The Soft Moon

10:24 2/4/2013 - Πηγή: Mixtape

Στην καλύτερη στιγμή της μουσικής τους πορείας, οι The Soft Moon του Luis Vasquez μας έρχονται από το San Francisco στην Αθήνα για μία εμφάνιση στο Gagarin 205 αυτή την Παρασκευή, και προφανώς καταφέραμε έστω και περιπετειωδώς να επικοινωνήσουμε με τον ηγέτη του group.

Πρώτη

φορά στην Ελλάδα. Πως νοιώθεις για αυτό και τι να περιμένουμε από το show σας εδώ;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα παίξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το κοινό να περιμένει δραματουργικό φωτισμό και visuals. Η performance η ίδια θα είναι δυναμική, υπνωτιστική και καθαρτική.

Ποιες οι αντιδράσεις και το feedback μέχρι στιγμής στο νέο σου ‘Zeros’ άλμπουμ; Νομίζω ανέβηκε μέχρι και σε κάποιο σχετικό Billboard chart για ανεξάρτητες ροκ κυκλοφορίες…

Ανάμικτες κριτικές στην Αμερική. Η Ευρώπη φαίνεται να έχει δεχτεί καλύτερα το ‘Zeros’. Νομίζω οι The Soft Moon γενικότερα έχουν πιο δυνατή σύνδεση με τους Ευρωπαίους. Σαν να μας καταλαβαίνουν καλύτερα, σε αντίθεση με τους Αμερικάνους που ίσως έχουν άλλες προσδοκίες από την μπάντα και γενικά κριτικάρουν τη μουσική περισσότερο. Δεν μιλάω για όλους τους Αμερικάνους φυσικά αλλά από ότι έχω δει τα τελευταία χρόνια.

Το νέο άλμπουμ τιτλοφορείται ‘Zeros’ και εσύ γράφεις και ηχογραφείς μουσική μόνος σου… Υπάρχει κάποιο concept πίσω από το ‘Zeros’; Τα φωνητικά φαίνεται να είναι θαμμένα κάπου στο βάθος. Εκφράζεσαι καλύτερα με τη μουσική παρά με τους στίχους;

Πάντα δυσκολευόμουν να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να πω αυτό που νοιώθω. Σχεδόν σαν να μην υπάρχουν οι λέξεις. Αυτό αντανακλάται στη μουσική μου. Τα θαμμένα φωνητικά δείχνουν την πάλη και απόγνωση να βρω τις σωστές λέξεις. Για αυτό το λόγο είναι έτσι τα φωνητικά μου. Πάντως, οι The Soft Moon είναι κάποιου είδους πρόκληση να αντιμετωπίσω τους δαίμονές μου. Ίσως το μέλλον καταφέρω να εκφράσω τα συναισθήματά μου πιο λυρικά. Τα πάντα μπορούν να γίνουν όσο η μουσική εξελίσσεται.

Ποια ήταν η διαδικασία ηχογράφησης του ‘Zeros’; Μπορεί κάποιος να ηχογραφήσει σε απομόνωση στο Όκλαντ ή στο Σαν Φρανσίσκο ή έχουν πολύ θόρυβο;

Η διαδικασία ηχογράφησης ήταν ίδια με τον πρώτο δίσκο. Συνεχίζω να γράφω τα πάντα σε απόλυτη απομόνωση για να μπορώ να ‘σκάβω βαθιά’ μέσα στον ίδιο μου τον εαυτό. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να είμαι μόνος μιας και έτσι αντανακλάται το ποιος είμαι και τι θέλω να πω. Η μόνη διαφορά με το νέο άλμπουμ είναι ότι πήρα στο τέλος τα έτοιμα τραγούδια σε ένα επαγγελματικό στούντιο. Έτσι, είχα περισσότερο χώρο για πειραματισμό χωρίς τους περιορισμούς που έχεις όταν ηχογραφείς σε ένα διαμέρισμα.

Πίσω από αυτή τη βαριά και σκοτεινή – σχεδόν μετα-αποκαλυπτική – αίσθηση του άλμπουμ (καλό είναι αυτό), υπάρχει κάποιο φως ελπίδας εκεί έξω;

Νομίζω, υπάρχει η αίσθηση της ελπίδας σε κάθε τραγούδι που έχω γράψει. Όλα μου τα τραγούδια είναι για τις νίκες και ήττες μας. Τίποτα από αυτά δεν έχουν έρθει εύκολα σε εμένα, και από εκεί προέρχεται όλο το σκότος και η επιθετικότητα που βγαίνει. Σαν ένα είδος μαζοχισμού κατά κάποιο τρόπο. Δεν θέλω να έρχονται τα πράγματα εύκολα στη ζωή μου. Ότι γράφω είναι μία μάχη ενάντια στον εαυτό μου.

Να υποθέσω δεν είναι ήσουν από εκείνα τα παιδιά που μεγάλωσαν με την hip hop σκηνή του Όκλαντ και γενικότερα της Bay Area, σωστά; Με το ένα αυτί στη Νέα Υόρκη και το άλλο στο Λονδίνο;

Εκτιμώ τη μουσική ιστορία του Oakland, αλλά ναι, δεν ήμουν ο πιο hardcore fan της Bay Area hip hop. Οι Eazy-E και Too Short ήταν τα πρώτα ονόματα που άκουσα από hip hop μικρός και τα λάτρεψα. Αλλά μάλλον ήμουν χωμένος πιο πολύ με τη σκηνή της Νέας Υόρκης στα τέλη των 70’s. Άκουγα και πολλές UK punk μπάντες. Απλά αγαπάω τη μουσική.

Το Όκλαντ διαφέρει πολύ από το (γειτονικό) Σαν Φρανσίσκο;

Όχι πάρα πολύ. Άνθρωποι που έμεναν στο Σαν Φρανσίσκο κατέληξαν στο Όκλαντ και το αντίστροφο. Πιο πολύ άνθρωπος του Όκλαντ νοιώθω. Είναι πιο αληθινό και ωμό και μου αρέσει έτσι. Και επίσης, δεν ξέρω πια πως τη βγάζουν οικονομικά οι άνθρωποι να μένουν στο Σαν Φρανσίσκο. Πολύ ακριβό. Ειδικά τώρα, με όλα τα tech start-up παιδάκια (ή όπως μπορείς να τα πεις) να εισβάλουν πραγματικά στην πόλη. Περπάταγα πριν μερικές μέρες στο Σαν Φρανσίσκο και για πρώτη φορά ένοιωσα σαν ένας ‘weirdo’ ανάμεσά τους. Μου κακοφάνηκε. Τα πράγματα σίγουρα έχουν αλλάξει.

Click here to view the embedded video.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος στο Όκλαντ; Δεν φημίζεται για τον τουρισμό του. Είναι σκοτεινή πόλη;

Δεν θα έλεγα ότι είναι σκοτεινή πόλη. Απλά μία πόλη με ιστορία στο έγκλημα και τη βία. Μία φορά μου έχωσαν ένα όπλο στο κεφάλι, με χτύπησαν και με έκλεψαν αλλά για κάποιο λόγο δεν με ένοιαξε και τόσο… Που να πας; Απλά πήγαινε σε κάποια dive bars εκεί. Δεν θα βρεις κανένα τουρίστα γενικά.

‘Εχεις αγαπημένες ταινίες και movie scores; Cronenberg;

‘Η Μύγα’ του David Cronenberg είναι μία από τις αγαπημένες μου ταινίες. Υπάρχουν και πολλές άλλες, ‘Beastmaster’, ‘Terminator’, ‘Holy Mountain’, ‘Neverending Story’, ‘Mad Max’ κ.α. Ένα movie score με το οποίο πραγματικά κόλλησα ήταν αυτό του συνθέτη Luc Ferrari για ένα πρώιμο 80’s stop-motion animation Πολωνικί φιλμ με τον τίτλο ‘Chronopolis’. Το soundtrack του πάντα θα με ακολουθεί.

Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη και περιμένουμε σίγουρα το live αυτής της βδομάδας στην Αθήνα. Αλήθεια, βλέπεις καθόλου σειρές όπως το ‘Doomsday Preppers’ (σ.σ. μία μεγάλη τάση – για να μην πούμε κάτι άλλο – κυρίως στις ΗΠΑ, με ομάδες πολιτών να ‘προετοιμάζονται’, να αποθηκεύουν τρόφιμα και να χτίζουν καταφύγια και όχι μόνο, περιμένοντας μία μεγάλη καταστροφή…) ή όλα είναι ανώφελα, χεχε;

Ίσως όλοι έχουμε καταλάβει ότι το τέλος είναι κοντά και γιατί να προετοιμαζόμαστε (prep);

Οι The Soft Moon εμφανίζονται την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Gagarin 205. Την συναυλία θα ανοίξουν οι Ku και Strawberry Pills, ενώ οι Untitled θα επιμεληθούν την υπόλοιπη μουσική της βραδιάς από τα decks. Tα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ (προπώληση Ticket House, www.viva.gr, www.123tickets.gr, www.ticketarena.gr). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κερδίστε προσκλήσεις

To mixtape.gr σε συνεργασία με το Gagarin 205 προσφέρει 2 μονές προσκλήσεις σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με θέμα “Soft Moon” αναφέροντας φυσικά και το ονοματεπώνυμό σας. Οι τυχεροί θα ενημερωθούν με email.

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα