαφορετική προσέγγιση του σεναρίου, διαπιστώσαμε ότι ο τίτλος βασίζεται εντόνως στα assets που γνωρίσαμε στους τίτλους Yakuza. Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό και εμφανές σε αυτούς που έπαιξαν μέσα στο 2018 τους τίτλους της σειράς Yakuza που έγιναν διαθέσιμοι (Yakuza 6 και Kiwami 2).

Συγκεκριμένα, η αίσθηση του déjà vu ξεκινάει με την είσοδό μας στην Eden, όπου μόλις ανοίξουμε το μενού παρατηρούμε πως η απεικόνιση, η διαρρύθμιση και τα ηχητικά εφέ είναι πανομοιότυπα με αυτά που γνωρίσαμε στους τίτλους Yakuza. Επίσης, το waypoint και η κάτοψη της Eden αποτυπώνονται με τους ίδιους χρωματισμούς και σχεδιασμό που γνωρίσαμε στο Kamurocho και επιπροσθέτως, τα ηχητικά εφέ στα παράθυρα διαλόγων, όπως και η επιλογή της προσπέλασης σκηνής, επίσης προέρχονται από τους παραπάνω τίτλους, ενώ και οι Ιάπωνες ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους Kazuma Kiryu, Majima Goro και διαφόρους άλλους ήρωες, επιστρέφουν για να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες στο Lost Paradise.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να σημειωθεί πως υπάρχει και η επιλογή των αγγλικών voice overs, τα οποία είχαμε να συναντήσουμε σε τίτλο Yakuza από το αρχικό παιχνίδι που είχε κυκλοφορήσει στο PlayStation 2. Ας προχωρήσουμε στο σύστημα μάχης, το οποίο υλοποιήθηκε σωστά και αποδίδει εξαιρετικά τις πολεμικές τέχνες του Kenshiro. Αυτό σημαίνει ότι αποδίδονται με υπέροχο τρόπο οι πολεμικές του κινήσεις, οι οποίες καταφέρνουν χτυπήματα στον αντίπαλο σε διάφορα σημεία πίεσης, που έχουν ως αποτέλεσμα την ανατίναξη και το διαμελισμό των εχθρικών μονάδων. Ειδικά σε ό,τι αφορά αυτές τις κινήσεις, καλό είναι να σημειωθεί πως δίνεται η επιλογή μείωσης του gore για όσους δεν επιθυμούν να παρακολουθούν αυτά τα υπερβολικά "fatalities".

Στο τμήμα της μάχης, αν και υπάρχει η φλόγα που τυλίγει τον Kenshiro, όπως γινόταν και στην περίπτωση του Kiryu, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως δεν νιώσαμε να παίζουμε Yakuza με, απλώς, διαφορετικό skin, αφού το μοτίβο κινήσεων του Kenshiro βασίζεται στις πολεμικές τέχνες του Hokuto Shinken, που σημαίνει πως δεν υπάρχει χρήση αντικειμένων. Αν και τα QTEs επιστρέφουν, αποδίδουν τις εν λόγω πολεμικές τεχνικές του ήρωα εξαιρετικά.

Στο τμήμα των καινούργιων χαρακτηριστικών υπάρχει η δεύτερη περιοχή του τίτλου, η οποία είναι μια ερημωμένη έκταση όπου μπορούμε να ταξιδέψουμε με δικό μας όχημα. Η περιοχή αυτή περιέχει ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος, στα οποία θα λάβουν μέρος cutscenes, mini-games αλλά και εύρεση υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε για την αναβάθμιση του οχήματός μας. Η οδήγηση λειτουργεί αρκετά καλά και θυμίζει ύφος arcade racing, δηλαδή το όχημα έχει καλή απόκριση και έρχεται εξοπλισμένο με βενζίνη, την οποία μπορούμε να γεμίσουμε στα διάφορα fast travel σημεία του χάρτη. Υπάρχει η δυνατότητα επιτάχυνσης με χρήση nitro, ενώ δεν απουσιάζουν και οι εχθροί στο περιβάλλον. Για να πραγματοποιηθεί μάχη στη συγκεκριμένη περιοχή, απλά πέφτουμε επάνω στο όχημα του εχθρού και μεταφερόμαστε σε μια αρένα, όπου αντιμετωπίζουμε τις εχθρικές μονάδες με τον παραπάνω τρόπο.

Από εκεί και πέρα επιστρέφουμε στα ίδια assets και στη λογική των τίτλων Yakuza. Αυτό σημαίνει πως οι μάχες στην πόλη ξεκινούν όταν μας βρίσκουν οι εχθροί στην Eden, όπως γινόταν και στην περίπτωση του Kamurocho. Η ανάπτυξη του χαρακτήρα πραγματοποιείται εφόσον έχουμε ανέβει επίπεδα, και εκεί αποκτούμε τα γνώριμα orbs, τα οποία χρησιμοποιούμε στο μενού ανάπτυξης που διαχωρίζεται σε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτυπώνονται όπως στην περίπτωση των παιχνιδιών Kiwami. Επιπροσθέτως, στο τμήμα του περιεχομένου υπάρχουν τα sub stories...τα οποία είναι εφάμιλλης ποιότητας και λογικής των Yakuza. Δηλαδή, μας βρίσκουν ορισμένοι κάτοικοι της Eden που έχουν κάποιο πρόβλημα, το οποίο επιλύεται μέσω της εύρεσης του Χ αντικείμενου ή την ολοκλήρωση της Ψ μάχης. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε backtracking λόγω της ύπαρξης μόνο δύο περιοχών.

Άποψή μας είναι ότι ορισμένα από αυτά τα sub-stories παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αποδίδοντας σωστά κάποια γνώριμα πρόσωπα της σειράς, τα οποία με τη σειρά τους μας ανταμείβουν με τη λειτουργία του talisman. Αυτή η νέα λειτουργία/ χαρακτηριστικό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φυλακτού, το οποίο μπορει να παρέχει στον Kenshiro διάφορες δυνατότητες. Δηλαδή, ένα φυλακτό μπορει να αναπληρώσει την υγεία μας ή να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε άμεσα στη μάχη αν ηττηθούμε ουτώς ώστε να αλλάξουμε τη ροή της. Τα φυλακτά αυτά χρησιμοποιούνται είτε αυτόματα είτε κατά βούληση, και όταν γίνει η χρήση τους έχουν ένα cooldown, το οποίο ορίζεται με πραγματικό χρόνο και μπορει να διαφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες του εκάστοτε φυλακτού, μια λειτουργεία λογική που διαφυλάττει την ισορροπία στη μάχη.

Η πρόκληση στο Fist of the North Star: Lost Paradise κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια και βασίζεται κυρίως στα επίπεδα και τις κινήσεις που έχουμε αποκτήσει κατά την πορεία μας. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται η ολοκλήρωση αρκετών sub-stories, ουτώς ώστε να πραγματοποιηθεί πιο ομαλά η πρόοδος μας στην ιστορία. Υπάρχουν και διάφορα mini-games, τα οποία ταιριάζουν στο ύφος του παιχνιδιού, όμως δεν αποτελούν και κάτι το εντελώς καινούργιο. Δηλαδή, αντί να έχουμε το mini-game μπέιζμπολ του Yakuza Kiwami (που λάμβανε χώρα στο battling cage του Kamurocho), έχουμε ένα mini-game μπέιζμπολ στη wasteland, όπου αντί για μπάλα χτυπάμε και εκτοξεύουμε εχθρούς με τη χρήση μιας μεγάλης, σιδερένιας βέργας.

Υπάρχουν και τα retro games, τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω της wasteland ενώ το παιχνίδι ρυθμού που γνωρίσαμε στα καραόκε clubs των Yakuza, έχει αντικατασταθεί από την ιατρική κλινική του τίτλου. Σε εκείνο το σημείο ο Kenshiro, για να εξολοθρεύσει τους διαφόρους εισβολείς που έρχονται στο ιατρικό κέντρο, τους αντιμετωπίζει με ρυθμό (και χρήση συγκεκριμένων πλήκτρων την κατάλληλη στιγμή), που αντιστοιχεί στη μουσική της επιλογής μας. Παρομοίως έχει υλοποιηθεί και το hostess/ cabaret club, το οποίο γνωρίσαμε στο Yakuza 0 και έχει μεταφερθεί σχεδόν αυτούσιο στο Lost Paradise. Ωστόσο, υπάρχουν και καινούργια mini-games, τα οποία βρίσκουν τον Kenshiro να παίρνει το ρόλο του μπάρμαν και να σερβίρει ποτά σε διάφορους πελάτες.

Στα mini-games κατατάσσονται και οι κούρσες με το όχημα μας, όπου ανάλογα με την κατάταξή μας αποκτούμε πόντους, τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε διάφορες ανταμοιβές. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, υπάρχει και η λειτουργία του adventure mode, η οποία ονομάζεται Endless Eden. Εκεί παρέχεται η δυνατότητα να περιπλανηθούμε, χωρίς να ακολουθήσουμε πλέον το σενάριο ουτώς ώστε να ολοκληρώσουμε οποίες εκκρεμότητες είχαμε αφήσει στο αρχικό playthgrough.

Από τα παραπάνω, προκύπτει, πως επιθυμητό θα ήταν να υπήρχε ανανέωση σε ορισμένους τομείς του Lost Paradise, με τη χρήση καινούργιων assets ή έστω μικρών αλλαγών, ώστε να αποφευχθεί η έντονη αίσθηση του déjà vu από τα παιχνίδια της σειράς Yakuza. Και αυτό διότι το παιχνίδι της SEGA έχει ορισμένα καλά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν αποδοθεί εξαιρετικά, χαρίζοντάς του τη δική του ταυτότητα.

Εν κατακλείδι, το Fist of the North Star: Lost Paradise προτείνεται ανεπιφύλακτα σε αυτούς που γνωρίζουν τη σειρά, διότι θα βιώσουν μια διαφορετική προσέγγιση του αγαπημένου τους χαρακτήρα, του Kenshiro. Ωστόσο, αν δεν έχει περάσει καιρός από την τελευταία σας επαφή με τα παιχνίδια της σειράς Yakuza -και ειδικότερα με αυτά που κυκλοφόρησαν εντός του 2018- πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στην μετα-αποκαλυψιακή Eden, θα προτείναμε να δοκιμάσετε πρώτα την περιπέτεια του Kenshiro μέσω του demo που διατίθεται.

ps4
Keywords
Τυχαία Θέματα