Mega Man 11

Ο Mega Man παραμένει πιστός στις ρίζες του...

Mega Man, ένας από αυτούς τους μασκότ-τύπου χαρακτήρες, που έρχονταν κατά δεκάδες την εποχή των NES και Master System. Φυσικά, ποτέ δεν έφτασε τη φήμη και την προβολή των Sonic και Mario αλλά ορίστε που κατάφερε να αποφύγει τη λήθη των Banjo, Spyro, Gex και λοιπών, συνεχίζοντας

να κάνει εμφανίσεις, έστω και με μεγάλα διαλείμματα. Μπορεί πλέον να μην έχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, αλλά δεν παύει να είναι ένα αναγνωρίσιμο όνομα, ικανό να τραβήξει το βλέμμα όποιων είχαν επαφή με παλιότερες κονσόλες ή απλά ασχολούνται με την ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Δεν αρκεί βέβαια μόνο η αναγνωρισιμότητα του ονόματος αλλά χρειάζεται και η κατάλληλη φροντίδα στην ανάπτυξη για να δέσει το γλυκό, όπως απέδειξε διά της κακής του ποιότητας το περσινό Double Dragon IV ή και ο απαράδεκτος πνευματικός διάδοχος του Mega Man, το Mighty No. 9.

Οκτώ χρόνια μετά την έκδοση του Mega Man 10 η σειρά επιστρέφει, προσπαθώντας να κερδίσει το στοίχημα του χρόνου ώστε να αποδείξει πως είναι ακόμα επίκαιρη. Το πρώτο ορθό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έρχεται με την αλλαγή πλεύσης στην τεχνοτροπία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς η απεικόνιση αξιοποιεί 3D μηχανή γραφικών, αφήνοντας πίσω το ρετρό -και κουρασμένο πλέον- οκτάμπιτο ύφος που είχε διατηρηθεί έως το Mega Man 10. Αναμφίβολα χρειαζόταν ο εκσυγχρονισμός (όσες νοσταλγικές αντοχές κι αν έχει κάποιος) αν μη τι άλλο για να μετριαστεί η αίσθηση της επανάληψης μετά από διψήφιο αριθμό τίτλων.

Φυσικά, η φιλοσοφία του gameplay δεν αλλάζει, διατηρώντας τη δράση στις δύο διαστάσεις, με το ατού, βέβαια, πλέον πως ο σχεδιασμός είναι εκμοντερνισμένος, με απαλές γραμμές και ζωηρά χρώματα, οδηγώντας σε ένα ευχάριστο οπτικό αποτέλεσμα που συνοδεύεται από ομαλότατη δράση. Εξίσου σημαντική βελτίωση υπάρχει και στο χειρισμό, ο οποίος συνοδεύει ιδανικά τον εκσυγχρονισμό της μηχανής γραφικών, επιτρέποντάς μας να χειριζόμαστε τον Mega Man με αμεσότητα και απόλυτη ακρίβεια στα απαιτητικά platform κομμάτια.

Εκεί που δεν υπήρξε καμία αλλαγή (και δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα) είναι στο βαθμό δυσκολίας. Το Mega Man 11 ακολουθεί πιστά τα βήματα των προγενέστερων τίτλων, απαιτώντας από εμάς να ξεχάσουμε τις διάφορες σημερινές ευκολίες και να θυμηθούμε τον υψηλό βαθμό πρόκλησης που ακολουθούσε τα οκτάμπιτα platforms. Αν και αρχικά η επιστροφή των περιορισμένων ζωών (μόλις δύο στο default) και τα απομακρυσμένα checkpoints μάς δημιούργησαν ένα αίσθημα δυσφορίας, τελικά δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ήττες για να σφίξουμε τα δόντια και να “επαναπρογραμματίσουμε” τον εγκέφαλό μας στα δεδομένα μίας παλιότερης εποχής.

Το Mega Man 11 καταφέρνει τελικά να υπερκεράσει τον εκνευρισμό της επιστροφής μας στην αρχή ενός επιπέδου με το χάσιμο των ζωών ή των one-shot kill περιβαλλοντικών κινδύνων, χάρη στο δουλεμένο σύστημα χειρισμού αλλά και το ιδανικό μέγεθος των επιπέδων, ώστε ούτε να φαντάζουν ως γολγοθάς όταν επιστρέψουμε στην αρχή αλλά ούτε και να δείχνουν ως... σφηνάκια. Ως είθισται, στα Mega Man μπορούμε να επιλέξουμε εξαρχής οποιοδήποτε από τα εννιά αρχικά επίπεδα, σε κάθε ένα εκ των οποίων βρίσκεται και ένα ρομποτικό boss, με την ήττα του οποίου αποκτούμε την ειδική του δύναμη.

Ο υψηλός βαθμός πρόκλησης σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα ελλιπούς ισορροπίας, ανεξαρτήτως της σειράς που θα επιλέξετε για να τα ολοκληρώσετε, καθώς όλα τους ανεξαιρέτως θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση. Επιπλέον, τα boss fights αποτελούν ένα από τα θετικότερα στοιχεία του τίτλου, περιέχοντας την απαραίτητη ποικιλία κινήσεων ώστε να χρειάζονται ακονισμένα αντανακλαστικά συνεχώς ενώ τα περισσότερα εξ αυτών κρύβουν και μία δεύτερη μορφή, όταν η ενέργειά τους πέσει στο μισό, περιπλέκοντας ευχάριστα τη σύγκρουση. Αν και μας φέρνουν μπροστά στο πλέον απαιτητικό κομμάτι κάθε πίστας, δεν φτάνουν ποτέ σε σημείο να είναι σαδιστικά.

Άλλωστε το Mega Man 11 απαλύνει ως ένα βαθμό τον υψηλό βαθμό δυσκολίας με την εισαγωγή της ικανότητας της κατά βούληση επιβράδυνσης του χρόνου. Η κατάλληλη χρήση αυτής της περιορισμένης ικανότητας κρίνεται απαραίτητη για πολλά απαιτητικά platform σημεία, αλλά κυρίως όταν βρισκόμαστε απέναντι από τα φρενήρη bosses που βρίσκονται σε μία ασταμάτητη κινητικότητα. Η δύναμη της επιβράδυνσης φέρνει ένα καλοδεχούμενο βάθος, ένα ιδανικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των δυσκολότερων σημείων, δίχως ποτέ να δείχνει ως cheat.

Πέραν αυτού, όσοι τα βρείτε δύσκολα μπορείτε να επισκεφθείτε το μαγαζάκι του επιστήμονα φίλου του Mega Man όπου θα μπορέσετε να προμηθευτείτε διάφορα βοηθήματα μεταξύ των επιπέδων, όπως περισσότερες ζωές ή μηχανικά αναλώσιμα πτηνά που μας σώζουν όποτε πέφτουμε στο κενό. Οι πιο... hardcore παίκτες βέβαια μάλλον θα επιθυμήσουν να αποφύγουν αυτά τα mini-cheats προκειμένου να διατηρήσουν ανόθευτη την υψηλή πρόκληση.

Εκεί που υστερεί το Mega Man είναι στη χρήση των εξτρά δυνάμεων που κερδίζουμε από τα bosses, η πλειοψηφία των οποίων δεν καταφέρνει να δικαιολογήσει την αντικατάσταση του default όπλου μας, που εξαρχής αποτελεί και την πιο ισχυρή επιλογή μας για την αντιμετώπιση των εχθρών. Επίσης, πέραν της υψηλής πρόκλησης, τελικά το Mega Man δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη έκπληξη στα διάφορα επίπεδα, φέρνοντάς μας μπροστά από γνώριμες και πολλές φορές τετριμμένες καταστάσεις, τόσο για τη σειρά των Mega Man όσο και για το είδος γενικότερα, που ναι μεν μπορεί να ανεβάζουν τον πήχη της δυσκολίας σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά δεν παύουν να προκαλούν την αίσθηση του déjà vu.

Εν κατακλείδι, το Mega Man 11 είναι ένα αξιόλογο platform που φέρνει μία απόλυτα καλοδεχούμενη οπτική εξέλιξη του franchise, διατηρώντας παράλληλα τον υψηλό βαθμό πρόκλησης στα στάνταρ της παλιότερης εποχής του είδους. Θα σας φέρει στα άκρα πολλές φορές, θα σας πεισμώσει και θα σας δημιουργήσει αυτό το ωραίο αίσθημα ικανοποίησης όταν τιθασεύσετε την εκάστοτε πίστα και το boss της, εντούτοις, θα θέλαμε λίγο περισσότερη φαντασία στο σχεδιασμό των επιπέδων και των προκλήσεων ώστε να δούμε έναν πλήρη εκμοντερνισμό του ιστορικού franchise.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για PC.

pcps4xbox oneswitch Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα