Νύχτες Πρεμιέρας – Το πρόγραμμα και οι προτάσεις μας

10:27 12/9/2013 - Πηγή: Mixtape

Ανακοινώθηκε επίσημα και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του φεστιβάλ το πρόγραμμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας.

Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στον κατάλογο του φεστιβάλ με αναλυτικότερες πληροφορίες για τις ταινίες.
Aκόμη, στο www.aiff.gr μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα εισιτήρια και τις κάρτες διαρκείας, αλλά και τις διαπιστεύσεις και τα αρκετά δωρεάν

εισιτήρια για ανέργους που προσφέρει το φεστιβάλ και τις συζητήσεις/workshops με σκηνοθέτες και όχι μόνο.

Συμπληρωματικά λοιπόν του προηγούμενου άρθρου της συνεργάτιδας του mixtape.gr Θεοδώρας Σάββα, βάλτε δίπλα στον ωκεανό προτάσεων από φίλους/γνωστούς/έντυπα και κυρίως το ίντερνετ και μερικές ακόμη από εμάς, οι περισσότερες από αυτές αρκετά προβλέψιμες, αφού αφορούν ταινίες που ήδη συζητήθηκαν ή και επαινέθηκαν από την αγγλόφωνη κριτική και κάποιες -ελάχιστες- ενδεχομένως έχουμε ήδη δει.

Πυλώνες του φεστιβάλ φέτος πέρα από το διεθνές τμήμα (διαγωνιστικό και μη) και το αγαπητό κομμάτι “Μουσική και Φιλμ” είναι:

α) οι πολυάριθμες ελληνικές ταινίες (αρκετές από αυτές μου είναι άγνωστες, ομολογώ),

β) τα αφιερώματα στον Ισραηλινό Άρι Φόλμαν (έγινε πολύ γνωστός με το Βαλς με τον Μπασίρ), στον Ολλανδό, θεατρικών καταβολών, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό Άλεξ Φαν Βάρμενταμ/Alex van Warmerdam (η τελευταία του ταινία Borgman πήρε μέρος στο διαγωνιστικό των Καννών) και στον Γαλλο πρωτοπόρο Ζορζ Φρανζί/ George Franju και

γ) το “ελεύθερο” (ή carte blanche όπως λέγεται) στο σπουδαίο κριτικό Γιάννη Μπακογιαννόπουλο να παρουσιάσει τις αγαπημένες του ταινίες στο φεστιβάλ.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Πέρα από το αριστουργηματικό πρώτο μέρος της “τριλογίας του Apu”, Pather Panchali, του Ινδού Satyajit Ray (μέσα στην πρώτη πενηντάδα της λίστας του Sight and Sound με τις κορυφαίες ταινίες από καταβολής σινεμά) που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (και μάλιστα δωρεάν) ξεχωρίζει το αμερικάνικο ανεξάρτητο Stand Clear of Τhe Closing Doors με έναν αυτιστικό ήρωα εν μέσω του τυφώνα Sandy στη Νέα Υόρκη.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο Short Term 12 που φαίνεται πως έχει κερδίσει τους κριτικούς, μαζί με τη Λιμουζίνα, τη νέα ταινία του Νικου Παναγιωτόπουλου (με Δούκισσα Νομικού και Παύλο Χαϊκάλη στο κάστ βέβαια …άλλαξα ήδη γνώμη) και στο καλοφτιαγμένο θρίλερ The Conjuring για τους φαν του είδους. Σημειώστε και την κανονική, μετά την τελετή έναρξης, προβολή του Frances Ha, του Noah Baumbach, αλλά και το All Is Lost του J. C. Chandor που μετά το Margin Call θεωρείται μεγάλο ανερχόμενο ταλέντο, στα οποία ήδη αναφέρθηκε το mixtape.gr.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

Επιλέγουμε τη χιλιανή ταινία Gloria με βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Βεροολίνο και το La Grande Belleza που βρίσκει τον Ιταλό Paolo Sorrentino του Ιl Divo ξανά σε φόρμα (μετά το σχεδόν πατάτα This Must Be the Place) να επανασυνδέεται με τον αγαπημένο του πρωταγωνιστή Tony Servillo. Συγκρατήστε από τα μουσικά το Twenty Feet From Stardom για τις μεγάλες άγνωστες backing vocalists- δεύτερες φωνές- πίσω από πασίγνωστους μουσικούς και τραγούδια.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Εκτός από το Much Ado About Nothing, στο οποίο το mixtape.gr έχει ήδη αναφερθεί, ξεχωρίζουν τα Kill Your Darlings με catchy θέμα-τη γενιά των beat συγγραφέων- και τον Daniel Radcliffe να παίζει τον Αλεν Γκίνσμπεργκ ενώ το Fruitvale Station (ντεμπούτο μάλιστα του σκηνοθέτη Ryan Coogler) μας έρχεται με πολλά βραβεία και περγαμηνές και αποτελεί τη δραματοποίηση μια αληθινής ιστορίας της δολοφονίας ενός άοπλου έγχρωμου άνδρα από αστυνομικούς το 2009 στην Καλιφόρνια.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Ημέρα ντοκιμαντέρ αφού προβάλλεται το Sound City σε σκηνοθεσία David Grohl (πρώην Nirvana κλπ), το ντοκιμαντέρ του Shane Meadows (This Is England) για τους Stone Roses, που τιτλοφορείται The Stone Roses: Made of Stone αλλά και το πολιτικό Long Distance Revolutionary: A Journey with Mumia Abdul Jamal για τον επί 30 χρόνια φυλακισμένο Μαύρο Πάνθηρα Μουμία.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Δύο αμερικάνικά indie οι προτάσεις μας και για σήμερα: το μεταφυσικό, ατμοσφαιρικό και κάπως ακαταλαβίστικο Upstream Color (προσωπικά μου άρεσε αρκετά άλλα άλλοι το μίσησαν) του Shane Carruth και το Computer Chess του Andrew Bujalski.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Για το Lovelace έχω ήδη πει τη γνώμη μου, επίσης το mixtape.gr σας έχει προτείνει το Ηarmony Lessons, ενώ είναι ευκαιρία να δει κάποιος στη μεγάλη οθόνη το Eyes Without A Face του George Franju. Για την trash προσέγγιση του Spring Breakers δεν έχω λόγια (προσωπικά μετά από λίγο σιχάθηκα την αισθητική του), αλλά ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που πρέπει να δει κάποιος για να σχηματίσει γνώμη. Must-see φυσικά και το La Passe (To Παρελθόν) του σπουδαίου Ιρανού Ashgar Faradi (A Separation).

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου

Δείτε χωρίς δεύτερη κουβέντα το ντοκιμαντέρ Pussy Riot: A Punk Prayer, ένα ολοκληρωμένο χρονικό της παράλογης αυτής υπόθεσης που κατέληξε στη φυλάκιση των ρισποσπαστικά φεμινιστριών μελών του συγκροτήματος με φόντο τον ολοκληκτρωτική και υπερ-συντηρητική ρωσική πολιτική σκηνή και κοινωνία. Το ντοκιμαντέρ για τη μούσα του Τζον Γουότερς Divine, με τίτλο I Am Divine μου κέντρισε κάπως το ενδιαφέρον, όπως και το ιρλανδικό What Richard Did στο οποίο μάλιστα πρωταγωνιστεί ο αδερφός του Mads Mikkelsen, Lars.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Πέρα από το μουσικό Μistaken For Strangers για τους αγαπητούς και στην Ελλάδα The National, μπορείτε να επιλέξετε το Ταμπούρλο/The Tin Drum του σπουδαίου Volker Schloendorff, o oποίος θα τιμηθεί από το φεστιβάλ και θα συνατηθεί με το κοινό την επόμενη ημέρα (28.09), ενώ στις απαιτητικές σινεφιλ επιλογές συγκαταλέται και το ασπρόμαυρο κορεάτικο Jiseul.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Η προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ έχει σαν “βαρύ πυροβολικό” δύο από τις πολύ γνωστές φετινές αμερικάνικες ανεξάρτητες δημιουργίες, το Don Jon του Joseph Gordon-Levitt και κυρίως το Ain’t Them Bodies Saints, με τον αγαπημένο Casey Affleck και τη Rooney Mara σε μια άλλη εκδοχή του ερωτευμένου ζευγαριού εγκληματιών που διαδραματίζεται στο Τέξας των 70s.

Kυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Στην τελευταία ημέρα του φεστιβάλ την προσοχή κεντρίζει φυσικά η βραβευμένη με το φετινό Χρυσό Φοίνικα και πολυσυζητημένη Ζωή της Αντέλ (Blue Is the Warmest Color), ταινία λήξης του φεστιβάλ. Δίπλα σ’ αυτήν, σημειώστε το ντοκιμαντέρ για το VHS φορμάτ, δηλαδή τις βιντεοκασέτες, με τίτλο Rewind This! και το κουρδικό western My Sweet Pepperland.

Δείτε trailers μερικών από της παραπάνω ταινίες:

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα