Ayo the Clown | Review

Τα καθαρόαιμα 2D platform games, μια κατηγορία που κάποτε μεσουρανούσε στις κυκλοφορίες, τις πωλήσεις και τις προτιμήσεις των gamers, είναι αλήθεια πως δεν απολαμβάνουν την αίγλη που είχαν κάποτε. Μόνο η Nintendo μάς προμηθεύει πλέον σε σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς με τίτλους -είτε μέσω της σειράς Mario είτε με άλλα franchises της όπως η σειρά Yoshi- ενώ για περαιτέρω κυκλοφορίες οι gamers στρέφονται για άλλη μια φορά

στην indie σκηνή. To Ayo the Clown είναι μια τέτοια περίπτωση τίτλου, όντας το παρθενικό πόνημα της αμερικανικής Cloud M1.

O βασικός μας ήρωας είναι ο Ayo, ένας πρόσχαρος και γελαστός κλόουν που δουλεύει σε ένα τσίρκο παρέα με τον αγαπημένο του σκύλο, τον Bo. Μια βροχερή νύχτα όμως, ο Bo εξαφανίζεται. Έτσι, ο Ayo ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τα ίχνη του φίλου του… Τυπική ιστορία που απλά δίνει αφορμή για το gameplay, όπως στην πλειοψηφία των platformers, χωρίς να ενοχλεί. Μας προσφέρονται πάντως σε διάφορα σημεία και όμορφα, στατικά cut scenes που την προωθούν.

Το gameplay του τίτλου ακολουθεί πιστά τις επιταγές των 80’s και ιδιαίτερα των 90’s 2D platformers, έχοντας ξεκάθαρες επιρροές από τίτλους όπως τα παιχνίδια της σειράς Yoshi και Donkey Kong Country. Πολλές κινήσεις και ικανότητες του Αyo είναι ίδιες με αυτές του Yoshi, όπως το head slam ή η αιώρηση για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα με τη βοήθεια ενός μπαλονιού, που παραπέμπει ευθέως σε μια σήμα κατατεθέν κίνηση του Yoshi, το fluttering. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του τίτλου είναι πως αποκτούμε αυτές τις κινήσεις σταδιακά κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μας.

Στην πρώτη πίστα ο ήρωάς μας δεν μπορεί καν να εκτελέσει άλμα και πρέπει να επιδιορθώσει τα παπούτσια του προτού ξεκλειδώσει το jump. Αυτό σίγουρα ανανεώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το ενδιαφέρον και εντείνει την περιέργεια και την αδημονία του παίκτη. Δυστυχώς, ενώ κάποιες κινήσεις θα τις χρησιμοποιούμε σωρηδόν, άλλες, όπως το slide ή το – δυσκολότερο από όσο πρέπει στην εκτέλεση – wall jump, έχουν πολύ πιο περιορισμένη χρήση λόγω του level design των επιπέδων. Πρόκειται όμως σίγουρα για ενδιαφέρουσα σχεδιαστική επιλογή.

Από εκεί και πέρα, το εν λόγω level design μάς άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Μεγάλα επίπεδα με πολύ verticality και πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση για τη συλλογή των collectibles είναι ο κανόνας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάποια επίπεδα θα αλλάξουν τις συνθήκες και θα εισάγουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως, για παράδειγμα, αλλαγές στη βαρύτητα ή την ορατότητα. Τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά σίγουρα προδίδουν τη θέληση των δημιουργών να κρατήσουν το gameplay φρέσκο μέχρι τέλους.

Γενικά, το platforming είναι χορταστικό, διασκεδαστικό και αποπνέει αυτοπεποίθηση και σιγουριά από τους developers, θυμίζοντάς μας προσπάθειες από πολύ πιο έμπειρες στον χώρο ομάδες. Η δυσκολία του τίτλου δεν είναι πολύ μεγάλη και δε θα συναντήσουμε εδώ σαδιστικά δύσκολες πίστες που απειλούν την ακεραιότητα του controller μας και του απέναντι τοίχου. Η συνολική εμπειρία κρίνεται μάλλον ως χαλαρωτική, ειδικά για τους βετεράνους του είδους.

Από την άλλη, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για platformer, προσφέρονται τρία επίπεδα δυσκολίας, που επηρεάζουν κυρίως τα checkpoints και τον αριθμό των εχθρών, οπότε μπορούμε να προσαρμόσουμε στο επιθυμητό την πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε. Να πούμε, τέλος, ότι ο χειρισμός είναι και αυτός “σφιχτός”, λειτουργικός και αποκριτικός, και επ’ ουδενί δεν στάθηκε εμπόδιο στο gameplay, με εξαίρεση το προαναφερθέν wall jump που δεν μπορέσαμε να συνηθίσουμε 100%, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να το υποστούμε σε πολλά σημεία.

Το Ayo the Clown περιλαμβάνει συνολικά 8 κόσμους με 3-4 πίστες ο καθένας και άλλες 2 μυστικές πίστες ελάχιστα αυξημένης δυσκολίας. Στο τέλος κάθε κόσμου θα αντιμετωπίσουμε και ένα boss, συνήθως μεγάλου μεγέθους και σίγουρα ενδιαφέρον παικτικά. Η συνολική διάρκεια του τίτλου κυμαίνεται γύρω στις 5 ώρες, ενώ οι completionists μπορούν να την αυξήσουν ελαφρώς, ψάχνοντας τις πίστες για τα collectibles ή ασχολούμενοι με προαιρετικά side quests που μας δίνουν οι NPCs στην πόλη.

Να σημειωθεί, όμως, ότι τα περισσότερα collectibles τα βρήκαμε με το πρώτο playthrough, οπότε μην περιμένετε διπλασιασμό της διάρκειας του τίτλου ασχολούμενοι με τις προαιρετικές αυτές δραστηριότητες. Καλοδεχούμενες είναι, βέβαια, και αποτελούν άλλο ένα χαρακτηριστικό που παραπέμπει στη σειρά Yoshi. Για να ολοκληρώσουμε τις αναφορές στο Yoshi, θα πρέπει να πούμε ότι σε κάποια επίπεδα θα κληθούμε να οδηγήσουμε οχήματα όπως τανκ ή ελικόπτερα, στοιχείο που παραπέμπει στις αντίστοιχες μεταμορφώσεις του Yoshi.

Oπτικά το Ayo the Clown μάς άφησε πάρα πολύ ικανοποιημένους. Οι χαρακτήρες έχουν μια claymation αισθητική, οι γραμμές είναι απαλές και τα χρώματα δεν έχουν την απίστευτη ένταση που συναντάμε σε τίτλους της Nintendo αλλά είναι σίγουρα πολύ ευχάριστα στο μάτι. To animation είναι καλοδουλεμένο,τα sprites έχουν το σωστό μέγεθος, ενώ οι κόσμοι είναι θεματικοί και έχουν πολύ καλή ποικιλία. Διαβάζοντας το βιογραφικό της ομάδας, είδαμε ότι προτού καταπιαστούν με το game design κύρια ασχολία τους ήταν το 3D animation, κάτι που φαίνεται στα λεπτομερή backgrounds και σε στοιχεία αυτών που ξαφνικά εμφανίζονται στο προσκήνιο και επηρεάζουν το gameplay. Δεν θα δούμε εδώ την απίστευτη λεπτομέρεια του Donkey Kong: Tropical Freeze, αλλά για indie τίτλο η δουλειά που έχει γίνει κρίνεται σίγουρα ως επαγγελματική και εξαιρετική, και αξίζουν μπράβο στους developers για την προσπάθειά τους.

Όσο για τον ήχο, είναι κι αυτός προσεγμένος, όχι τόσο όσον αφορά στα εφέ, όσο για τα μουσικά θέματα που μας συντροφεύουν. Μπορεί να μην ακούσουμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό ή αλησμόνητο, αλλά σίγουρα η μουσική είναι μελωδικότατη, καλογραμμένη και συμβάλλει στην χαλαρή ατμόσφαιρα του τίτλου.

Αυτό είναι λοιπόν το Ayo the Clown. Ένα platformer από τα παλιά, που δεν προσφέρει κάτι νέο στο είδος αλλά είναι φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη. Μην περιμένετε να παίξετε κάτι νεωτεριστικό, αλλά οι φίλοι των platformers θα περάσουν πολύ ευχάριστα και νοσταλγικά την ώρα τους με ένα καλοσχεδιασμένο και διασκεδαστικό παιχνίδι.

Το Ayo the Clown κυκλοφορεί από τις 28/7/21 για Switch και PC. To review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch με review code που λάβαμε από την Cloud M1.

The post Ayo the Clown | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα