Δον Κιχώτης – Φεστιβάλ Αθηνών

14:44 3/7/2012 - Πηγή: Mixtape

Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας. Και των Blitz

O «ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας», του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, εισέβαλε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο κτίριο Δ’ της Πειραιώς, αυτή τη φορά όχι πάνω στον Ροσινάντε, αλλά (υπόθεση) σε κυλιόμενο διάδρομο. Το κτίριο Δ της Πειραιώς 260, λόγω

μεγέθους, είναι η χαρά του θεατή. Το μάτι, το παίρνει να απλωθεί στο βάθος, να ευχαριστηθεί άπλα.

Αυτό συνέβη πέρυσι με τη Μέδουσα, αυτό εκμεταλλεύτηκαν σκηνικά φέτος και οι Blitz με τη δική τους εκδοχή του Δον Κιχώτη. Ένας  Δον Κιχώτης  που μοχθεί να ξεπεράσει τις δυνάμεις του, μόνος, πολύ μόνος παλεύει με τους δαίμονες του και είτε μονολογεί είτε προσπαθεί να πείσει τον πιστό του σύντροφο Σάντσα Πάντσα για τον σκοπό της αποστολής τους.  Ένας Δον Κιχώτης υπέροχα δοσμένος και σαν φιγούρα και σαν ερμηνεία από τον Νίκο Φλέσσα, που μας παρασύρει στη δική του ψευδαίσθηση και καλοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης συμβαίνουν διάφορα τραγικά δρώμενα που αφηγούνται εικόνες βίας και πολέμου, εικόνες αδικίας σε αυτόν τον κόσμο, εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. Τον “πίνακα” αυτόν συνοδεύει ένα μουσικό περιβάλλον από επιβλητικά soundtracks που διαχέονται εμπνευσμένα μέσα στην αίθουσα.

Έξυπνη, πολύ, η ιδέα των κορακιών που περιφέρονται στο χώρο. Οι Blitz για άλλη μια φορά κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη δική τους ξεχωριστή ματιά στο κείμενο. Προσωπικά, αυτή τη φορά κάτι μου έλειπε. Έχω την εντύπωση ότι δεν εξάντλησαν τις  ικανότητες τους σε αυτή την παράσταση να αντισταθμίσουν το τραγικό με το κωμικό ή να μας συγκινήσουν, όπως πολύ εύστοχα, έκαναν τελευταία στις δουλειές τους  Γαλαξίας και Cinemascope. Θα ήθελα,  επίσης,  να δω κάτι διαφορετικό  από τις καθιερωμένες τους πλέον ιστορικές αναδρομές, quotes και αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ομάδα που δεν της λείπει η φαντασία.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Ερμηνεύουν: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Μ.Μαθιουδάκης, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκος Φλέσσας κ.ά.Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 28 και 29 Ιουνίου 2012 στο Κτίριο Δ της Πειραιώς 260.

www.greekfestival.gr
www.theblitz.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα