Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp | Review

Η καθ’ όλα αγαστή και ανέφελη συνεργασία της Nintendo με την Intelligent Systems, στούντιο που ειδικεύεται στα παιχνίδια στρατηγικής και τακτικής και έχει προσφέρει σημαντικότατα IP και παιχνίδια-διαμάντια στις πλατφόρμες της, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ενός αρκετά δημοφιλούς IP και στο δυτικό κοινό. Μιλάμε, φυσικά, για το πρώτο παιχνίδι της σειράς Famicom Wars (πρόγονου του Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp) που βρήκε το δρόμο του στη Δύση μέσω του υπερεπιτυχημένου Game

Boy Advance (γνωστό στα μέρη μας ως Advance Wars), το οποίο ήρθε για να μείνει – και, κυρίως, να αποδείξει στη Δύση πως η Intelligent Systems είναι maître του είδους. Πως εκτός, δηλαδή, από τα strategy και tactics τίτλους με στοιχεία φαντασίας (…τη σειρά Fire Emblem δηλαδή), μπορεί να προσφέρει την ίδια εμπειρία με πιο σύγχρονα και γνώριμα στοιχεία, δοκιμάζοντας τις ικανότητες των παικτών και ωθώντας τις στα όριά τους.

Όπως ήταν φυσικό, η σειρά Advance Wars απέκτησε το δικό της, φανατικό κοινό, καθώς ήταν από εκείνους τους τίτλους του Game Boy Advance που εντυπωσίαζαν αναφορικά με τις δυνατότητες του hardware. Η επιτυχία, άλλωστε, της σειράς ήταν και αυτή που έπεισε τη Nintendo να προσφέρει περισσότερους τίτλους στη Δύση, ήτοι ένα direct sequel αλλά και αρκετές ακόμα συνέχειες στις υπόλοιπες πλατφόρμες της.

Και τώρα, 21 χρόνια μετά την έλευση του πρώτου τίτλου της σειράς Advance Wars, η Nintendo έρχεται να προσφέρει σε ένα νέο κοινό πρωτίστως, αλλά και στους νοσταλγούς των παλιών εκείνων τίτλων, τους δύο τίτλους που κόσμησαν τη βιβλιοθήκη του Game Boy Advance στην καλύτερη και πιο βελτιωμένη έκδοσή τους: τη συλλογή Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp. Και θεωρούμε πως αυτή ήταν και η πιο σοφή επιλογή, δεδομένου ότι οι δύο τίτλοι, και ειδικά ο δεύτερος, είχαν δεχτεί δριμείς κατηγορίες στην εποχή τους για αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους, παρά τις πρόσθετες στρατιωτικές μονάδες που έκαναν την εμφάνισή τους στο δεύτερο Advance Wars, μονάδες που έκαναν τη διαφορά στις αναμετρήσεις. Έτσι, οι δύο τίτλοι συγχωνεύονται σε μια «γεμάτη», πλούσια συλλογή που μπορεί να κρατήσει απασχολημένους τους παίκτες για αρκετό καιρό.

Η αρχική ανακοίνωση της ρετουσαρισμένης συλλογής παιχνιδιών έγινε δεκτή με κύματα ενθουσιασμού, τα οποία όμως μετριάστηκαν λόγω των απανωτών καθυστερήσεων που δέχτηκε ο τίτλος. Η πρώτη καθυστέρηση έγινε λόγω της ανάγκης που είχε η WayForward, το στούντιο που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της συλλογής στο Switch, να προσφέρει ένα αποτέλεσμα αντάξιο της ποιότητας των αρχικών.

Η δεύτερη καθυστέρηση οφείλεται στη γνώριμη σύρραξη που απασχολεί έκτοτε τον κόσμο, με τη Nintendo να καθυστερεί επίτηδες τον τίτλο ώστε να μην γίνει ταυτόσημος αυτής της παγκόσμιας, ανοικτής πληγής. Ωστόσο, ακόμα και αν η συλλογή κατάφερε να κυκλοφορήσει έναν χρόνο αργότερα, μετά τόσων κόπων και βασάνων, μπορεί και αποδεικνύει πως τα διαμάντια είναι παντοτινά – και όταν κάτι δουλεύει καλά, εξακολουθεί να δουλεύει το ίδιο καλά, όσος καιρός και αν περάσει.

Έχοντας ήδη περάσει περισσότερο από 40 ώρες στο κεντρικό campaign (…και συνεχίζοντας) μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ο gameplay πυρήνας παραμένει ακέραιος, πιστός στο αρχικό υλικό και το ίδιο απαιτητικός όπως και στην αρχική κυκλοφορία του. Οφείλουμε να σημειώσουμε, βέβαια, πως ένα χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας προσφέρεται από την αρχή σε όσους παίκτες δεν είναι έτοιμοι να ασχοληθούν με τον τίτλο όπως ακριβώς θα ήθελαν οι δημιουργοί του. Έτσι, αντί να εμπλακούν σε έντονες, turn-based αναμετρήσεις, όπου κάθε κίνηση οφείλει να εκτελείται με απόλυτη προσοχή και σκέψη, μπορούν να εκμεταλλευτούν τη σχετικά αδύναμη και άκρως προβλέψιμη ΑΙ του τίτλου για να προχωρήσουν παρακάτω και να παρακολουθήσουν το πώς εκτυλίσσεται η ιστορία.

Φυσικά, οι παλιοί παίκτες δεν πρόκειται να συναντήσουν εκπλήξεις ή απροσδόκητες αλλαγές στο σενάριο του τίτλου. Για ακόμα μια φορά, η ομάδα των στρατιωτικών διοικητών (Commanding Officers ή COs) της Orange Star θα πρέπει να ανακαλύψει την πλοκή που έχει εξυφανθεί γύρω από τον Andy, έναν από τους διοικητές της, και το πως αυτή απειλεί να ταράξει την ισορροπία στον κόσμο. Καθώς ο παίκτης θα ολοκληρώνει τη μία αποστολή μετά την άλλη και θα μεταβαίνει σε νέα τμήματα της Cosmo Land (και της Macro Land κατ’ αντιστοιχία στο δεύτερο campaign) θα ανακαλύψει τον λόγο για τον οποίο όλα τα έθνη του κόσμου έχουν ξεσηκωθεί και ξεκινήσει πόλεμο και θα προσπαθήσει να σταματήσει μια και καλή την υπαίτια δύναμη που ευθύνεται για αυτή την έκρυθμη κατάσταση.

Σαφέστατα και θα επιθυμούσαμε να δούμε μια καινούρια προσθήκη στην ιστορία, πέρα από τους γνώριμους διοικητές, περιοχές και villains, γεγονός που θα έδινε ένα επιπλέον κίνητρο στους παλαιότερους παίκτες για να ασχοληθούν με τα εκτενή σε διάρκεια campaigns. Ωστόσο, ακόμα και οι παλιότεροι παίκτες θα απολαύσουν τα ανανεωμένα γραφικά του παιχνιδιού, τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι μονάδες και ο εκάστοτε χάρτης, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε (fully-voiced παρεμπιπτόντως) διοικητής ενεργοποιεί την ειδική του ικανότητα, μέσω σύντομων animations.

H αισθητική των χαρτών με τα ζεστά, φωτεινά χρώματα δεν θυμίζει σε τίποτα τον τρόπο με τον οποίο αποδίδονταν οι χάρτες και οι pixelated μονάδες στη μικρή οθόνη του Game Boy Advance, δίνοντας στο παιχνίδι μια νέα, σχεδόν φρέσκια πνοή. Τα Advance Wars του Game Boy Advance δεν στόχευαν στην αίσθηση της βίας και του ολοκληρωτικού αφανισμού, όπως αυτή απεικονίζεται σε άλλους τίτλους, αλλά περισσότερο στην αίσθηση μιας φιλικής αναμέτρησης – και αυτή ακριβώς την αίσθηση αποκομίσαμε τόσο στην οθόνη της τηλεόρασής μας, όσο και στη μικρότερη οθόνη του Switch OLED, ανοίγοντάς μας την όρεξη για ακόμα περισσότερες αναμετρήσεις.

Οι δε νεότεροι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους μηχανισμούς του παιχνιδιού μέσω ενός εντελώς πιο σύντομου tutorial. Η ανάμνηση του μεγέθους του tutorial του πρώτου τίτλου εξακολουθεί να ενοχλεί ακόμα και τόσα χρόνια μετά, γεγονός που εκτιμήσαμε αρκετά στην αναθεωρημένη αυτή συλλογή.

Από εκεί και πέρα, το αρκετά πιο βελτιωμένο UI που επιτρέπει στον παίκτη να εξετάζει ανά πάσα στιγμή τα χαρακτηριστικά των εχθρικών μονάδων, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, όπως και η δυνατότητα της ευκολότερης περιήγησης στο χάρτη είναι από εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν ακόμα και τους πιο νέους ή αρχάριους παίκτες να κατανοήσουν τη λογική του τίτλου και να απολαύσουν όλα όσα έχει να δώσει στο μέγιστο βαθμό. Και φυσικά, το gameplay του τίτλου παραμένει σταθερό και στα δύο campaigns.

Σημαίνοντα ρόλο παίζουν η κατανόηση της στρατηγικής του αντιπάλου, η τοποθεσία των πόλεων που περιμένουν να κατακτηθούν, τα διαθέσιμα resources που θα επιτρέψουν στον παίκτη να δημιουργήσει νέες μονάδες και -κυρίως- οι αντίπαλες μονάδες, οι οποίες και θα καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από πλευράς παίκτη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απαραίτητη υπομονή και παρατήρηση θα οδηγήσουν τον παίκτη απευθείας στη νίκη και σε υψηλά rankings, τα οποία ανταμείβουν με πολύτιμους πόντους, τους οποίους και μπορεί να χρησιμοποιήσει ποικιλοτρόπως στα υπόλοιπα διαθέσιμα modes.

Και αυτά είναι, ευτυχώς, αρκετά για να κρατήσουν τον παίκτη απασχολημένο για αρκετές ώρες παιχνιδιού ακόμα. Οι προαναφερθέντες πόντοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το ξεκλείδωμα χαρτών που χρησιμοποιούνται στα War Room και Versus modes – τα σημεία, δηλαδή, όπου ο παίκτης μπορεί να οργανώσει τις δικές του μάχες, με όποιον τρόπο επιθυμεί. Χάρτες των campaigns αλλά και εντελώς νέοι χάρτες που μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος ο παίκτης μέσω του ολοκαίνουριου Design Room mode μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη λειτουργία Versus, η οποία επιτρέπει custom μάχες είτε ενάντια στην AI, είτε ενάντια σε άλλους παίκτες που χρησιμοποιούν την ίδια κονσόλα (ή και περισσότερες, μέσω τοπικού, ασύρματου multiplayer).

Την ίδια στιγμή, το War Room βάζει τον παίκτη ενάντια στην ΑΙ του παιχνιδιού, καθώς αναμετρούνται σε μια σειρά από χάρτες κλιμακούμενης δυσκολίας, με σκοπό την επίτευξη ενός υψηλότερου σκορ και, εν τέλει, την απόκτηση μιας διάκρισης στο ατομικό ID tag που δημιουργείται αυτόματα στον κάθε παίκτη.Μοιάζει αρκετό; Και είναι αρκετό.

Η αλήθεια είναι πως το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp είναι ένας απόλυτα χορταστικός τίτλος, που αναμένεται να κρατήσει απασχολημένους τους παίκτες για έναν σεβαστό αριθμό ωρών, που εύκολα μπορούν να γίνουν τριψήφιοι σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να μην αναλογιστούμε πως για τους παίκτες που είχαν δαπανήσει αντίστοιχο αριθμό ωρών παίζοντας τα παιχνίδια στο Game Boy Advance, αυτή η συλλογή ίσως να μην μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω που ψάχνουν.

Με άλλα λόγια, με εξαίρεση την προσθήκη των δικών μας χαρτών, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρακτικά τα ίδια διαθέσιμα modes που είχαμε και στην αρχική έκδοση των τίτλων, τα οποία έχουν την ίδια ακριβώς λογική και αντίστοιχο τρόπο αντιμετώπισης. Μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp δεν κατάφερε να μας δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που ψάχνουμε, αυτό που θα μπορούσε να ανατρέψει ολικά και ριζικά την πρότερη εμπειρία μας με τα παιχνίδια της σειράς.

Δώσαμε μια ευκαιρία στα campaigns των τίτλων, με σκοπό να συγκρίνουμε την ιστορία, τους CΟs αλλά και τους χάρτες με βάση αυτό που θυμόμαστε. Και για να είμαστε ειλικρινείς, περάσαμε καλά. Η έλλειψη, όμως, πρωτότυπου περιεχομένου στερεί σημαντικούς πόντους από την εμπειρία. Ακόμα και η ύπαρξη του Design Room, η οποία στερείται της χρήσης οθόνης αφής και μπορεί συχνά να μπερδέψει τους παίκτες με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα πλήκτρα, δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει την επιθυμία μας να δούμε κάτι περισσότερο.

Κάπου εδώ όμως θα βάλουμε ένα τεράστιο ΑΛΛΑ, καθώς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως το παιχνίδι υποστηρίζει και πολλαπλό παιχνίδι παικτών διαδικτυακά. Στη φάση των δοκιμών μας για τις ανάγκες του review, οι διαδικτυακές λειτουργίες δεν ήταν διαθέσιμες, περιορίζοντάς μας από το να αλληλοεπιδράσουμε με άλλους παίκτες. Ακόμα και αν οι διαδικτυακές αναμετρήσεις στους χάρτες του παιχνιδιού έχουν άρωμα Versus mode, εν τούτοις το διαδικτυακό παιχνίδι επιτρέπει τόσο το διαμοιρασμό, όσο και την αναμέτρηση στους χάρτες που έχουμε δημιουργήσει εμείς, ή άλλοι παίκτες από όλο τον κόσμο.

Κάπως έτσι, το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp αποκτά ένα μεγάλο πλεονέκτημα την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του – αναμετρήσεις με άλλους παίκτες, σε μοναδικούς χάρτες και με στρατηγική που είναι μοναδική σε κάθε γύρω, σε κάθε μάχη. Και ακόμα και αν το στούντιο πίσω από την ανάπτυξη του Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp δεν έκανε γενναία βήματα προς την κατεύθυνση που θα επιθυμούσαμε, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως μια τυχαία, διαδικτυακή αναμέτρηση σε μοναδικά σχεδιασμένους χάρτες μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική (και εντελώς απρόσμενη) εμπειρία.

Συμπερασματικά, το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp έρχεται να θυμίσει στο κοινό τους λόγους για τους οποίους αγαπήθηκε αυτή η σειρά τη στιγμή που έκανε τα πρώτα, δειλά της βήματα στη δυτική αγορά και έπειτα. Πληθώρα μονάδων και χαρακτήρων, μεγάλος αριθμός διαθέσιμων χαρτών (..που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος), ένα εκτενές campaign και μπόλικες αναμετρήσεις είναι η συνταγή της επιτυχίας που επιζητούν οι λάτρεις του είδους.

Ο φρεσκαρισμένος τεχνικός τομέας του τίτλου είναι σίγουρο πως θα προσελκύσει νέους παίκτες, ενώ πολλοί από τους παλιούς μπορούν να βρουν κάτι νέο καθώς συνδυάζουν τις διαδικτυακές αναμετρήσεις και τη δυνατότητα διαμοιρασμού νέων χαρτών, δημιουργημένων από τους παίκτες, για τους παίκτες. Το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp δεν είναι ένα remake που αναγκάζεται να εισάγει πληθώρα νέων χαρακτηριστικών για να δικαιολογήσει τη δημιουργία του και να απαιτήσει την αγορά του. Είναι όμως μια συλλογή που μπορεί να θυμίσει πως τα διαμάντια διαρκούν για πάντα, ακόμα και αν περάσουν χρόνια από την τελευταία φορά που τους ρίξαμε μια ματιά.

Το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp κυκλοφορεί από τις 21/4/23 για το Nintendo Switch. To review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp | Review appeared first on GameOver.

Keywords
boot, nintendo, systems, game, tactics, fire, ήτοι, sequel, switch, οφείλεται, καιρος, orange, star, νέα, cosmo, land, macro, oled, room, versus, design, custom, tag, media, gameover, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ήτοι, ημερομήνια, παιχνιδια, χαρτες, χρωματα, game, orange, star, versus, αγορα, αισθητικη, αρωμα, γεγονος, γινει, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, διοικητης, δωσει, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ελλειψη, εμφάνιση, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ερχεται, ιδια, ιδιο, υπομονη, θυμιζει, ισορροπια, κυματα, κινηση, λειτουργια, λογια, λογο, ματια, νικη, ομαδα, παντα, οθονη, ορια, οφείλεται, πλατφορμες, πνοη, ρολο, σεναριο, σιγουρο, σειρα, συνταγη, τιτλος, φυσικα, φυσικο, φορα, ωρες, ασφαλεια, βηματα, sequel, cosmo, custom, design, ειλικρινεις, ερχομαστε, fire, gameover, switch, λεξεις, land, macro, media, μεινει, μια ματια, μια φορα, μοιαζει, nintendo, room, oled, παιχνιδι, systems, tactics, tag, υλικο
Τυχαία Θέματα