Δέκα τραγούδια που έγραψαν οι κλώνοι των The Strokes

13:00 31/3/2013 - Πηγή: Mixtape

Στις αρχές των zeroes, οι Strokes μαζί με τους White Stripes και τους Black Rebel Motorcycle Club αποτέλεσαν τους πρωτομάστορες της επιστροφής του ρετρό rock n roll στη μόδα. Τα τύμπανα χτυπιόντουσαν στακάτα με μανία, οι ενισχυτές πήραν φωτιά, τραγουδάκια για να χορεύουν τα κορίτσια ένα τυχαίο σαββατόβραδο γράφονταν με τη συχνότητα

που ο Τy Segall γράφει σήμερα άλμπουμ, οι White Stripes δεν ήξερες αν είναι αδέρφια ή γκόμενοι, οι Strokes και οι BRMC φόρεσαν στενά μαύρα ρούχα, ο Heidi Slimane μάλιστα εμπνεύστηκε από αυτό το post punk/rock n roll revival και έβαλε τα στενά skinny jeans και τα μυτερά παπούτσια στην γκαρνταρόμπα κάθε νέου παιδιού, που δεν είχε ανακαλύψει ακόμα την έννοια του hipster, αλλά έπινε τα ποτά του στη Brick Lane, στην Καστάνιεναλέ, στην Κλειτίου, λίγο πιο κάτω από τη Via Torino στο Μιλάνο, στην πλατεία Ραβάλ και στο Γουϊλιαμσμπέργκ.

Ο μουσικός τύπος δημιούργησε ένα ανελέητα τεράστιο hype, ήταν μάλιστα η εποχή που το Pitchforkmedia (έτσι λεγόταν τότε) είχε αρχίσει να διαβάζεται σαν βίβλος από το παγκόσμιο εναλλακτικό κοινό και ευτυχώς σωθήκαμε μια για πάντα από κάτι nu metal (ποιος δεν έχει ξεχάσει τους ανεκδιήγητους Papa Roach) χαζομάρες και post grunge -τύπου Nickelback – αθλιότητες που είχαν γεμίσει ανερυθρίαστα τις playlist του ραδιόφωνου παγκοσμίως εκείνες τις πρώτες μέρες της δεκαετίας του millenium.

Στην Ελλάδα ήταν cool να ακούς Strokes. Εμείς τους ακούγαμε στο Mo Better και στο Mad της Ερμού, πριν πάει στο Γκάζι και αφού είχε φύγει από τη Συγγρού τις Παρασκευές και τα Σάββατα (σημ. αρχ/κτη: και στο Corto Maltese). Και τις Κυριακές πηγαίναμε στο Closer να ακούσουμε γκαράζ όλων των δεκαετιών από το Θανάση Μήνα που τότε δεν άκουγε “μαύρα”. Την ίδια ώρα τους έβαζε στο σετ του ο Νίβο στα πάρτι που έκανε σε κλαμπ με πισίνες στην παραλιακή (τρου στόρι).

Ήταν μια ωραία μουσική τάση/μόδα που ήρθε, τη ζήσαμε και πέρασε. Εκείνη την περίοδο είδαμε μπάντες στην ακμή τους πχ τους BRMC στο Rockwave το 2004, τους White Stripes το 2005 για 25 λεπτά, τους Archie Bronson Outfit πάλι το 2005 στο Gagarin, την ίδια μέρα έπαιζαν και οι Raveonettes αλλού, τους The (International) Noise Conspiracy νωρίτερα,γενικά υπήρχε ένταση και κινητικότητα. Και χρήματα.

Από αυτό το κίνημα βγήκαν άπειροι κάποιοι έγιναν stars, κάποιοι έβγαλαν χρήματα, άλλοι έγιναν stadium rockers, ορισμένοι παίζουν ακόμα στα μπαράκια της γειτονιάς τους στη Στοκχόλμη, άλλοι διαλύθηκαν. To κίνημα των συγκροτημάτων που είχαν ένα The πριν από το όνομα τους.

Έτσι, σήμερα, δεν μπορούμε να βάλουμε στον ίδιο κορβανά τους Kings of Leon, Interpol, Yeah Yeah Yeahs, Black Keys, Killers με τους Hives, Vines, Hellacopters (τους Σουηδούς), Louis XIV, French Kicks, Mando Diao και τους διάφορους άλλους.

Αυτά είναι δέκα τραγούδια, εν είδει άλμπουμ, που γράφτηκαν από μπάντες που άκουσαν πολύ τους Strokes εκείνη την περίοδο και θα μπορούσαν να τα έχουν γράψει και οι ίδιοι οι Strokes. Το ποστ αυτό γράφτηκε επ ευκαιρίας του νέου, αμφιλεγόμενου, άλμπουμ τους “The Comedown Machine“. Σε κάποιους άρεσε, σε άλλους όχι. Μάλλον ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Μάλλον δεν έχω ξεπεράσει ακόμα το NY City Cops και τα πρώιμα βράδια του Mo Better.

1. Hot Hot Heat – Bandages

Click here to view the embedded video.

Θα το έγραφαν οι Strokes αν άκουγαν περισσότερο τους Cars.

2. The Hives – Hate to say I told you so

Click here to view the embedded video.

Θα το έγραφαν οι Strokes αν άκουγαν Buzzcocks.

3. Bravery – An honest mistake

Click here to view the embedded video.

Θα το έγραφαν οι Strokes αν τους άρεσαν οι Cure.

4. Von Bondies – C’mon, c’mon

Click here to view the embedded video.

Θα χτυπούσε κι ο Casablancas τον frontman των Von Bondies, αν και μόνο αν τον είχε πετύχει σε εκείνο το bar στο Detroit -μετά θα του έκλεβε το καλύτερο του τραγούδι. Δίκαιο.

5. 22-20s – Devil in me

Click here to view the embedded video.

Θα το είχαν γράψει οι Strokes αν είχαν για ευαγγέλιο τους Yardbirds.

6. Caesars – Jerk it out

Click here to view the embedded video.

Θα το είχαν γράψει οι Strokes αν ξυπνούσαν κάθε μέρα στη Σουηδία.

7. Louis XIV – Pledge of allegiance

Click here to view the embedded video.

Θα μπορούσε να είναι στο φετινό άλμπουμ των Strokes.

8. The Vines – Get Free

Click here to view the embedded video.

Αν οι Strokes αντέγραφαν τον Iggy και τους Stooges.

9. The Hellacopters – By the grace of god

Click here to view the embedded video.

Τι τραγούδι θα έγραφαν οι Strokes αν είχαν κολλήσει σε παλαιολιθικές, δεινοσαυρικές φόρμες.

10. The (International) Noise Conspiracy – Capitalism stole my virginity

Click here to view the embedded video.

Αυτό το τραγούδι θα ήθελαν πολύ να το έχουν γράψει οι Strokes.

Keywords
Τυχαία Θέματα